Εγγραφή στο Ροή ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώθηκε: πριν από 5 ώρες 13 λεπτά

«60 Χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ» Εορταστική Εκδήλωση

Δευ, 09/12/2019 - 15:57

Το Τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή του (1959-2019) και για τον λόγο αυτό διοργανώνει εορταστική εκδήλωση, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, και ώρες 11:00- 14:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί βράβευση και θα δοθεί χρηματικό έπαθλο για τη δημιουργία καλύτερης αφίσας σε έναν φοιτητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και σε έναν φοιτητή του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ.

Το Τμήμα Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, έπειτα από αρκετές δυσκολίες, έχει κερδίσει επάξια μία ξεχωριστή θέση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, γεγονός που το οφείλει στην προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά όσων ηγήθηκαν και εργάστηκαν για τον σκοπό αυτό. Η σπουδαία προσφορά του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ στην επιστημονική κατάρτιση των οδοντιάτρων, καθώς και στην προάσπιση της στοματικής υγείας των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη.  

Απόφοιτοι του Τμήματος έχουν διαπρέψει και συνεχίζουν να διαπρέπουν έως σήμερα σε σημαντικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που επιμελήθηκαν και στήριξαν την εκπαίδευση των οδοντιάτρων διαχρονικά δούλεψαν σκληρά, αποδίδοντας στο κοινωνικό σύνολο επιστήμονες ικανούς και βαθιά καταρτισμένους. Σήμερα το Τμήμα βρίσκεται σε υψηλή θέση στη διεθνή κατάταξη και αυτό το οφείλει στις υποδομές του, στους Καθηγητές του, στο προσωπικό του, καθώς και στο υψηλό επίπεδο των φοιτητών και των φοιτητριών του σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Λάμπρος Β. Ζουλούμης, «με τις βάσεις που έχουν τεθεί  έως τώρα, το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, τα αναγνωρισμένα διεθνώς μεταπτυχιακά προγράμματα, με τον ζήλο και την εργατικότητα όλων, ο στόχος για ακόμη υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και  προσφοράς  στη στοματική υγεία του κοινωνικού συνόλου είναι εφικτός».

Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα ΕκδήλωσηςΓραφείο Τύπου

1ος Κύκλος Διαλέξεων: ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ και ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Δευ, 09/12/2019 - 14:22

Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται η δεύτερη εκλαϊκευμένη ομιλία του κ. Κ. Νικολάου Διευθυντή του εργοστασίου ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ Α.Ε.  Θεσσαλονίκης με θέμα :

«H συνεισφορά του τσιμέντου στην Κυκλική Οικονομία»

που θα πραγματοποιηθεί στο νέο χώρο του Μουσείου στο λιμάνι (Προβλήτα Α΄),  την Τετάρτη 11  Δεκεμβρίου  και ώρα 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος, 2019 - 19:00Χώρος: Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λιμάνι, Προβλήτα Α' Υπεύθυνος επικοινωνίας: Παυλίδης Σπυρίδων, Emeritus Professor (School of Geology)

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Δευ, 09/12/2019 - 13:48

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.), η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νομικών Βορείου Ελλάδος (Ε.Νο.Β.Ε.) και την Εταιρεία Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Δ.Ε.Κ.Α.), διοργανώνουν επετειακή επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Εκατό χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των στελεχών της Δ.Ο.Ε. Νικολάου Βαλτικού και Γεωργίου Σπυρόπουλου και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στις 18.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του κτιρίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (3ος όροφος, αριθ. 319).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κατερίνα Τσοτρούδη, Senior Εμπειρογνώμων ΔΟΕ - International Labour Standards Department

Χρήστος Α. Ιωάννου, Οικονομολόγος PhD

 

Θα προεδρεύσει ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κουκιάδης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

 

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, που εδρεύει στη Γενεύη, ιδρύθηκε στις 11 Απριλίου 1919 ως παράρτημα της Κοινωνίας των Εθνών (προκατόχου του ΟΗΕ), ο δε καταστατικός της χάρτης εγκρίθηκε ως μέρος (ΧΙΙΙ) της Συνθήκης των Βερσαλλιών (άρθρα 387-427), που υπογράφηκε το 1919. Η δικαιολογητική βάση της ίδρυσής της αναπτύχθηκε στον πρόλογο της περίφημης Συνθήκης, που επιδίωκε την αποκατάσταση της παγκόσμιας ειρήνης με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ίδρυση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπήρξε αποτέλεσμα μακρών και επίπονων προσπαθειών ιδεολόγων και ανθρωπιστών της διεθνούς κοινωνίας των αρχών του 19ου αιώνα, οι οποίοι επιζητούσαν την προστασία της εργασίας μέσα από διακανονισμούς, καθώς και την άρση των αδικιών και στερήσεων που βίωναν οι εργαζόμενοι την εποχή εκείνη. Προσβλέποντας στην ανάγκη μιας στενής διεθνούς συνεργασίας με κοινή κοινωνική πολιτική, οι ιδρυτές της θεωρούσαν τη Δ.Ο.Ε. ως τη σημαντικότερη διεκδίκηση των εργατικών οργανώσεων των βιομηχανικών κυρίως χωρών μετά τη βιομηχανική επανάσταση.

Δελτίο Τύπου ΠρόγραμμαΓραφείο Τύπου

Πρόσκληση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ.__ 12 Δεκεμβρίου 2019 __ Αίθουσα Τελετών κτηρίου Διοίκησης _Καραθεοδώρη_

Δευ, 09/12/2019 - 13:40

ΑΠΘ
ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

Το Τμήμα Οδοντιατρικής προσκαλεί όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην Πανηγυρική Εκδήλωση για τον εορτασμό της Επετείου των 60 χρόνιων από την ίδρυσή του (1959-2019) που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 11:00-14:30 στην Αίθουσα Τελετών του κτηρίου Καραθεοδωρή.

Επισυνάπτεται η Πρόσκληση και το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης.

Ώρα προσέλευσης 10:00 - 10:30 π.μ.

Από τη Γραμματεία του Τμήματος Οδοντιατρικής

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος, 2019 - 11:00 prosklisi_-_programma_tmimatos_odontiatrikis_a.p.th_.pdf

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

Δευ, 09/12/2019 - 12:33

            Στις 17  Δεκεμβρίου 2019 το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ,  με τη υποστήριξη της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ και της ΣΘΕ, διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ  με τίτλο:

"Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ"          

Η εκδήλωση με κεντρικό σκοπό την ενημέρωση και  προώθηση ενεργειών για την ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κλάδο της Πληροφορικής, θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α.**) του ΑΠΘ, την Τρίτη 17 /12/ 2019  από τις 11:00 μέχρι τις 14:00.

                                                                                                                                                                                                                                                       

**Τo κτίριο ΚΕ.Δ.Ε.Α. είναι το κόκκινο κτίριο δίπλα στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ επί της οδού
3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη,  546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 

11:00-11:30

Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί

Πρύτανης ΑΠΘ-Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου

Κοσμήτορας ΣΘΕ ΑΠΘ – Καθηγητής κ. Χ.Σ. Χυντήρογλου

Πρόεδρος Τμ. Πληροφορικής - Καθηγητής κ. Ελευθέριος Αγγελής

Πρόεδρος Επιτροπής Φύλου ΑΠΘ – Καθηγήτρια κα. Δήμητρα Κογκίδου

Πρόεδρος Επιτροπής Φύλου ΣΘΕ- Καθηγήτρια κα. Ελένη Κατράγκου

11:30-11:45

Αμαλία Μήλιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ:        «Womanpower στην Πληροφορική η αλήθεια των αριθμών» 

11:45-12:15

Παναγιώτα Φατούρου, Πρόεδρος Greek Chapter of the ACM-W (ACM's Council on Women in Computing), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης: “Η ισότητα των δύο φύλων στην Επιστήμη των Υπολογιστών

12:15-12:30

Ελένη Καρατζά, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ: «Επιστημονικές διαδρομές και ανάδειξη ρόλου φύλων στη διεθνή κοινότητα»

12:30-12:45

Πανταζή Καλλίτσα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: "Το Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ισότητα των Φύλων στο χώρο της Έρευνας και Καινοτομίας (έργο TeRRItoria)"

12:45-13:00

Χαρά Κουτάλου, Γενική Γραμματέας  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος: “Γυναίκες στις επιχειρήσεις πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα

13:00-13:15

Χριστίνα  Γκουτρουμπή, Chief of ACM-W AUTh Student Chapter, Φοιτήτρια Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ :“Παρουσίαση ACM-W AUTh Student Chapter

13:15-14:00

Panel & Ανοιχτή συζήτηση – Ε. Καρατζά - Χ. Κουτάλου  - Α. Μήλιου - Κ. Πανταζή - Γ. Φατούρου - Α. Βακάλη Καθηγήτρια, Τμ. Πληρ/κής ΑΠΘ (συντονισμός) : «Επαύξηση ενημέρωσης και δραστηριοτήτων για την ενδυνάμωση ισότητας των φύλων στο αντικείμενο της Πληροφορικής»

 

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τμήμα ΠληροφορικήςΗμερομηνίες διεξαγωγής: Τρίτη, 17 Δεκέμβριος, 2019 - 11:00 έως 14:00 Χώρος: Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ i_pliroforiki_einai_kai_genoys_thilykoy.pdf

2η Χριστουγεννιάτικη Ημερίδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών από το Σπουδαστήριο Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ

Δευ, 09/12/2019 - 12:25

 

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η 1η Ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε   τα Χριστούγεννα του 2018, το Σπουδαστήριο Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ διοργανώνει την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, από τις 14.00 έως τις 19.00, στο Αμφιθέατρο (Α31) του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου τη «2η Χριστουγεννιάτικη Ημερίδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Σπουδαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής του ΑΠΘ».

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, υπεύθυνος για τη διοργάνωση της Ημερίδας, Αναστάσιος Πέτκου, «μέσα από διαχρονική παρατήρηση είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η Θεωρητική Φυσική συγκεντρώνει  το ενδιαφέρον των κορυφαίων φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Με δεδομένο ότι πολλοί από τους φοιτητές αυτούς επιλέγουν να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στόχος της Ημερίδας είναι να μοιραστούν οι μεταπτυχιακοί αυτοί φοιτητές με τους σημερινούς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής τις νέες επιστημονικές τους εμπειρίες και να παρουσιάσουν την έρευνά τους. Επιπρόσθετα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα πάρουν σημαντική επανατροφοδότηση για τη σημερινή ακαδημαϊκή κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα στο ΑΠΘ».

Τα θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας είναι η Ολογραφία (Holography), η Κβαντική Βαρύτητα (Quantum Gravity), η Κβαντική Πληροφορία (Quantum Information), οι Μαύρες Τρύπες (Black Holes), οι Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίου (Conformal Bootstrap), η Θεωρία Χορδών (String Theory), καθώς και η Υπερσυμμετρία (Supersymmetry).

 

Στην Ημερίδα θα μιλήσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και μεταδιδακτορικοί ερευνητές:

 

 • Κωνσταντίνος Δεληγιάννης (Imperial College London, Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Ευάγγελος Γιάντσος (Ludwig Maximilian University Munich, Γερμανία)
 • Παντελής Φράγκος  (Ludwig Maximilian University Munich, Γερμανία)
 • Μάνθος Καρύδας (University of Illinois at Urbana-Champaign, ΗΠΑ)
 • Γιώργος Κατσιάνης  (Southampton University, Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Ηλίας Κόκκας  (University of Tennessee, Knoxville, ΗΠΑ)
 • Αδριάνα Μακρίδου (Ludwig Maximilian University Munich, Germany)
 • Στράτος Πατελούδης  (University of Regensburg, Γερμανία)
 • Alexander Τabler  (Ludwig Maximilian University Munich, Γερμανία)
 • Eυάγγελος Βαρβέλης  (Aachen University, Γερμανία)

 

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (panel) κατά τη διάρκεια της οποίας οι προπτυχιακοί φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ομιλητές για θέματα που αφορούν τόσο την έρευνα όσο και τις προοπτικές για καριέρα στη Θεωρητική Φυσική.

          

Οι εργασίες της Ημερίδας είναι ανοιχτές για το  κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ημερίδα στον σύνδεσμο: http://petkou.webpages.auth.gr/Xmas2019/

 

 

Δελτίο Τύπου ΑφίσαΓραφείο Τύπου

Β΄ Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών (2019-2020)

Δευ, 09/12/2019 - 11:22

Η δεύτερη συνάντηση του Colloquium Λειτουργικής για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 11 Δεκέμβριου 2019 και ώρα 16:00-19:00. Καλεσμένος μας είναι ο πανοσιολογιώτατος πατήρ Λουκάς Ξενοφωντινός, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η βυζαντινή ζωγραφική χθες και σήμερα».

Θα ακολουθήσει συζήτηση και πρακτική άσκηση, κατά την οποία ο πατήρ Λουκάς θα παρουσιάσει βασικές τεχνικές της βυζαντινής αγιογραφίας.

Το Colloquium θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Τιμή και χαρά μας η παρουσία σας στο Colloquium.

Eκ του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών ΑΠΘ       

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Εργαστήριο Λειτουργικών ΜελετώνΗμερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος, 2019 - 16:00 έως 19:00 Χώρος: Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου (Θεολογική Σχολή)Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νάσσης Χρυσόστομος (Ιωάννης), Επίκουρος Καθηγητής (Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας)elm@past.auth.grΤηλέφωνο: 2310 997095

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Παρ, 06/12/2019 - 14:34

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020»

 

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας 98619_prosklisi_edvm96_agones_249914_ada-1.pdf

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: "Οι πόλεις μπροστά στις προκλήσεις της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή"

Παρ, 06/12/2019 - 13:57

Επιστημονική Ημερίδα  διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Χωρικός Σχεδιασμός για Βιώσιμη και Ανθεκτική Ανάπτυξη"
του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, 9.30 π.μ. στο κτίριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Το θέμα της ημερίδας είναι: "Οι πόλεις μπροστά στις προκλήσεις της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή" 

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τρίτη, 10 Δεκέμβριος, 2019 - 09:30Χώρος: ΚΕΔΕΑ ΑΠΘΣυνημμένα αρχεία:  Ανακοίνωση Ημερίδας

Workshop "Ruby on Rails Intro"

Παρ, 06/12/2019 - 13:51

Η υποομάδα ACM-W του ACM AUTH Student Chapter, σε συνεργασία με την ομάδα IEEE Women In Engineering Affinity Group - IHU -Thessaloniki, διοργανώνει το workshop "Ruby on Rails Intro".

Έλα την Παρασκευή 13 και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα Η6 του κτιρίου Βιολογίας, για να γνωρίσεις την γλώσσα Ruby, μια δυναμική open source γλώσσα που βρίσκει εφαρμογές στο διαδίκτυο και δημιούργησε την πρώτη σου εφαρμογή σε αυτήν. Μην ξεχάσεις το laptop σου!

Εξασφάλισε τη θέση σου εδώ:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9Xc-Y9YRLQS6nXjuG2R3kTY6SVw7k...
Σας περιμένουμε εκεί!
https://facebook.com/events/2479975785560737/

 

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος, 2019 (All day) έως Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος, 2019 (All day) Χώρος: Aίθουσα Η6 του κτιρίου Βιολογίας

Με την επιστημονική σύμπραξη της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ το Συμπόσιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών «Πόντος: Ιστορία – Πολιτισμός»

Παρ, 06/12/2019 - 12:27

Με την επιστημονική σύμπραξη της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) το Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο «Πόντος: Ιστορία - Πολιτισμός», στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2019, στην Αίθουσα Διαλέξεων της ΕΜΣ.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (1939-2019) και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στο Συμπόσιο συμμετέχουν καταξιωμένοι ερευνητές και καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στην τελετή έναρξης, που θα γίνει την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 18.00, θα βραβευθούν ιστορικά ποντιακά Σωματεία της Θεσσαλονίκης, όπως η «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», η «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης» και η «Παναγία Σουμελά».

Ακόμη, θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις στις Επίτιμες Προέδρους του Σωματείου «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», Άννα Θεοφυλάκτου και Μαίρη Στεργιάδου, στην Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άρτεμη Ξανθοπούλου-Κυριακού, και στους Ομότιμους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ευστάθιο Πελαγίδη και Κωνσταντίνο Φωτιάδη, που, μέσα από τις έρευνές τους, φώτισαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, τόσο στην ιστορική πατρίδα τους όσο και στον ελλαδικό χώρο μετά το 1922. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα ΣυμποσίουΓραφείο Τύπου

Στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζονται από το ΔΙ.Κ.Α.Μ. του ΑΠΘ οι δύο τόμοι για τον μεγάλο Μακεδόνα Φιλόσοφο Αριστοτέλη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρ, 06/12/2019 - 10:24

 

Σε έναν εμβληματικό χώρο, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του ΑΠΘ θα παρουσιάσει στο κοινό τους δύο τόμους με μελέτες από ανακοινώσεις στο Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια».

Οι δύο τόμοι, με τίτλο AristotleContemporary Perspectives on his Thought (De Gruyter, 2018) και Proceedings of the World Congress «Aristotle 2400 Years» (ΑΠΘ, 2019), περιέχουν μία μοναδική στην ιστορία, τόσο των Αριστοτελικών Συνεδρίων όσο και των Αριστοτελικών συλλογικών τόμων, θεματική κάλυψη όλων των πτυχών του έργου του κορυφαίου Έλληνα Φιλοσόφου.

Η σπουδαία  αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, στις 18.30.

Ο πρώτος τόμος εκδόθηκε από τον διεθνούς φήμης Εκδοτικό Οίκο De Gruyter τον Ιούλιο του 2018, ενώ ο δεύτερος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΔΙΚΑΜ τον Σεπτέμβριο του 2019. Την επιστημονική επιμέλεια των δύο τόμων είχε η Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια»  διοργανώθηκε από το ΔΙ.Κ.Α.Μ. του ΑΠΘ, τον Μάιο του 2016, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Μίεζα, με τη συμμετοχή 250 ομιλητών από σαράντα χώρες από τις πέντε Ηπείρους.  Στις 366 σελίδες του πρώτου τόμου περιλαμβάνονται 20 μελέτες των προσκεκλημένων στο Συνέδριο διεθνούς κύρους Αριστοτελιστών, ενώ στις 848 σελίδες του δεύτερου τόμου φιλοξενούνται 116 μελέτες επίσης διεθνώς διακεκριμένων Αριστοτελιστών, αλλά και νέων μελετητών από όλον τον κόσμο, οι οποίοι συμμετείχαν στις Παράλληλες Συνεδρίες.

Μέσα από την εξαιρετικά σημαντική αυτή επιστημονική προσπάθεια παρουσιάζεται ένα πανόραμα του πολυσχιδούς Αριστοτελικού έργου στον χώρο της Φιλοσοφίας και των βασικών κλάδων των επιστημών (Βιολογία, Φυσικές και Μαθηματικές Επιστήμες, Αστρονομία, Νομικές/Πολιτικές Επιστήμες κ. ά.), καθώς και η επίδραση των Αριστοτελικών ιδεών στη σύγχρονη εποχή.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης

Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Université libre de Bruxelles, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

 

Θεοδόσιος Τάσιος

Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας

 

Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου

Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης

Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ

Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Γενικός Γραμματέας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ,  Ζαχαρίας Σκούρας.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πέρας προσέλευσης: 18.00

 

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών ιδρύθηκε στις 6 Ιουλίου του 2011 με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για µία πράξη αναγνώρισης του στενού δεσμού που συνδέει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο µε τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, καθώς, βέβαια, και της σημασίας του έργου του, τόσο όσον αφορά στην αδιάλειπτη επίδραση που άσκησε στην ανθρώπινη διανόηση για ένα διάστημα 2.500 χρόνων, όσο και για το εκπληκτικό εύρος θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ο Αριστοτέλης, ώστε δικαίως να αποκαλείται «ο κορυφαίος πανεπιστήμων φιλόσοφος».

Στόχος του Κέντρου είναι η διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και προβολή σε διεθνή κλίμακα του Αριστοτελικού έργου, σε πεδία που καλύπτουν όχι μόνον τους παραδοσιακούς κλάδους της φιλοσοφίας, αλλά και τομείς που σχετίζονται µε ένα πλήθος επιστημονικών πεδίων, όπως αυτά των Ανθρωπιστικών Σπουδών, της Βιολογίας, των Φυσικών και των Μαθηματικών Επιστημών, των Νομικών και των Πολιτικών Επιστημών, των Επιστημών Υγείας και των Τεχνολογικών Επιστημών. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και τον καινοτόμο χαρακτήρα του Κέντρου, καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του σε διεθνές επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΔΙ.Κ.Α.Μ. παρατίθενται στον σύνδεσμο

http://www.dikam.auth.gr/en

Δελτίο Τύπου Περιεχόμενα Τόμων ΑφίσαΓραφείο Τύπου

Στο Λονδίνο η έκθεση φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ»

Πέμ, 05/12/2019 - 15:49

Μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Στουτγκάρδη, η έκθεση φωτογραφίας με πολύ σπάνιο υλικό «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ» ταξιδεύει και πάλι εκτός συνόρων, αυτή τη φορά στο Λονδίνο.

H Κεντρική Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα ‘Eleni’ των Daughters Of Penelope του Λονδίνου και το Τμήμα ΑHEPA Hj1 των Αθηνών, το MOMUS-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία παρουσιάζουν την έκθεση στο κοινό του Λονδίνου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά το αρχειακό υλικό των δύο φωτογράφων, που αποτύπωσαν με τον φακό τους εντυπωσιακές, άγνωστες και άκρως γοητευτικές πτυχές της Πόλης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.00 (ώρα Αγγλίας), στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, London, Bayswater, W2 4LQ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις  15 Δεκεμβρίου 2019.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 10 φωτογραφίες και ένα βίντεο με 104 φωτογραφίες, προερχόμενες από τη Φωτοθήκη της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, των Jean Pascal Sebah (1872-1947) και Polycarpe Joaillier (1848-1904), οι οποίοι δημιούργησαν το φωτογραφικό εργαστήριο Sebah & Joaillier και ασχολήθηκαν κυρίως με τη φωτογράφιση της Κωνσταντινούπολης και της Αιγύπτου. Οι δύο φωτογράφοι επιδίωκαν να παράγουν εντυπωσιακά φωτογραφικά λευκώματα, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν σε επισκέπτες από τη Δύση που γοητεύονταν από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του παρελθόντος. Ωστόσο, σε κάποιες από τις φωτογραφίες εμφανίζονται δείγματα της πρόθεσής τους να δημιουργήσουν όχι μόνο ντοκουμέντα, αλλά και έργα τέχνης.

Στο κείμενο των επιμελητών της έκθεσης, Θοδωρή Μάρκογλου, Αντώνη Σαραγιώτη, και Μαρίας Φαρμάκη, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται: «Οι εικόνες με τα χαρακτηριστικά της καρτ ποστάλ είναι συγχρόνως και απόπειρες διαχείρισης του φωτός και της σκιάς στη σύνθεση. Είναι ηθογραφικές και εθνογραφικές, αλλά ταυτόχρονα η παρουσία της ανθρώπινης μορφής ‘‘καδράρεται’’ σ' ένα μελαγχολικό, συμβολικό, ενίοτε σουρεαλιστικό, τοπίο, εικόνες δηλαδή τουριστικές, αλλά με βαθιά εικαστικό χαρακτήρα. Η διττή αυτή φύση καθιστά τις εικόνες αυτές ξεχωριστές ακόμη και σήμερα, όχι μόνο ως ντοκουμέντα της εποχής και ως δείγματα της τεχνολογίας της, αλλά και ως προσπάθειες της φωτογραφίας του 19ου αιώνα να ανυψωθεί στο επίπεδο των καλών τεχνών».

Σημειώνεται ότι το σπάνιο αυτό φωτογραφικό υλικό εκτέθηκε για  πρώτη φορά από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2017 στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας. Τον Οκτώβριο του 2017 μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και, στη συνέχεια, παρουσιάστηκε (Μάιος-Ιούνιος 2018) στο Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης. Τον Νοέμβριο του 2018 παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Στουτγκάρδη (Feuerbach),  τον Ιούνιο του 2019 στην Ακαδημία Αθηνών και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 στο Ζιντζιρλί Τζαμί Σερρών, εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου

Η Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου αποτελεί δωρεά του ομογενή από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1963. Με τακτοποιημένο το ποικίλου περιεχομένου προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Τρικόγλου, με ψηφιοποιημένο τον κατάλογο και πολλά αντικείμενα της συλλογής, το μέγεθος της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, της «κιβωτού της μνήμης του ελληνισμού», όπως αποκαλούσε ο δωρητής τη συλλογή του, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ περιλαμβάνει 14.012 τόμους βιβλίων, που αντιστοιχούν σε 10.783 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους για την ελληνική ιστορία, κυρίως την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, για την αρχαιολογία, τη λαογραφία, τη  λογοτεχνία, τον περιηγητισμό, τον φιλελληνισμό και γενικότερα για τον ελληνισμό της Μεσογείου, με πολλές σπάνιες εκδόσεις και λευκώματα (από το 1495 έως τα μέσα του 20ού αιώνα).

Δελτίο Τύπου Αφίσα έκθεσηςΓραφείο Τύπου

Ανακοίνωση για την εκλογή του Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ Bosch

Πέμ, 05/12/2019 - 14:12

Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια προς το νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ (Leandro) Bosch του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που καλείται να ποιμάνει τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Χιλή, Παραγουάη, Περού, Βολιβία, Ισημερινό (Εκουαδόρ), Σουρινάμ, Γουϊάνα και Γαλλική Γουϊάνα.

Ο σαραντατριάχρονος κ. Ιωσήφ, Αργεντινής καταγωγής, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής μας Σχολής (2002), με μεταπτυχιακό τίτλο (2006) και διδακτορική διατριβή (2012) από το ίδιο Τμήμα. Μάλιστα πριν από ένα μήνα παρουσίασε και τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Α.Π.Θ. Παράλληλα έκανε σπουδές στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης με λήψη μεταπτυχιακού τίτλου και διδακτορικής διατριβής. Ο κ. Ιωσήφ μαζί με τη λαμπρή του ιερατική διακονία είναι ένας εξέχων ερευνητής που κινείται με άνεση στο χώρο της Ορθόδοξης και Δυτικής Θεολογίας, της Πατερικής Γραμματείας αλλά και του διαχριστιανικού διαλόγου.

Το Α.Π.Θ. είναι περήφανο για την πορεία του πρώτου Αργεντινού στην καταγωγή Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ιωσήφ και είναι πρόθυμο να στηρίξει όχι μόνο την προσπάθειά του στη Νότια Αμερική αλλά θα τον θεωρεί πάντα ένα ισχυρό εκπρόσωπό του στο άνοιγμά του προς την Ισπανόφωνη επιστημονική κοινότητα της Νοτίου Αμερικής.

Οι Πρυτανικές Αρχές

Γραφείο Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης Πρυτανικών Αρχών

Διεθνές Συνέδριο/Ημερίδα του έργου "Via Carpatia" από την Σχολή Ο.Π.Ε.

Πέμ, 05/12/2019 - 14:11

Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικότερο το διεπιστημονικό εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών μελετών σας προσκαλούν σε Διεθνές Συνέδριο/Ημερίδα του έργου/project "Via Carpatia"

Δείτε το πρόγραμμα και την πρόσκληση στην εκδήλωση

E-mail: kotsia@eps.auth.grΤηλέφωνο: 2310996530Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών ΕπιστημώνΔιεπιστημονικό εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών ΜελετώνΥπεύθυνος επικοινωνίας: Κότσια Γεωργία, Διοικητικό Προσωπικό (Κοσμητεία Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών)Συμπληρωματικά στοιχεία επικοινωνίας: 

Προϊσταμένη Γραμματείας Κοσμητείας
Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
MBA Executive, Kingston Univ. U.K.
MA'S in Science, I H U Greece

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος, 2019 - 18:00 έως 21:00 Χώρος: Κτίριο Επιτροπής Ερευνών (ΕΛΚΕ) Α.Π.Θ. (κόκκινο κτίριο)Συνημμένα αρχεία:  Πρόγραμμα εκδήλωσης Πρόσκληση εκδήλωσης

Δημόσια Κλήρωση για τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων για συνοπτικούς διαγωνισμούς παροχής υπηρεσιών

Πέμ, 05/12/2019 - 14:01

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την Τρίτη, 10-12-2019 και ώρα 10:15 π.μ., στο Τμήμα Διοίκησης, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια κλήρωση μεταξύ των προτεινόμενων μελών του αριθ. 11723/4-12-2019 εγγράφου του Τμήματος Προμηθειών της Διεύθυνσης Περιουσίας και Προμηθειών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ, για να οριστούν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων για συνοπτικούς διαγωνισμούς παροχής υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται από το Τμήμα Προμηθειών.

ΑΠΟ  ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Π.Θ.

 

 

 

 

 

 

Δημόσια Κλήρωση για τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων για συνοπτικούς διαγωνισμούς προμήθειας ειδών

Πέμ, 05/12/2019 - 13:48

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

Την Τρίτη, 10-12-2019 και ώρα 10:00 π.μ., στο Τμήμα Διοίκησης, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια κλήρωση μεταξύ των προτεινόμενων μελών του αριθ. 11722/4-12-2019 εγγράφου του Τμήματος Προμηθειών της Διεύθυνσης Περιουσίας και Προμηθειών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ, για να οριστούν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων για συνοπτικούς διαγωνισμούς προμήθειας ειδών, που πραγματοποιούνται από το Τμήμα Προμηθειών.

ΑΠΟ  ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Π.Θ.

 

 

 

 

 

Δύο βραβεία για τις δράσεις της κέρδισε η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ IEEE AUTh Student Branch

Πέμ, 05/12/2019 - 12:00

Δύο σημαντικές διακρίσεις για το έργο και τις δράσεις του, το Darrel Chong Student Activity Award και το IEEE Regional Exemplary Student Branch Award 2019, απέσπασε το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ (IEEE Aristotle University of Thessaloniki Student Branch).

Το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ ξεχώρισε, μαζί με άλλες 21 ομάδες, ανάμεσα σε 2.000 φοιτητικά παραρτήματα του ΙΕΕΕ σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας, στις 17 Νοεμβρίου 2019, το Darrel Chong Student Activity Award για το έτος 2018. Το βραβείο αυτό συνιστά την αναγνώριση αξιόλογων, ποιοτικών δράσεων που ωφελούν την κοινότητα των μηχανικών και υπηρετούν το όραμα του ΙΕΕΕ. Η συγκεκριμένη διάκριση απονεμήθηκε στο IEEE AUTh Student Branch για τη διοργάνωση της εκδήλωσης Career Day 2017. Το Career Day είναι μια ετήσια εκδήλωση που οργανώνει το φοιτητικό παράρτημα του ΙΕΕΕ στο ΑΠΘ. Απευθύνεται, κυρίως, σε φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και φιλοξενεί συμβουλευτικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο την επαφή των φοιτητών με την αγορά εργασίας.

Το βραβείο IEEE Regional Exemplary Student Branch Award 2019 απονεμήθηκε στο φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ τόσο για το αξιόλογο έργο του κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και ως αναγνώριση της συνολικής προσπάθειας των εθελοντών φοιτητών να συνδράμουν τη φοιτητική κοινότητα των μηχανικών. Η απονομή του βραβείου έγινε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Φοιτητών και Νεαρών Επαγγελματιών του ΙΕΕΕ, στις 9 Νοεμβρίου 2019, στην Ξάνθη. Η διάκριση αυτή απονέμεται στο φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών τεχνολογίας στον κόσμο ο οποίος στοχεύει στην προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και της αριστείας προς όφελος της ανθρωπότητας. Το IEEE και τα μέλη του έχουν ως στόχο να εμπνέουν την παγκόσμια κοινότητα μέσω υψηλά αναφερόμενων δημοσιεύσεων, συνεδρίων, προτύπων τεχνολογίας και επαγγελματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ (Aristotle University of Thessaloniki IEEE Student Branch, https://www.facebook.com/IeeeAuthSB/) είναι ενεργό μέλος της φοιτητικής κοινότητας του ΑΠΘ τα τελευταία 20 χρόνια και τα μέλη του σήμερα είναι  περισσότερα από 200. Στόχος της ομάδας είναι να υποστηρίξει τη συμμετοχή των φοιτητών σε δράσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων, workshops, events, διαγωνισμών και εκπαιδευτικών εκδρομών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με την ομάδα iGEM Thessaloniki, η οποία διακρίθηκε με χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019

Τετ, 04/12/2019 - 14:35

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, υποδέχτηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, στην Πρυτανεία, τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaloniki, προκειμένου να τα συγχαρεί για το χρυσό μετάλλιο που τους απονεμήθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης, και το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Μαλούση

H ομάδα του ΑΠΘ διακρίθηκε μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων φοιτητών-φοιτητριών από κορυφαία Πανεπιστήμια (μεταξύ άλλων το ΜΙΤ, το Harvard, το Cambridge και το Oxford University) 40 χωρών. Η iGEM Thessaloniki συστάθηκε το 2017 και έχει λάβει μέρος στον ίδιο διαγωνισμό και τα προηγούμενα χρόνια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο το έτος 2017 και το ασημένιο μετάλλιο το 2018.

Τη φετινή της διάκριση η iGEM Thessaloniki απέσπασε για τη σχεδίαση και την ανάπτυξη του POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered into DNA Oligo Networks), που αποτελεί τον πρώτο DNA υπολογιστή που μπορεί να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικά βιομόρια ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών, όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της iGEM Thessaloniki μοιράστηκαν με τον Πρύτανη του ΑΠΘ την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο σχεδίασαν και ανέπτυξαν τον υπολογιστή POSEIDON, και συνομίλησαν μαζί του για τις ευρύτερες προοπτικές της έρευνας που πραγματοποίησαν.

«Είμαστε περήφανοι για την επιτυχία σας και την υψηλή διάκριση που λάβατε. Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα περήφανοι για την έρευνα που πραγματοποιήσατε, η οποία αποτελεί τη βάση για τη μοριακή μελέτη και άλλων τύπων νεοπλασίας. Μέσα από τη διεπιστημονικότητα και την άριστη συνεργασία κατορθώσατε ένα σημαντικό επίτευγμα με ευρύτερες κοινωνικές προοπτικές. Είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας επόμενο βήμα, έτσι ώστε η έρευνά σας να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και συνεχάρη τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για τις υψηλές επιδόσεις τους.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό iGEM 2019 είναι: η Αλίκη Αθανασιάδου (Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ), Απόστολος Ιωαννίδης (Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ), Κυριακή Καραβά (Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ), Χαράλαμπος Μαλαθούνης (Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ), Ιωάννης Μαλιούρης (Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ), Πλάτων Μεγαγιάννης (Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ), Σοφία Μωυσιάδου (Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ) και Κριστίνε Χαναγκιάν (Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας). Για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας της ομάδας καθοριστική ήταν και η συμβολή του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κοζολάκη.

Επιστημονικά υπεύθυνοι της ομάδας είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, και ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Μόσιαλος.  Επιστημονικοί σύμβουλοι και υποστηρικτές της iGEM είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης, και το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Μαλούση

Η iGEM Thessaloniki έχει ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για τη συμμετοχή της στον επόμενο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητά φοιτητές και φοιτήτριες για την ανανέωση της ομάδας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdvF5Q6ouYuoF1kIcsICoixE_yI3UWuI6RBRUaG_dt0R19aA/viewform έως και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://2019.igem.org/Team:Thessaloniki (POSEIDON)

www.igem.org  (Παγκόσμιος Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM)

 

i-GEM Thessaloniki:

Facebook: iGEM Thessaloniki
Instagram: igem.thessaloniki
Twitter: igemthess

E-mail: igemthessaloniki@gmail.com

 

Επισυνάπτονται οι φωτογραφίες:

Φωτογραφία 1: (Στο κέντρο) ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, (από αριστερά) ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Μαλούση, και τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaloniki: Χαράλαμπος Μαλαθούνης, Πλάτων Μεγαγιάννης, Σοφία Μωυσιάδου, Κυριακή Καραβά, Αλίκη Αθανασιάδου και Απόστολος Ιωαννίδης.

Φωτογραφία 2: (Στο κέντρο) ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, (από αριστερά) το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Μαλούση, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, και τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaloniki: Χαράλαμπος Μαλαθούνης, Απόστολος Ιωαννίδης και Αλίκη Αθανασιάδου.

Φωτογραφίες 3 & 4: Τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaloniki στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019, στη Βοστώνη.

Δελτίο Τύπου Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2 Φωτογραφία 3Γραφείο Τύπου

Συνέδριο του Προγράμματος «POWER -Placement Opportunities with Entrepreneurial Reach» για Πρακτική Άσκηση

Τετ, 04/12/2019 - 10:05

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο ΚΑ2 knowledge Alliance με τίτλο: 

" POWER -Placement Opportunities with Entrepreneurial Reach"μαζίμετουςπαρακάτωεταίρους: 

European University Foundation 

Technoport

University of Alcala 

Tetuan Valley

University of Eastern Finland

New Factory

Innovation Zone

University of Latvia

Lodz University of Technology

To έργο αφορά στη δημιουργία ενός βιώσιμου, πανευρωπαϊκού συστήματος εύρεσης θέσεων  πρακτικής άσκησης σε νέους ερευνητές, το οποίο επικεντρώνεται πρωτίστως στην τοποθέτηση ατόμων, με υψηλά προσόντα, σε θέσεις πρακτικής άσκησης  σε νεοφυής εταιρίες.  Το έργο θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία 5 πανεπιστημίων και 4 θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν από κοινού σύγχρονα, στοχευμένα και φιλικά προς το χρήστη εργαλεία ΤΠΕ, καθώς και θα προσφέρουν πλήρεις οδηγίες και υλικό υποστήριξης (μέσω μικτών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαδικτυακών μαθημάτων και κατευθυντήριων γραμμών) στους σημερινούς και μελλοντικούς επιχειρηματίες. 

Το έργο «POWER -Placement Opportunities with Entrepreneurial Reach»  σκοπεύει να αναπτύξει εργαλεία  για την οικοδόμηση ενός εξαιρετικά ελκυστικού και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των τοποθετήσεων για πρακτική άσκηση, εξασφαλίζοντας έτσι ότι είναι χρήσιμα :

- Για τους σημερινούς φοιτητές και μελλοντικούς πτυχιούχους σε όλη την ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες καθώς και την απασχολησιμότητα τους σε μία αναπτυσσόμενη και ανταγωνιστική αγορά εργασίας. 

- Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις - Startups ώστε να εξασφαλιστεί η απασχόληση  (τοπική και διεθνής) σε  αυτές, από υψηλής ποιότητας  δυναμικό, που θα ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

-Για τα πανεπιστήμια προκειμένου να εκσυγχρονίσουν και να ψηφιοποιήσουν τα εργαλεία διαχείρισης  των τοποθετήσεων για πρακτική άσκηση σε νεοφυείς εταιρίες, αυξάνοντας έτσι την προσβασιμότητα και την προβολή των ευκαιριών τοποθέτησης για τους σπουδαστές και νέους ερευνητές τους , όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο  αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος,  διοργανώνεται το πρώτο συνέδριο, στις 10 Δεκεμβρίου 2019  ημέρα  Τρίτη, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ (οδός  Γ’ Σεπτεμβρίου). 

Μπορείτε να δείτε σχετικές πληροφορίες, καθώς και το πρόγραμμα εδώ:  https://www.power-placements.eu/events-1/ege-powerful-placements-in-startups

 

URL: https://dasta.auth.gr/show_news.aspx?sid=2&id=26957E-mail: akouimtz@auth.grΤηλέφωνο: 2310 996644Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και ΣταδιοδρομίαςΑλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.Υπεύθυνος επικοινωνίας: Κουϊμτζή Αικατερίνη, Administrative Staff (Career Services Office)Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τρίτη, 10 Δεκέμβριος, 2019 (All day)Χώρος: Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr