Εγγραφή στο Ροή ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώθηκε: πριν από 10 ώρες 32 λεπτά

Με τους φετινούς υποτρόφους του προγράμματος «Ιάσων» συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ

Πέμ, 13/09/2018 - 15:41

Με τους υποτρόφους σπουδαστές των Θερινών Μαθημάτων Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Προγράμματος «Ιάσων» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, χθες, Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας, Mukhran Gulaghashvili, ο Μορφωτικός Ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Ivan Pimenov, η Πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αικατερίνη Κιγιτσιόγλου-Βλάχου, το μέλος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Αγαθοπούλου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Υπεύθυνος του προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ν. Καζάζης, η Επιστημονική Συντονίστρια του προγράμματος «Ιάσων», Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις-Νίκη Ξανθοπούλου-Κυριακού, και ο διδάσκων της ρωσικής γλώσσας στο ΑΠΘ και γραμματέας του προγράμματος «Ιάσων», Δημήτρης Φωτιάδης.

 

Δεκατέσσερις αριστούχες φοιτήτριες και ένας αριστούχος φοιτητής από έξι συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας παρακολουθούν φέτος από τις 17.8.2018 μέχρι τις 14.9.2018 εντατικά μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Παράλληλα, γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς το πρότυπο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ιάσων» περιλαμβάνει, πλην των γλωσσικών μαθημάτων, και έναν κύκλο ακαδημαϊκών διαλέξεων, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, λαϊκούς χορούς, εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη και την υπόλοιπη Μακεδονία.

 

Οι φοιτήτριες και ο φοιτητής προέρχονται από τα Πανεπιστήμια: «M. Lomonosov» State University of Moscow (Ρωσία), «Mgimo» Moscow State Institute of International Relationships (Ρωσία), «Kuban» State University of Krasnodar (Ρωσία), «T. Shevchenko» National University of Kiev (Ουκρανία), «I. Javakhisvili» State University of Tbilisi (Γεωργία) και «Black Sea» State University of Georgia (Γεωργία).

 

«Με πολλή χαρά, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, υποδεχόμαστε τους υποτρόφους του προγράμματος “Ιάσων” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα Πανεπιστήμιο με μεγάλη ιστορία και μεγάλη παράδοση στον τομέα των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών. Το ΑΠΘ προωθεί τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών επί 25 σχεδόν χρόνια. Χαιρόμαστε κάθε φορά που βλέπουμε ανθρώπους που επιλέγουν να ασχοληθούν με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Ευελπιστούμε ότι το ΑΠΘ θα έχει πάντα τη δυνατότητα να χορηγεί υποτροφίες για την εκμάθηση της ελληνικής», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, οποίος στη συνέχεια συνομίλησε με τους φοιτητές για τις σπουδές τους και τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη και τους παρότρυνε να διατηρήσουν επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τη χώρα μας.

 

Η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα «Ιάσων» αποτελεί τον μεγαλύτερο πρεσβευτή του ΑΠΘ και τον πυρήνα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στα πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών και εξήρε την εξαιρετική δουλειά που επιτελούν το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας και το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ.

 

«Οι 780 συνολικά υπότροφοι, οι 77 διδάκτορες και άλλοι τόσοι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, στα 25 σχεδόν συναπτά χρόνια λειτουργίας του ‘‘Ιάσονα’’, αποτελούν ένα ζωηρό και δραστήριο κίνημα φιλελληνισμού στην καρδιά της πανεπιστημιακής ζωής σε ολόκληρη την περιοχή του Εύξεινου Πόντου», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομ. Καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Ν. Καζάζης.

 

«Το Πρόγραμμα “Ιάσων” του ΑΠΘ, με την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα Πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών κατάφερε να ενώσει σπουδαστές από διάφορες χώρες», επεσήμανε ο Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, Mukhran Gulaghashvili.

 

Ο Μορφωτικός Ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Ivan Pimenov, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και εξέφρασε την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Οι 14 αριστούχες φοιτήτριες και ο αριστούχος φοιτητής ευχαρίστησαν θερμά τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ για τη φιλοξενία και τη στήριξη που τους παρέχεται και υπογράμμισαν την πολύτιμη και ξεχωριστή εμπειρία που αποκόμισαν από την επαφή τους με τη χώρα μας. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία από μία υπότροφο του ποιήματος «Η αϋπνία» του Ρώσου ποιητή Όσιπ Μαντελστάμ, σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα από τον Δ. Φωτιάδη, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των παρευρισκομένων.

 

Το Πρόγραμμα «Ιάσων» συστάθηκε το 1994 με στόχο την ίδρυση και ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στην Παρευξείνια Ζώνη και τη διασφάλιση των όρων βιωσιμότητάς τους. Τελεί υπό την αιγίδα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του εκάστοτε Πρύτανη. Υλοποιείται από ομάδα Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Ομ. Καθηγητή Ι. Καζάζη και συντονίστρια την Ομ. Καθηγήτρια Α.-Ν. Ξανθοπούλου-Κυριακού.

 

Σήμερα το ΑΠΘ στηρίζει τις ελληνικές σπουδές σε 16 Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής. Παράλληλα με την ίδρυση ή την ενίσχυση Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, το ΑΠΘ συμβάλλει στη σύσταση ή τον εμπλουτισμό Βιβλιοθηκών Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ελληνικών Σπουδών, παρέχει ένα δίκτυο υποτροφιών για διδάσκοντες και διδασκομένους, διεξάγει εκπαιδευτικά σεμινάρια, μεταφραστικά εργαστήρια και παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, προσαρμοσμένη στη φυσιογνωμία του κάθε Τμήματος.

 

Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα «Ιάσων» έχει προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας συνολικά σε περίπου 800 φοιτητές, από 16 Πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.

 

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς και ομογενείς από το 1970 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Εκτός των κανονικών προγραμμάτων του, προσφέρει μαθήματα για ειδικούς σκοπούς, καθώς και σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και εκπαιδευτικά προγράμματα συνεργασίας με φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διοργανώνει εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας στην ελληνική γλώσσα, απαραίτητο δικαιολογητικό για την εισαγωγή των αλλοδαπών στην ανώτατη εκπαίδευση. Το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία και παρουσιάζει αξιόλογο συγγραφικό έργο.

 

Το Σχολείο δεν εξαντλεί τον ρόλο του στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά δίνει έμφαση και σε διάφορες δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φιλοξενεί εκατοντάδες σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργώντας, έτσι, έναν χώρο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι σπουδαστές εξοικειώνονται με την ελληνική πραγματικότητα και έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στη ζωντανή και ζεστή ατμόσφαιρα που τους προσφέρει η σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

 

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Φωτογραφία

Προκήρυξη για την εισαγωγή στο ΠΜΣ "Ηλεκτρονική Φυσική (Ραδιοηλεκτρολογία)"

Πέμ, 13/09/2018 - 15:34

Το Τμήμα Φυσικής ανακοινώνει τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων μεταπτυχιακών Φοιτητών στo Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηλεκτρονική Φυσική (Ραδιοηλεκτρολογία)».

Ο μέγιστος αριθμός των εισακτέων φοιτητών είναι 20.

Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) Φυσικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Διοίκησης Τεχνολογίας, Σχολής Ικάρων καθώς και των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

 

Η αίτηση κατατίθεται στη Γραμματεία του Τµήµατος Φυσικής από 27 Αυγούστου εως 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Κατεβάστε την ανακοίνωση από εδώ.

Κατεβάστε την αίτηση από εδώ.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Δημήτριος Μπάμπας E:  elecom@physics.auth.gr Τ:  2310998430

«Ομοίωμα απογεύματος» από το ΚΘΒΕ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Πέμ, 13/09/2018 - 14:39

Ποίηση και εικαστικά συνομιλούν μέσα από τη γλώσσα του θεάτρου στη δράση «Ομοίωμα Απογεύματος» που ετοιμάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., σε σκηνοθετική επιμέλεια Μάρας Τσικάρα. Η δράση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Μαρία Ζιάκα – Άγγελος Βλάσσης», την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, στις 20.00. 

Πώς θα αντιλαμβανόταν αυτό το δειλινό ένας ποιητής;
Ένας μουσικός; Ένας γλύπτης; Μια χαράκτρια; Εσύ;
Πώς θα σκάρωνες το ομοίωμα αυτού του απογεύματος; 

«Ομοίωμα Απογεύματος». Σκέψεις, απορίες, πεζά, ποιήματα και τραγούδια με αφορμή τις προτομές ποιητών και τα γυναικεία γλυπτά του Άγγελου Βλάσση και φόντο την διπλή έκθεση του ίδιου και της  χαράκτριας Μαρίας Ζιάκα, που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 23 Σεπτεμβρίου. 

Θα ακουστούν αποσπάσματα από έργα των Κ. Καρυωτάκη, Γ. Σεφέρη, Κ.Π Καβάφη, Κ. Παλαμά, Μ. Πολυδούρη, Κ. Δημουλά και Μποντλέρ και άλλων ποιητών, καθώς και αποσπάσματα από τις σημειώσεις του ίδιου του γλύπτη Άγγελου Βλάσση πάνω στο έργο του.

Πρόκειται για μία ακόμη συνεργασία μεταξύ Τελλογλείου και ΚΘΒΕ, μετά τις δράσεις «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά», που παρουσιάστηκε το 2016, και «Πίσω από τους πίνακες: μία συνομιλία με τη ζωγραφική του Πάρι Πρέκα» το 2017. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάρα Τσικάρα
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελένη Γιαννούση, Δημήτρης Σιακάρας, Μάρα Τσικάρα,  Δημήτρης Τσιλινίκος, Ορέστης Χαλκιάς. 

Δράση «Ομοίωμα Απογεύματος»

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, 20.00 
Διάρκεια: 50 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 

Τελλόγλειο Ίδρυμα - Αγίου Δημητρίου 159Α
Κρατήσεις θέσεων τηλ.: 2310-247111  

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος, 2018 - 20:00 Χώρος:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. info@teloglion.gr URL:  http://www.teloglion.gr Τ:  2310 247111

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για κινητικότητα Διδασκαλίας μέσω του Προγράμματος Erasmus+ (KA103) 2018-2019

Πέμ, 13/09/2018 - 12:13

Το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+(KA103) 2018-2019, ανακοινώνει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντοςγια κινητικότητα του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. για Διδασκαλία σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η φετινή επιχορήγηση για τη συγκεκριμένη δράση προβλέπεται να καλύψει περίπου 110 θέσεις. 

Οι οδηγίες και όλα τα σχετικά έντυπα για την υλοποίηση των μετακινήσεων είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων https://eurep.auth.gr/el/staff/teaching (Κινητικότητα Προσωπικού / Erasmus+Διδασκαλία-KA103 (EU,Τουρκία)  /Διδασκαλία 2018-2019 / Οδηγίες & Έντυπα).

Οι διδάσκοντες/ουσες για τη μετακίνησή τους θα λάβουν επιχορήγηση:
α) για τις δαπάνες ταξιδίου ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και 
β) για τις ατομικές δαπάνες ανάλογα με τη χώρα υποδοχής.
Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση σκοπεύει να αντισταθμίσει τις πρόσθετες δαπάνες κινητικότητας (ταξιδίου και ατομικές δαπάνες) στη χώρα υποδοχής και ΔΕΝ αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών που συνεπάγεται η διδασκαλία σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Α. Προϋποθέσεις συμμετοχής
 1. Υπογεγραμμένη και σε ισχύ Διμερής Συμφωνία μεταξύ του Α.Π.Θ. και του Ιδρύματος Υποδοχής. Ο κατάλογος των υπογεγραμμένων διμερών συμφωνιών είναι ανηρτημένος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eurep.auth.gr/el/agreementsform/viewall
 2. Ο/Η μετακινούμενος/η πρέπει να είναι μόνιμο μέλος ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ του ΑΠΘ ή να έχει σύμβαση  εξαρτημένης σχέσης εργασίας (ΙΚΑ) με το ΑΠΘ για Διδασκαλία, η οποία να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια της μετακίνησης.
 3. Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα, ενώ γίνεται χρήση των τύπων αδειών βάσει της υπ’ αριθμ. 2933/9-11-2016 απόφασης της Συγκλήτου, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι του Προγράμματος (π.χ. εξαιρούνται τα συνέδρια) και δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη εξόδων.
 4. Η δραστηριότητα να αφορά αποκλειστικά σε διδασκαλία και OXIσυμμετοχή σε συνέδριο, έρευνα, workshop, κ.λπ.
 5. Απαιτείται ελάχιστο χρονικό διάστημα διδασκαλίας  2 διαδοχικών εργάσιμων ημερών και ελάχιστος αριθμός 8 διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα ή μικρότερης χρονικής περιόδου. Το μέγιστο χρονικό διάστημα διδασκαλίας  ανέρχεται στις 5 ημέρες. Αποζημιώνεται επίσης το ανώτερο 2 ημέρες για το ταξίδι, μία ημέρα πριν την έναρξη της διδασκαλίας και μία ημέρα μετά την τελευταία ημέρα διδασκαλίας.
 6. Η μετακίνηση θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί  έως τις 31/10/2019.
 7.  Η υποβολή δήλωσης είναι ηλεκτρονική, δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή δεν γίνονται δεκτά.
Β. Διαδικασία Ηλεκτρονικής Δήλωσης
 1. Ο/Η συντονιστής/ρια της συμφωνίας, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ιδρυματικού του/της λογαριασμού, δηλώνει ηλεκτρονικά έως τις 29-10-2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00 στην ακόλουθη διεύθυνση https://eurep.auth.gr/el/outgoingstaff/register μία μόνο μετακίνηση που προτίθεται να υλοποιήσει κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. 
 2. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοστεί από το/τη συντονιστή/ρια της συμφωνίας και στην περίπτωση που άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματός του/της ή άλλων Τμημάτων με παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν μετακίνηση μέσω της συμφωνίας του/της.
 3. Σε κάθε υποψήφιο/α μετακινούμενο/η αντιστοιχεί μία δήλωση.
 4. Ο/Η συντονιστής/ρια της συμφωνίας, αφού συμπληρώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες στην ηλεκτρονική φόρμα, αναρτά την Επιστολή Πρόσκλησης/Αποδοχής (Invitation Letter/Letter of Acceptance) που έχει λάβει από το Ίδρυμα Υποδοχής (σχετικό υπόδειγμα διατίθεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα https://eurep.auth.gr/el/staff/teachingΣτην Επιστολή Πρόσκλησης/Αποδοχής θα πρέπει να αναγράφονται:
  - το χρονικό διάστημα της διδασκαλίας
  - το Τμήμα του Ιδρύματος στο οποίο θα υλοποιηθεί η διδασκαλία
  - το ονοματεπώνυμο και η ιδιότητα του υπογράφοντος της Επιστολής.
 5. Αποθήκευση της δήλωσης και υποβολή της.
 6. Λήψη αυτοματοποιημένου μηνύματος για την ολοκλήρωση της υποβολής της δήλωσης. Εάν δε λάβετε το αυτοματοποιημένο μήνυμα επιβεβαίωσης υποβολής της δήλωσής σας άμεσα, η δήλωσή σας δεν θεωρείται έγκυρη.
 7. Πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας η Ηλεκτρονική Δήλωση απενεργοποιείται. Το ΤΕΕΠ επιθυμεί να επαναλάβει, ότι για λόγους διαφάνειας και ίσης αντιμετώπισης όλων των υποψηφίων, κανένα έγγραφο δεν παραλαμβάνεται μετά τη λήξη της προθεσμίας σε οποιαδήποτε μορφή.
Γ. Διαδικασία Επιλογής

Εάν οι δηλώσεις των υποψηφίων είναι περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις, θα εφαρμοστούν τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής κατά σειρά προτεραιότητας:

 1. Προηγούνται όσοι από τους υποψηφίους αιτούνται μετακίνησης για πρώτη φορά.
 2. Λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη χρονική απόσταση από την τελευταία μετακίνηση του υποψήφιου μετακινούμενου.

Σημειώνεται, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο διδακτικό προσωπικό που ανήκει στην κατηγορία των Α.Μ.Ε.Α. βάσει του Ν. 4186 (ΦΕΚ 193/17-9-2013).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μετακίνηση μπορεί να υλοποιηθεί, μόνον εφόσον ο/η υποψήφιος/α μετακινούμενος/η έχει λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα έγκρισης της μετακίνησης.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι, θα πρέπει να ενημερώνετε το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (κα. Β. Πασχαλίδου vpasch@auth.gr) για τις επισκέψεις μελών διδακτικού προσωπικού για διδασκαλία και επιμόρφωση από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίες πραγματοποιούνται στα Τμήματα του Α.Π.Θ. βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+(ΚΑ103).

Επικοινωνία: erasmus-financial@auth.gr 

Τεχνικά ζητήματα: 2310-99.51.67 (Τάσος Σελαλμαζίδης)

Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Δημοσιοποίηση στοιχείων Σύμβασης έργου με τίτλο: «Ανακαίνιση αμφιθεάτρων στο παλιό κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών και στο Μετεωροσκοπείο του Α.Π.Θ.»

Πέμ, 13/09/2018 - 11:53

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προτίθεται να προκηρύξει ηλεκτρονικό διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν.4412/2016, για τη σύναψη σύμβασης για το έργο με τίτλο: «Ανακαίνιση αμφιθεάτρων στο παλιό κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών και στο Μετεωροσκοπείο του Α.Π.Θ.» προϋπολογισμού 595.817,00 Ευρώ (με Φ.Π.Α.). Το έργο κατατάσσεται στις κατηγορίες έργων: - Οικοδομικά και τάξεις πτυχίου 1η και άνω και - Ηλεκτρομηχανολογικά και τάξεις πτυχίου Α2 και άνω. Το έργο θα εκτελεσθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε το παρόν στην ιστοσελίδα σας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 221, §10 του Ν.4412/2016.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Κυριακή Ματσούκα Δημοσιοποίηση στοιχείων Σύμβασης έργου E:  admin-gdtym@ad.auth.gr Τ:  2310 99 6823 F:  2310 99 6810

Συνεχίζονται οι διεθνείς διακρίσεις για το ΑΠΘ: Μεγάλο Βραβείο (Grand Prize) και Βραβείο Επιλογής (Selection Award) στον διεθνή διαγωνισμό 2nd Writing Contest of the Silk-Road Universities Network 2018

Πέμ, 13/09/2018 - 10:39

 

Συνεχίζονται οι επιτυχίες και οι διακρίσεις για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη βράβευση φοιτητών στον διεθνή διαγωνισμό συγγραφής λογοτεχνικού κειμένου ή ποιήματος 2nd Writing Contest of the Silk-Road Universities Network WRICOS 2018. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο διαγωνισμό το ΑΠΘ καμαρώνει για τις «δύο στις δύο» επιτυχίες του.

Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό συμμετείχαν η προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ Μαρία Γεωργούση, η οποία τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση, το Grand Prize, ενώ ο προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Άγγελος Λαρίσης κατέκτησε το Selection Award.

Ο διαγωνισμός WRICOS 2018 διοργανώνεται από το Δίκτυο Πανεπιστημίων του Δρόμου του Μεταξιού (Silk-Road Universities Network-SUN), ένα πολύ σημαντικό και ενεργό δίκτυο 78 Πανεπιστημίων από 30 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, μέλος του οποίου είναι και το ΑΠΘ. Το δίκτυο ιδρύθηκε το 2014 και μέλη του είναι πανεπιστήμια από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Τσεχία, Φινλανδία, Ινδία, Καμπότζη, Ινδονησία, Ιράν, Ιταλία, Ιορδανία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Μαλαισία, Μογγολία, Μιανμάρ, Ομάν, Κίνα Πολωνία, Πορτογαλία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Ρωσία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βιετνάμ.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη γλωσσική ποικιλομορφία κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού και παράλληλα να προστατευτεί η αξία των «μικρών» γλωσσών.

Φέτος πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά και αφορούσε συγγραφή δοκιμίου με τίτλο «Any story or fairy tale about silk road in the author’s country» και ποιήματος με τίτλο «Mother». Δικαίωμα συμμετοχής είχαν προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων-μελών του SUN. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να γράψουν μια ιστορία ή παραμύθι από τη χώρα τους σε μορφή έκθεσης 2.000 λέξεων σχετικά με τον Δρόμο του Μεταξιού, έχοντας τη δυνατότητα γραφής στη μητρική τους γλώσσα. Οι συμμετοχές ανήλθαν συνολικά σε 86. Τα ποιήματα που διαγωνίστηκαν ήταν 59, ενώ τα κείμενα - δοκίμια 27.

To νικητήριο δοκίμιο της Μαρίας Γεωργούση, γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, είχε τίτλο «When Silk met Greece» και το διακριθέν του Άγγελου Λαρίση «Εκεί που τελειώνει ο Δρόμος του Μεταξιού».

Ως μεγάλη νικήτρια στην κατηγορία συγγραφής δοκιμίου, απονεμήθηκε στη Μαρία Γεωργούση βραβείο και καλύφθηκαν όλα τα έξοδα συμμετοχής της στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου SUN που διεξήχθη από τις 29 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2018, στη Βενετία της Ιταλίας. Εκεί επιλέχθηκε μαζί με μία φοιτήτρια από την Κίνα ως αντιπρόεδρος της κοινότητας φοιτητών USSUN που πήραν μέρος στον φετινό διαγωνισμό WRICOS αλλά και αποφοίτων. Στόχος αυτής της κοινότητας είναι να φέρει κοντά τους πολιτισμούς των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού.

 

Ας σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, ιδρύθηκε στο ΑΠΘ το πρώτο στην Ευρώπη «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού». Στόχος του Κέντρου είναι η διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και έρευνα σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, η ενίσχυση διεθνών συνεργασιών και η ανάδειξη νέων προοπτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δρόμου του Μεταξιού. Το «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού» έχει σκοπό να αναδείξει τον ρόλο του ΑΠΘ και της Ελλάδας στη νέα και πολλά υποσχόμενη ζώνη επιρροής του Δρόμου του Μεταξιού.

Στις 10-12 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το 8th UNWTO International Meeting on Silk Road Tourism.

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2

ECOCITY FORUM 2018 - Δωρεάν συμμετοχή για όλα τα μέλη του ΑΠΘ

Πέμ, 13/09/2018 - 09:50

Το διεθνές συνέδριο ECOCITY FORUM 2018 «Κυκλική Οικονομία στις Έξυπνες Πόλεις» www.ecocityforum.eu) διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη στις 3-5 Οκτωβρίου, με την επιστημονική υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Οργανωτική Επιτροπή του ECOCITY FORUM 2018 σε ένδειξη ευχαριστιών για την υποστήριξη του προγράμματος του συνεδρίου αλλά και τη δραστηριοποίηση και εθελοντική συνεισφορά των επιστημόνων και διοικητικών στελεχών του ΑΠΘ, αποφάσισε να προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε όσα μέλη της κοινότητάς του το επιθυμούν.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα δήλωσης συμμετοχής και για την ολοκλήρωση της εγγραφής να την αποστείλουν σαρωμένη (scanned) στο info@ecocity.gr.

Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής

Νέα εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Αρχίζουν οι εγγραφές

Τετ, 12/09/2018 - 13:55

Ανανεωμένα, με νέα προγράμματα, που καλύπτουν τους τομείς των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου, της δημιουργικής γραφής και των επιστημών είναι τα  εργαστήρια  δημιουργικής απασχόλησης  για προνήπια, παιδιά σχολικής ηλικίας, εφήβους και ενήλικες, που διοργανώνει για τη χειμερινή περίοδο 2018 - 2019 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Ο νέος κύκλος των εργαστηρίων  ξεκινά το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, ενώ οι  εγγραφές αρχίζουν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου. Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου 2019.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Εικαστικά εργαστήρια για τρεις ηλικιακές ομάδες (4- 6 ετών, 7-9 ετών και 10- 13 ετών). Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την εικαστική δημιουργία χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και υλικά και θα κάνουν μία πρώτη γνωριμία με την ιστορία της Τέχνης.

- Εργαστήρια θεατρικής αγωγής για προνήπια (3 – 5 ετών) και για εφήβους (13 – 16 ετών). Τα εργαστήρια για προνήπια θα γίνονται με συνοδεία γονέα, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το θεατρικό παιχνίδι και την χαρά της σωματικής έκφρασης παρέα με τον πατέρα ή με τη μητέρα τους.

- Εργαστήριο δημιουργικής γραφής για παιδιά 6-10 ετών.

- Ακόμα θα γίνουν  τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα S.T.E.A.M. από την ομάδα S.T.E.A.M Greece για παιδιά 4-12 ετών. Τα προγράμματα αυτά δίνουν έμφαση στην τέχνη σε συνδυασμό με την επιστήμη και την τεχνολογία.

 

Εργαστήρια για ενήλικες

Για τη νέα σεζόν το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλογλείου προτείνει δύο κύκλους εργαστηρίων για ενήλικες:

- Εργαστήριο ελεύθερου σχεδίου στο οποίο παρουσιάζονται βασικές γνώσεις ελεύθερου σχεδίου, με στόχο την εξοικείωση με τα υλικά, τις σκιές και τους βασικούς τρόπους μετρήσεων, την εικαστική έκφραση (Κυριακή 16-.00 – 18.00).

- Μαθήματα ιστορίας Τέχνης που διατρέχουν τον 19ο και τον 20ο αιώνα (Τετάρτη 19.00 – 21.00). Έναρξη Νοέμβριος 2018.

 

Κόστος συμμετοχής:

Εικαστικά εργαστήρια: 90 ευρώ

S.T.E.A.M., δημιουργική γραφή, θεατρική αγωγή, προγράμματα για ενήλικες: 100 ευρώ

Ισχύει έκπτωση 10% για: ανέργους, αδέρφια, εργαζόμενους του Α.Π.Θ.,  όσους επιλέξουν να εγγραφούν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια του ίδιου κύκλου, καθώς και σε όσους  έρθουν με φίλο/η τους στο ίδιο εργαστήριο, του ίδιου κύκλου. 

Πληροφορίες: 2310 991614, education@teloglion.gr - τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Τελλογλείου (καθημερινά 9.00 – 14.00).

Εγγραφές: 2310 247111

 

Αναλυτική περιγραφή των εργαστηρίων στην ιστοσελίδα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών: https://www.teloglion.gr/el/teloglion/workshops​

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. E:  education@teloglion.gr W:  https://www.teloglion.gr/el/teloglion/workshops Τ:  2310 991614 2310 247111

Έκθεση Μαρίας Ζιάκα – Άγγελου Βλάσση. Πρόγραμμα ξεναγήσεων και παράταση έως 23 Σεπτεμβρίου Τελλόγλειο Ίδρυμα

Τετ, 12/09/2018 - 13:48

Έως την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα παραμείνει ανοιχτή η διπλή έκθεση της ζωγράφου – χαράκτριας Μαρίας Ζιάκα και του γλύπτη Άγγελου Βλάσση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν δύο ανοιχτές ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες: την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι. 

Με τις ξεναγήσεις αυτές ξεκινά για δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη δράση του Τελλογλείου «Ξενάγηση και Coffee break στο Τελλόγλειο». Αμέσως μετά την ξενάγηση, προσφέρεται καφές στους συμμετέχοντες σε συνεργασία με το Ανφάν Γκατέ. 

Στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου, ξεδιπλώνεται ο κόσμος της Μαρίας Ζιάκα με περισσότερα από 50 έργα -ζωγραφικά και  χαρακτικά. Ανάμεσά τους ζωγραφικά έργα – τοιχογραφίες – πολύπτυχα εμπνευσμένα από τη Νικόπολη και την Πέτρα της Ιορδανίας, σε πολλά από τα οποία η δημιουργός, πέρα από τα παραδοσιακά μέσα (λάδι, ακρυλικό) πειραματίζεται με υλικά όπως το ρετσίνι και η άμμος. 

Στην έκθεση του Άγγελου Βλάσση (ισόγειο) παρουσιάζονται περί τα 65 γλυπτά και ανάγλυφα, και πολλά προσχέδια. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται: προτομές και ανδριάντες του Σεφέρη, του Καβάφη, του Βενιζέλου, του Καρυωτάκη, του Παλαμά, μνημεία σχετιζόμενα με την Εθνική Αντίσταση, σπουδές από την ελληνορωμαϊκή παράδοση, συνθέσεις με γυναικείες μορφές. 

 

Διάρκεια έκθεσης: έως 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Κυριακή, 23 Σεπτέμβριος, 2018 - 12:00 Χώρος:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. teloglion@teloglion.gr URL:  http://www.teloglion.gr Τ:  2310 247111

Έκθεση Μαρίας Ζιάκα – Άγγελου Βλάσση. Πρόγραμμα ξεναγήσεων και παράταση έως 23 Σεπτεμβρίου

Τετ, 12/09/2018 - 13:47

Έως την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα παραμείνει ανοιχτή η διπλή έκθεση της ζωγράφου – χαράκτριας Μαρίας Ζιάκα και του γλύπτη Άγγελου Βλάσση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν δύο ανοιχτές ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες: την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι. 

Με τις ξεναγήσεις αυτές ξεκινά για δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη δράση του Τελλογλείου «Ξενάγηση και Coffee break στο Τελλόγλειο». Αμέσως μετά την ξενάγηση, προσφέρεται καφές στους συμμετέχοντες σε συνεργασία με το Ανφάν Γκατέ. 

Στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου, ξεδιπλώνεται ο κόσμος της Μαρίας Ζιάκα με περισσότερα από 50 έργα -ζωγραφικά και  χαρακτικά. Ανάμεσά τους ζωγραφικά έργα – τοιχογραφίες – πολύπτυχα εμπνευσμένα από τη Νικόπολη και την Πέτρα της Ιορδανίας, σε πολλά από τα οποία η δημιουργός, πέρα από τα παραδοσιακά μέσα (λάδι, ακρυλικό) πειραματίζεται με υλικά όπως το ρετσίνι και η άμμος. 

Στην έκθεση του Άγγελου Βλάσση (ισόγειο) παρουσιάζονται περί τα 65 γλυπτά και ανάγλυφα, και πολλά προσχέδια. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται: προτομές και ανδριάντες του Σεφέρη, του Καβάφη, του Βενιζέλου, του Καρυωτάκη, του Παλαμά, μνημεία σχετιζόμενα με την Εθνική Αντίσταση, σπουδές από την ελληνορωμαϊκή παράδοση, συνθέσεις με γυναικείες μορφές. 

 

Διάρκεια έκθεσης: έως 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Παρασκευή, 21 Σεπτέμβριος, 2018 - 19:00 Χώρος:  Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. teloglion@teloglion.gr URL:  http://www.teloglion.gr Τ:  2310 247111

Δυναμικό ξεκίνημα του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ

Τρί, 11/09/2018 - 17:34

 

Με τα εγκαίνια του εκθεσιακού του χώρου από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας με τη Microsoft, με εκδήλωση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αλλά και με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, ξεκίνησε δυναμικά η συμμετοχή του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ, το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας της.

 

Τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ επισκέφθηκαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

 

 

Εγκαίνια του Εκθεσιακού Χώρου του ΑΠΘ

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ (Περίπτερο 14, σταντ 25), από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

 

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

«Tο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει για μία ακόμη χρονιά  ότι, εκτός από το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, έχει να επιδείξει μια σειρά από σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα που ενδιαφέρουν άμεσα όλη την κοινωνία», δήλωσε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.

 

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που εγκαινίασε το Περίπτερο «του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας», στάθηκε στην προσπάθεια της ακαδημαϊκής κοινότητας να διαφυλάξει τη δημόσια εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης, αφού, όπως τόνισε, «το ότι δεν κατέρρευσε η δημόσια εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης έγινε χάρη στη μεγάλη προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας, των πανεπιστημιακών μας και όλης της κοινότητας».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «στο κομμάτι της έρευνας το ΑΠΘ πρωτοστατεί στα προγράμματα του ΕΛΙΔΕΚ, στις υποτροφίες για τους υποψήφιους διδάκτορες και στα προγράμματα έργων μεταδιδακτόρων. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι το ΑΠΘ βρίσκεται σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις σε όλα αυτά τα προγράμματα».

 

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μη-επανδρωμένου αεροχήματος DELAER RX-3, το οποίο κατασκεύασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

 

Υπογραφή συμφώνου Συνεργασίας με τη Microsoft

Μία στρατηγική συμφωνία με τη Microsoft υπέγραψε το ΑΠΘ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, η οποία αφορά τη δημιουργία του πρώτου κόμβου ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα.

 

Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, και η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πέγκυ Αντωνάκου, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Microsoft με τίτλο «Re-imagine Greece: Unveiling the impact of digital skills to empower our Country inlock its true potential».

 

«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να επισημοποιούμε τη συνεργασία μας  με τη Microsoft Hellas. Φιλοδοξούμε και επιδιώκουμε η δημιουργία του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της έρευνας και να ενθαρρύνει τους φοιτητές μας να δημιουργούν, να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στήνοντας τις δικές τους εταιρείες και τελικά να μένουν στην Ελλάδα, προς όφελος της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.  «Το ΑΠΘ δεν είναι μόνο μία εκπαιδευτική νησίδα.  Αποτελεί έναν ερευνητικό οργανισμό παραγωγής γνώσης και έναν πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο», τόνισε ακόμη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

 

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μας η συνέργεια με ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας μας, όπως το ΑΠΘ», σχολίασε η κα Πέγκυ Αντωνάκου. «Η συνεργασία μας είναι πρωτοποριακή: για πρώτη φορά μια εταιρεία τεχνολογίας έρχεται τόσο κοντά με το πανεπιστήμιο. Η συνεργασία μας οριοθετεί, με τρόπο ορθό και απολύτως παραγωγικό και ουσιαστικό, το πώς θα πρέπει να συντελείται η συνεργασία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Όχι μόνο για να πετύχουν τα ιδρύματα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ‘‘απορρόφηση’’ των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας, αλλά, κυρίως, επειδή η γνώση στη σφαίρα της τεχνολογίας αλλάζει με τεράστιες ταχύτητες και η καλή σύνδεση με την αγορά εργασίας δίνει μεγαλύτερη αξία, ποιότητα και συνάφεια στην ακαδημαϊκή γνώση».

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη από κοινού δραστηριοτήτων με έμφαση στις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, IoT, blockchain, Big Data που μεταμορφώνουν την οικονομία, την κοινωνία και τον κόσμο ευρύτερα. Πρόκειται για μια συμφωνία που βρίσκεται στην καρδιά της Microsoft και στόχο έχει να ενδυναμώσει τους νέους και το ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης και να ενισχύσει την τεχνολογική κοινότητα της Β. Ελλάδας.

 

Στη σημασία της συμφωνίας Microsoft – ΑΠΘ αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συζήτησής του με εκπροσώπους της κοινότητας των start ups, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα πρέπει να αναληφθούν απ’ όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

 

 

 «Έρευνα, Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Συνδιοργάνωση ΑΠΘ- ΟΒΙ

 

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε, επίσης, η εκδήλωση «Έρευνα, Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη», την οποία συνδιοργάνωσαν το ΑΠΘ και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

 

«Μέσα από τη συνεργασία μας με τον ΟΒΙ, θέλουμε να υπογραμμίσουμε  τη σχέση που αναπτύσσει το ΑΠΘ με την επιχειρηματικότητα και τις προσπάθειές μας να δίνουμε ευκαιρίες στους φοιτητές, στους αποφοίτους, στους ερευνητές και τους καθηγητές μας, να μετουσιώνουν σε προϊόντα και υπηρεσίες τις ιδέες που παράγονται και, φυσικά, να ενημερώνονται για την προστασία  της πνευματικής ιδιοκτησίας», επεσήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

 

Στην εκδήλωση εκτός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής, Θεόδωρος Λαόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠΟΑ, Απόστολος Μακρυκώστας, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ, Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Επιχειρηματικής Καινοτομίας & Αριστείας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του ΥΠΟΑ, Δρ. Γεώργιος Δρόσος, ο Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Δρ. Αρτέμης Σαϊτάκης, η Υπεύθυνη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, Σοφία Τσακίρη, και ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Γραφείου του ΟΒΙ στη Θεσσαλονίκη, Δρ. Γεώργιος Ασημόπουλος.

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν, επίσης, οι εκδηλώσεις:

 • «ORamaVR, μια start up των ΑΠΘ και ΙΤΕ Κρήτης φτιάχνει Virtual Reality Surgical Simulators και κατακτά την Αμερική», με ομιλητές τον Ελευθέριο Τσιρίδη, Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, και τον Γεώργιο Παπαγιαννάκη, Επίκουρο Καθηγητή του ΙΤΕ Κρήτης.
 • «To οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης: Αποτελέσματα, συνέργειες και επόμενα βήματα», κύριος διοργανωτής της οποίας είναι η Εθνική Τράπεζα (NBG). Συμμετείχαν  εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (OK!Thess), του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ, της PLIN Nanotechnologies, της ομάδας  Robotiles του ΑΠΘ και της εταιρείας ItBooms.
 • «Med_School», παρουσίαση του πρωτοπόρου εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής υγείας από το Α΄ Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Συμμετείχαν οι Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Ευανθία Τζιτζή, εκπαιδεύτρια-ιατρός, Δημόχρηστος Παπαδημητρίου, εκπαιδευτής-φοιτητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Κατσούδα Αρετή, εκπαιδεύτρια-ιατρός, Μελέτης Νίγδελης, εκπαιδευτής-φοιτητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Δήμητρα-Ραφαηλία Μπακαλούδη, εκπαιδεύτρια-φοιτήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ και Παναγιώτης Τζιτζής, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

 

Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

 

 • «Προηγμένα υλικά για καινοτομικές εφαρμογές και τον άνθρωπο: μια συνεργασία μεταξύ του ΑΠΘ και του Texas A&M Engineering Experiment Station των ΗΠΑ», με ομιλητή τον Νίκο Μιχαηλίδη, Καθηγητή του  Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών  του ΑΠΘ.
 • «Συνεργασία του ΑΠΘ με τις Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και περιορισμού του Brain Drain», από τον  Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ, με χαιρετισμό του Αντιπρύτανη 'Ερευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρου Λαόπουλου, και με τη συμμετοχή των Καθηγητών του ΑΠΘ, Αστέριου Καραγιάννη, Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής, Ιωάννη Γήτα, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, και Κυριάκου Υάκινθου, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
 •  «Σπουδές Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ», με ομιλήτριες τη Ζωή Δέτση, Καθηγήτρια, Διευθύντρια του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας, Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και την Τατιανή Ραπατζίκου, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Αγγλικής και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

 

Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ

 

Συνολικά έξι καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες του ΑΠΘ, από τις πολλές του Ιδρύματος που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, επιλέχθηκαν και εκτίθενται στο Περίπτερο του ΑΠΘ. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση σε όσους ενδιαφέρονται για τον επιστημονικό χώρο των αμερικανικών σπουδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στις περισσότερες από 40 ενεργές συμφωνίες και συνεργασίες του ΑΠΘ με Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα των ΗΠΑ.

 

Συγκεκριμένα, στο Περίπτερο του ΑΠΘ οι επισκέπτες θα γνωρίσουν:

 • Το μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) - DELAER RX-3
 • Το αγωνιστικό μονοθέσιο ART18
 • Το νέο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας Aristurtle
 • Την καινοτόμο δραστηριότητα «Brain Run meets Remedes», που μετρά τις νοητικές ικανότητες και τα αντανακλαστικά των χρηστών, μέσα από ένα παιχνίδι
 • Την πρωτότυπη πλατφόρμα για την υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στα ψηφιακά μέσα, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας «StayConn App»
 • Την καινοτόμο εφαρμογή που αποκωδικοποιεί το κλάμα του μωρού iCRY2Talk
 • Το ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ
 • Τις συνεργασίες του ΑΠΘ με Ιδρύματα των ΗΠΑ

 

Τη φετινή συμμετοχή του Αριστοτελείου στην 83η ΔΕΘ πλαισιώνει και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι άνθρωποι και το έργο του ΑΠΘ.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/ΩΡΑ

ΤΙΤΛΟΣ

Ομιλητές / Διοργανωτές

Χώρος

Τρίτη 11/9

17:00

«O ρόλος της συνεργασίας των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα των ICT»

Εκδήλωση του Προγράμματος Invent ICT, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

Συμμετοχή του ΑΠΘ με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Καθηγητή Νικόλαο Βαρσακέλη

Περίπτερο 12

Αίθουσα Εκδηλώσεων

19:00-20:00

«C4C (conect4children), μια φιλόδοξη συνεργασία προς όφελος των παιδιών»

Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής, Διευθυντής Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ

Νικόλαος Καρανταγλής, Επιστημονικός Συνεργάτης Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

Τετάρτη 12/9

19:00-20:00

«Ανάπτυξη φαρμάκων με χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης: ένας καινούργιος κλάδος ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης»

Δημήτριος Γ. Φατούρος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Χρήστος Γιουμουξούζης, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

Πέμπτη 13/3

19:30-20:30

 

 

 

 

 

 

 

«Αναγεννητική Ιατρική-Ανάπτυξη εξατομικευμένων χόνδρινων εμφυτευμάτων σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα ικριώματα»

 

Αριστείδης Κριτής, Αν. Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

 

 

 

 

 

 

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

 

 

 

 

 

 

16:00-21:00

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ η Αμερικάνικη Πρεσβεία και το Found.ation διοργανώνουν ένα Innovation Bootcamp / educational hackathon, κατά τη διάρκεια του οποίου φοιτητές και ερευνητές του ΑΠΘ όλων των επιστημονικών πεδίων μπορούν να λάβουν επιχειρηματική εκπαίδευση και καθοδήγηση για την εύρεση καινοτόμων λύσεων στους τομείς της Αγροτικής, Τουριστικής και Αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία εισαγωγής στον κόσμο της επιχειρηματικότητας για φοιτητές όλων των επιστημονικών πεδίων

 

Διοργανωτές: Αμερικάνικη Πρεσβεία, Found.ation

 

Το ΑΠΘ συμμετέχει στη δράση ως χορηγός επικοινωνίας και από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ συμμετέχει ο κ. Μανόλης Χατζηγιάννης στα coaching sessions

OK!Thess &

Περίπτερο 13, Stand 43

Παρασκευή 14/9

16:00-21:00

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ η Αμερικάνικη Πρεσβεία και το Found.ation διοργανώνουν ένα Innovation Bootcamp / educational hackathon, κατά τη διάρκεια του οποίου φοιτητές και ερευνητές του ΑΠΘ όλων των επιστημονικών πεδίων μπορούν να λάβουν επιχειρηματική εκπαίδευση και καθοδήγηση για την εύρεση καινοτόμων λύσεων στους τομείς της Αγροτικής, Τουριστικής και Αστικής ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία εισαγωγής στον κόσμο της επιχειρηματικότητας για φοιτητές όλων των επιστημονικών πεδίων

 

Διοργανωτές: Αμερικάνικη Πρεσβεία, Found.ation

 

Το ΑΠΘ συμμετέχει στη δράση ως χορηγός επικοινωνίας και από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ συμμετέχει ο κ. Μανόλης Χατζηγιάννης στα coaching sessions

OK!Thess &

Περίπτερο 13, Stand 43

 

 

Η φετινή συμμετοχή του ΑΠΘ στη ΔΕΘ πραγματοποιείται με τη χορηγία της εταιρίας CFT -Carbon Fiber Technologies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2 Φωτογραφία 3 Φωτογραφία 4 Φωτογραφία 5 Φωτογραφία 6 Φωτογραφία 7

Προκήρυξη θέσεων εισαγωγής στο ΔΠΜΣ Σημειωτική, Πολιτισμός και Εποικοινωνία

Τρί, 11/09/2018 - 10:36

Προκήρυξη θέσεων εισαγωγής του Δ.Π.Μ.Σ. "Σημειωτική, Πολιτισμός και Εποικονωνία"

Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Ευαγγελία Τσιμπλούλη prosklisi_ypovolis_ypopsifiotiton_dpms_simeiotiki_politiamos_kai_epikoinonia.pdf

Ενημέρωση για εργασίες στον χώρο του κεντρικού εστιατορίου της ΠΦΛ

Δευ, 10/09/2018 - 15:05

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του κεντρικού εστιατορίου της ΠΦΛ, θα πραγματοποιηθούν εργασίες που κρίνονται απολύτως απαραίτητες για τη βελτίωση της ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εστίασης των φοιτητών μας.

Εξ αιτίας των εργασιών αυτών και για λόγους ασφάλειας και υγιεινής, η παροχή του συσσιτίου για το ως άνω διάστημα, θα γίνεται αποκλειστικά στον χώρο της άνω Λέσχης.

  Από το ΔΣ της ΠΦΛ

Εγγραφή Επιτυχόντων Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Τριτοβάθμια Επαίδευση για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-19

Δευ, 10/09/2018 - 12:48

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2018 στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιείται από Δευτέρα 10 έως και Δευτέρα 17  Σεπτεμβρίου 2018, υποχρεωτικά με το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής στη διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποιήσατε για την εισαγωγή σας στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Την διαδικασία, μπορείτε να τη δείτε αναλυτικά στην ανακοίνωση του Τμήματος Σπουδών

Τμήμα Σπουδών

Εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ

Παρ, 07/09/2018 - 14:44

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΣΑΠΘ)
σας Π ρ ο σ κ α λ ε ί

στην εκδήλωση που διοργανώνει στην 83η ΔΕΘ, Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 17:30 στο Περίπτερο 14 (AKADEMIA) με Θέμα:

Συνεργασία ΑΠΘ με Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της Χώρας και περιορισμού του Brain Drain.

και ομιλητές τους:
α) Δημήτριο Μπαλαφούτη, αναπληρωτή διευθυντή της ΓΔΑΕΕ/ΥΕΘΑ
β) Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη, Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας
γ) Καθηγητή Ιωάννη Γήτα, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και
δ) Καθηγητή Κυριάκο Υάκινθο, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Α/ΓΕΣ (ή εκπρόσωπός του) και ο Πρύτανης ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους, Αντιπρόεδρος του ΣΑΠΘ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή:  Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος, 2018 - 17:30 Χώρος:  Περίπτερο 14 - ΔΕΘ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών ΟΑΣΘ για το μήνα Οκτώβριο

Παρ, 07/09/2018 - 12:25

Το αντίτιμο της κάρτας θα κατατίθεται στην Τράπεζα Πειραιώς  στον τραπεζικό λογαριασμό με 5202-002150-123  αριθμό  και δικαιούχο: την Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης του Α.Π.Θ. Α.Ε
IBAN: GR57 0172 2020 0052 0200 2150 123
από την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 ως και την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018
Να τηρείται υποχρεωτικά η ακόλουθη σειρά ως αιτιολογία κατάθεσης:
1.ΟΑΣΘ.
2.Να αναγραφεί ο Αριθμ. Στελέχους Κάρτας ΟΑΣΘ. (Τα νέα μέλη δεν συμπληρώνουν το συγκεκριμένο πεδίο).
3.Ονοματεπώνυμο
Σε περίπτωση που γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση μεταξύ διαφορετικών τραπεζών π.χ. από  την  Εθνική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς, ο καταθέτης επιβαρύνεται επιπλέον με το ποσό των 4,5€ και η κατάθεση του ποσού φαίνεται στην αναλυτική κίνηση λογαριασμού της τράπεζας,  με το πέρας δυο (2) εργάσιμων ημερών.
Οι κάρτες θα διατίθενται όπως πάντα, από τη γραμματεία της Επιτροπής Υγείας από τις 27 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες διάθεσης είναι από τις 8:30 -14:00 (κτίριο Διοίκησης, γραφείο 18, 2310 995386, e-mail: socialcom@ad.auth.gr)

Επιτροπή Υγείας Υπεύθυνος επικοινωνίας:  Δημήτριος Νίκου E:  socialcom@ad.auth.gr Τ:  2310995386 F:  2310995386

Εγκαίνια του Εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ

Παρ, 07/09/2018 - 10:36

Τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ (Περίπτερο 14, stand 25) θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 11:00, από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στο κοινό, σε πραγματικές διαστάσεις, το στατικό μοντέλο του νέου μη-επανδρωμένου αεροχήματος RX-3, το οποίο κατασκεύασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Το αερόχημα RX-3, του οποίου οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020, θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε ανθρωπιστικές αποστολές και αποτελεί το τελικό παραδοτέο του Ερευνητικού Προγράμματος DELAER, που συντονίζει το ΑΠΘ, και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ), καθώς και από ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Συνολικά έξι καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες του ΑΠΘ, από τις πολλές του Ιδρύματος που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, επιλέχθηκαν και εκτίθενται στο Περίπτερο του ΑΠΘ. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση σε όσους ενδιαφέρονται για τον επιστημονικό χώρο των αμερικανικών σπουδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στις περισσότερες από 40 ενεργές συμφωνίες και συνεργασίες του ΑΠΘ με Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο Περίπτερο του ΑΠΘ οι επισκέπτες θα γνωρίσουν:

 • Το μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) - DELAER RX-3
 • Το αγωνιστικό μονοθέσιο ART18
 • Το νέο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας Aristurtle
 • Την καινοτόμο δραστηριότητα «Brain Run meets Remedes», που μετρά τις νοητικές ικανότητες και τα αντανακλαστικά των χρηστών, μέσα από ένα παιχνίδι
 • Την πρωτότυπη πλατφόρμα για την υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στα ψηφιακά μέσα, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας «StayConn App»
 • Την καινοτόμο εφαρμογή που αποκωδικοποιεί το κλάμα του μωρού iCRY2Talk
 • Το ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ
 • Τις συνεργασίες του ΑΠΘ με Ιδρύματα των ΗΠΑ

Τη φετινή συμμετοχή του Αριστοτελείου στην 83η ΔΕΘ πλαισιώνει και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι άνθρωποι και το έργο του ΑΠΘ.

Η φετινή συμμετοχή του ΑΠΘ στη ΔΕΘ πραγματοποιείται με τη χορηγία της εταιρίας CFT -Carbon Fiber Technologies.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

 1. Mη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) – DELAER RX-3

Το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ σχεδίασε ένα νέο μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV), με κωδική ονομασία DELAER RX-3. Μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 250km/h και να φέρει ωφέλιμο φορτίο 50Kg. Το RX-3 θα υποστηρίζει ανθρωπιστικές αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και σε απομονωμένες περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Βάσει σχεδιασμού μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικά μία εναέρια πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και πολιτικής προστασίας, δεδομένης της μεγάλης αυτονομίας και της δυνατότητας μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου μεγάλου βάρους και όγκου. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το HCUAV RX-1. Το αεροδυναμικό σχήμα του RX-3 ακολουθεί την καινοτόμα φιλοσοφία σχεδιασμού Blended Wing Body – BWB, προσαρμοσμένη από το ΕΜΡΣ της απαιτήσεις των UAVs.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πειραματικού πρωτότυπου αναμένονται να ξεκινήσουν το 2020. Παράλληλα, το RX-3 θα δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε πιλοτικές εφαρμογές με τελικό χρήστη την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

To RX-3 αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ, της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών & Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, την ερευνητική ομάδα Γεωπληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθώς της και με της Ελληνικές εταιρείες Carbon Fiber Technology (CFT, κατασκευή πρωτότυπου) και Intracom Defense Electronics (IDE, ηλεκτρονικά συστήματα και σταθμός ελέγχου εδάφους).

Το μοντέλο του RX-3 θα παρουσιαστεί στην 83η ΔΕΘ, σε πραγματική κλίμακα 1:1.

 1. Αγωνιστικό Μονοθέσιο ART18 από την ομάδα Aristotle Racing Team (ART)

Η Aristotle Racing Team (ART) αποτελεί την πρώτη φοιτητική ομάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα 12 χρόνια λειτουργίας της (2006 έως σήμερα), έχει κατασκευάσει 6 αγωνιστικά μονοθέσια: ART7, ART9, ART12, ART14, ART16, καθώς και το φετινό μονοθέσιο ART18.

Με το μονοθέσιο ART18, η ομάδα επέλεξε να συμμετάσχει το καλοκαίρι του 2018 σε 3 Ευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς Formula Student (αφού είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε 6 διαγωνισμού).

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ιταλίας και της Ουγγαρίας τον Ιούλιο, ενώ αποτέλεσε τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία των βενζινοκίνητων μονοθέσιων στον πιο δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό, αυτόν της Γερμανίας τον Αύγουστο.

Στην Ιταλία η ομάδα κατέκτησε την 7η θέση στο αγώνισμα τoυ acceleration και την 11η θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ 52 ομάδων. Στον διαγωνισμό της Ουγγαρίας, κατέκτησε την 9η θέση στη γενική κατάταξη, την 8η θέση στο αγώνισμα του acceleration και του efficiency, και την 9η θέση τόσο στο business plan όσο και στο endurance. Τέλος, στον διαγωνισμό της Γερμανίας η ομάδας κατέκτησε την 36η θέση μεταξύ 60 ομάδων στη γενική κατάταξη, καθώς και την 21η θέση στο αγώνισμα του autocross.

 1. Ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας Aristurtle

Η φοιτητική ομάδα Aristurtle κατασκεύασε την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 ένα νέο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο, με το οποίο συμμετείχε της παγκόσμιους διαγωνισμούς FS ATA Italy, FS East και FS Czech Republic μαζί με τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, με στόχο την κατάκτηση μιας θέσης στο βάθρο των νικητών και την ανάδειξη της φοιτητικής αριστείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το τρίτο μονοθέσιο, που αποτελεί μια αισθητή βελτίωση των προηγούμενων μοντέλων, αξιοποιώντας της σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Αναμένεται να κερδίσει της εντυπώσεις και διακρίσεις της διαγωνισμούς της οποίους θα συμμετέχει.

 1. «Brain Run meets Remedes»

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που σκοπό έχει να μετρήσει της νοητικές ικανότητες (μνήμη, λογική, συγκέντρωση, αντίδραση) και τα κινητικά αντανακλαστικά των χρηστών. Η μέτρηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια της παιχνιδιού που εμφανίζεται σε μια μεγάλη οθόνη αφής, καθώς και οπτικοακουστικών ερεθισμάτων που προέρχονται από ένα δίκτυο κινητών συσκευών. Για κάθε άσκηση γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρέχεται προσωποποιημένη αναφορά σχετικά με την ατομική, αλλά και συγκριτικά με της, επίδοση του χρήστη.

5.         «StayConn App»

Πρόκειται μια πρωτότυπη πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Google και επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο, δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες τόσο της ειδησεογραφικούς οργανισμούς όσο και της χρήστες. Στόχος της είναι η υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στα ψηφιακά μέσα, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η πλατφόρμα ενοποιεί τα διαφορετικά ειδησεογραφικά περιβάλλοντα στα οποία σήμερα ο χρήστης είναι αποσπασματικά συνδεδεμένος, και για τον λόγο αυτό διακρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη Google και 11 μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς (DNI Innitiative).

6.         Αμερικανικές Σπουδές στο ΑΠΘ / Τομέας Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ

Προβάλλεται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο (Β.Α., Μ.Α., Ph.D.) του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, με ενημερωτικά φυλλάδια, διαδικτυακό υλικό, ερευνητικές δράσεις, Θερινά Σχολεία και συνεργασίες με αναγνωρισμένα Αμερικανικά Ιδρύματα και Φορείς.

Στον χώρο του Περιπτέρου, θα παρέχεται, της, συμβουλευτική καθοδήγηση σε μαθητές, αλλά και σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τον επιστημονικό χώρο των αμερικανικών σπουδών.

7.         iCry2Talk

Η ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ δημιούργησε την καινοτόμα εφαρμογή iCry2Talk, που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) για να «μεταφράσει» το κλάμα του μωρού σε λόγο, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής!

Η παρουσίαση της εφαρμογής κατέκτησε τη 2η θέση στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018», που διεξήχθη στο Σιάτλ των ΗΠΑ, το 2017.

Επισυνάπτονται το επικαιροποιημένο (με πλάγια γράμματα) πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων και φωτογραφικό υλικό. 

 

Γραφείο Τύπου Δελτίο Τύπου Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2 Φωτογραφία 3 7_9_2018_epikairopoiimeno_programma_ekdiloseon.pdf

Ανακοίνωση για τη στάθμευση των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ

Πέμ, 06/09/2018 - 15:55

Ανακοινώνεται ότι, από το Σάββατο 8/9/18 και για το διάστημα λειτουργίας της ΔΕΘ, θα ισχύσουν τα παρακάτω μέτρα σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πόλης και της Πολιτείας.

 1. Από Σάββατο 8/9/2018 ώρα 12.00 έως και το πρωί της Κυριακής 9/9/18 ώρα 06.00, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και στάθμευση όλων των οχημάτων στο χώρο της πανεπιστημιούπολης, λόγω των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.  Επίσης, το Σάββατο 8/9/18 θα κλείσουν όλα τα κτίρια. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα κλείσουν και οι καγκελόπορτες πεζών εξωτερικής περίφραξης προς την οδό Εθνικής Αμύνης και της Εγνατίας έως την Αίθουσα Τελετών.
 2. Από Δευτέρα 10/9/18 έως και Παρασκευή 14/9/18, κατά τις απογευματινές ώρες 16.00-23.00, ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης θα είναι ανοιχτός για τη στάθμευση αυτοκινήτων των επισκεπτών της ΔΕΘ. Το ίδιο θα ισχύει και για όλη την ημέρα, το Σαββατοκύριακο 15-16/9/18.

Παρακαλούμε να απομακρυνθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα από το χώρο του πανεπιστημίου το Σάββατο 8/9/18, το αργότερο έως τις 13.30.

Έκθεση ιστορικών χαρτών της Θήρας/Σαντορίνης ''καθ’ ὁμοιότητα σελήνης μηνοειδοῦς''

Πέμ, 06/09/2018 - 13:59

Ο Πρύτανης
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Καθηγητής Περικλής Μήτκας

και ο Πρόεδρος
του Ιδρύματος Λουκά & Ευαγγέλου Μπελλώνια
κ. Νικόλαος Μπελλώνιας

Σας προσκαλούν
στα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών χαρτών
της Θήρας/Σαντορίνης από την
Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη και τις συλλογές της Βιβλιοθήκης
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
στις 19.30

στους εκθεσιακούς χώρους
του Μπελλωνείου Πολιτιστικού Κέντρου
Φηρά Θήρας

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Ίδρυμα Λουκά & Ευαγγέλου Μπελλώνια Ημερομηνίες διεξαγωγής:  Σάββατο, 29 Σεπτέμβριος, 2018 - 19:30 Χώρος:  Εκθεσιακοί χώροι του Μπελλωνείου Πολιτιστικού Κέντρου - Φηρά Θήρας Συμπληρωματικά στοιχεία επικοινωνίας: 

Δεκιγαλά & Μητροπόλεως, Φηρά
Τηλ.: 22860 24960-62

e-mail: belloniofoundation@gmail.com

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Δ.Π.Μ.Σ. "Η Βυζαντινή Μουσική Επιστήμη και Καλλιτεχνική Δημιουργία"

Πέμ, 06/09/2018 - 13:36

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. δημοσιεύουν Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Η Βυζαντινή μουσική επιστήμη και
καλλιτεχνική δημιουργία (Byzantine musical science and artistic creation)» για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Το παραπάνω Πρόγραμμα λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/2017.

Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να βρείτε την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και την Αίτηση

Αίτηση Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr