Εγγραφή στο Ροή ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώθηκε: πριν από 13 λεπτά 38 δευτερόλεπτα

Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Διαπραγματεύσεων

Τρί, 18/02/2020 - 16:51

Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Διαπραγματεύσεων Athens Negotiations Tournament επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρόνια. Στις 11 και 12 Απριλίου του 2020 φοιτητές από Πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου θα γίνουν πρωταγωνιστές σε real time διαπραγματεύσεις.

 

Ο διαγωνισμός αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Δρ. Ηλία Καπουτσή, Επίκουρο Καθηγητή του ΟΠΑ.

 

Στο διαγωνισμό συμμετάσχουν 18 τριμελείς ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από Ελλάδα και Κύπρο και τον υποστηρίζουν 40 εθελοντές.

 

Στόχος του διαγωνισμού είναι να αποτελέσει τον ετήσιο χώρο συνάντησης φοιτητών ανά την Ελλάδα και τον κόσμο για την επίλυση διαφορών και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δεξιότητας που αποτελεί προϋπόθεση προσαρμογής και ευημερίας στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

 

Μέσα σε δύο ημέρες με πολλές προσομοιώσεις διαπραγμάτευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις διαπραγματευτικές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες.

 

Οι νικητές του ANT2019 θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Διαπραγματεύσεων WARSAW NEGOTIATION ROUND 2020. Τα εφόδια, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες που αποκτούν οι διαγωνιζόμενοι θα ωφελήσουν τόσο τους ίδιους όσο και την πατρίδα μας.

 

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής τους από τις 10 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.ant.aueb.gr . Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει των σπουδών που έχουν ολοκληρώσει, την ενδεχόμενη εργασιακή/εθελοντική τους εμπειρία, τυχόν βραβεύσεις και διακρίσεις, τη γεωγραφική προέλευση της ομάδας, καθώς και από το συνοδευτικό video στο οποίο θα επεξηγούν τους λόγους για τους οποίους εκτιμούν ότι θα πρέπει να επιλεγούν για να συμμετάσχουν.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ant.aueb.gr ή στα social media της διοργάνωσης.

Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τρί, 18/02/2020 - 11:54

Η Ευρωπαϊκή Ενωση Φοιτητών Νομικών Σχολών, διοργανώνει

την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:00 - 21:00

στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 

The European Law Students' Association THESSALONIKI programma_synedrioy.jpg afisa_synedrioy.jpg

Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός

Τρί, 18/02/2020 - 10:42

"Αγαπητά μέλη,

Η Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους έχει την τιμή να σας προσκαλέσει σε εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στις 16:30 στο Αμφιθέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη 546 21) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου "Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός".

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης κιβωτού γνώσης και πολιτισμού, η οποία θα διαφυλάξει το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους σε ψηφιακή μορφή.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το επιστημονικό προσωπικό της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητος θα παρουσιάσουν το όραμα και τη δομή του έργου, αλλά και τις τεράστιες νέες δυνατότητες που αυτό προσφέρει στην έρευνα, την εκπαίδευση και την προβολή του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πολιτισμού.
Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης και παράλληλα με αυτήν, θα πραγματοποιηθεί ψηφιακή περιήγηση στον κόσμο του Αγίου Όρους με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Δεδομένης της σημαντικότητας του τεράστιου αυτού έργου, η παρουσία σας στην εκδήλωση θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Με εκτίμηση,
Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός"

Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους prosklisi_psifiaki_anadeixi_toy_politistikoy_apothematos_ieron_monon_toy_agioy_oroys.png

«Κλιματική αλλαγή: πολίτες, κινήματα και κόμματα»: Ημερίδα του Colloquium του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Τρί, 18/02/2020 - 09:33

 

Τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την πολιτική σκέψη και τις νέες μορφές συλλογικής δράσης που αναδεικνύει επιχειρεί να ορίσει η ημερίδα με τίτλο «Κλιματική αλλαγή: πολίτες, κινήματα και κόμματα», την οποία  διοργανώνει το Colloquium του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, ώρες 18.00-21.00, στο Κτίριο της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) του ΑΠΘ (Αίθουσα 319, 3ος όροφος).

Το 2019 χαρακτηρίστηκε έτος-σταθμός για τη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Με φόντο καταστροφικές πυρκαγιές, εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για το κλίμα, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η «Πράσινη Ατζέντα» αναδύεται ως μείζον διακύβευμα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα τεθεί προς διερεύνηση ένα πλέγμα ερωτημάτων που αφορά την κλιματική αλλαγή και τη διαχείρισή της. Πιο συγκεκριμένα:

 

 • Τι σημαίνει ότι το κλίμα αποτελεί ένα οικουμενικό κοινό; Ποιοι οι «κοινωνοί» και ποιο το δικαίωμα στο «κοινωνείν»;
 • Έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι; Ποιος ο ρόλος των κινημάτωv;
 • Πώς συμβάλλει η κλιματική αλλαγή στις μετακινήσεις πληθυσμών και ποια η πολιτική σημασία τους;
 • Ποια τα κομβικά πολιτικά/κοινωνικά/οικονομικά επίδικα γύρω από την κλιματική κρίση και τη διαχείρισή της;
 • Πώς παρεμβαίνουν στο νέο αυτό πεδίο οι κυρίαρχες τάξεις, οι εργαζόμενες τάξεις, τα οικολογικά κινήματα;
 • Το παράδειγμα των «Κίτρινων Γιλέκων»: «οικολογικοί Λουδίτες» ή μια αναπόφευκτη σύγκρουση γύρω από το κόστος μετάβασης;

Στην ημερίδα, την οποία συντονίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Νικόλας Σεβαστάκης, θα μιλήσουν οι:

 

 • Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Καθηγητής

«Το κλίμα ως οικουμενικό κοινό: προοπτικές αναδιάταξης της προστασίας και των δικαιωμάτων»

 • Κάρολος Καβουλάκος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του  AΠΘ

«Κλιματική αλλαγή, κινήματα και μοντέλο ανάπτυξης»

 • Νίκος Νικήσιανης, Διδάκτορας του  ΑΠΘ

«Η κλιματική κρίση ως πεδίο κοινωνικού ανταγωνισμού: το παράδειγμα των Κίτρινων Γιλέκων»

 

 

Λίγα λόγια για το Colloquium του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Το Colloquium του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών διανύει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του. Είναι ένας θεσμός που συστήθηκε ως «τόπος» διεπιστημονικού διαλόγου πάνω στο πολιτικό φαινόμενο, ανοιχτό στους νέους συναδέλφους ερευνητές και την κοινωνία. Στόχος των μηνιαίων συναντήσεων είναι η διερεύνηση αλλά και η βαθύτερη κατανόηση των νέων πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών μετασχηματισμών από μια θεωρητική και ερμηνευτική σκοπιά. To Colloquium φιλοδοξεί να λειτουργεί ως σημείο συνομιλίας της ακαδημαϊκής έρευνας με τη σύγχρονη προβληματική, με έμφαση στις σύγχρονες ανάγκες και τον τρέχοντα θεωρητικό και θεσμικό προβληματισμό.

 

 

Η ιστοσελίδα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ: https://www.polsci.auth.gr/

Η σελίδα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο Facebook: https://www.facebook.com/groups/PoliticalScienceAuth/

 

 

Οι εργασίες της ημερίδας είναι ανοιχτές για το κοινό.

 

 

Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα ΑφίσαΓραφείο Τύπου

8o Συνέδριο Μετρολογίας

Δευ, 17/02/2020 - 15:46

Πρώτη Ανακοίνωση

Πρόσκληση - Υποβολή Περιλήψεων - Δήλωση Συμμετοχών

Η Ελληνική Ένωση Εργαστηρίων - HellasLab και το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ανακοινώνουν τη συνδιοργάνωση του

 

8ου Συνεδρίου Μετρολογίας

το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις

14 & 15 Μαΐου, 2021

στη Θεσσαλονίκη, στο Κτίριο ΚΕ.Δ.Ε.Α., ΑΠΘ

 

Το συνέδριο αυτό φιλοδοξεί, όπως και οι προηγούμενες διοργανώσεις του, να αποτελέσει πεδίο συνάντησης και γόνιμου προβληματισμού όλων όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο της μετρολογίας λειτουργώντας ως εφαλτήριο για την αναβάθμιση των Εθνικών & Ευρωπαϊκών εργαστηριακών και μετρολογικών υποδομών.

 

Η θεματολογία του 8ου Συνεδρίου θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς μετρολογικού ενδιαφέροντος, με έμφαση να δίδεται στις Χημικές Μετρήσεις.

 

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει προφορικές παρουσιάσεις και ανακοινώσεις (posters). Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα λειτουργήσει και έκθεση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μετρήσεων.

Ιστοσελίδα συνεδρίου: https://www.greekmetrology.gr/conferences/8th-metrology-conference/

Επικοινωνία με την Οργανωτική Επιτροπή: E-mail:            info@greekmetrology.gr

URL: https://www.greekmetrology.gr/conferences/8th-metrology-conference/E-mail:  info@greekmetrology.grΗμερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή, 14 Μάιος, 2021 - 10:30 έως Σάββατο, 15 Μάιος, 2021 - 16:30 Χώρος: στο Κτίριο ΚΕ.Δ.Ε.Α., ΑΠΘΣυνημμένα αρχεία:  1st_announcement_8th_metrologia.en_.pdf 1st_announcement_8th_metrologia.gr_.pdf

Αυτόνομη Κατάδυση και Επιστήμη των Πολιτών

Δευ, 17/02/2020 - 15:03

Η Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων του Εργαστηρίου Τοπογραφίας ΑΠΘ

και το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

σας προσκαλούν το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 (10:00)

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναυτικού
Μουσείου της Ελλάδος (Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύs, Πειραιάς)

σε ΗΜΕΡΙΔΑ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα:
Αυτόνομη Κατάδυση και Επιστήμη των Πολιτών

Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε μας προετοιμάζει για την έναρξη μιας δεκαετίας προσανατολισμένης στην Θάλασσα (oceandecade.org). Κάτι που για τους αυτοδύτες αποτελεί καταδυτικό προορισμό (όπως για παράδειγμα ένας ύφαλος ή ένα ναυάγιο), για το ευρύ κοινό γίνεται αφορμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που σχετίζονται με το ενάλιο περιβάλλον και τον πολιτισμό του.
Παράλληλα, με την κατάλληλη εκπαίδευση και την υπεύθυνη εμπλοκή εθελοντών, οι ερευνητές που
ασχολούνται με τον θαλάσσιο χώρο αποκτούν μια πολύτιμη δυνατότητα για αξιοποίηση του δυναμικού των - καταδυόμενων ή μη - πολιτών, ως ένα σύνολο παρατηρητών και ανταποκριτών στο απαιτητικό (σε πόρους) ναυτικό πεδίο.
Η Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων (ΟΕΑ), έχοντας συμπληρώσει δύο χρόνια δραστηριότητας για την
καταγραφή, την μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας των ναυαγίων σύγχρονων πλοίων
(www.wreckhistory.com), αναγνωρίζει την σημασία της υπεύθυνης εμπλοκής ερασιτεχνών αυτοδυτών
και της ενεργούς συμμετοχής πολιτών στις διαδικασίες για την διατήρηση και την ανάδειξη της ενάλιας κληρονομιάς.
Θέτοντας το 2020 ως ορόσημο στην πορεία μας και έχοντας αναπτύξει πλέον, ως Εργαστήριο
Τοπογραφίας του ΑΠΘ, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις για την υποστήριξη επιστημονικού έργου υποβρυχίως, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα "Αυτόνομη Κατάδυση και Επιστήμη των Πολιτών" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου, 9:30 - 14:00,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, στον Πειραιά.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να διερευνηθούν οι προοπτικές της σχέσης μεταξύ αυτόνομης κατάδυσης και επιστήμης των πολιτών (citizen science). Θεωρώντας αυτές ως δύο σημαντικούς πυλώνες για την διαφύλαξη της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για την βιωσιμότητα στις ελληνικές θάλασσες και για την πρόοδο της επιστήμης του Ωκεανού, ζητούμενα στα πλαίσια αυτής της ημερίδας είναι:
α) να παρουσιαστούν χαρακτηριστικές εφαρμογές που αφορούν σε διαδικασίες ενημέρωσης,
ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης ή ενεργούς συμμετοχής αυτοδυτών, για το περιβάλλον και τον
πολιτισμό της θάλασσας,
β) να αναδειχθούν ως καλές πρακτικές οι μέχρι τώρα ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλίες
πολιτών για την άμεση ή την έμμεση υποστήριξη επιστημονικού έργου που διεξάγεται στον ενάλιο
χώρο και
γ) να καταγραφούν προσωπικές απόψεις και προτάσεις για τους τρόπους υπεύθυνης εμπλοκής
ερασιτεχνών αυτοδυτών ή ενεργούς συμμετοχής πολιτών σε υποβρύχιες ερευνητικές δραστηριότητες .

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κίμων Παπαδημητρίου (email: paki@auth.gr , τηλ: 2310 996108, 6955500107),
Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος (email: info@hmmuseum.gr , τηλ:210 45 16 264),

Το πρώτο Flea Market του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Δευ, 17/02/2020 - 14:47

Μια υπαίθρια αγορά (Flea Market), φτιαγμένη με μεράκι από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να στηθεί στο campus του ΑΠΘ, δίνοντας ζωή σε αντικείμενα που δημιουργούν οι φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου.

Οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και ιδιαίτερα ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του ΑΠΘ στηρίζουν οικονομικά και ηθικά μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Γραφείου Συντονισμού Εθελοντών και Φοιτητικών Δράσεων του ΑΠΘ.

Στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 2020, από τις 11:00 έως τις 15:00, διοργανώνεται στο προαύλιο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ το πρώτο Flea Market, ένας θεσμός που έχει αγαπηθεί τόσο από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη γνωριμία με τις φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου και την ενίσχυση των δράσεών τους.

Τριάντα μία (31) φοιτητικές ομάδες του Αριστοτελείου καθώς και εθελοντικές ομάδες της πόλης, στις οποίες μέλη είναι φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ, συμμετέχουν στην υπαίθρια αγορά, διαθέτοντας στο κοινό αντικείμενα που κατασκευάζουν, προϊόντα με τον λογότυπό τους, διακοσμητικά είδη, second hand αντικείμενα κ.ά. αλλά και ενημερωτικό υλικό με τις δραστηριότητές τους.

Στο Flea Market του ΑΠΘ συμμετέχουν οι ακόλουθες ομάδες:

Δελτίο Τύπου ΑφίσαΓραφείο Τύπου

Eπιστημονικό πρόγραμμα LIFE CLIVUT «Κλιματική αξία των αστικών δέντρων»

Δευ, 17/02/2020 - 13:10

Το Εργαστήριο Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί τον εθνικό εταίρο στο επιστημονικό πρόγραμμα LIFE CLIVUT «Κλιματική αξία των αστικών δέντρων» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και σκοπεύει στην αξιοποίηση της ακαδημαϊκής τεχνογνωσίας για την καλύτερη αξιολόγηση της σημασίας του αστικού πρασίνου στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη δυναμική δέσμευσης του CO2. Εκτός της Ελλάδας, 3 ακόμα πόλεις της Μεσογείου σε Ιταλία και Πορτογαλία, έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως πιλοτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθούν τρεις Φαινολογικοί κήποι, οι πρώτοι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (Βοτανικός Κήπος Α.Π.Θ., στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος στον Φοίνικα και εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ) αξιοποιώντας την επιστήμη της φαινολογίας για τη συστηματική παρακολούθηση του τρόπου που τα φυτά αντιδρούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Οι κήποι θα έχουν έκταση 2.500 τ.μ. ο καθένας, όπου θα φυτευθούν 100 δέντρα και θάμνοι, επιλεγμένα βάσει του πρωτοκόλλου του προγράμματος. Η φύτευση θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2020 ενώ η εξέλιξη της ανάπτυξης των φυτών θα παρακολουθείται μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2023 από φοιτητές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, σχεδιάζονται εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του ευρύτερου Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επιστημονικά υπεύθυνη του έργου είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θέκλα Κ. Τσιτσώνη.

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος nsmail-3.jpg

Βιβλιοπαρουσίαση στην Παιδαγωγική Σχολή

Δευ, 17/02/2020 - 13:06

Η Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Παιδαγωγικής Σχολής,

σας καλεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 7.30 μ.μ.

στην παρουσίαση του  βιβλίου του Eduardo Rosenzvaig

«Η κάμπια πάνω στον μαυροπίνακα: Ισάουρο Αρανσίμπια, Δάσκαλος»

Για το βιβλίο του Eduardo Rosenzvaig  θα μιλήσουν οι:

 • Βασίλης Αλεξίου, μεταφραστής και επιμελητής, αναπληρωτής καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. - Α.Π.Θ.
 • Γεώργιος Γρόλλιος, καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. -  Α.Π.Θ.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό του Α.Π.Θ. και της πόλης. 

Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικής Σχολής

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Παιδαγωγική ΣχολήΗμερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος, 2020 - 19:30 έως 21:00 Χώρος: Πύργος Παιδαγωγικής, 2ος όροφος, βιβλιοθήκη info@educ.auth.grURL: http://www.educ.auth.grΤηλέφωνο: 23109912422310995061 Προσκληση στη Βιβλιοπαρουσίαση

A΄ Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για κινητικότητα Επιμόρφωσης ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ και ΛΟΙΠΟΥ Προσωπικού μέσω του Προγράμματος Erasmus+ (KA103) 2019-2021

Δευ, 17/02/2020 - 09:16

Το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ (KA103) 2019-2021 ανακοινώνει Α΄ Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντοςγια κινητικότητα Διδακτικού και Λοιπού Προσωπικού του Α.Π.Θ. με σκοπό την Επιμόρφωση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις των παρακάτω ευρωπαϊκών χωρών:

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία, Βόρεια Μακεδονία (FYROM). 

 

Το κονδύλι προβλέπεται να καλύψει περίπου 50 θέσεις για διδακτικό και διοικητικό προσωπικό συνολικά, η κατανομή των οποίων θα καθοριστεί από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων των δύο κατηγοριών των υποψηφίων.

 

Οι μετακινούμενοι θα λάβουν επιχορήγηση:

α) για τις δαπάνες ταξιδίου ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και 
β) για τις ατομικές δαπάνες ανάλογα με τη χώρα υποδοχής.

Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση σκοπεύει να αντισταθμίσει τις πρόσθετες δαπάνες κινητικότητας (ταξιδίου και ατομικές δαπάνες) στη χώρα υποδοχής και δεν αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών που συνεπάγεται η επιμόρφωση στους φορείς του εξωτερικού.

 

Α. Προϋποθέσεις συμμετοχής

 1. Ο/Η υποψήφιος/α πρέπει να είναι μόνιμο μέλος ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ του ΑΠΘ ή να έχει σύμβαση  εξαρτημένης σχέσης εργασίας με το ΑΠΘ (ΙΔΟΧ), η οποία να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια της μετακίνησης.
 2. Η δραστηριότητα να αφορά αποκλειστικά σε επιμόρφωση-κατάρτιση στο αντικείμενο ενασχόλησης και ΟΧΙ συμμετοχή σε συνέδριο, έρευνα, διδασκαλία κ.λπ.
 3. Η διάρκεια της επιμόρφωσης θα πρέπει να κυμαίνεται από 2-5 ημέρες συν 2 ημέρες το μέγιστο για τη μετακίνηση από και προς το εξωτερικό και να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 διαδοχικές εργάσιμες ημέρες για  επιμόρφωση. Η μετακίνηση θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
 4. Το Διδακτικό προσωπικό έχει δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα, ενώ κάνει χρήση των τύπων αδειών βάσει της υπ’ αριθμ. 2933/9-11-2016 απόφασης της Συγκλήτου, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι του Προγράμματος (π.χ. εξαιρούνται τα συνέδρια) και δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη εξόδων.

 

Β. Διαδικασία Επιλογής

Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής ο/η υποψήφιος/α πρέπει, έως τη 31 Μαρτίου 2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00, να υποβάλλει ηλεκτρονικά τα παρακάτω σκαναρισμένα έγγραφα μέσω του συνδέσμου https://eurep.auth.gr/el/outgoingstaff/applySTT χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ιδρυματικού του/της λογαριασμού:

 1. Ηλεκτρονική Αίτηση. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα για επιβεβαίωση της υποβολής της αίτησης.
 2. ΕπιστολήΑποδοχής (Invitation Letter/Letter of Acceptance) από τον φορέα υποδοχής. Σχετικό υπόδειγμα διατίθεται αναρτημένο.
 3. Το έντυπο TrainingMobilityAgreement έκδοση 2019 στην αγγλική γλώσσα ευκρινώς σκαναρισμένο, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από α) τον/την υποψήφιο/α β) τον/την Πρόεδρο του Τμήματος και γ) από τον Φορέα Υποδοχής. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης.
 4. Μετάφραση της δεύτερης σελίδας του  Training Mobility Agreement στην ελληνική γλώσσα.
 5. Αναλυτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, στην περίπτωση οργανωμένου προγράμματος       (Staff training week).
 6. Το έντυπο Άδεια Μετακίνησης πρωτότυπα υπογεγραμμένο (για προσωπικό ΔΕΠ και ΕΔΙΠ).

 

Πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας η Ηλεκτρονική Αίτηση θα απενεργοποιηθεί και κανένα έγγραφο δεν θα γίνει δεκτό και με κανένα τρόπο.

 

Γ. Κριτήρια Επιλογής

Η επιλογή των αιτήσεων γίνεται από μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτωνβάσειτων παρακάτω κριτηρίων επιλογής κατά σειρά προτεραιότητας:

 1. Προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν μετακινηθεί για Επιμόρφωση μέσω του Προγράμματος Erasmus+ (KA103) κατά τις τρεις τελευταίες Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
 2. Προτεραιότητα στα σχέδια εργασίας που στοχεύουν στην εκπαίδευση καινοτόμων τεχνολογιών, μεθόδων και συστημάτων εφαρμογής.
 3. Προτεραιότητα ενός ατόμου σε περίπτωση υποβολής αίτησης πέραν του ενός από το ίδιο Τμήμα και  για παρόμοιο πρόγραμμα, για να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλα τα Τμήματα (με βάση το κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας των Τμημάτων και όχι της αναλογικότητας του αριθμού των υποψήφιων ανά Τμήμα).  Σ’ αυτή την περίπτωση προηγούνται οι χαμηλότερες βαθμίδες ΔΕΠ.
 4. Προτεραιότητα στα σχέδια εργασίας των οποίων  οι οργανισμοί υποδοχής είναι εταιρείες ή επιχειρήσεις (για θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) και κατόπιν τα Ανώτατα Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα ή Εργαστήρια.         

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο προσωπικό που ανήκει στην κατηγορία των Α.Μ.Ε.Α. βάσει του Ν. 4186 (ΦΕΚ 193/17-9-2013).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 • Προκειμένου η ηλεκτρονική αίτηση να είναι έγκυρη, θα πρέπει όλοι οι αιτούντες με δική τους ευθύνη να έχουν αναρτήσει έγγραφα πλήρως συμπληρωμένα, υπογεγραμμένα και σφραγισμένα έως την καταληκτική ημερομηνία και ώρα.
 • Η μετακίνηση μπορεί να υλοποιηθεί, μόνον εφόσον ο/η υποψήφιος/α μετακινούμενος/η έχει λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα έγκρισης της μετακίνησης από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

 

Οι οδηγίες και όλα τα σχετικά έντυπα για την υλοποίηση των μετακινήσεων είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων https://eurep.auth.gr/el/staff/training

(Κινητικότητα Προσωπικού / Erasmus+ (KA103) Επιμόρφωση [EU,Τουρκία] / Επιμόρφωση Διδακτικού και Διοικητικού  Προσωπικού 2019-2021 νέο / Οδηγίες & Έντυπα Επιμόρφωσης 2019-2021).

 

Η μη συμπλήρωση των σωστών εντύπων αποτελεί λόγο απόρριψης της αίτησης.

 

Επικοινωνία: erasmus-financial@auth.gr

Tηλ: 2310-99.52.94, Κουτσελίνης Ιωάννης

Τεχνικά ζητήματα: 2310-99.51.67, Αναστάσιος Σελαλμαζίδης

 

Ώρες εξυπηρέτησης: Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-14:00

Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Α΄ Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για κινητικότητα Επιμόρφωσης ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Προσωπικού μέσω του Προγράμματος Erasmus+ (KA103) ακαδ. έτους 2019-2021

Δευ, 17/02/2020 - 09:16

Το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ (KA103) 2019-2021 ανακοινώνει Α΄ Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντοςγια κινητικότητα Διοικητικού προσωπικού του Α.Π.Θ. με σκοπό την Επιμόρφωση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις των παρακάτω ευρωπαϊκών χωρών:

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία, Βόρεια Μακεδονία (FYROM).

 

Το κονδύλι προβλέπεται να καλύψει 50 θέσεις για διδακτικό και διοικητικό προσωπικό συνολικά, η κατανομή των οποίων θα καθοριστεί από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων των δύο κατηγοριών των υποψηφίων.

 

Οι μετακινούμενοι θα λάβουν επιχορήγηση:

α) για τις δαπάνες ταξιδίου ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και 
β) για τις ατομικές δαπάνες ανάλογα με τη χώρα υποδοχής.

Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση σκοπεύει να αντισταθμίσει τις πρόσθετες δαπάνες κινητικότητας (ταξιδίου και ατομικές δαπάνες) στη χώρα υποδοχής και δεν αποσκοπεί στην κάλυψη του συνόλου των δαπανών που συνεπάγεται η επιμόρφωση στους φορείς του εξωτερικού.

 

Α. Προϋποθέσεις συμμετοχής

 1. Ο/Η υποψήφιος/α πρέπει να είναι μόνιμος διοικητικός υπάλληλος του ΑΠΘ ή ΙΔΑΧ ή να έχει σύμβαση  εξαρτημένης σχέσης εργασίας με το ΑΠΘ (ΙΔΟΧ), η οποία να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια της μετακίνησης.
 2. Η δραστηριότητα να αφορά αποκλειστικά σε επιμόρφωση-κατάρτιση στο αντικείμενο ενασχόλησης και ΟΧΙ συμμετοχή σε συνέδριο, έρευνα, διδασκαλία κ.λπ.
 3. Η διάρκεια της επιμόρφωσης θα πρέπει να κυμαίνεται από 2-5 ημέρες συν 2 ημέρες το μέγιστο για τη μετακίνηση από και προς το εξωτερικό και να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 διαδοχικές εργάσιμες ημέρες για  επιμόρφωση. Η μετακίνηση θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τις 31Δεκεμβρίου 2020

 

Β. Διαδικασία Επιλογής

Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής ο/η υποψήφιος/α πρέπει, έως  την 31 Μαρτίου 2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00, να υποβάλλει ηλεκτρονικά τα παρακάτω σκαναρισμένα έγγραφα μέσω του συνδέσμου   https://eurep.auth.gr/el/outgoingstaff/applySTT χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ιδρυματικού του/της λογαριασμού:

 1. Ηλεκτρονική Αίτηση. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα για επιβεβαίωση της υποβολής της αίτησης.
 2. ΕπιστολήΑποδοχής (Invitation Letter/Letter of Acceptance) από τον φορέα υποδοχής. Σχετικό υπόδειγμα διατίθεται αναρτημένο.
 3. Το έντυπο TrainingMobilityAgreement έκδοση 2019 στην αγγλική γλώσσα ευκρινώς σκαναρισμένο, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από α) τον/την υποψήφιο/α β) τον/την Προϊστάμενο/η του Τμήματος και γ) από τον Φορέα Υποδοχής. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης.
 4. Μετάφραση της δεύτερης σελίδας του  Training Mobility Agreement στην ελληνική γλώσσα.
 5. Αναλυτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης, στην περίπτωση οργανωμένου προγράμματος       (Staff training week).
 6. Βεβαίωση (υπογεγραμμένη και σφραγισμένη) από τον/την Προϊστάμενο/η του Τμήματοςγια το όφελος της μετακίνησης. 

Πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας η Ηλεκτρονική Αίτηση θα απενεργοποιηθεί και κανένα έγγραφο δεν θα γίνει δεκτό και με κανένα τρόπο.

 

Γ. Κριτήρια Επιλογής

Η επιλογή των αιτήσεων γίνεται από μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτωνβάσειτων παρακάτω κριτηρίων επιλογής κατά σειρά προτεραιότητας:

 1. Προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν μετακινηθεί για Επιμόρφωση μέσω του Προγράμματος Erasmus+ (KA103) κατά τις τρεις τελευταίες Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
 2. Προτεραιότητα στα σχέδια με προστιθέμενη αξία στον μετακινούμενο/η, στο Τμήμα/ Υπηρεσία και στο Ίδρυμα λόγω συνάφειας του αντικειμένου επιμόρφωσης με το αντικείμενο ενασχόλησης.
 3. Προτεραιότητα ενός ατόμου σε περίπτωση υποβολής αίτησης πέραν του ενός από το ίδιο Τμήμα και  για παρόμοιο πρόγραμμα, για να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλα τα Τμήματα (με βάση το κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας των Τμημάτων και όχι της αναλογικότητας του αριθμού των υποψήφιων ανά Τμήμα). 
 4. Προτεραιότητα στα σχέδια εργασίας των οποίων οι οργανισμοί υποδοχής είναι εταιρείες ή επιχειρήσεις και κατόπιν τα Ανώτατα Ιδρύματα.         

Σημειώνεται, επίσης, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο προσωπικό που ανήκει στην κατηγορία των Α.Μ.Ε.Α. βάσει του Ν. 4186 (ΦΕΚ 193/17-9-2013).

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 • Προκειμένου η ηλεκτρονική αίτηση να είναι έγκυρη, θα πρέπει όλοι οι αιτούντες με δική τους ευθύνη να έχουν αναρτήσει έγγραφα πλήρως συμπληρωμένα, υπογεγραμμένα και σφραγισμένα έως την καταληκτική ημερομηνία και ώρα.
 • Η μετακίνηση μπορεί να υλοποιηθεί, μόνον εφόσον ο/η υποψήφιος/α μετακινούμενος/η έχει λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα έγκρισης της μετακίνησης από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

 

Οι οδηγίες και όλα τα σχετικά έντυπα για την υλοποίηση των μετακινήσεων είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων https://eurep.auth.gr/el/staff/training

(Κινητικότητα Προσωπικού / Erasmus+ (ΚΑ103) Επιμόρφωση [EU,Τουρκία] / Επιμόρφωση Διδακτικού και Διοικητικού Προσωπικού 2019-2021 νέο / Οδηγίες & Έντυπα Επιμόρφωσης 2019-2021).

 

Η μη συμπλήρωση των σωστών εντύπων αποτελεί λόγο απόρριψης της αίτησης. 

 

Επικοινωνία: erasmus-financial@auth.gr

Tηλ: 2310-99.52.94, Κουτσελίνης Ιωάννης

Τεχνικά ζητήματα: 2310-99.51.67, Αναστάσιος Σελαλμαζίδης

 

Ώρες εξυπηρέτησης: Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-14:00

 

Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Το Παιδοογκολογικό Τμήμα του ΑΧΕΠΑ επισκέφθηκε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Παρ, 14/02/2020 - 16:52

 

Κοντά στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Παιδοογκολογικό Τμήμα της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΠΓΝΘ) ΑΧΕΠΑ βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Παπαϊωάννου μοίρασε δώρα στα παιδιά και συνομίλησε με τους γονείς τους. Αυτή την περίοδο νοσηλεύονται στο Παιδοογκολογικό Τμήμα 13 παιδιά, ηλικίας 4 έως 17 ετών.

Παράλληλα, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ενημερώθηκε για το έργο και τις ανάγκες του Παιδοογκολογικού Τμήματος από τον Διοικητή του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη, και τη Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Καθηγήτρια Ασημούλα Γαλλή-Τσινοπούλου.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας το σπουδαίο έργο που επιτελείται στο συγκεκριμένο Τμήμα καθώς και τις προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται συνεχώς δίπλα στα παιδιά, δήλωσε ότι «αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και στους γονείς των παιδιών που με ιδιαίτερη ψυχική δύναμη  προσφέρουν τέτοια ποιότητα στη δύσκολη αυτή περίοδο της ζωής των παιδιών τους».

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι «αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος, ‘‘Λάμψη’’, ο οποίος είχε βοηθήσει μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη στη δημιουργία του Τμήματος αυτού το οποίο κοσμεί και το ΑΧΕΠΑ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο».

 

Φωτογραφία:  (Στο κέντρο) Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, (από αριστερά) ο Διοικητής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, η Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Καθηγήτρια Ασημούλα Γαλλή-Τσινοπούλου, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ- Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Αθανάσιος Τραγιαννίδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ- Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, και ο Διευθυντής ΕΣΥ- Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Θεοδότης Παπαγεωργίου.

Δελτίο Τύπου ΦωτογραφίαΓραφείο Τύπου

«Open Day στο ΟK!Τhess: Γνώρισε το Κέντρο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας»

Παρ, 14/02/2020 - 15:54

«Open Day στο ΟK!Τhess: Γνώρισε το Κέντρο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας»

 

 

Θέλεις να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και αναζητάς την κατάλληλη υποστήριξη;

 Σε περιμένουμε στο Open Day του OK!Thess που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, για να γνωρίσεις τις δράσεις και το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα αλλά και να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα.

 

 

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 

ΟK!Τhess

"Ημέρες Υπέρτασης - Δράμα 2020"

Παρ, 14/02/2020 - 13:50

 

 

 

 

Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης διοργανώνει την Επιστημονική Εκδήλωση "Ημέρες Υπέρτασης - Δράμα 2020" η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Μαρτίου 2020 στο ξενοδοχείο Hydrama.

Το  Προκαταρκτικό Πρόγραμμα καθώς και τα Ηλεκτρονικά Έντυπα Εγγραφής  βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.praxicon.gr/Hypertasi_drama

Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης

«Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Όραση αυτόνομων συστημάτων (αεροχημάτων/drones) για επιθεώρηση υποδομών»: Ημερίδα από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών & την ερευνητική ομάδα Ίκαρος του ΑΠΘ

Παρ, 14/02/2020 - 13:06

 

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «AERIAL-CORE - HΟRIZON2020», διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο «Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Όραση αυτόνομων συστημάτων (αεροχημάτων/drones) για επιθεώρηση υποδομών - Deep Learning & Computer Vision for autonomous systems: drones in infrastructure inspection» από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Artificial Intelligence Information Analysis Lab –AIIA Lab)  του Tμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ και την ερευνητική ομάδα Ίκαρος του ΑΠΘ.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Κατά τη διάρκειά της θα δοθούν διαλέξεις για διάφορα ζητήματα υπολογιστικής   όρασης και μηχανικής μάθησης που συναντώνται στις εφαρμογές αυτόνομων συστημάτων. Οι διαλέξεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα, εάν υπάρξουν αλλοδαποί συμμετέχοντες.

Βασικοί ομιλητές είναι:

•          Μέλη του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών (AIIA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, με μεγάλη ερευνητική εμπειρία σε σχετικά θέματα.

•          Μέλη του Εργαστηρίου Δικτύων και Συστημάτων Επικοινωνιών (Netcom Lab) του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.

•          Μέλη της ομάδας του Καθηγητή Κύρου Υάκινθου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ.

 

Στην ημερίδα μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές και απόφοιτοι Θετικών ή Πολυτεχνικών Σχολών με σχετικό μαθηματικό ή/και προγραμματιστικό υπόβαθρο.

 

Για συμμετοχή στην ημερίδα απαιτείται εγγραφή.

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα, το κόστος συμμετοχής αλλά και για εγγραφές στον σύνδεσμο:

http://icarus.csd.auth.gr/activities/dl-and-cv-workshop-on-autonomous-systems/

 

Πληροφορίες για το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών, το οποίο διευθύνει ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Ιωάννης Πήτας,  παρέχονται στον  σύνδεσμο: http://www.aiia.csd.auth.gr/

 

Σημειώνεται ότι το ερευνητικό έργο «AERIAL-CORE - HΟRIZON2020» έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της βασικής τεχνολογίας ρομποτικής και ενός καινοτόμου εναέριου συστήματος drones για επιθεώρηση και συντήρηση των μεγάλων υποδομών, ειδικότερα του ηλεκτρικού δικτύου.

 

Δελτίο Τύπου Γραφείο Τύπου

Pre event TEDxAUTH 2020

Πέμ, 13/02/2020 - 15:47

Η ομάδα του TEDxAUTH οργανώνει Pre Event την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19.30, στο "Καφωδείο Ελληνικό" (Ελ. Βενιζέλου 45) με σκοπό, αφενός να προσεγγίσουν πτυχές της καθημερινής ζωής που σχετίζονται με το περιβάλλον και αφετέρου να προετοιμάσουν το κοινό για την κύρια οργάνωση του TEDxAUTH 2020.

Αναλυτικές πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος, 2020 - 19:30Χώρος: Καφωδείο Ελληνικό (Ελ. Βενιζέλου 45)tedxauth@gmail.comURL: https://www.tedxauth.com/el Pre Event TEDxAUTH 2020

Οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί Ρόντερικ Μπήτον και Ντέιβιντ Χόλτον σε εκδήλωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Πέμ, 13/02/2020 - 14:57

 

Δύο κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και λαμπροί ελληνιστές θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Γιαβή, «Ιμπέριος και Μαργαρώνα» (Εκδόσεις Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης- ΜΙΕΤ).

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στις 18.00, στην Αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29).

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.

Η μυθιστορία «Ιμπέριος και Μαργαρώνα» αποτελεί ένα από τα βασικά και σπουδαία κείμενα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας. Γράφτηκε τον 16ο αιώνα και εξακολουθεί να συναρπάζει με την κομψή πλοκή της, τους σύνθετους χαρακτήρες και τη ζωντανή γλώσσα της. Ο Ιμπέριος δεν ήταν διαθέσιμος στους σημερινούς αναγνώστες πριν από την κριτική έκδοση του Επίκουρου Καθηγητή του ΑΠΘ, Κώστα Γιαβή. Το κείμενο συνοδεύουν εκτενής Εισαγωγή και αναλυτικά πραγματολογικά και ερμηνευτικά Σχόλια, καθώς και Γλωσσάριο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γιαβή, «η μυθιστορία “Ιμπέριος και Μαργαρώνα” ανήκει σε εκείνη την ομάδα κειμένων με τα οποία οι Έλληνες συγγραφείς έμαθαν να γράφουν καλή λογοτεχνία στα νέα ελληνικά μετά τον Μεσαίωνα».

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές της εκδήλωσης

 

Ο Roderick Beaton είναι κάτοχος του Παρασήμου του Ταξιάρχη της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και μέλος της Επιτροπής για την επέτειο του 1821. Ο David Holton είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

 

Ο Κώστας Γιαβής είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του Princeton και του Ιδρύματος Humboldt, ερευνητικός εταίρος του Harvard (Dumbarton Oaks), λέκτορας του Πανεπιστημίου Cornell και επισκέπτης Καθηγητής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη λογοτεχνία από τον ύστερο Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, ειδικά τα όρια Μεσαίωνα και Αναγέννησης, και τη σύγκριση πολιτισμών και περιόδων.

 

Δελτίο Τύπου Γραφείο Τύπου

ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν για δεύτερη χρονιά στο ΑΠΘ

Πέμ, 13/02/2020 - 14:05

 

Με οδηγό τις δημιουργικές τους ιδέες, 67 ΑΠίΘανοι φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ θα καινοτομήσουν στην επίλυση προκλήσεων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης στο πλαίσιο του τριήμερου διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού «Invent for the Planet –IFTP», που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό  τον κεντρικό συντονισμό του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ, με το οποίο το ΑΠΘ διατηρεί Συμφωνία Επιστημονικής και Ερευνητικής Συνεργασίας από το 2011.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από αύριο, Παρασκευή 14, έως και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 (ώρα έναρξης 16.00 – ώρα λήξης 17.00), στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.

 

Κατά τη διάρκειά του, φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ θα κληθούν -παράλληλα με συναδέλφους τους σε άλλα 40 ακαδημαϊκά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο - να επιλύσουν 13 παγκόσμιες προκλήσεις σε 8 θεματικές περιοχές. Συγκεκριμένα, οι θεματικές περιοχές αφορούν την Ψηφιακή Τεχνολογία & Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, την Αεροπλοΐα, την Κοινωνία & Πολιτισμό, την Ενέργεια και την Ασφάλεια. Οι αντίστοιχες παγκόσμιες προκλήσεις αφορούν τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, τις ευκαιρίες μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε περιοχές με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, την ανάπτυξη Έξυπνων Πόλεων, τις ψευδείς ειδήσεις, τη δημιουργία ενός Κέντρου μηχανικής του μέλλοντος, την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την ανατροφή παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, την ανάπτυξη βιώσιμων μεθόδων για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης, τις αδιάλειπτες αερομεταφορές, τη διαχείριση αποβλήτων στην αεροπορική βιομηχανία, την πρόληψη τραυματισμών σε πεζούς, την ακριβή μέτρηση του άστεγου πληθυσμού, την καταπολέμηση των μικρο-πλαστικών στους ωκεανούς και την εξάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης.

 

Μέσα σε 48 ώρες οι φοιτητές θα συστήσουν ομάδες και θα σχεδιάσουν ρεαλιστικές λύσεις για υπαρκτά προβλήματα με την καθοδήγηση Καθηγητών του ΑΠΘ και μεντόρων από τον ιδιωτικό τομέα. Με πρωτότυπες κατασκευές, θα δώσουν «σάρκα και οστά» στις ιδέες τους, αξιοποιώντας τις εργαστηριακές υποδομές του ΑΠΘ, και θα δουλέψουν για την προετοιμασία επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε επιτροπή κριτών. Οι ομάδες που θα διακριθούν διεθνώς θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τον τελικό που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M.

 

Το ΑΠΘ, αξιοποιώντας τις διεθνείς του συνεργασίες και τη σημαντική θέση που έχει κατακτήσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, θέτει για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο τους φοιτητές του, προωθώντας την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Μέσω του διαγωνισμού προσφέρει στους φοιτητές του τη δυνατότητα να συνεργαστούν με συναδέλφους τους από όλον τον κόσμο, να εκφράσουν τις ιδέες τους και να τις μετουσιώσουν σε πράξη, μέσω της προσομοίωσης μιας διαδικασίας ανάπτυξης και αξιοποίησης ερευνητικών ιδεών.

 

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, με τον συντονισμό του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικολάου Μιχαηλίδη, και του Δρ. Ηλία Κίτσα.

 

Τελεί υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess, και υποστηρίζεται μέσω της ευγενικής χορηγίας των εταιρειών BETA CAE Systems, ALUMIL, KLEEMANN και με εθελοντές από την ομάδα του Mindspace Thessaloniki.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στα Κοινωνικά Δίκτυα:

 • Facebook @ IFTPAUTH
 • #IFTP, #IFTP20, #IFTPAUTH

 

 

Δελτίο Τύπου Γραφείο Τύπου

Αναβολή της σημερινής διάλεξης στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Πέμ, 13/02/2020 - 13:15

Η σημερινή (13/2) διάλεξη στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στις 19.00, με τίτλο «Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εξελίξεις του κλάδου των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα»,  με ομιλητή τον Δρ. Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, Καθηγητή Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανδρέα Ν. Γεωργακόπουλο, αναβάλλεται.

 

H νέα ημερομηνία και η ώρα της διάλεξης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Δελτίο Τύπου Γραφείο ΤύπουΑριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Γ΄ Συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών (2019-2020)

Πέμ, 13/02/2020 - 01:33

Η τρίτη συνάντηση του μεταπτυχιακού Colloquium Λειτουργικής για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου του κτηρίου της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Καλεσμένος μας είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου “Julius-Maximilians” του Würzburg κ. Christian Hannick, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ιστορία των Monumenta Musicae Byzantinae». Η συνάντηση είναι ανοικτή για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο elm@past.auth.gr ή στο τηλέφωνο 2310 996687.

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Εργαστήριο Λειτουργικών ΜελετώνΗμερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος, 2020 - 18:00 έως 20:30 Χώρος: Αίθουσα Συνεδριάσεων, 1ος όροφος κτιρίου ΘεολογικήςΥπεύθυνος επικοινωνίας: Νάσσης Χρυσόστομος (Ιωάννης), Assistant Professor (School of Pastoral and Social Theology)elm@past.auth.grΤηλέφωνο: 2310 996687

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr