Εγγραφή στο Ροή ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώθηκε: πριν από 3 ώρες 35 λεπτά

MoodleMoot Greece 2019

Πέμ, 19/09/2019 - 16:47

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης,  διοργανώνουν στις 28 & 29 Νοεμβρίου 2019 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, το 3ο Συνέδριο MoodleMoot Greece, και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους  μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Σκοπός του 3ου MoodleMoot

Σκοπός του είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση του Moodle, να αναδείξει καλές πρακτικές χρήσης του στην Ελλάδα, καθώς και να παρουσιαστούν καινοτόμες χρήσεις λειτουργιών του Moodle στην Ελλάδα και διεθνώς.

Θεματικές ενότητες MoodleMootGR

 • Καλές πρακτικές χρήσης Moodle στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
 • Καλές πρακτικές χρήσης Moodle σε εταιρικό περιβάλλον
 • Mobile Learning
 • Learning analytics
 • Gamification στο Moodle
 • Διαχείριση και ανάπτυξη του Moodle
 • Επεκτάσεις και διασύνδεση με άλλες πλατφόρμεςΚαλές πρακτικές χρήσης Moodle στην Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε:

 • Εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης
 • Μέλη της Ακαδημαϊκής-Ερευνητικής Κοινότητας
 • Ερευνητές της Εκπαίδευσης
 • Εκπαιδευτές Ενηλίκων
 • Εταιρείες και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που χρησιμοποιούν το Moodle

Σημαντικές ημερομηνίες Συνεδρίου

 • Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 30 Σεπτεμβρίου
 • Επιβεβαίωση αποδοχής προτάσεων: 20 Οκτωβρίου
 • Καταληκτική ημερομηνία προεγγραφών (early bird) συμμετεχόντων: 31 Οκτωβρίου
 • Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής συμμετεχόντων: 22 Νοεμβρίου
URL: https://moodlemoot.org/mootgr19/E-mail: moot19@auth.grΤηλέφωνο: 2310997272Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘΥπεύθυνος επικοινωνίας: Παπαδάκη Δέσποινα, Διοικητικό Προσωπικό (Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης)Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 28 Νοέμβριος, 2019 (All day) έως Παρασκευή, 29 Νοέμβριος, 2019 (All day) Χώρος: Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Άνοιγμα έκθεσης "Φιλίας Δώρα Ι" και ξενάγηση για το κοινό

Πέμ, 19/09/2019 - 13:39

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 ανοίγει με δωρεάν ξενάγηση για το κοινό στις 19.00 η μεγάλη έκθεση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. με τίτλο «Φιλίας Δώρα Ι».
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, δημιούργημα μιας από τις σημαντικότερες δωρεές τέχνης στη χώρα μας, αυτή της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου, η οποία στοχευμένα και προγραμματικά προσέβλεπε στη γενικότερη πολιτιστική εκπαίδευση και το ποιοτικό βιοτικό επίπεδο, προσήλκυε από την αρχή μεγάλες δωρεές και σημαντικούς φίλους, όπως είναι οι Δημήτρης Τσάμης, Τώνης και Ιωάννα Σπητέρη, Λουκάς Βενετούλιας κα.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2014-15, παρόλη την οικονομική και γενικότερη κρίση στη χώρα μας, οι δωρεές αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Με την επέτειο των εικοσάχρονων της λειτουργίας του να πλησιάζει, το Τελλόγλειο Ίδρυμα τιμά τους δωρητές-ευεργέτες του.
Δωρεές, άλλες συνδεδεμένες με το εκθεσιακό πρόγραμμα και άλλες για διαφορετικούς λόγους, περιλαμβάνουν ολόκληρες συλλογές, μεγάλα σύνολα έργων από καλλιτέχνες ή συγγενείς τους, από ιδιώτες ή συλλέκτες, καθώς και μικρότερες δωρεές από πολυάριθμους καλούς φίλους και υποστηρικτές του Ιδρύματος, από την Θεσσαλονίκη, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό αλλά και από φορείς – δωρεές που τονώνουν το έργο του Ιδρύματος και την προσήλωση στους στόχους και το όραμα των ιδρυτών του.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα (περίπου 56 δωρεές), πολλά από αυτά ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά, αλλά και ποικίλα αντικείμενα και μορφές τέχνης που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Παρόλη τη διαφορετικότητα και ποικιλία έκφρασης που τα διακρίνει, συνομιλούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν μαγικό τρόπο, επιτρέποντας πολλαπλές αναγνώσεις σε διάφορα επίπεδα, θεματικά, στιλιστικά, μορφολογικά, συμβολικά, εννοιολογικά, αποκαλύπτοντας μια βασική υποδόρια διαδρομή να τα ενώνει: ποιότητα και αγάπη στον άνθρωπο.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 27 Οκτωβρίου 2019, από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.

Διάρκεια έκθεσης έως 26 Ιανουαρίου 2020.​

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος, 2019 - 19:00Χώρος: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.teloglion@teloglion.grURL: http://www.teloglion.grΤηλέφωνο: 2310 9913772310 247111

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ συγχαίρει την Ομότιμη Καθηγήτρια Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη βράβευσή της με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Τετ, 18/09/2019 - 15:57

 

Η Φιλοσοφική Σχολή και το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συγχαίρουν την Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ  Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου για τη βράβευσή της με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων.

Το Βραβείο εντάσσεται στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και απονέμεται στην κυρία Αμπατζοπούλου για τη συνολική προσφορά του έργου της στον χώρο των γραμμάτων. Η Επιτροπή Απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας έκρινε ότι με την καινοτόμο και μακροχρόνια συνεισφορά της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου ανοίγονται νέα ερευνητικά πεδία στον χώρο των γραμμάτων και γι’ αυτό της απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική προσφορά του έργου της.

Η  Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Φιλολογία στην Αθήνα και το Παρίσι. Δίδαξε στον Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ περίπου για ένα τέταρτο του αιώνα (1986-2012) και ανανέωσε θεματικά και μεθοδολογικά τα διδακτικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Φιλολογικής Επιστήμης, δείχνοντας συνεχή έγνοια και αδιάλειπτη φροντίδα για μαθητές, συναδέλφους και συνοδοιπόρους της.

Οι εργασίες της διακρίνονται για την οξυδέρκεια, την κριτική ευαισθησία, τη συνδυαστική μέθοδο προσέγγισης (με τη συνεπικουρία της Ιστορίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Ψυχολογίας) και τη λαμπρή αρχιτεκτονική δόμηση. Ανοίγουν ορίζοντες έρευνας, θέτουν καινούργια ερωτήματα και ανανεώνουν τα ήδη γνωστά αναλυτικά εργαλεία με τη συνδρομή νέων.

Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου ανήκει σε μια γενιά φιλολόγων που τελεί υπό εξαφάνιση, καθώς οι γνώσεις της δεν περιορίζονται στον τομέα της Νεοελληνικής Φιλολογίας αλλά αφορούν την Ιστορία, τη Λατινική και Μεσαιωνική Φιλολογία και την Αρχαιολογία.

Η βραβευθείσα έχει πλούσιο δοκιμιακό, κριτικό, μεταφραστικό και ποιητικό έργο. Από τη δεκαετία του 1970 έχει δημοσιεύσει μια σειρά ποιητικές συλλογές (ενδεικτικά: Οίκος, 1972· Αναστάσιμα, 1973· Οι περιπλανήσεις της Εδεσσαίας, 2007), μονογραφίες, δοκίμια και μεταφράσεις. Έχει γράψει πολλές μελέτες για τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα για τη νεωτερική ποίηση και πεζογραφία (ενδεικτικά: Δεν άνθησαν ματαίως. Ανθολογία υπερρεαλισμού, 1980· Νίκος Εγγονόπουλος. Η ποίηση στον καιρό του τραβήγματος της ψηλής σκάλας, 1987· Η γραφή και η βάσανος: ζητήματα λογοτεχνικής αναπαράστασης, 2000).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου στη μελέτη και την έρευνα της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, ιδίως των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την εικόνα του Εβραίου στη λογοτεχνία και έχει επιμεληθεί και προλογίσει μαρτυρίες του Ολοκαυτώματος (ενδεικτικά: Ο άλλος εν διωγμώ. Η εικόνα του Εβραίου στη λογοτεχνία: ζητήματα ιστορίας και μυθοπλασίας, 1998· Το Ολοκαύτωμα στις μαρτυρίες των Ελλήνων Εβραίων, 2007, καθώς και μαρτυρίες των Γιομτώβ Γιακοέλ, Έρικα Κούνιο - Αμαρίλιο, Μαρσέλ Νατζαρή, Ισαάκ Ματαράσσο).

 Επίσης, έχει συμβάλει στη διάδοση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Ρωσία και την Ουκρανία. Τέλος, έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση τόσο λογοτεχνικών όσο και δοκιμιακών έργων (ενδεικτικά: Πετράρχης, Πίκο ντε λα Μιράντολα, Φουκώ, Αξελός). Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας στην Ελληνική Γλώσσα (2000) για τη μετάφραση των Εξομολογήσεων του Αγίου Αυγουστίνου από τα λατινικά.

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

«Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ», Εγκαίνια Έκθεσης στις Σέρρες

Τετ, 18/09/2019 - 13:59

Γνωστές και άγνωστες πτυχές της Κωνσταντινούπολης από την περίοδο 1890- 1900 θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της Έκθεσης Φωτογραφίας που διοργανώνει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης και το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στις 18:00, στο Ζιντζιρλί Τζαμί της πόλης των Σερρών.

Η έκθεση έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Βασίζεται σε μια εκτενή και πολυθεματική σειρά φωτογραφιών των Jean Pascal Sebah και Polycarpe Joaillier, οι οποίοι παρέμειναν την περίοδο 1890-1900 στην Κωνσταντινούπολη και επιδόθηκαν στην τοπιογραφική φωτογραφία, απαθανατίζοντας όψεις των μνημείων και της ζωής της Πόλης.

Τα έργα αποδίδουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του φυσικού τοπίου και των μνημείων του παρελθόντος από το συναρπαστικό περιβάλλον της Βασιλεύουσας του Βυζαντίου. Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τη Φωτοθήκη της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης.

Διάρκεια Έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2019

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή 10:00-14:00, εκτός Τρίτης

Τηλέφωνο Επικοινωνίας για το κοινό: 23210 21084 (Γραμματεία)

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

Οδηγός Επιβίωσης ΑΠΘ

Δευ, 16/09/2019 - 15:13

 

Αγαπητή φοιτήτρια,
Aγαπητέ φοιτητή,

Με ιδιαίτερη χαρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε καλωσορίζει στη μεγάλη οικογένειά του και σε συγχαίρει για την επιτυχία σου.
Σου ευχόμαστε λαμπρές σπουδές, δύναμη και πολλές επιτυχίες στη φοιτητική σου πορεία.
Το ταξίδι της γνώσης και της επιστημονικής εξερεύνησης, που για σένα τώρα ξεκινάει, θα σου προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες που θα σε συνοδεύουν σε όλη σου τη ζωή.
Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η διαδικασία της μάθησης δεν περιορίζεται στην από καθέδρας διάλεξη και σε ένα βιβλίο.
Το διαδίκτυο, οι αναβαθμισμένες βιβλιοθήκες, τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, τα ερευνητικά προγράμματα και οι επιστημονικές συνεργασίες θα συμβάλλουν στη μαθησιακή σου ολοκλήρωση, ενώ ταυτόχρονα θα σου προσφέρουν προκλήσεις και ευκαιρίες που θα κληθείς να διαχειριστείς. Ζητούμε την ενεργή συμμετοχή σου στις πολιτιστικές και εθελοντικές δράσεις του Πανεπιστημίου, τη συνεισφορά των καινοτόμων ιδεών σου, τις ανατρεπτικές και δημιουργικές προτάσεις σου.
Όλο το επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό δυναμικό του Πανεπιστημίου θα σταθεί δίπλα σου αρωγός για να σε καθοδηγήσει, να σε στηρίξει, να σου συμπαρασταθεί, αρχικά για την ομαλή σου ένταξη στην πανεπιστημιακή κοινότητα και, στη συνέχεια, να σε εμπνεύσει και να σε βοηθήσει να υλοποιήσεις τους στόχους σου.
Ένα πρώτο δείγμα είναι οι οδηγίες και οι πληροφορίες που σου παρέχονται μέσω του Οδηγού Επιβίωσης.
Καλή αρχή!
Καλή δύναμη!

Τμήμα Σπουδών Α.Π.Θ.

Περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση:

http://www.dps.auth.gr/el/info/main

Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ το Περίπτερο του ΑΠΘ

Δευ, 16/09/2019 - 15:07

 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή κι επιτυχημένη ήταν για μία ακόμη χρονιά, τέταρτη κατά σειρά,  η παρουσία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 84η ΔΕΘ,  που ολοκληρώθηκε χθες.

 

Χιλιάδες κόσμου  επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, ενημερώθηκαν από επιστημονικά υπευθύνους αλλά και φοιτητές για τα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου και συμμετείχαν σε πλήθος  παράλληλων εκδηλώσεων  που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο.

 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με αφορμή την ολοκλήρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη δυναμική και πολύ επιτυχημένη παρουσία του Πανεπιστημίου και υπογράμμισε πως «οι νέες Πρυτανικές Αρχές στηρίζουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και το ερευνητικό έργο των ομάδων του ΑΠΘ και θα σταθούν αρωγός  στην πορεία τους». «Θεωρώ», κατέληξε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, «ότι το Πανεπιστήμιό μας, το μεγαλύτερο της χώρας,  δικαίως βρίσκεται στα 400 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου».

 

Τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ εγκαινίασε, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να  στηρίξει «τη συμμετοχή των δημόσιων ιδρυμάτων μας στη Διεθνή ‘Έκθεση Θεσσαλονίκης, που δείχνει την Ελλάδα της δημιουργίας, της πρωτοπορίας, της εξωστρέφειας».

Η κ. Κεραμέως έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στα stands του Αριστοτελείου και τόνισε ότι «το Υπουργείο Παιδείας είναι στη διάθεσή σας για να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί σε αυτές τις κατευθύνσεις της μεγαλύτερης εξωστρέφειας, της ακόμα μεγαλύτερης δημιουργίας».

 

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης, το ενδιαφέρον όσων επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ συγκέντρωσε, μεταξύ άλλων, το νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, που θα υποστηρίζει πολλαπλού τύπου αποστολές, όπως επιχειρήσεις επιτήρησης, χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας, πολιτικής προστασίας κ.ά., η ειδικά ανεπτυγμένη εφαρμογή ThessHF για την υποστήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη διαχείριση της νόσου τους, η ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων SEAMX αλλά και η συστοιχία REMEDES4Alzheimer, που δίνει τη δυνατότητα για μία νέα προσέγγιση στη νοητική αξιολόγηση ατόμων σε νοητικώς υγιείς, έχοντες υποκειμενικά νοητικά προβλήματα, έχοντες ήπιες νοητικές διαταραχές και έχοντες άνοια.

 

Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα δύο αγωνιστικά μονοθέσια των ομάδων Αristurtle και ΑRΤ, αλλά και τις διακρίσεις που απέσπασαν σε διεθνείς διαγωνισμούς.

 

Τα αγωνιστικά μονοθέσια εντυπωσίασαν εξίσου και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, συνοδευόμενος από τον τέως Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, παρουσία του Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Αναπληρωτή Καθηγητή Ευστράτιου Στυλιανίδη, υποδέχτηκε και ξενάγησε  τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα πολλά και καινοτόμα εκθέματα του ΑΠΘ, ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο των μονοθεσίων όσο και του μη επανδρωμένου αεροχήματος και τις δυνατότητές τους, όπως και  για τις πιθανές εφαρμογές του συνόλου των εκθεμάτων.

 

Ξεχωριστές και άκρως ενδιαφέρουσες ήταν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τέσσερις από αυτές παρουσιάστηκαν στο κλείσιμο της ΔΕΘ από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ με βασικό άξονα την έρευνα και την καινοτομία.

 

Ανάμεσα στους χιλιάδες επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ, περιηγήθηκαν στα εκθέματά του, μεταξύ άλλων, και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, η τέως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Απόστολος Δημητρόπουλος, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ηλίας Γεωργαντάς, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τέως επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι Βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας και Σταύρος Καλαφάτης,  ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΑΠΘ συμμετείχε στην 84η ΔΕΘ στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος για την εκπαίδευση «AKADEMIA».

 

Επισυνάπτονται φωτογραφίες:

 

Φωτογραφία 1: Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απόστολος Δημητρόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ, Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, στα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.

 

Φωτογραφία 2: Μέρος του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ.

 

Φωτογραφία 3: Στιγμιότυπο από την ξενάγηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου, στα καινοτόμα εκθέματα του Πανεπιστημίου.

 

Φωτογραφία 4: Η τέως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τέως επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος.

 

Φωτογραφία 5: Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 για τις Νέες Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Ερευνητικών Προγραμμάτων. Διακρίνεται στην πρώτη σειρά (δεξιά) ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.

 

Φωτογραφία 6: Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Καινοτόμες Ερευνητικές & Φοιτητικές Ομάδες του ΑΠΘ» σε διοργάνωση του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

 

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2 Φωτογραφία 3 Φωτογραφία 4 Φωτογραφία 5 Φωτογραφία 6

ΔΙΑΛΕΞΗ της Katherine Gibson με θέμα: “Researching Postcapitalist Possibilities”

Κυρ, 15/09/2019 - 11:45

 

Η Katherine Gibson στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και το Τμήμα Πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, σας προσκαλούν στην

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ της διεθνούς φήμης Καθηγήτριας Katherine Gibson του Western Sydney University.

Θέμα: “Researching Postcapitalist Possibilities”

(Ερευνώντας μετα-καπιταλιστικές δυνατότητες)
 

την Τετάρτη 18/9 19.00-21.00

στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πολυτεχνική Σχολή, Αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Τσιούμης")

 

 

Eίναι διεθνώς γνωστή για το ερευνητικό έργο της Gibson-Graham που βασίζεται στα βιβλία των δύο γυναικών «The End of Capitalism - As We Knew It» (Το τέλος του καπιταλισμού - Όπως τον ξέραμε, 1996, επανεκδόθηκε το 2006 και χαρακτηρίστηκε το 2011 ως «Κλασικό» στην Ανθρωπογεωγραφία από το κορυφαίο περιοδικό «Progress in Human Geography») και «A Postcapitalist Politics» (Μια μετακαπιταλιστική πολιτική, 2006), Περισσότερα για το έργο της :

https://www.westernsydney.edu.au/ics/people/researchers/katherine_gibson

 

Για μια παρουσίαση του έργου τους στα ελληνικά, δείτε το βιβλίο των Κ. Ι. Καβουλάκου και Γ. Γριτζά (2015), «Εναλλακτικοί οικονομικοί και πολιτικοί χώροι». https://repository.kallipos.gr/handle/11419/6131

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε στη Δρ. Χαρά Κούκη εδώ:
https://www.efsyn.gr/oikonomia/gia-kalo/168247_oi-enallaktikes-ston-kapitalismo-einai-idi-edo-itan-panta-edo

 

***************************************************************************

 

 • Οργανωτική Επιτροπή εκδήλωσης
  • Γιώργος Γριτζάς, Θανάσης Καλογερέσης, Φυλλιώ Κατσαβουνίδου, Πάνος Χατζηπροκοπίου, Επίκουροι Καθηγητές, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης
  • Καρολος-Ιωσήφ Καβουλάκος, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών
  • σε συνεργασία με την Αλέκα Κουσουλάκου, Καθηγήτρια, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

 

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και ΑνάπτυξηςΗμερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος, 2019 - 19:00 έως 21:00 Χώρος: Αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Τσιούμης", Πολυτεχνική ΣχολήΥπεύθυνος επικοινωνίας: Γριτζάς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης)URL: https://www.plandevel.auth.gr/el/events/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%...

Συνάντηση Φιλολόγων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

Παρ, 13/09/2019 - 15:10

 

40 χρόνια μετά την είσοδό τους στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, παλαιοί συμφοιτητές και συμφοιτήτριες, οι επιτυχόντες στην Ελληνική Φιλολογία του 1979, θα συναντηθούν στο Α΄ Αμφιθέατρο του Νέου Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, εκεί όπου πρωτογνωρίστηκαν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:00. Έχουν κληθεί να παραστούν και να μιλήσουν για τις αναμνήσεις τους και την ιστορία της Φιλοσοφικής Σχολής οι ομότιμοι καθηγητές κκ. Νίκος Αυγελής, Κυριάκος Τσαντσάνογλου και Γιάννης Χασιώτης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης.

Πληροφορίες για την εκδήλωση:
dinkth@gmail.com
vkg@hist.auth.gr

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατο, 21 Σεπτέμβριος, 2019 - 19:00Χώρος: Α΄ Αμφιθέατρο του Νέου Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Ημερίδα EDIC 28/8/2019

Πέμ, 12/09/2019 - 14:16

Το Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο 'Education for Democratic Intercultural Citizenship+ (EDIC+)', στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, και το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση (http://paratiritirio.web.auth.gr/) συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση για τη δημοκρατική και διαπολιτισμική ιδιότητα του πολίτη», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου 2019, στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ και ώρα 17.00.

Επισυνάπτονται το αναλυτικό Πρόγραμμα και η Αφίσα της Ημερίδας.

URL: http://paratiritirio.web.auth.gr/Υπεύθυνος επικοινωνίας: Κεσίδου Αναστασία, Επίκουρη Καθηγήτρια (Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής)Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη, 28 Αύγουστος, 2019 - 17:00 έως 21:00 Χώρος: Κτίριο ΚΕΔΕΑ (Γ' Σεπτεμβρίου)Συνημμένα αρχεία:  Πρόγραμμα Ημερίδας

Προκήρυξη για την εισαγωγή στο ΠΜΣ "Ηλεκτρονική Φυσική (Ραδιοηλεκτρολογία)"

Πέμ, 12/09/2019 - 13:37

ο Τμήμα Φυσικής ανακοινώνει τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων μεταπτυχιακών Φοιτητών στo Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηλεκτρονική Φυσική (Ραδιοηλεκτρολογία)».

Ο μέγιστος αριθμός των εισακτέων φοιτητών είναι 20.

Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) Φυσικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Διοίκησης Τεχνολογίας, Σχολής Ικάρων καθώς και των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

 

Η αίτηση κατατίθεται στη Γραμματεία του Τµήµατος Φυσικής από 26 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Κατεβάστε την ανακοίνωση από εδώ.

Κατεβάστε την αίτηση από εδώ.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Δημήτριος ΜπάμπαςE: elecom@physics.auth.grΤ: 2310998430

Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ Απολογισμός έργου για το έτος 2018

Πέμ, 12/09/2019 - 11:48

 

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, προϊόν συνεργασίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον ΟΚΑΝΑ,  αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της την ιδέα της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ και συμπεριφορικές εξαρτήσεις) και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.

Χάρη στην καινοτόμο λειτουργία τους που δίνει έμφαση στην αυτοβοήθεια/αλληλοβοήθεια, τα Προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης, καθώς και μελών των οικογενειών τους, χωρίς λίστες αναμονής, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε τέσσερις πόλεις της χώρας. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη (από το 2001), τη Σητεία (από το 2008), τα Χανιά (από το τέλος του 2012) και τη Λάρισα (από τα μέσα του 2015).

 

Σύμφωνα με τον  απολογισμό του έργου  των Προγραμμάτων στις συγκεκριμένες πόλεις για το έτος 2018, προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

 

Συνολικά, τα Προγράμματα κατά το 2018 παρείχαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε περίπου 1.000 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης, καθώς και σε μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος (971 άτομα, εκ των οποίων τα 651 ήταν άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης και 320 μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος).

 

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έλαβαν υπηρεσίες από τα Προγράμματα (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής αυτοβοήθειας) ανέρχεται σε 2.675 άτομα.

 

Με βάση τον απολογισμό, προκύπτουν τα εξής δύο σημεία, τα οποία εγείρουν προβληματισμό για το φαινόμενο της εξάρτησης στη χώρα:

- Η σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια  των αιτημάτων για προβληματική σχέση με το αλκοόλ.

- Τα αυξημένα αιτήματα για την προβληματική σχέση με την ινδική κάνναβη (ποσοστό 30% στο σύνολο των αιτημάτων βοήθειας για τις παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες).

 

Επίσης, αξιοσημείωτα είναι και τα εξής στοιχεία:

- Η αυξημένη δυνατότητα προσαρμογής των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας στις αλλαγές του προφίλ και των αναγκών των ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης τα τελευταία χρόνια.

- Οι σταθερά υψηλοί δείκτες προσέλευσης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.

- Ο συνδυασμός της παροχής αξιόπιστων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με ιδιαίτερα χαμηλό ετήσιο κόστος των Προγραμμάτων.

 

Συνολικά τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας έχουν σημαντική ανταπόκριση στον πληθυσμό των άμεσα ενδιαφερομένων και έχουν εγκαθιδρυθεί ως μια αξιόπιστη πρόταση απεξάρτησης στη χώρα.

 

Επιστημονικός υπεύθυνος των Προγραμμάτων είναι ο διατελέσας Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Ψυχίατρος, Φοίβος Ζαφειρίδης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τους παρακάτω συνδέσμους:

 

-Ιστοσελίδα Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας

  www.selfhelp.gr

 

-Απολογισμός έργου για το έτος 2018

https://www.dropbox.com/s/7wlejpi9473nkhr/apologismos%20ppa%202018%20final.pdf?dl=0

 

-Σύντομο βίντεο με φωτογραφικό υλικό από δράσεις των Προγραμμάτων κατά το 2018

https://www.youtube.com/watch?v=hHfwlF9zVcg&t=31s

 

Επισυνάπτονται η αφίσα του Προγράμματος, συνοπτικό σημείωμα με τα κύρια σημεία του απολογισμού του έτους 2018, καθώς και γραφήματα με τα χαρακτηριστικά των προσερχομένων ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και με την πορεία των δράσεων.

 

Γράφημα 1: Συνολική πορεία προσέλευσης ανά πόλη και ανά αίτημα στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας κατά το 2018

 

Γράφημα 2: Κατανομή ανά φύλο και ανά πόλη προσερχομένων με πρόβλημα εξάρτησης στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας κατά το 2018

 

Γράφημα 3: Ποσοστιαία απεικόνιση του συνολικού αριθμού των αιτημάτων για πρόβλημα εξάρτησης, ανά είδος εξάρτησης, στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας για το έτος 2018

 

Γράφημα 4: Κατανομή του συνολικού αριθμού των αιτημάτων για πρόβλημα εξάρτησης στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας κατά το 2018, ανά αίτημα και ανά πόλη

 

Γράφημα 5: Ποσοστιαία απεικόνιση ανά είδος εξάρτησης ανθρώπων που προσήλθαν για πρώτη φορά κατά το 2018 στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

 

Γράφημα 6: Απεικόνιση της διαχρονικής πορείας των αιτημάτων βοήθειας (άμεσα ενδιαφερομένων και συγγενών) για πρόβλημα εξάρτησης στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

 

 

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Συνοπτικά Στοιχεία Απολογισμού 2018 Γράφημα 1 Γράφημα 2 Γράφημα 3 Γράφημα 4 Γράφημα 5 Γράφημα 6

Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του καθηγητού του Πανεπιστημίου του Rice ΗΠΑ Α. Μίκου από το Τμήμα Οδοντιατρικής

Πέμ, 12/09/2019 - 11:16
Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 26 Σεπτέμβριος, 2019 - 10:00Χώρος: Αίθουσα Τελετών Αλέξανδρος Παπαναστασίου, παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής award_ceremony_a._mikos.pdf prosklisi.pdf invitation_en.pdf poster.pdf

Δράση ενημέρωσης πρωτοετών από το ΑΠΘ

Πέμ, 12/09/2019 - 09:21

Με το σύνθημα «Οι φοιτητές του ΑΠΘ υποδέχονται τους πρωτοετείς συναδέλφους τους», φοιτήτριες και φοιτητές θα δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο και τις υπηρεσίες του, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, στις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης,  καθημερινά από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρες 10 π.μ.- 2 μ.μ.

Οι εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες θα ενημερώνουν τους πρωτοετείς συναδέλφους τους για θέματα που τους αφορούν στην πρώτη τους επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο, όπως για τον τρόπο εγγραφής, την έναρξη των μαθημάτων, τη θέση που βρίσκεται η Σχολή τους, η Κεντρική Βιβλιοθήκη, η Φοιτητική Λέσχη, οι Φοιτητικές Εστίες, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Στους φοιτητές θα δίνεται ένας «Σύντομος Οδηγός Επιβίωσης», στον οποίο αναφέρονται χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή τους στο Πανεπιστήμιο και την πόλη.

Η εν λόγω δράση υλοποιείται από την Πρυτανεία του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Σπουδών της Διεύθυνσης Συντονισμού Ακαδημαϊκών Μονάδων και το Γραφείο Συντονισμού και Ανάπτυξης των αθλητικών και των πολιτιστικών φοιτητικών δραστηριοτήτων.

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου

Με τους φετινούς υποτρόφους του Προγράμματος «Ιάσων» συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ

Τετ, 11/09/2019 - 14:37

Με τους υποτρόφους σπουδαστές των Θερινών Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Προγράμματος «Ιάσων» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, χθες, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ, η Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Τζουλιάνα Γαϊφουτντίνοβα, ο Ακόλουθος του Προξενείου Ιβάν Πίμενοβ, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Υπεύθυνος του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ν. Καζάζης, η Επιστημονική Συντονίστρια του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού, και ο διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ και γραμματέας του Προγράμματος «Ιάσων», Δημήτρης Φωτιάδης.

 

Δεκαπέντε αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες από τρία Πανεπιστήμια της Ρωσίας και ένα Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας παρακολούθησαν φέτος εντατικά μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, από τις 19 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2019. Παράλληλα, γνώρισαν τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς το πρότυπο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «Ιάσων» περιλαμβάνει, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και έναν κύκλο ακαδημαϊκών διαλέξεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, γνωριμία με λαϊκούς χορούς, εκπαιδευτικές εκδρομές στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Μακεδονία.

 

Οι φοιτητές προέρχονται από τα Πανεπιστήμια: «M. Lomonosov» State University of Moscow (Ρωσία), «MGIMO» Moscow State Institute of International Relationships (Ρωσία), «Kuban» State University of Krasnodar (Ρωσία), «T. Shevchenko» National University of Kiev (Ουκρανία).

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπότροφοι του προγράμματος παρουσίασαν σε άπταιστα ελληνικά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τα οποία προέρχονται και εξέφρασαν τη βαθιά τους ικανοποίηση για την πολύτιμη εμπειρία που βίωσαν κατά το διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας.

 

«Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια για τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε την ελληνική γλώσσα, γιατί αυτό αποδεικνύει το πόσο την έχετε αγαπήσει. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να βλέπουμε νέους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη γλώσσα μας με λέξεις και φράσεις που σηματοδοτούν πολλαπλά μηνύματα» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, απευθυνόμενος στους δεκαπέντε αριστούχους φοιτητές, ενώ σχετικά με το πρόγραμμα ανέφερε: «Ως νέες πρυτανικές αρχές πιστεύουμε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το πρόγραμμα “Ιάσων” και θα το ενισχύσουμε όπου χρειαστεί».

 

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ υπογράμμισε τη σημασία του Προγράμματος «Ιάσων» για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας και εξέφρασε την πρόθεση του Προξενείου να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Ο υπεύθυνος του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ν. Καζάζης, ανέφερε ότι μέσω του προγράμματος έχουν δοθεί από το 1994 έως σήμερα 850 συνολικά υποτροφίες, μέσω των οποίων πολλοί νέοι άνθρωποι γνώρισαν από κοντά τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Η Επιστημονική Συντονίστρια του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού, συνεχάρη τα παιδιά για την ολοκλήρωση του προγράμματος και αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που αποκομίζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας.

 

Το Πρόγραμμα «Ιάσων» συστάθηκε το 1994 με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Τελεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του εκάστοτε Πρύτανη. Υλοποιείται από ομάδα Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Ν. Καζάζη και συντονίστρια την Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού.

 

Σήμερα το ΑΠΘ στηρίζει τις ελληνικές σπουδές σε 16 Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής. Παράλληλα με την ίδρυση ή την ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, το ΑΠΘ συμβάλλει στη σύσταση ή τον εμπλουτισμό Βιβλιοθηκών Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ελληνικών Σπουδών, παρέχει ένα δίκτυο υποτροφιών για διδάσκοντες και διδασκομένους, διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταφραστικά εργαστήρια και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, προσαρμοσμένη στη φυσιογνωμία του κάθε Τμήματος.

 

Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα «Ιάσων» έχει προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας συνολικά σε περίπου 850 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.

 

 

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και ομογενείς από το 1970 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Εκτός των κανονικών προγραμμάτων του, προσφέρει μαθήματα για ειδικούς σκοπούς, καθώς και σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και εκπαιδευτικά προγράμματα συνεργασίας με φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διοργανώνει εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας στην ελληνική γλώσσα, απαραίτητο δικαιολογητικό για την εισαγωγή των αλλοδαπών στην ανώτατη εκπαίδευση. Το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία και παρουσιάζει αξιόλογο συγγραφικό έργο.

 

Το Σχολείο δεν εξαντλεί τον ρόλο του στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά δίνει έμφαση και σε διάφορες δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φιλοξενεί εκατοντάδες σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργώντας, έτσι, έναν χώρο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι σπουδαστές εξοικειώνονται με την ελληνική πραγματικότητα και έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στη ζωντανή και ζεστή ατμόσφαιρα που τους προσφέρει η σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

 

Επισυνάπτεται φωτογραφία από τη συνάντηση.

 

Φωτογραφία

(Μπροστά) Η Επιστημονική Συντονίστρια του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Υπεύθυνος του Προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ν. Καζάζης.

(Πίσω) Ο διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ και γραμματέας του Προγράμματος «Ιάσων», Δημήτρης Φωτιάδης, η Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Τζουλιάνα Γαϊφουτντίνοβα, ο Ακόλουθος του Προξενείου Ιβάν Πίμενοβ και οι υπότροφοι φοιτητές και φοιτήτριες.

 

Γραφείο Τύπου Φωτογραφία Δελτίο Τύπου

Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Το πρόβλημα του εθνοφυλετισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία: Από το βουλγαρικό σχίσμα μέχρι σήμερα»

Τετ, 11/09/2019 - 12:42

Το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης διοργανώνουν υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και με την ευγενική στήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Το πρόβλημα του εθνοφυλετισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία: Από το βουλγαρικό σχίσμα μέχρι σήμερα» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2019 στους χώρους της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι με τις ανακοινώσεις τους θα επιχειρήσουν να φωτίσουν την εξέλιξη του φαινομένου του εθνοφυλετισμού από την εμφάνισή του, την εξέλιξή του κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και τις σύγχρονες εκφάνσεις του.

E-mail: pskaltsi@auth.grΤηλέφωνο: 2310996657Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τμήμα ΘεολογίαςΥπεύθυνος επικοινωνίας: Σκαλτσής Παναγιώτης, Καθηγητής (Τμήμα Θεολογίας)Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος, 2019 - 11:00 έως Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος, 2019 - 14:30 Χώρος: Ιερά Θεολογική Σχολή της ΧάλκηςΣυνημμένα αρχεία:  Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα Συνεδρίου

Προκήρυξη Προγράμματος «Δίκτυα και Επικοινωνία στο Βυζάντιο»

Τρί, 10/09/2019 - 14:38

ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΘ - ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Προκήρυξη Προγράμματος

«Δίκτυα και Επικοινωνία στο Βυζάντιο»

Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, το Τμήμα Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ θα υλοποιήσει Σεμινάριο Επιμόρφωσης Πτυχιούχων ΑΕΙ με τίτλο «Δίκτυα και Επικοινωνία στο Βυζάντιο».

Σκοπός

Σκοπός του προγράμματος είναι να παρουσιαστούν ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρέασαν και συνέβαλαν στην διαμόρφωση της ξεχωριστής φυσιογνωμίας του βυζαντινού πολιτισμού (4ος-15ος αι.). Τα δίκτυα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς ιστορικής περιόδου έχουν σχέση με την κοινωνία, την οικονομία και το εμπόριο, την τέχνη και τον υλικό πολιτισμό. Η ανάλυση, η μελέτη και η ερμηνεία της λειτουργίας των διαφόρων δικτύων που αναπτύχθηκαν σε όλη την έκταση της βυζαντινής αυτοκρατορίας κατά την μακραίωνη διάρκεια της αποτελούν πρόκληση για την σύγχρονη έρευνα και διδασκαλία. Η επιστημονική προσέγγιση τους μας δίνει την δυνατότητα να παρουσιάσουμε και να ερμηνεύσουμε ζητήματα που αφορούν τις δομές και τις λειτουργίες της επικοινωνίας, της διασύνδεσης, της αλληλεξάρτησης και των ανταλλαγών ανάμεσα σε τόπους κοντινούς ή πολύ απομακρυσμένους, μεταξύ κοινωνικών ομάδων ή ακόμη και μεταξύ ατόμων. Ο κομβικός ρόλος και οι περιφερειακές διασυνδέσεις ενός δικτύου μπορούν να αναδείξουν και να χαρτογραφήσουν τις σχέσεις κέντρου και περιφέρειας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία της κρατικής διοίκησης, τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών, τη μετάδοση των ιδεών, τη διάδοση της γνώσης και την εξάπλωση των καλλιτεχνικών ρευμάτων. Ο συνδυασμός αυτών των ποικίλων πληροφοριών θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της βυζαντινής κοινωνίας και του πολιτισμού της, την επιρροή που άσκησε αλλά και τις επιδράσεις που δέχθηκε από λαούς γειτονικούς ή άλλους που βρίσκονταν  πολύ μακριά από τα σύνορα της αυτοκρατορίας.

 Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται αρχικά σε αποφοίτους ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων όσο και σε πιο εξειδικευμένους ερευνητές ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των οποίων το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αρχαιολογία, την τέχνη και τον πολιτισμό της βυζαντινής περιόδου.

Τρόπος Επιλογής

 • Θα γίνουν δεκτοί πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (προτεραιότητα θα δοθεί στους αποφοίτους τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Τέχνης).
 • Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν αναλόγως των προσόντων τους (επιλογή με βάση το είδος και το βαθμό του πτυχίου) έως τη συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού ακροατών (30 άτομα). Σε περίπτωση ισοψηφίας θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δομή Προγράμματος – Περιγραφή Μαθημάτων

Ο κύκλος των μαθημάτων επιμόρφωσης εκτείνεται στα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Θα πραγματοποιηθούν 26 ώρες μαθημάτων κατανεμημένες σε δεκατρία δίωρα μαθήματα ανά δεκαπενθήμερο (ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 έως 18:00). Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:

 1. Θαλάσσιοι δρόμοι στο Αιγαίο από τον 7ο έως τον 9ο αιώνα: η αρχαιολογική μαρτυρία.
 2. Εμπορικές συναλλαγές στο Αιγαίο και η μεταφορά της annona militaris: η μαρτυρία της κεραμικής (6ος -7ος αι.).
 3. Το εμπόριο των μετάλλων και των μετάλλινων τεχνέργων στην Ύστερη Αρχαιότητα: η μαρτυρία των ναυαγίων.
 4. Το βυζαντινό ναυτικό στο Ιόνιο και το Αιγαίο: δίκτυα, συνδετικότητα και υποδομές  ανεφοδιασμού.
 5. Τα δίκτυα λιμένων στο Αιγαίο: η εξέλιξη και ο ρόλος τους στη βυζαντινή εποχή.
 6. Τα ταξίδια των αρχιτεκτονικών ιδεών και ρευμάτων κατά τον Μεσαίωνα.
 7. Άμβωνες του Αιγαίου και οι σχέσεις τους με την Κωνσταντινούπολη.
 8. Το οχυρωματικό δίκτυο των μοναστηριακών πύργων στην Κεντρική Μακεδονία (11ος-14ος αιώνας).
 9. Το δίκτυο των πόλεων κατά μήκος της Εγνατίας οδού στην ύστερη βυζαντινή περίοδο.
 10. Βενετικά και φραγκικά νομίσματα στη Μακεδονία: εμπορικοί δρόμοι και συναλλαγές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα.
 11. Δίκτυα καλλιτεχνών κατά τον 16ο αιώνα: πεδία δράσης και ανταγωνισμοί.
 12. Το μακρύ ταξίδι των διακοσμητικών θεμάτων σε πολυτελή αντικείμενα του 10ου-11ου αιώνα.
 13. Οι δρόμοι του βυζαντινού μεταξιού: εμπορικά δίκτυα και πολιτισμικές επιρροές, μεταξωτά υφάσματα και αυλικά ενδύματα.

Χώρος διεξαγωγής – Πιστοποίηση

 • Ο χώρος διεξαγωγής του προγράμματος είναι η αίθουσα σεμιναρίων του κτηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ (Βασ. Όλγας 36, 1ος όροφος,  κτήριο «Μέλισσα», Θεσσαλονίκη).
 • Με το πέρας των μαθημάτων θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Αιτήσεις

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 10/09/2019 μέχρι 20/10/2019 μόνο ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.diaviou.auth.gr/progr-forms/etisi-kve-archeologia/

Στην αίτηση πρέπει απαραίτητα να επισυναφθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 1. Αντίγραφο πτυχίου
 2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.diaviou.auth.gr/programs/kentro-vyzantinon-erevnon-diktya-ke-epikinonia-sto-vyzantio/, στο τηλέφωνο 2310992002 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@kbe.auth.gr   

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος

ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΟΥΛΟΥ

Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Κέντρο Βυζαντινών ΕρευνώνΥπεύθυνος επικοινωνίας: Γεώργιος Πούλιος kve_programma_vyz._arhaiologias_kai_tehnis_2019-2020.pdfE: info@kbe.auth.grW: http://www.kbe.auth.gr/el/tp_of_byzantine_archeology_and_art_departmentΤ: 2310992002F: 2310992004

Προκήρυξη Προγράμματος «Μοναχισμός και Κοινωνία στο Βυζάντιο»

Τρί, 10/09/2019 - 14:34

ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ  ΑΠΘ - ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, το Τμήμα Βυζαντινής Ιστορίας του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ θα υλοποιήσει Σεμινάριο Επιμόρφωσης Πτυχιούχων ΑΕΙ με τίτλο: «Μοναχισμός και Κοινωνία στο Βυζάντιο».

Σκοπός

Σκοπός του προγράμματος είναι η διάχυση της επιστημονικής γνώσης και η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με ένα από τα βασικά ερευνητικά ζητήματα των βυζαντινών σπουδών, τον θεσμό του μοναχισμού και τη διασύνδεσή του με τη βυζαντινή κοινωνία.

Ο μοναχισμός στο Βυζάντιο είναι ένα θέμα που έχει μελετηθεί συστηματικά και συνεχίζει να διερευνάται τόσο στην ελληνόγλωσση όσο και την ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Η γέννηση και η προέλευση του φαινομένου, η ραγδαία του εξάπλωση αρχικά στις ανατολικές επαρχίες και αργότερα σε όλη την αυτοκρατορία, η ίδρυση μονών σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε αστικά κέντρα και ο αντίκτυπός τους στο αγροτικό και αστικό τοπίο και στον κοινωνικό και οικονομικό βίο, η εξέλιξη και οι οργανωτικοί τύποι του μοναστικού βίου (αναχωρητισμός, λαυριωτικό, κοινοβιακό και ιδιόρρυθμο σύστημα), τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες του γυναικείου μοναχισμού, οι σχέσεις των μονών με τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές και την αριστοκρατία, ο ρόλος των μοναχών στους αγώνες για τη διαμόρφωση του θρησκευτικού δόγματος, η αγιοποίηση ηγετικών μορφών, η επίδραση των μοναχών στην κοινωνία, στην πολιτική, στη διανόηση είναι ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που έχουν ελκύσει το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η μελέτη των παραπάνω θεμάτων είναι εφικτή χάρη στο πλήθος των διαθέσιμων πηγών (Βίοι αγίων, ασκητικοί κανόνες, εκκλησιαστικό και αυτοκρατορικό Δίκαιο, μοναστηριακά και κτητορικά τυπικά, αρχεία μονών, πραγματείες, επιστολογραφία κ.λπ.). Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα γίνουν διαλέξεις αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα από έγκριτους/-ες ιστορικούς, που έχουν ανακοινώσεις και δημοσιευμένες μελέτες σχετικές με τις επιμέρους πτυχές του φαινομένου και με συναφή θέματα. Η παρουσίαση και διερεύνηση του θεσμού με επιστημονική αντικειμενικότητα και χωρίς στερεοτυπικές προσεγγίσεις θα πλουτίσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων/-ουσών και θα τους/τις εξοικειώσει με τις βασικές αρχές του φαινομένου και τις ποικίλες διαστάσεις και παραμέτρους του. Η εξοικείωση αυτή είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση της βυζαντινής κοινωνίας και νοοτροπίας.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους ανθρωπιστικών σχολών, σε καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης ή άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στη Βυζαντινή Ιστορία και γενικότερα στις κοινωνικές επιστήμες.

Τρόπος Επιλογής

 • Θα γίνουν δεκτοί πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
 • Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν με μοριοδότηση (επιλογή με βάση το πτυχίο και το βαθμό του, μεταπτυχιακό δίπλωμα, συνάφεια πτυχίου με το γνωστικό αντικείμενο, γνώση ξένων γλωσσών) έως τη συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού ακροατών (30 άτομα). Σε περίπτωση ισοψηφίας θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δομή Προγράμματος – Περιγραφή Μαθημάτων

Ο κύκλος των μαθημάτων επιμόρφωσης εκτείνεται στα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Θα πραγματοποιηθούν 26 ώρες μαθημάτων κατανεμημένες σε δεκατρία δίωρα μαθήματα ανά δεκαπενθήμερο (ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 έως 20:00). Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:

 1. Οι απαρχές και η διάδοση του μοναχισμού. Γενικό σχεδιάγραμμα.
 2. Η συμβολή των μοναχών στη διαμόρφωση του δόγματος.
 3. H συμβολή των μοναστηριών στη συγκρότηση τοπικών κοινοτήτων. Παραδείγματα από τη βυζαντινή και νορμανδική νότια Ιταλία (10ος-12ος αι.).
 4. Οι απαρχές του αθωνικού μοναχισμού και η ίδρυση της αθωνικής πολιτείας.
 5. Το διοικητικό καθεστώς των μονών και οι θεσμοί παραχώρησής τους σε κοσμικά πρόσωπα.
 6. Οι μονές ως οικονομικά κέντρα.
 7. Τα αθωνικά μετόχια.
 8. Η ίδρυση και ανάπτυξη της βουλγαρικής μονής Ζωγράφου στο Άγιο Όρος, 13ος-14ος αιώνας.
 9. Η μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου και οι οικονομικές της δραστηριότητες, 11ος-15ος αι.
 10. Η γεωγραφία των βυζαντινών μοναστηριών, 10ος-14ος αιώνας.
 11. Γυναικεία αγιότητα και μοναχισμός στο Βυζάντιο (4ος-10ος αι.).
 12. Μοναχοί και φιλανθρωπία.
 13. Το πρόσωπο του μοναχισμού στην παλαιολόγεια κοινωνία.

Χώρος διεξαγωγής – Πιστοποίηση

 • Ο χώρος διεξαγωγής του προγράμματος είναι η αίθουσα σεμιναρίων του κτηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ (Βασ. Όλγας 36, 1ος όροφος,  κτήριο «Μέλισσα», Θεσσαλονίκη).
 • Με το πέρας των μαθημάτων θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Αιτήσεις

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 10/09/2019 μέχρι 20/10/2019 μόνο ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.diaviou.auth.gr/progr-forms/etisi-kve-istoria/

Στην αίτηση πρέπει απαραίτητα να επισυναφθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 1. Αντίγραφο πτυχίου
 2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.diaviou.auth.gr/programs/kentro-vyzantinon-erevnon-monachismos-ke-kinonia-sto-vyzantio/ στο τηλέφωνο 2310992002 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@kbe.auth.gr   

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Κέντρο Βυζαντινών ΕρευνώνΥπεύθυνος επικοινωνίας: Γεώργιος ΠούλιοςE: info@kbe.auth.grW: http://www.kbe.auth.gr/el/tp_of_byzantine_history_departmentΤ: 2310992002F: 2310992004

Προκήρυξη Προγράμματος «Ο μοναχισμός στο Βυζάντιο. Ιστορία – Πνευματική ζωή – Κοινωνία»

Τρί, 10/09/2019 - 14:30

ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΘ - ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Προκήρυξη Προγράμματος

«Ο μοναχισμός στο Βυζάντιο. Ιστορία – Πνευματική ζωή – Κοινωνία»

Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ, το Τμήμα Βυζαντινής Θεολογίας του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ θα υλοποιήσει Σεμινάριο Επιμόρφωσης Πτυχιούχων ΑΕΙ με τίτλο: «Ο μοναχισμός στο Βυζάντιο. Ιστορία – Πνευματική ζωή – Κοινωνία».

Σκοπός

Ο μοναχισμός υπήρξε ένα πολύ σημαντικό μέγεθος για την εκκλησιαστική ζωή, την θεολογία, την πνευματικότητα αλλά και την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική ζωή του Βυζαντίου. Αυτή η πραγματικότητα έχει αναγνωρισθεί εδώ και δεκαετίες από την θεολογική και βυζαντινολογική έρευνα, η οποία έχει στραφεί στην εξέταση των πεδίων αυτών με πολύ γόνιμα αποτελέσματα. Σκοπός του παρόντος προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την θεματική αυτή και να εξοικειωθούν με την σχετική έρευνα. Ειδικότερα, τα σεμινάρια θα εστιάσουν στην εξέλιξη των μορφών του μοναστικού βίου από τις απαρχές του έως τον 16ο αιώνα και σε συναφή ιστορικά ζητήματα, στην μοναστική πνευματικότητα και στα έργα τα οποία αυτή παρήγαγε, θεολογικά, ασκητικά, νηπτικά και αγιολογικά, καθώς επίσης και στον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν οι μονές και οι μοναχοί κατά την διάρκεια των δογματικών και άλλων εκκλησιαστικών ερίδων, οι οποίες είχαν και κοινωνικό αντίκτυπο. Τέλος, θα υπάρξουν συστηματικές αναφορές στις κοινές καταβολές, όπως και στην διαφοροποίηση του μοναχισμού σε Ανατολή και Δύση, ενώ θα γίνει λόγος και για την επίδραση του βυζαντινού μοναχισμού στον κόσμο των Σλάβων.

 Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να επιμορφωθούν προκειμένου να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους στο πεδίο της εργασίας τους, καθώς και σε εξειδικευμένους ερευνητές, οι οποίοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο πεδίο της θεολογίας και συγκεκριμένα του βυζαντινού μοναχισμού.

Τρόπος Επιλογής

 • Θα γίνουν δεκτοί πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
 • Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν αναλόγως των προσόντων τους (επιλογή με βάση το πτυχίο και το βαθμό του, καθώς και άλλων τυπικών προσόντων όπως μεταπτυχιακές σπουδές, ερευνητικό έργο, γνώση ξένων γλωσσών) έως τη συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού ακροατών (30 άτομα). Σε περίπτωση ισοψηφίας θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δομή Προγράμματος – Περιγραφή Μαθημάτων

Ο κύκλος των μαθημάτων επιμόρφωσης εκτείνεται στα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Θα πραγματοποιηθούν 26 ώρες μαθημάτων κατανεμημένες σε δεκατρία δίωρα μαθήματα ανά δεκαπενθήμερο (ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00 έως 19:00). Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:

 1. Μοναχισμός: απαρχές και εξέλιξη των οργανωτικών του μορφών (4ος-5ος αι.).
 2. Ο μοναχισμός ως έκφραση της εν Χριστώ ζωής.
 3. Η μοναστική αγιολογία στο Βυζάντιο.
 4. Μοναχισμός και Εικονομαχία.
 5. Η μοναστική θεολογική παράδοση κατά τον Θεόδωρο Στουδίτη.
 6. Το ένδυμα του μοναχού κατά τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης.
 7. Κοινή και κατ’ ιδίαν προσευχή στην παράδοση του βυζαντινού μοναχισμού.
 8. Ησυχασμός και φιλοκαλική παράδοση.
 9. Δίκαιο, διοίκηση και μοναχισμός στην υστεροβυζαντινή Θεσσαλονίκη.
 10. Ανατολικός και δυτικός μοναχισμός.
 11. Ελληνικός και σλαβικός μοναχισμός κατά την Ύστερη Βυζαντινή Περίοδο.
 12. Πατριαρχικά γράμματα περί των θεσμίων του Αγίου Όρους.
 13. Το δίκτυο των πατριαρχικών μονών στον ελλαδικό χώρο κατά την Τουρκοκρατία.

Χώρος διεξαγωγής – Πιστοποίηση

 • Ο χώρος διεξαγωγής του προγράμματος είναι η αίθουσα σεμιναρίων του κτηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ (Βασ. Όλγας 36, 1ος όροφος,  κτήριο «Μέλισσα», Θεσσαλονίκη).
 • Με το πέρας των μαθημάτων θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Αιτήσεις

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 10/09/2019 μέχρι 20/10/2019 μόνο ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.diaviou.auth.gr/progr-forms/etisi-kve-theologia/

Στην αίτηση πρέπει απαραίτητα να επισυναφθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

 1. Αντίγραφο πτυχίου
 2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.diaviou.auth.gr/programs/kentro-vyzantinon-erevnon-o-monachismos-sto-vyzantio-istoria-pnevmatiki-zoi-kinonia/ στο τηλέφωνο 2310992002 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@kbe.auth.gr   

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΧΡΗΣΤΟΥ

Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ

Κέντρο Βυζαντινών ΕρευνώνΥπεύθυνος επικοινωνίας: Γεώργιος ΠούλιοςE: info@kbe.auth.grW: http://www.kbe.auth.gr/el/tp_of_byzantine_theology_departmentΤ: 2310992002F: 2310992004

«Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Τρί, 10/09/2019 - 12:58

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. ξεκινά την φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο 2019-2020 με ανανεωμένα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενήλικες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Μουσειοπαιδαγωγικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 4-14 ετών

Τα εργαστήρια διαμορφώνονται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (4-6 ετών, 7-9 ετών και 10-14 ετών) και αποτελούν ένα δημιουργικό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και της φαντασίας, στα οποία τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους δημιουργούς, γνωρίζουν νέες τεχνικές και διαφορετικά υλικά. Έρχονται σε επαφή με την Ιστορία της Τέχνης και με την εικαστική παραγωγή χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά, μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της Ιστορίας της Τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς. Με την περιήγηση στις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν και τη συζήτηση για την έννοια της συλλογής έργων τέχνης και τον τρόπο που στήνονται οι εκθέσεις, στόχος είναι τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά, αντλώντας έμπνευση από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων ώστε να χτίσουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες.

Ο κύκλος αποτελείται από δώδεκα δίωρες συναντήσεις.

Μέρες & ώρες υλοποίησης:

 • 4-6 ετών: Σάββατο 10.00–12.00 & Κυριακή 10.00–12.00 | Κόστος: 90€ | Έναρξη 12 Οκτωβρίου
 • 7-9 ετών: Σάββατο 10.00–12.00 & Κυριακή 11.00–13.00 | Κόστος: 90€ | Έναρξη 12 Οκτωβρίου
 • 10-14 ετών: Σάββατο 10.00–12.00 & Κυριακή 11.00–13.00 | Κόστος: 90€ | Έναρξη 12 Οκτωβρίου

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες

 • Εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου Ι

Στο εργαστήριο παρουσιάζονται βασικές γνώσεις ελεύθερου σχεδίου, με στόχο την εξοικείωση με τα υλικά, τις σκιές, τους βασικούς τρόπους μετρήσεων, τους όγκους και την εικαστική έκφραση. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους σε ζωγραφική επιφάνεια. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση κάποια υπάρχουσα σχετική γνώση, αρκεί η αγάπη για τη ζωγραφική!

Ο κύκλος αποτελείται από δέκα δίωρες συναντήσεις.

Μέρες & ώρες υλοποίησης: 

Κυριακή 16.00–18.00 | Κόστος: 100€ | Έναρξη 20 Οκτωβρίου

 • Εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου ΙΙ (για προχωρημένους)

Απευθύνεται σε όσους/ες είχαν παρακολουθήσει το εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου την προηγούμενη περίοδο ή έχουν σχετική εμπειρία και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους εξερευνώντας νέες τεχνικές.

Ο κύκλος αποτελείται από δέκα δίωρες συναντήσεις.

Μέρες & ώρες υλοποίησης:

Κυριακή 16.00–18.00 | Κόστος: 100€ | Έναρξη 20 Οκτωβρίου

 • Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης που διατρέχουν τον 19ο και τον 20ο αιώνα

Τα μαθήματα γίνονται με τη μορφή διαλέξεων ανοιχτής συζήτησης, απευθύνονται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την τέχνη και την παραγωγή της κατά τη διάρκεια του 19ου και στη συνέχεια του 20ου αιώνα. Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η καλλιτεχνική έκφραση της περιόδου αυτής και στους βασικούς αντιπροσώπους των εξαιρετικά σημαντικών καλλιτεχνικών κινημάτων. Το εποπτικό υλικό των μαθημάτων θα παραχωρείται στους συμμετέχοντες σε ψηφιακή μορφή.

Ο κύκλος αποτελείται από δώδεκα δίωρες συναντήσεις.

Μέρες & ώρες υλοποίησης:

Τετάρτη 18.30–20.30 | Κόστος: 100€ | Έναρξη 16 Οκτωβρίου 

**Ισχύει έκπτωση 10% για ανέργους, αδέρφια, εργαζομένους του Α.Π.Θ., όσους επιλέξουν να εγγραφούν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια, καθώς και σε όσους έρθουν με φίλο/η τους στο ίδιο εργαστήριο. 

Πληροφορίες και εγγραφές: 2310-991614 & 2310-247111, και στο education@teloglion.gr - τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων (καθημερινά 9.00–14.00).

Διάρκεια εγγραφών έως Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.E: education@teloglion.grW: https://www.teloglion.gr/el/teloglion/workshopsΤ: 2310 9916142310 247111

Ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ

Δευ, 09/09/2019 - 15:25

Η Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αμέριστη κατανόησή τους και την αγαστή συνεργασία τους σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν στο πανεπιστημιακό campus ενόψει των εγκαινίων της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Το υψηλό αίσθημα ευθύνης όλων, των φοιτητριών και των φοιτητών μας, του διδακτικού και του διοικητικού μας προσωπικού συνέβαλε ουσιαστικά τόσο στην ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης όσο και στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες δεν σημειώθηκαν περιστατικά που αμαυρώνουν τη λαμπρή παρουσία του Ιδρύματός μας.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας πεποίθηση ότι με την ενεργή στήριξη όλων μας και με «όχημα» την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, το Πανεπιστήμιό μας θα υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνώση και την αριστεία, θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας, ανεβαίνοντας ακόμη ψηλότερα στο διεθνές  στερέωμα.

Γραφείο Τύπου 2019_9_9_oi_prytanikes_arxes_efharistoun_ta_meli_tis_panepistimiakis_koinotitas.pdf

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr