Εγγραφή στο Ροή ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώθηκε: πριν από 2 ώρες 58 λεπτά

Βράβευση φοιτητικών ομάδων από τον Πρύτανη του ΑΠΘ

Τρί, 20/03/2018 - 16:40

 

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, βράβευσε σήμερα, Τρίτη 20 Mαρτίου 2018, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, προπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ, που απέσπασαν ένα χρυσό και έξι χάλκινα μετάλλια στη 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMOUS 2018), η οποία διεξήχθη από 27 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2018, στο Ιάσιο της Ρουμανίας, καθώς και προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, που δημιούργησαν διαφημιστικά σποτ για την προβολή του Αριστοτελείου σε διεθνείς ακαδημαϊκές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Aντιπρύτανις Ανθρωπίνων Πόρων, Καθηγήτρια Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, η Αντιπρύτανις Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγήτρια Δέσποινα Κλαβανίδου, η Aντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου.

«Είναι οι καλύτερες στιγμές του Πανεπιστημίου, όταν αποδεικνύουμε ότι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας δημιουργούν, αγωνίζονται, συναγωνίζονται και κερδίζουν σε διεθνή φόρα. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το Πανεπιστήμιο είναι κυρίως οι άνθρωποί του και η ποιότητα ενός Πανεπιστημίου εξαρτάται από τους ανθρώπους, τους καθηγητές, τους φοιτητές, όλο το προσωπικό. Έχουμε την τύχη, ως ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, να υποδεχόμαστε μερικά από τα καλύτερα μυαλά της χώρας. Νομίζω ότι τους δίνουμε και τη δυνατότητα να δημιουργούν ή να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε άλλους δρόμους, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις. Μερικές φορές ζητάμε και τη βοήθειά τους, για να μας κάνουν καλύτερους», ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, και στη συνέχεια απένειμε τους επαίνους στους φοιτητές.

 

Στη 12η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν συνολικά 83 πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές από Πανεπιστήμια της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, του Τουρκμενιστάν, καθώς και ένας φοιτητής από την Αργεντινή.

 

Η ομάδα του ΑΠΘ, που διακρίθηκε με ένα χρυσό και έξι χάλκινα μετάλλια, αποτελείται από τους:

Γεώργιο Καμπάνη, δευτεροετή φοιτητή Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (Χρυσό μετάλλιο)

Γεώργιο Καλαντζή, δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Χάλκινο μετάλλιο)

Ιωάννη Χαρισιάδη, δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Χάλκινο μετάλλιο)

Δημήτριο Τσεκμέ, δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών (Χάλκινο μετάλλιο)

Κωνσταντίνο Κίτσιο, δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Χάλκινο μετάλλιο)

Βασίλειο Μακρίδη, δευτεροετή φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Χάλκινο μετάλλιο)

Δημήτριο Τσιντσιλίδα, πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Χάλκινο μετάλλιο)

Ευστάθιο Αθανασόπουλο Αλικάκο, πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Νίκο Ευγενίδη, πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

 

Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Καραμπετάκης.

 

Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

 

Η βράβευση των φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ αφορά τη δημιουργία ενός διαφημιστικού τηλεοπτικού και διαδικτυακού σποτ, με στόχο την προβολή του ΑΠΘ σε διεθνείς ακαδημαϊκές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο συνεργασίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα, την Bold Ogilvy, φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ από το τρίτο εξάμηνο σπουδών και άνω χωρίστηκαν σε πενταμελείς ομάδες και δημιούργησαν ένα σενάριο αποτυπωμένο σε βίντεο διάρκειας τριών λεπτών. «Κατέγραψαν», με τη δική τους ματιά, το Αριστοτέλειο, το μέγεθός του στην ευρύτερη περιοχή, την ιστορικότητά του, της υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητές του, την αειφόρο ανάπτυξή του, την ελεύθερη προσβασιμότητά του, τη μεγάλη κοινωνική προσφορά του στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και οικονομία.

 

Η Επιτροπή Επιλογής Διαγωνιστικού Διαφημιστικού Σποτ για το ΑΠΘ αποτελείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Γεώργιο Τσουρβάκα, τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Περικλή Πολίτη, τον Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Βασίλη Βαμβακά, το μέλος ΕΕΠ Λίλη Μπάνου και το μέλος ΕΔΙΠ Κλειώ Κεντερελίδου.

 

Οι φοιτητές που πήραν μέρος στη δημιουργία των σποτ είναι οι: Βασίλης Δημόκας, Χρήστος Παρδάλης, Μυρτώ Δέλκου, Αλεξάνδρα Ιωάννου, Μαρία Ιωάννα Λαζάρου, Χριστίνα Μαμτουμίδου, Ειρήνη Παντελίδου, Παναγιώτα Τζιoβανάκη, Ελισάβετ Τουλή, Πηνελόπη Αναστασιάδου, Αλεξία Κούβελα, Κάτια Πάντσιου, Νεκταρία Κωνσταντινίδου, Χρήστος Γιαννόπουλος, Βασίλης Μαντζανάς.

H πρόταση  που επιλέχθηκε από την Επιτροπή Επιλογής Διαγωνιστικού Διαφημιστικού Σποτ είναι του Βασίλη Δημόκα.

 

 

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

Τρί, 20/03/2018 - 16:10

O επίσημος εορτασμός της επετείου της Εθνεγερσίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα της Τελετής

Είσοδος των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου του ΑΠΘ

Έναρξη Τελετής

«Τη Yπερμάχω» (Κοντάκιο του Ακάθιστου Ύμνου σε επεξεργασία Μανώλη Καλομοίρη)

Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ

Διεύθυνση: Εριφύλη Δαμιανού

Εισήγηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Αικατερίνη Τικτοπούλου, με θέμα: «Στο βάθος της εικόνας, πάντα η Ελλάδα με τα πεπρωμένα της: ο Σολωμός και η ελληνική επανάσταση».

Μουσικό μέρος

«Ύμνος εις την Ελευθερίαν»

Ποίηση: Διονύσιος Σολωμός

Μουσική: Νικόλαος Χαλικόπουλος - Μάντζαρος

Επεξεργασία για μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα: Άλκης Μπαλτάς

Απαγγελία

Αικατερίνη Συναπίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ

Γεώργιος Βεργούλης, φοιτητής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ

Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ

Ορχήστρα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Δημήτρης Δημόπουλος

Λήξη Τελετής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Η έννοια της κριτικής σκέψης μέσα από το πρίσμα του εμπειρισμού" | Διάλεξη

Τρί, 20/03/2018 - 15:41

Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής

Το Εργαστήριο Φιλοσοφίας: Κείμενα και Ερμηνείες ανακοινώνει την πραγματοποίηση της εξής διάλεξης: 
Δημήτρης Πορτίδης
(Πανεπιστήμιο Κύπρου)
"Η έννοια της κριτικής σκέψης μέσα από το πρίσμα του εμπειρισμού"

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.edlit.auth.gr/dialexi

 

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τετάρτη, 21 Μάρτιος, 2018 - 19:00 Χώρος:  Παλαιό Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, Αίθουσα Γεωργίου Μουρέλου (215)

"Από μαθητές Λυκείου, ερευνητές στο CERN για μία μέρα" / Ημερίδα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ

Τρί, 20/03/2018 - 15:00

 

Ο Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ διοργανώνει ημερίδα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των 14ων Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων (14th International Particle Physics Masterclasses 2018) και θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ (1ος όροφος, Αίθουσα Α31), την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 και ώρες 9.15-18.30.

Περίπου 120 μαθήτριες και μαθητές από 21 Λύκεια της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, θα φιλοξενηθούν στο ΑΠΘ για να γίνουν φυσικοί σωματιδίων για μία ημέρα. Ξεκινώντας με διαλέξεις από καθηγητές του Τομέα, οι μαθητές θα εισαχθούν αρχικά στον κόσμο των Στοιχειωδών Σωματιδίων, ενώ, στη συνέχεια, θα συνεργαστούν με τους ερευνητές, τους υποψήφιους διδάκτορες και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Σωματιδίων, καθώς και με τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, για να αναλύσουν πραγματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν τα τελευταία χρόνια από πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC), που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη.

Οι μαθητές θα μπορούν να «ανακαλύψουν εκ νέου» το σωματίδιο Z ή τη δομή του πρωτονίου, να ανακατασκευάσουν «παράξενα σωματίδια» ή να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN. Στο τέλος της ημέρας, οι μαθητές θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο Ερευνητικό κέντρο CERN και θα συνομιλήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης (videoconference), με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.

Οι διεθνείς ημερίδες Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων  διοργανώνονται κάθε Μάρτιο. Η βασική ιδέα αυτής της διοργάνωσης ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG), επιχειρώντας να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν σαν πραγματικοί επιστήμονες.

Η φετινή διοργάνωση των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων (14th International Particle Physics Masterclasses 2018) πραγματοποιείται από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 28 Μαρτίου 2018 και συμμετέχουν σε αυτή 210 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από περισσότερες από 50 χώρες, τα οποία υποδέχονται πάνω από 10.000 μαθητές Λυκείου για να τους κάνουν, για μια μέρα, φυσικούς σωματιδίων.

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα και η αφίσα της εκδήλωσης. 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα Ημερίδας Αφίσα

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για τη Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας σε θέματα Συγκριτικής και Διεθνούς Πολιτικής

Τρί, 20/03/2018 - 11:20
Call for Applications Olympia Summer Academy in Comparative and International Politics  July 8-18, 2018 Nafplio, Greece   The Olympia Summer Academy (OSA) and the European International Studies Association (EISA) are pleased to announce a unique educational opportunity for graduate students, researchers, young professionals and senior undergraduates: the 2018 Olympia Summer Academy in Comparative and International Politics.   Courses, Dates & Venue The Olympia Summer Academy will take place from July 8 to 18, 2018 in the picturesque seaport town of Nafplio, in southeastern Greece. The six course cycles offered are:
 • Conflict and Political Violence;
 • Terrorism and European Security;
 • Democratic vs Authoritarian Capitalism;
 • The Making and Unmaking of the Post-Ottoman Order;
 • Forced Displacement in Theory and in Practice;
 • Political Risk Analysis.
  Why Apply? Join us and benefit from:
 • a faculty at the cutting edge of academic research;
 • a student-centric approach, where faculty and students are actively engaged in the learning experience both inside and outside the classroom;
 • a worldwide scholarly network that each year brings together a highly diverse and talented group of about 100 students and professors from more than 30 countries;
 • a program with a tremendous social dynamic, where the intellectual bonds and relationships formed during its course continue long after its conclusion;
 • a picturesque venue where the ancient meets the modern.
  More Info & How to Apply For all information in regards to the program and the application process, please visit: www.olympiasummeracademy.org. Watch here the OSA teaser: https://vimeo.com/217484123
 • Application deadline: May 4, 2018.
 • 20 full scholarships available for Greeks.
Συμπληρωματικά στοιχεία επικοινωνίας: 

Nadia Karakosta
Program Coordinator
Navarino Network
3, Apellou Str.
546 22, Thessaloniki, Greece
T: +30 2310 260322
F: +30 2310 260322

www.navarinonetwork.org

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Κυριακή, 8 Ιούλιος, 2018 (All day) έως Τετάρτη, 18 Ιούλιος, 2018 (All day) Συνημμένα αρχεία:  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διάλεξη ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ‘Drone flight and formation control’ Συνάντηση ερευνητικής ομάδας ΙΚΑΡΟΣ

Τρί, 20/03/2018 - 09:59

Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων “ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΕΡΕΣ”, που οργανώνεται από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και την ομάδα ΙΚΑΡΟΣ, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 7:30-9 μ.μ. οι παρακάτω δραστηριότητες:

1) Διάλεξη ‘Drone flight and formation control’ Εισηγήτρια: Prof. Rita Cunha, Instituto Superior Técnico, Lisbon, 7:30-8:30 μμ

2) Συνάντηση ομάδας ΙΚΑΡΟΣ 8:30 - 9 μμ Ημερήσια διάταξη: Α. Ανασκόπηση ερευνητικών δραστηριοτήτων Β. Οργανωτικά (καταστατικό).

Oι εβδομαδιαίες συναντήσεις της ερευνητικής ομάδας ΙΚΑΡΟΣ σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης για τεχνολογίες drones, drone imaging και οι διαλέξεις των ΨΗΦΙΑΚΩΝ ημερών γίνονται κάθε Παρασκευή 4:00-6:00 μμ (βλέπε σελίδα Ικάρου http://icarus.csd.auth.gr/), εκτός της τρέχουσας εβδομάδας που θα γίνουν Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 7:30-9 μμ.

Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με τους ερευνητές του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού έργου Multidrone (https://multidrone.eu/).

Προσκαλούνται ενδιαφερόμενα νέα μέλη (κυρίως φοιτητές ή απόφοιτοι ΣΘΕ, Πολυτεχνικής Σχολής ή ΤΕΙ ή άτομα με ενδιαφέρον για τεχνολογίες drones) να συμμετάσχουν, στέλνοντας ταυτόχρονα email με σύντομο βιογραφικό στο pitas@aiia.csd.auth.gr ή/και στο contact us στην σελίδα του Ίκαρου http://icarus.csd.auth.gr/.

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Πέμπτη, 22 Μάρτιος, 2018 - 19:30 έως 21:00 Χώρος:  Αίθουσα H6, ημιόροφος κτιρίου Βιολογικού

Επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

Δευ, 19/03/2018 - 14:39

O επίσημος εορτασμός της επετείου της Εθνεγερσίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 Ακολουθεί το αναλυτικό Πρόγραμμα της Τελετής:

 Είσοδος των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου του ΑΠΘ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ

«Τη Yπερμάχω» (Κοντάκιο του Ακάθιστου Ύμνου σε επεξεργασία Μανώλη Καλομοίρη)

Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ

Διεύθυνση: Εριφύλη Δαμιανού

Εισήγηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Αικατερίνη Τικτοπούλου, με θέμα: «Στο βάθος της εικόνας, πάντα η Ελλάδα με τα πεπρωμένα της: ο Σολωμός και η ελληνική επανάσταση».

 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

«Ύμνος εις την Ελευθερίαν»

Ποίηση: Διονύσιος Σολωμός

Μουσική: Νικόλαος Χαλικόπουλος - Μάντζαρος

Επεξεργασία για μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα: Άλκης Μπαλτάς

 Απαγγελία:

Αικατερίνη Συναπίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ

Γεώργιος Βεργούλης, φοιτητής του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ

 Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ

Ορχήστρα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση: Δημήτρης Δημόπουλος

 ΛΗΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο με την υποστήριξη του ΑΠΘ

Δευ, 19/03/2018 - 12:54

Στο πλαίσιο των δράσεων για την εξωστρέφεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Γεωπονίας και το Αγρόκτημα του ΑΠΘ δίνουν την ευκαιρία, για έβδομη συνεχή χρονιά, σε όλους τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους λαχανόκηπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.

Συγκεκριμένα, 100 λαχανόκηποι, έκτασης 100 τ.μ. έκαστος, θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας, έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Το Αγρόκτημα και το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ παρέχουν στους κατόχους των λαχανόκηπων συμβουλευτική υποστήριξη με φοιτητές του Τμήματος και γεωπόνους, νερό άρδευσης με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε λαχανόκηπο, καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 € ετησίως.  Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιηθούν για τις λειτουργικές ανάγκες των λαχανόκηπων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από την Τρίτη 20 Μαρτίου έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων λαχανόκηπων, στα γραφεία του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (περιοχή «Πράσινα φανάρια» Θέρμης) ή στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

E-mail: agroctima@auth.gr

Φαξ: 2310 473556

Τηλ. 2310 473842 & 2310 473792

Δικαστικό Γραφείο Δελτίο Τύπου Φωτογραφία1 Φωτογραφία 2 Φωτογραφία3

Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Δευ, 19/03/2018 - 11:46

"Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Ένας Σύγχρονος Διάλογος μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών". Το Συνέδριο θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, 17:00, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδρίων (1ος όροφος) και πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων, Εντός#Εκτός, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του, την Έδρα UNESCO "Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια" του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Έδρα UNESCO για την "Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Σύλλογος Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων, Εντός#Εκτός, Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Δευτέρα, 19 Μάρτιος, 2018 - 17:00 Χώρος:  Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αίθουσα Συνεδρίων (1ος όροφος) Συνημμένα αρχεία:  Πρόγραμμα Συνεδρίου

Διεθνής Ημερίδα, "Κρίσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία: Οικονομικές και Κοινωνικές Διαστάσεις"

Δευ, 19/03/2018 - 09:44

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, διοργανώνει διεθνή ημερίδα με τίτλο «Κρίσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία: Οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις», τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 και ώρα έναρξης 17.00, στο Κτίριο των Σχολών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) και Νομικής του ΑΠΘ (Αίθουσα Συνεδριάσεων 319, 3ος όροφος).

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μελέτης των σύγχρονων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχουν ως ομιλητές ο Ahmet Öncü, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαμπάντσι της Κωνσταντινούπολης (Sabancı Üniversitesi), ο Sabri Öncü, Καθηγητής και Επικεφαλής Οικονομολόγος στο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Διανοητικής Καινοτομίας στην Άγκυρα, ο Δρ. Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Γιώργος Δουράκης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν η Nese Özgen, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης (Galatasaray Üniversitesi) και Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Θέμης Τζήμας, (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και ο Σπύρος Μαρκέτος, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα προσκεκλημένων ομιλητών

Ο Ahmet Öncü είναι Καθηγητής και διδάσκει κοινωνιολογία στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Σαμπάντσι. Χρησιμοποιεί μεθόδους της κοινωνικής θεωρίας, της ιστορικής κοινωνιολογίας και της πολιτικής οικονομίας στη μελέτη της σύγχρονης Τουρκίας. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται σε ζητήματα νεωτερικότητας, καπιταλισμού, ταξικών δυναμικών και δημοκρατίας.

Ο Sabri Öncü είναι Καθηγητής και Επικεφαλής Οικονομολόγος στο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Διανοητικής Καινοτομίας, στην Άγκυρα. Το έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα χρηματοπιστωτικής θεωρίας. Έχει διατελέσει σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας. Παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έχει διδάξει στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Στερν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Stern School of Business), στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ της Άγκυρας (Bilkent Üniversitesi), στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (University of Stanford) και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ (University of California, Berkley).

Η Nese Özgen είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι και Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ειδικεύεται στην προσέγγιση από ανθρωπολογική και κοινωνιολογική σκοπιά των συνοριακών φαινομένων. Ασχολείται ιδιαίτερα με ζητήματα φύλου, κεφαλαιακής συσσώρευσης, κοινωνικής μνήμης και πολιτειότητας. Έχει πραγματοποιήσει εκτενείς εθνογραφικές έρευνες στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα Ημερίδας Αφίσα

Παράλληλες Εκδηλώσεις στο πλαισιο της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις»

Παρ, 16/03/2018 - 22:52

Την έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, οργανωμένες ξεναγήσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το προσωπικό είναι πολιτικό - Συζητώντας για το φεμινισμό»:

Απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Α’, Β’, και Γ’ Λυκείου, στο χώρο της έκθεσης από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου 2018 (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-13:00).

Ξεναγήσεις:

Έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις τις εξής ημέρες και ώρες: Παρασκευή 16 Μαρτίου ώρα 18:30, Παρασκευή 20 Απριλίου ώρα 18:30, Σάββατο 19 Μαΐου ώρα 11:00. Δυνατότητα προγραμματισμού και άλλων ξεναγήσεων, έπειτα από σχετικό αίτημα φορέων ή συλλογικοτήτων, τηλ. 2310 895882, e-mail akokkinidou@tch.gr.

 

Μουσικές εκδηλώσεις:

 • Μουσικό-λογοτεχνικό-εικαστικό δρώμενο: Από τις Λόλα Τότσιου, Σοφία Καρακάντζα και Ράνια Εμμανουηλίδου. Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, 8 Μαρτίου 2018.
 • Συναυλία Νένας Βενετσάνου: Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2, αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Τιμές εισιτηρίων: 12€ (μειωμένο 8€).
 • Μουσικό ντουέτο: Με τη Μαρία Ανισέγκου (βιολοντσέλο) και τη Γρέτα Παππά (βιολί). Στο πλαίσιο της ημερίδας «Σπουδές Φύλου», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 19 Απριλίου 2018.

Ημερίδες:

 • «Σπουδές Φύλου: Αφετηρίες, διαδρομές, αναπλαισιώσεις», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 19 Απριλίου 2018, ώρες 17:00-20:00
 •  «Από τα γυναικεία κινήματα της Μεταπολίτευσης στις σύγχρονες δράσεις και πολιτικές για το φύλο», Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ (ΚΕΔΕΑ – κόκκινο κτίριο), 17 Μαΐου 2018, ώρες 10:00-20:00
Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Πέμπτη, 8 Μάρτιος, 2018 (All day) έως Σάββατο, 30 Ιούνιος, 2018 (All day)

Διεθνής Ημερίδα, "Κρίσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία: Οικονομικές και Κοινωνικές Διαστάσεις"

Παρ, 16/03/2018 - 15:34

 

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, διοργανώνει διεθνή ημερίδα με τίτλο «Κρίσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία: Οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις», τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 και ώρα έναρξης 17.00, στο Κτίριο των Σχολών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) και Νομικής του ΑΠΘ (Αίθουσα Συνεδριάσεων 319, 3ος όροφος).

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μελέτης των σύγχρονων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχουν ως ομιλητές ο Ahmet Öncü, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαμπάντσι της Κωνσταντινούπολης (Sabancı Üniversitesi), ο Sabri Öncü, Καθηγητής και Επικεφαλής Οικονομολόγος στο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Διανοητικής Καινοτομίας στην Άγκυρα, ο Δρ. Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Γιώργος Δουράκης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν η Nese Özgen, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης (Galatasaray Üniversitesi) και Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Θέμης Τζήμας, (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και ο Σπύρος Μαρκέτος, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα προσκεκλημένων ομιλητών

Ο Ahmet Öncü είναι Καθηγητής και διδάσκει κοινωνιολογία στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Σαμπάντσι. Χρησιμοποιεί μεθόδους της κοινωνικής θεωρίας, της ιστορικής κοινωνιολογίας και της πολιτικής οικονομίας στη μελέτη της σύγχρονης Τουρκίας. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται σε ζητήματα νεωτερικότητας, καπιταλισμού, ταξικών δυναμικών και δημοκρατίας.

Ο Sabri Öncü είναι Καθηγητής και Επικεφαλής Οικονομολόγος στο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Διανοητικής Καινοτομίας, στην Άγκυρα. Το έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα χρηματοπιστωτικής θεωρίας. Έχει διατελέσει σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας. Παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Έχει διδάξει στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Στερν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Stern School of Business), στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ της Άγκυρας (Bilkent Üniversitesi), στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (University of Stanford) και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϊ (University of California, Berkley).

Η Nese Özgen είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι και Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ειδικεύεται στην προσέγγιση από ανθρωπολογική και κοινωνιολογική σκοπιά των συνοριακών φαινομένων. Ασχολείται ιδιαίτερα με ζητήματα φύλου, κεφαλαιακής συσσώρευσης, κοινωνικής μνήμης και πολιτειότητας. Έχει πραγματοποιήσει εκτενείς εθνογραφικές έρευνες στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

 

Επισυνάπτονται η αφίσα και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/25209

Γραφείο Τύπου Αφίσα Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα Ημερίδας

Παρουσίαση του έργου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα κατά το 2017 στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής.

Παρ, 16/03/2018 - 14:17

      Ο Τομέας Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ θα φιλοξενήσει την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 19.00, στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής, την παρουσίαση του έργου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα κατά το 2017. Συγκεκριμένα, στο έργο της Σχολής  θα αναφερθεί η Διευθύντρια Jennifer Neils, ενώ η Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου θα μιλήσει για το “Το όραμα του Ι. Γενναδίου τον 21ο αιώνα”.

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τρίτη, 20 Μάρτιος, 2018 - 19:00 Χώρος:  Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής openmeeting_2018_thessaloniki.pdf

Oικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Τουρκία | Διεθνής Ημερίδα

Παρ, 16/03/2018 - 14:04

Στο πλαίσιο της μελέτης των σύγχρονων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στην περιοχή μας, το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών - ΑΠΘ, διοργανώνει διεθνή ημερίδα με αντικείμενο τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα έναρξης 17.00, στο κτίριο των Σχολών ΟΠΕ και Νομικής (Πανεπιστημιούπολη) στην Αίθουσα Συνεδριάσεων 319 (3ος όροφος).

Θα μιλήσουν ο Καθ. Ahmet Öncü (Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Sabanci University, TR) με θέμα Γιατί ο ανταγωνισμός καταστρέφει τους αδύναμους;

Ο Καθ. Sabri Öncü (Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Διανοητικής Καινοτομίας, Άγκυρα, TR) με θέμα Μαύρες γάτες ή μαύροι κύκνοι; Πόσο συχνά οι μαύροι κύκνοι προσγειώνονται;

Ο Δρ Λεωνίδας Βατικιώτης (ΕΑΠ, GR) με θέμα Καθαρή έξοδος από την κρίση για την ελληνική οικονομία; Δυσκολίες σε θολό τοπίο.

Ο Καθ. Γιώργος Δουράκης (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, GR) με θέμα Η απειλή προστατευτισμού παράθυρο ελπίδας για την ΕΕ και την Ελλάδα.

Θα κάνουν παρεμβάσεις η  Καθ. Nese Özgen (Galatasaray University, TR, Επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ο Δρ Θέμης Τζήμας, (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, GR) και ο Σπύρος Μαρκέτος (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, GR).

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη.

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Δευτέρα, 19 Μάρτιος, 2018 - 17:00 Χώρος:  Αίθουσα Συνεδριάσεων 319, κτίριο των Σχολών ΟΠΕ Συνημμένα αρχεία:  Πρόγραμμα Ημερίδας

Recruitment Day Aristotle Racing Team (ART)

Παρ, 16/03/2018 - 11:30

Η Aristotle Racing Team (ART) σας καλεί να δηλώσετε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σας στην ανανεωμένη ομάδα για τη σεζόν 2018-2019. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 21 Μαρτίου και ώρα 18:00-20:00 στο αμφιθέατρο I του ΚΕ.Δ.Ε.Α. (Κόκκινο κτίριο πάνω από τη Φοιτητική Λέσχη).

Η ART, κατέχοντας την 107η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 556 πανεπιστημιακές ομάδες του κόσμου, επιθυμεί να διασφαλίσει τη συνέχεια της ομάδας και στοχεύει σε ακόμη περισσότερες διακρίσεις την ερχόμενη σεζόν. Γι’ αυτό αναζητά νέα μέλη με διάθεση για εργασία και πάθος για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ώστε να στελεχώσουν τη νέα ομάδα.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μία παρουσίαση για να γνωρίσετε την ομάδα, τις υποομάδες της και τις εργασίες που πραγματοποιούνται στη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μία σύντομη παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του τελευταίου μονοθέσιου της ομάδας, ενώ κλείνοντας, θα έχετε τη δυνατότητα να συζητήσετε με παλιότερα μέλη και να σας δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Επικοινωνία: Αρχηγός της ομάδας Aristotle Racing Team (ART) Πασχάλης Κοσμίδης, τηλ. 6982102171, μέλος marketing Aristotle Racing Team (ART)  Μούρκας Κωνσταντίνος τηλ. 6987044492

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τετάρτη, 21 Μάρτιος, 2018 - 18:00 έως 20:00 Χώρος:  ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ

Ξενάγηση στην έκθεση Σωτήρη Σόρογκα και coffee break

Παρ, 16/03/2018 - 10:42

Aνοικτή ξενάγηση στη μεγάλη έκθεση έργων «Σωτήρης Σόρογκας. Κατά βάθος είναι ζήτημα φωτός» θα γίνει την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στις 11.00 το πρωί, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Την ξενάγηση θα κάνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Χριστίνα Τσαγκάλια.  

Στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου παρουσιάζονται περίπου 90 έργα από όλες τις περιόδους της εικαστικής διαδρομής του Σωτήρη Σόρογκα, μιας διαδρομής που υπερκαλύπτει τον μισό αιώνα, με αφετηρία τη δεκαετία του ‘50, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στην ΑΣΚΤ, ενώ τα πιο πρόσφατα χρονολογούνται το 2016. Ξεδιπλώνονται τα αγαπημένα θέματα του καλλιτέχνη: πέτρες, αρχαία ελληνικά αγάλματα, παπαρούνες, κουρέλια, σκουριές, αλυσίδες, θαλασσινά ξύλα, βάρκες, πόρτες, άλογα και πορτρέτα σε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία ζωγραφικής και ποίησης.

Αμέσως μετά την ξενάγηση, προσφέρουμε καφέ στους συμμετέχοντες σε συνεργασία με το Ανφάν Γκατέ. 

Για τη συμμετοχή στη δράση «Ξενάγηση και Coffee break στο Τελλόγλειο» αρκεί το εισιτήριο εισόδου (5 ευρώ).

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Κυριακή, 18 Μάρτιος, 2018 - 11:00 Χώρος:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. info@teloglion.gr URL:  http://www.teloglion.gr Τ:  2310 247111

«Χρόνια σαν τα φτερά» Αφιέρωμα στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη

Παρ, 16/03/2018 - 10:38

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα  Ποίησης, διοργανώνοντας τη συναυλία «Χρόνια σαν τα φτερά», αφιερωμένη στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στις 19.30. Η συναυλία θα δοθεί στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στο πρόγραμμα, ο στοχαστικός λόγος του ποιητή γεμάτος ιστορικές μνήμες και έναν ιδιαίτερο αφηγηματικό λυρισμό, συνδυάζεται με τη μουσική του Αργύρη Κουνάδη («Σχέδια για ένα Καλοκαίρι») και του Γιώργου Κουρουπού («Δεκαέξι Χάικου», «Το φύλλο της λεύκας», κομμάτια για πιάνο). 

Συντελεστές:
Τραγούδι : Μάιρα Μηλολιδάκη
Πιάνο: Τίτος Γουβέλης
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Μουσική: Αργύρη Κουνάδη – Γιώργου Κουρουπού

Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα και του διαλόγου του με μεγάλους ποιητές.

Κρατήσεις  θέσεων στο τηλ. 2310 247111. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Είσοδος ελεύθερη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή  του Ωδείου Αθηνών.
Έχουν εκδοθεί επτά ποιητικά της βιβλία από τις εκδόσεις ύψιλον: «Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο», «Δίγαμμα», «Ευχήν Οδυσσεί»,«Από το  Ένα στο Δύο», «11 τόποι για 1 καλοκαίρι» , «Το σπίτι», « Ιοκάστη» ,επίσης  τα παραμύθια «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» (κρατικό βραβείο 2005 και μουσικό παραμύθι σε σύνθεση Άλκη Μπαλτά),«Η Πράσινη Σκουφίτσα» ,«Άλλο και τούτο!» και « Τίμος ο Αθηναίος».Τον Δεκέμβριο του  2017 κυκλοφόρησε το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της « Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος» με  μουσική του Γιώργου Κουρουπού . Έχει  δημοσιεύσει τα δοκίμια «Η Κούκλα» (Ίκαρος 2008) «Αναζητώντας την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη» (ύψιλον, 2015) καθώς και την μετάφραση στο  έργο  τού P.B. Shelley «Υπεράσπιση της Ποίησης».

Έγραψε τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: «Το καράβι του  Έλατου» και «Ιοκάστη» καθώς και στίχους για τραγούδια του ίδιου συνθέτη και των: Πέτρου  Περάκη, Στάθη  Γυφτάκη  και Τατιάνας Ζωγράφου κ.α.
Παράλληλα με την συγγραφή επιμελείται, επιλεκτικά, εκδόσεις βιβλίων, όπως: Οδυσσέας Ελύτης, Ο ναυτίλος του Αιώνα, (εκδ. Ίκαρος) ,Συν τοις άλλοις, (εκδ. ύψιλον), «Ο Κόσμος ο μικρός, ο μέγας! του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού (Ίκαρος 2016) Συνεργάστηκε ,επί δεκατρία χρόνια, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων  και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στην δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής και συνεχίζει να παρουσιάζει από σκηνής ποίηση και παραμύθια.

Μάιρα Μηλολιδάκη 
Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση με σπουδές στο Μιλάνο και στη Ρώμη με τη Renata Scotto. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την ΕΛΣ, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, το Μ.Μ.Α., το Μ.Μ.Θ, την Ακαδημία της Αγ. Καικιλίας, τον Φλωρεντινό Μουσικό Μάιο, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας σε ρόλους όπως Lucia (Lucia di Lammermoor), Magda (La Rondine), Βασίλισσα της Νύχτας (Ο Μαγικός Αυλός), Violetta (La Traviata), Γυναίκα στην Ανθρώπινη Φωνή του Poulenc, Rosina (Ο Κουρέας της Σεβίλλης), Micaëla (Carmen) κ.ά. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Academica Αθηνών, τη Συμφωνική Tito Schipa, την Ορχήστρα I Pomeriggi Musicali, το ΕΣΣΜ, το Melos Brass, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, κ.ά. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου «Ραφή» και διδάκτωρ της γαλλικής γλώσσας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διδάσκει στο ωδείο Ν. Μάντζαρος και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College).

Τίτος Γουβέλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή, Peter Katin, Fali Pavri και Dominique Merlet. Παράλληλα μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο με τον Nicolas Kynaston. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Academica Αθηνών κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο) συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Kyklos Ensemble κ.ά.). Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο N. Μάντζαρος. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Με τη Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο Beton 7 στην Αθήνα.

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Τετάρτη, 21 Μάρτιος, 2018 - 19:30 Χώρος:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. info@teloglion.gr URL:  http://www.auth.gr/teloglion%40teloglion.gr Τ:  2310 247111

Διεθνής Ημερίδα: "Κρίσεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία: Οικονομικές και Κοινωνικές Διαστάσεις"

Παρ, 16/03/2018 - 10:38
Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Δευτέρα, 19 Μάρτιος, 2018 - 17:00 Χώρος:  Κτίριο Σχολών ΟΠΕ και Νομικής (Πανεπιστημιούπολη) - Αίθουσα Συνεδριάσεων 319 (3ος όροφος). Συνημμένα αρχεία:  Δελτίο Τύπου - Πρόγραμμα

4η Διάλεξη Ιστορίας - Κύκλος Ιστορίας Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Μελά

Πέμ, 15/03/2018 - 14:14

 

Πρόσκληση Εκδήλωσης 

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Δευτέρα, 19 Μάρτιος, 2018 - 18:30 Χώρος:  Κτίριο Κ, πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά (απέναντι από το Δημαρχείο) Πρόσκληση Εκδήλωσης

Τελετή για τον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2018

Πέμ, 15/03/2018 - 13:12

 

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας

σας προσκαλεί

στον επίσημο εορτασμό

της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου,

την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, στις 12:00,

στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

 

Πρόσκληση - Πρόγραμμα

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Παρασκευή, 23 Μάρτιος, 2018 - 12:00 Χώρος:  Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Παρτακελίδου Παναγιώτα, Administrative Staff (Public Relations Department) Τ:  2310 991313 Πρόσκληση - Πρόγραμμα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr