Εγγραφή στο Ροή ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώθηκε: πριν από 3 ώρες 39 λεπτά

Διαθέσιμη από τη Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ η εφαρμογή ThessHF για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

πριν από 4 ώρες 50 λεπτά

Με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και στόχο τη στήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, η Γ΄ Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαθέτει στο κοινό την εφαρμογή ThessHF, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
 
Η εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet (προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε λογισμικό Android) αποτελεί μία υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης, ένα «προσωπικό ημερολόγιο» κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια. H εφαρμογή αυτή στοχεύει να αποτελέσει έναν ψηφιακό βοηθό, που θα προσφέρει δύναμη στους ασθενείς και θα τους υπενθυμίζει να είναι συνεπείς, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τη νόσο τους. Ήδη έχει διατεθεί και χρησιμοποιείται πιλοτικά από ασθενείς του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με Διευθυντή τον Καθηγητή Βασίλειο Βασιλικό, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
 
Η εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον/τη θεράποντα ιατρό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον επικουρικά και να συμβάλει στη βέλτιστη διαχείριση της συνολικής κατάστασης του/της ασθενούς.
 
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει συνεχώς ότι βρίσκεται στο πλευρό των συνανθρώπων μας, συμβάλλοντας έμπρακτα στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή και πρωτόγνωρη περίοδο που βιώνουμε όλοι, η αλληλεγγύη που δείχνουν τα μέλη της οικογένειας του ΑΠΘ μας γεμίζει χαρά και δύναμη», υπογραμμίζει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.
 
Η πανδημία Covid-19 και οι νέες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που διαμορφώνονται είναι πρωτόγνωρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες τρόπων επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
 
Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μια πολυάριθμη και ευπαθή ομάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον/την ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του/της στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών, κρίνεται αναγκαία και σωτήρια.
 
Βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής ThessHF είναι τα εξής:
 
● Ασθενοκεντρικός χαρακτήρας - πρωταγωνιστής ο/η ασθενής.
● Ειδική για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
● Σχεδιασμένη στο Android Studio για smartphones με λογισμικό Android.
● Τρία λεπτά για την καρδιά: καθημερινή καταγραφή σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης και δύσπνοιας.
● Επιπλέον δυνατότητα καταγραφής: οιδημάτων κάτω άκρων, καρδιακών σφύξεων, κορεσμού οξυγόνου, διάθεσης και γλυκόζης αίματος.
● Παρότρυνση για επικοινωνία με τον/τη θεράποντα ιατρό σε περίπτωση ακραίων τιμών ή μεταβολών.
● Ιστορικό καταγεγραμμένων τιμών με τη μορφή πινάκων και γραφημάτων.
● Εκπαιδευτικά Quiz.
● Υπενθύμιση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής.
● Καταγραφή της συμμόρφωσης του/της ασθενούς με την αγωγή.
 
Την ομάδα που δημιούργησε και εξέλιξε την εφαρμογή ThessHF αποτελούν οι: Κωνσταντίνος Μπακογιάνης, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Ειδικευόμενος Καρδιολογίας, Δημήτριος Μουσελίμης, Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, Αναστάσιος Τσαρουχάς, Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, και Βασίλειος Βασιλικός, Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ.
 
Η εφαρμογή διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr) ή της ιστοσελίδας της εφαρμογής (www.thesshf.com).

Δελτίο Τύπου ΦωτογραφίαΓραφείο Τύπου

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών ΟΑΣΘ για το μήνα Μάιο 2020

πριν από 7 ώρες 11 λεπτά

Μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως το τέλος Απριλίου, και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με το πότε θα αρθούν αυτά, οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών και για τον μήνα Μάιο αναστέλλονται.
Όσοι είχαν κάνει κατάθεση για έκδοση καρτών (μηνιαίων τριμηνιαίων) για τον μήνα Απρίλιο, τα χρήματα τους είναι στον λογαριασμό που κατατέθηκαν, και θα χρησιμοποιηθούν για τις κάρτες του Ιουνίου, τότε που θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Καλό κουράγιο και ζητάμε την κατανόηση σας
Νίκου Δημήτριος
Επιτροπή Υγείας

Επιτροπή Υγείας

Εθελοντική Αιμοδοσία από τους φοιτητές και της φοιτήτριες του ΑΠΘ

Τρί, 07/04/2020 - 22:51

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΑΠΘ αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την κοινωνική τους ευαισθησία.
Με πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε σήμερα, 7 Απριλίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, εθελοντική αιμοδοσία, στο περίπτερο 11 της ΔΕΘ-Helexpo.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η εξ αποστάσεως διδασκαλία

Τρί, 07/04/2020 - 17:04

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προσφέρονται:
 
α) από τα 2.586 μαθήματα του εαρινού εξαμήνου των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών όλων των τμημάτων, προσφέρονται τα 2.480 μαθήματα, ποσοστό 96%. Εξ αυτών τα 2.015 διδάσκονται σήμερα -λόγω της έκτακτης κατάστασης- πλήρως μέσα από τις πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων, ενώ 465, που καλύπτουν εργαστηριακά μαθήματα, διδάσκονται μερικώς, με σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. 106 μαθήματα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4% του συνόλου, δεν είναι εφικτό να παραδίδονται εξ αποστάσεως, καθώς πρόκειται για μαθήματα που απαιτούν, για παράδειγμα, ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό, ή αντιστοιχούν σε κλινικά μαθήματα, πρακτική σε σχολεία, ασκήσεις υπαίθρου, που προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία και συμμετοχή διδασκόντων/διδασκουσών και φοιτητών/φοιτητριών. Η διαδικασία αναπλήρωσης αυτών των διδακτικών ωρών σχεδιάζεται λεπτομερώς, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την επομένη της άρσης των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην πανεπιστημιακή εκπαιδευτική λειτουργία.
 
β) από τα 889 μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών προσφέρονται τα 791 μαθήματα, ποσοστό 89%. Τα υπόλοιπα 98 μαθήματα απαιτούν φυσική παρουσία.
 
Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του ΑΠΘ έχει ανταποκριθεί στο σύνολό του στην έκτακτη ανάγκη για συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μετά την αναστολή της με φυσική παρουσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
 
Δεδομένου ότι εννέα στους/στις δέκα φοιτητές/φοιτήτριες παγκοσμίως -σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO- αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση με τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες των ελληνικών Πανεπιστημίων λόγω της πανδημίας, οι ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σηκώνουν έναν τεράστιο όγκο τηλεδιασκέψεων, που συνεπάγεται κατά διαστήματα τεχνικές δυσκολίες στις συνδέσεις. Εξασφαλίσαμε και συνεχίζουμε να εξασφαλίζουμε για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα κάθε διαθέσιμο εργαλείο, που μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις και να διευκολύνει την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι, όμως, αξιέπαινο πως ακόμη και οι τεχνικές δυσκολίες αξιοποιήθηκαν από τα μέλη μας και οδήγησαν σε νέες καλές πρακτικές, ενισχύοντας περαιτέρω την άμεση επικοινωνία των διδασκόντων/διδασκουσών με τους/τις φοιτητές/φοιτήτριές τους.
 
Στην πλειονότητα των Τμημάτων του ΑΠΘ, έπειτα από σχετικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους μέσω τηλεδιασκέψεων, τα διαδικτυακά μαθήματα διεξάγονται τις ημέρες και ώρες που είχαν καθορισθεί στο πρόγραμμα του εαρινού εξαμήνου. Στη συνέχεια, οι παραδόσεις και οι σημειώσεις κάθε μαθήματος αναρτώνται από τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες στο διαδίκτυο, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμες από τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες. Εάν η πραγματοποίηση κάποιου μαθήματος δεν είναι για οποιονδήποτε λόγο εφικτή, μπορεί να ορίζεται εμβόλιμο μάθημα για την αναπλήρωση του χαμένου, σε διαφορετική ημέρα και ώρα, εφόσον εξασφαλισθεί ότι το ακροατήριο είναι ελεύθερο. Οι φοιτητές/φοιτήτριες στους προσωπικούς τους ιδρυματικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς ενημερώνονται για καθετί που αφορά τους χρόνους και τις διαδικασίες διεξαγωγής των μαθημάτων.
 
«Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Αριστοτελείου ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και, μέσα σε λίγες ημέρες από την αναστολή των εκπαιδευτικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου με φυσική παρουσία, προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα της έκτακτης κατάστασης. Το αίσθημα ατομικής ευθύνης, η ευσυνειδησία του καθενός και της καθεμίας, έγινε συλλογική προσπάθεια, προσηλωμένη στον στόχο να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι Καθηγητές/Καθηγήτριες αξιοποίησαν τις τεχνολογικές πλατφόρμες που διαθέτει το Πανεπιστήμιο, αξιοποίησαν την εμπειρία που ήδη είχαν μέσα από την υπηρεσία ασύγχρονης παροχής ηλεκτρονικών μαθημάτων elearning. Και όσοι/όσες δεν ήταν εξοικειωμένοι/εξοικειωμένες με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, με τη διαρκή υποστήριξη από το προσωπικό του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, απέδειξαν ότι από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση θα εξέλθουμε δυνατοί και ακόμη καλύτεροι. Η μαζική συμμετοχή των φοιτητών/φοιτητριών στα εξ αποστάσεως μαθήματα ενισχύει την πεποίθησή μας ότι το ακαδημαϊκό έτος θα ολοκληρωθεί ομαλά. Στην πλειονότητα των ψηφιακών αιθουσών οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ξεπερνούν τους/τις 200 ανά συνεδρία και αυτό μας γεμίζει χαρά, καθώς δείχνει την ωριμότητα και αποφασιστικότητα σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας να προχωρήσει μπροστά ενωμένη», δηλώνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Δελτίο Τύπου

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η εξ αποστάσεως διδασκαλία- 3.271 μαθήματα διδάσκονται μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες

Τρί, 07/04/2020 - 14:37

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προσφέρονται:
 
α) από τα 2.586 μαθήματα του εαρινού εξαμήνου των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών όλων των τμημάτων, προσφέρονται τα 2.480 μαθήματα, ποσοστό 96%. Εξ αυτών τα 2.015 διδάσκονται σήμερα -λόγω της έκτακτης κατάστασης- πλήρως μέσα από τις πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων, ενώ 465, που καλύπτουν εργαστηριακά μαθήματα, διδάσκονται μερικώς, με σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. 106 μαθήματα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4% του συνόλου, δεν είναι εφικτό να παραδίδονται εξ αποστάσεως, καθώς πρόκειται για μαθήματα που απαιτούν, για παράδειγμα, ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό, ή αντιστοιχούν σε κλινικά μαθήματα, πρακτική σε σχολεία, ασκήσεις υπαίθρου, που προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία και συμμετοχή διδασκόντων/διδασκουσών και φοιτητών/φοιτητριών. Η διαδικασία αναπλήρωσης αυτών των διδακτικών ωρών σχεδιάζεται λεπτομερώς, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την επομένη της άρσης των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στην πανεπιστημιακή εκπαιδευτική λειτουργία.
 
β) από τα 889 μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών προσφέρονται τα 791 μαθήματα, ποσοστό 89%. Τα υπόλοιπα 98 μαθήματα απαιτούν φυσική παρουσία.
 
Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του ΑΠΘ έχει ανταποκριθεί στο σύνολό του στην έκτακτη ανάγκη για συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μετά την αναστολή της με φυσική παρουσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
 
Δεδομένου ότι εννέα στους/στις δέκα φοιτητές/φοιτήτριες παγκοσμίως -σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO- αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση με τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες των ελληνικών Πανεπιστημίων λόγω της πανδημίας, οι ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σηκώνουν έναν τεράστιο όγκο τηλεδιασκέψεων, που συνεπάγεται κατά διαστήματα τεχνικές δυσκολίες στις συνδέσεις. Εξασφαλίσαμε και συνεχίζουμε να εξασφαλίζουμε για την πανεπιστημιακή μας κοινότητα κάθε διαθέσιμο εργαλείο, που μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις και να διευκολύνει την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι, όμως, αξιέπαινο πως ακόμη και οι τεχνικές δυσκολίες αξιοποιήθηκαν από τα μέλη μας και οδήγησαν σε νέες καλές πρακτικές, ενισχύοντας περαιτέρω την άμεση επικοινωνία των διδασκόντων/διδασκουσών με τους/τις φοιτητές/φοιτήτριές τους.
 
Στην πλειονότητα των Τμημάτων του ΑΠΘ, έπειτα από σχετικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους μέσω τηλεδιασκέψεων, τα διαδικτυακά μαθήματα διεξάγονται τις ημέρες και ώρες που είχαν καθορισθεί στο πρόγραμμα του εαρινού εξαμήνου. Στη συνέχεια, οι παραδόσεις και οι σημειώσεις κάθε μαθήματος αναρτώνται από τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες στο διαδίκτυο, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμες από τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες. Εάν η πραγματοποίηση κάποιου μαθήματος δεν είναι για οποιονδήποτε λόγο εφικτή, μπορεί να ορίζεται εμβόλιμο μάθημα για την αναπλήρωση του χαμένου, σε διαφορετική ημέρα και ώρα, εφόσον εξασφαλισθεί ότι το ακροατήριο είναι ελεύθερο. Οι φοιτητές/φοιτήτριες στους προσωπικούς τους ιδρυματικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς ενημερώνονται για καθετί που αφορά τους χρόνους και τις διαδικασίες διεξαγωγής των μαθημάτων.
 
«Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Αριστοτελείου ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και, μέσα σε λίγες ημέρες από την αναστολή των εκπαιδευτικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου με φυσική παρουσία, προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα της έκτακτης κατάστασης. Το αίσθημα ατομικής ευθύνης, η ευσυνειδησία του καθενός και της καθεμίας, έγινε συλλογική προσπάθεια, προσηλωμένη στον στόχο να μην χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι Καθηγητές/Καθηγήτριες αξιοποίησαν τις τεχνολογικές πλατφόρμες που διαθέτει το Πανεπιστήμιο, αξιοποίησαν την εμπειρία που ήδη είχαν μέσα από την υπηρεσία ασύγχρονης παροχής ηλεκτρονικών μαθημάτων elearning. Και όσοι/όσες δεν ήταν εξοικειωμένοι/εξοικειωμένες με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, με τη διαρκή υποστήριξη από το προσωπικό του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, απέδειξαν ότι από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση θα εξέλθουμε δυνατοί και ακόμη καλύτεροι. Η μαζική συμμετοχή των φοιτητών/φοιτητριών στα εξ αποστάσεως μαθήματα ενισχύει την πεποίθησή μας ότι το ακαδημαϊκό έτος θα ολοκληρωθεί ομαλά. Στην πλειονότητα των ψηφιακών αιθουσών οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ξεπερνούν τους/τις 200 ανά συνεδρία και αυτό μας γεμίζει χαρά, καθώς δείχνει την ωριμότητα και αποφασιστικότητα σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας να προχωρήσει μπροστά ενωμένη», δηλώνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μαθήματα της IEEE

Τρί, 07/04/2020 - 14:23

Εκ μέρους της Επιτροπής των Ηλεκτρονικών Πηγών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο εκδότης IEEE προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στη συλλογή των ηλεκτρονικών μαθημάτων του (ΙΕΕΕ elearning), στο πλαίσιο της πολυετούς και άψογης συνεργασίας με τον ΣΕΑΒ.
 
Η Επιτροπή των Ηλεκτρονικών Πηγών συμφώνησε να αποδεχτεί την προσφορά για την προσωρινή (μέχρι 30-6-2020) πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μαθήματα του εν λόγω εκδότη, προκειμένου να ενισχύσει (υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας COVID-19) το διδακτικό και ερευνητικό έργο των καθηγητών και να συμβάλλει στη διαδικασία της της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης των φοιτητών για το τρέχον εξάμηνο.
 
Τα μαθήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς στις συγκεκριμένες επιστήμες. Καλύπτουν θέματα από Τεχνητή Νοημοσύνη και Blockchain, μέχρι Κυβερνοασφάλεια και Πλαγιαρισμό.
 
Οι γενικότερες κατηγορίες που καλύπτουν τα μαθήματα είναι οι παρακάτω:
 
Αεροδιαστημική, Τεχνητή νοημοσύνη, Βιολογική μηχανική, Blockchain, Εξέλιξη καριέρας, Επικοινωνίες, Δίκτυα και συστήματα εκπομπής, Εξαρτήματα, Κυκλώματα & Συσκευές, Υπολογιστικές δομές, Κυβερνοασφάλεια, Πεδία, Kύματα και ηλεκτρομαγνητική, Πρότυπα IEEE, Φωτονική και Ηλεκτροοπτική, Ισχύς και Ενέργεια, Ρομποτική, Επεξεργασία και ανάλυση σημάτων, Τηλεπικοινωνίες / 5G, Μεταφορικά / αυτόνομα οχήματα.
 
Η πρόσβαση στα μαθήματα έχει ανοίξει για όλα τα μέλη του ΣΕΑΒ και είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου https://ieeexplore.ieee.org/courses/home (με VPN ή Shibboleth) και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
 

Δύο Νεφρικές Μεταμοσχεύσεις από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ Πρώτη δωρεά οργάνων εν μέσω της πανδημίας του COVID-19

Τρί, 07/04/2020 - 14:07

Δύο νεφρικές μεταμοσχεύσεις πραγματοποίησε η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, παρά το γεγονός της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων και της απουσίας μεταμοσχεύσεων που επικρατεί παγκοσμίως.
 
Η πρώτη Νεφρική Μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020, αξιοποιώντας προσφερόμενο νεφρικό μόσχευμα από δότη χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέβη η ομάδα λήψης οργάνων της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ. Με την πρώτη δωρεά οργάνων στη Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η δεύτερη Νεφρική Μεταμόσχευση, στις 3 Απριλίου 2020.
 
Με ιδιαίτερη την αίσθηση της επιστημονικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία των πτωματικών δοτών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, παρά την εξουθένωσή του από τη «μάχη» με τον κορονοϊό, πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διατήρησε τη λειτουργία των οργάνων του δότη, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης. Η κινητοποίηση και η συνεργασία ιατρών και νοσηλευτών πολλών ειδικοτήτων στο Ιπποκράτειο είχε ως αποτέλεσμα τις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.
 
Λήπτης της πρώτης μεταμόσχευσης νεφρικού μοσχεύματος ήταν 67χρονος ασθενής, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για έντεκα χρόνια. Σήμερα έχει ήδη πολύ καλή νεφρική λειτουργία και απολαμβάνει τη θαλπωρή της οικογενείας του. Λήπτης της δεύτερης νεφρικής μεταμόσχευσης ήταν 31χρονος συνάνθρωπός μας, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για περισσότερα από δέκα χρόνια.
 
Η Δωρεά Οργάνων αποδεικνύει την κοινωνική συνοχή και ευαισθησία που χρειάζεται όσο ποτέ στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο ευχαριστεί  από ψυχής την οικογένεια του δεύτερου δότη, χάρη στην ευαισθησία της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.660 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (607 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος στον ελληνικό χώρο.
 
Από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα στη μεταμοσχευτική δραστηριότητα της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, συμπεριλαμβάνονται πέντε (5) μεταμοσχεύσεις ήπατος, επτά (7) μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και δύο (2) μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη, οι οποίες καθιστούν το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βασικούς πυλώνες των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
 
 
Πληροφορίες για τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρέχονται στον σύνδεσμο: https://www.med.auth.gr/en/content/heiroyrgiki-kliniki-metamosheyseon

2020_4_6_proti_dorea_organon_en_kairo_pandimias_1.pdf

Δύο Νεφρικές Μεταμοσχεύσεις από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ / Πρώτη δωρεά οργάνων καιρώ πανδημίας του COVID-19

Τρί, 07/04/2020 - 12:01

Δύο νεφρικές μεταμοσχεύσεις πραγματοποίησε η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εν καιρώ πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, παρά το γεγονός της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων και της απουσίας μεταμοσχεύσεων που επικρατεί παγκοσμίως.
Η πρώτη Νεφρική Μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020, αξιοποιώντας προσφερόμενο νεφρικό μόσχευμα από δότη χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέβη η ομάδα λήψης οργάνων της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ. Με την πρώτη δωρεά οργάνων στη Ελλάδα εν καιρώ πανδημίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η δεύτερη Νεφρική Μεταμόσχευση, στις 3 Απριλίου 2020.
Με ιδιαίτερη την αίσθηση της επιστημονικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία των πτωματικών δοτών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, παρά την εξουθένωσή του από τη «μάχη» με τον κορονοϊό, πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διατήρησε τη λειτουργία των οργάνων του δότη, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης. Η κινητοποίηση και η συνεργασία ιατρών και νοσηλευτών πολλών ειδικοτήτων στο Ιπποκράτειο είχε ως αποτέλεσμα τις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.
Λήπτης της πρώτης μεταμόσχευσης νεφρικού μοσχεύματος ήταν 67χρονος ασθενής, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για έντεκα χρόνια. Σήμερα έχει ήδη πολύ καλή νεφρική λειτουργία και απολαμβάνει τη θαλπωρή της οικογενείας του. Λήπτης της δεύτερης νεφρικής μεταμόσχευσης ήταν 31χρονος συνάνθρωπός μας, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Η Δωρεά Οργάνων αποδεικνύει την κοινωνική συνοχή και ευαισθησία που χρειάζεται όσο ποτέ στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο ευχαριστεί  από ψυχής την οικογένεια του δεύτερου δότη, χάρη στην ευαισθησία της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα εν καιρώ πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.660 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (607 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος στον ελληνικό χώρο.
Από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα στη μεταμοσχευτική δραστηριότητα της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, συμπεριλαμβάνονται πέντε (5) μεταμοσχεύσεις ήπατος, επτά (7) μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και δύο (2) μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη, οι οποίες καθιστούν το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βασικούς πυλώνες των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Πληροφορίες για τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρέχονται στον σύνδεσμο: https://www.med.auth.gr/en/content/heiroyrgiki-kliniki-metamosheyseon

2020_4_6_proti_dorea_organon_en_meso_covid_19_1.pdfΓραφείο Τύπου

Δύο Νεφρικές Μεταμοσχεύσεις από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ Πρώτη δωρεά οργάνων εν μέσω της πανδημίας του COVID-19

Τρί, 07/04/2020 - 12:01

Δύο νεφρικές μεταμοσχεύσεις πραγματοποίησε η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εν καιρώ πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, παρά το γεγονός της δραματικής έλλειψης μοσχευμάτων και της απουσίας μεταμοσχεύσεων που επικρατεί παγκοσμίως.
Η πρώτη Νεφρική Μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020, αξιοποιώντας προσφερόμενο νεφρικό μόσχευμα από δότη χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία μετέβη η ομάδα λήψης οργάνων της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ. Με την πρώτη δωρεά οργάνων στη Ελλάδα εν καιρώ πανδημίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η δεύτερη Νεφρική Μεταμόσχευση, στις 3 Απριλίου 2020.
Με ιδιαίτερη την αίσθηση της επιστημονικής ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία των πτωματικών δοτών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, παρά την εξουθένωσή του από τη «μάχη» με τον κορονοϊό, πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διατήρησε τη λειτουργία των οργάνων του δότη, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης. Η κινητοποίηση και η συνεργασία ιατρών και νοσηλευτών πολλών ειδικοτήτων στο Ιπποκράτειο είχε ως αποτέλεσμα τις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.
Λήπτης της πρώτης μεταμόσχευσης νεφρικού μοσχεύματος ήταν 67χρονος ασθενής, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για έντεκα χρόνια. Σήμερα έχει ήδη πολύ καλή νεφρική λειτουργία και απολαμβάνει τη θαλπωρή της οικογενείας του. Λήπτης της δεύτερης νεφρικής μεταμόσχευσης ήταν 31χρονος συνάνθρωπός μας, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Η Δωρεά Οργάνων αποδεικνύει την κοινωνική συνοχή και ευαισθησία που χρειάζεται όσο ποτέ στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Το Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο ευχαριστεί  από ψυχής την οικογένεια του δεύτερου δότη, χάρη στην ευαισθησία της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα εν καιρώ πανδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.660 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (607 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος στον ελληνικό χώρο.
Από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα στη μεταμοσχευτική δραστηριότητα της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, συμπεριλαμβάνονται πέντε (5) μεταμοσχεύσεις ήπατος, επτά (7) μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και δύο (2) μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη, οι οποίες καθιστούν το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βασικούς πυλώνες των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Πληροφορίες για τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρέχονται στον σύνδεσμο: https://www.med.auth.gr/en/content/heiroyrgiki-kliniki-metamosheyseon

2020_4_6_proti_dorea_organon_en_meso_covid_19_1.pdfΓραφείο Τύπου

Δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση σε εκατοντάδες ηλεκτρονικά μαθήματα της IEEE

Παρ, 03/04/2020 - 10:34

Εκ μέρους της Επιτροπής των Ηλεκτρονικών Πηγών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο εκδότης IEEE προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στη συλλογή των ηλεκτρονικών μαθημάτων του (ΙΕΕΕ elearning), στο πλαίσιο της πολυετούς και άψογης συνεργασίας με τον ΣΕΑΒ.

Η Επιτροπή των Ηλεκτρονικών Πηγών συμφώνησε να αποδεχτεί την προσφορά για την προσωρινή (μέχρι 30-6-2020) πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μαθήματα του εν λόγω εκδότη, προκειμένου να ενισχύσει (υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας COVID-19) το διδακτικό και ερευνητικό έργο των καθηγητών και να συμβάλλει στη διαδικασία της της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης των φοιτητών για το τρέχον εξάμηνο.

Τα μαθήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και έχουν δημιουργηθεί από ειδικούς στις συγκεκριμένες επιστήμες. Καλύπτουν θέματα από Τεχνητή Νοημοσύνη και Blockchain, μέχρι Κυβερνοασφάλεια και Πλαγιαρισμό.

Οι γενικότερες κατηγορίες που καλύπτουν τα μαθήματα είναι οι παρακάτω:

Αεροδιαστημική, Τεχνητή νοημοσύνη, Βιολογική μηχανική, Blockchain, Εξέλιξη καριέρας, Επικοινωνίες, Δίκτυα και συστήματα εκπομπής, Εξαρτήματα, Κυκλώματα & Συσκευές, Υπολογιστικές δομές, Κυβερνοασφάλεια, Πεδία, Kύματα και ηλεκτρομαγνητική, Πρότυπα IEEE, Φωτονική και Ηλεκτροοπτική, Ισχύς και Ενέργεια, Ρομποτική, Επεξεργασία και ανάλυση σημάτων, Τηλεπικοινωνίες / 5G, Μεταφορικά / αυτόνομα οχήματα.

Η πρόσβαση στα μαθήματα έχει ανοίξει για όλα τα μέλη του ΣΕΑΒ και είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου https://ieeexplore.ieee.org/courses/home (με VPN ή Shibboleth) και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων

Τετ, 01/04/2020 - 11:20

Όσο #Μένουμε_σπίτι...

Ευχόμαστε να σας κρατήσουμε συντροφιά με το ελάχιστο που μπορούμε αυτές τις στιγμές.
Δύναμη! Υπομονή! Ελπίδα! Αισιοδοξία!

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συναυλία ΕΔΩ
Καλή Θέαση!

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος

Με εκτίμηση, εκ της ΣΟΝΕ - www.ysog.eu

Συμφωνική ορχήστρα Νέων Ελλάδος

ΑΠΘ | Το ΑΠΘ ενημερώνει τους ανθρώπους του

Τρί, 31/03/2020 - 09:50

Σωστή πρόληψη για να είμαστε αισιόδοξοι

*/      

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποχαιρετά ένα εξέχον μέλος της οικογένειάς του, τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο

Δευ, 30/03/2020 - 21:29

Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια ενός σημαίνοντος μέλους της οικογένειας του ΑΠΘ και μιας από τις πλέον εμβληματικές μορφές της αντίστασης κατά του ναζισμού στα χρόνια της Κατοχής, του Μανώλη Γλέζου.
 
Ο Μανώλης Γλέζος είχε αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της  Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τον Μάρτιο του 2001.
 
Με δυναμισμό, θάρρος, αλλά και ευαισθησία, ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μαχητής υψηλών ιδανικών σε όλο το διάβα της ζωής του. Δραστήριος μέχρι τα βαθιά γεράματα, αφήνει πίσω του πλούσιο έργο με αγώνες τόσο από το μετερίζι της πολιτικής όσο και της δημοσιογραφίας. Η προσωπικότητά του θα αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης για το Αριστοτέλειο.

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Ερευνητικό πρόγραμμα TOGETHER

Παρ, 27/03/2020 - 14:35
  Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι εταίρος του προγράμματος TOGETHER, το έργο του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη κοινωνικής ευθύνης μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητριών/τών και ακαδημαϊκού προσωπικού, με στόχο την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών, που χαίρουν διεθνούς προστασίας. Μεταξύ άλλων, τα προσδοκόμενα αποτελέσματα του προγράμματος είναι η δημιουργία Χάρτη Καλωσορίσματος για Πρόσφυγες, εκπαιδευτικού υλικού που θα απευθύνεται σε φοιτήτριες και φοιτητές και κατευθυντήριων οδηγιών για το ακαδημαϊκό προσωπικό.    Μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εταίροι του προγράμματος είναι και δύο πανεπιστήμια της Πορτογαλίας, τρία πανεπιστήμια της Ιταλίας καθώς και η ΜΚΟ UNESCO Youth Club of Thessaloniki. Στην ερευνητική προσπάθεια θα συμβάλουν περισσότερες/οι από 150 φοιτήτριες και φοιτητές από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκό προσωπικό, καθώς και συνεργαζόμενοι οργανισμοί. Μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη του ερευνητικού έργου ακολουθώντας τόσο την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, όσο και την σελίδα στο facebook.    Επίσημη Ιστοσελίδα: https://together.pixel-online.org/index.php Σελίδα στο facebook:  https://www.facebook.com/Together-Project-107768770858729/   Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

2.000 υφασμάτινες μάσκες στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΑΠΘ με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών

Παρ, 27/03/2020 - 11:38

Με μέριμνα των Πρυτανικών Αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν πάντα ως γνώμονα την προστασία και την ασφάλεια των μελών της οικογένειας του ΑΠΘ, θα διανεμηθούν στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Αριστοτελείου 2.000 υφασμάτινες μάσκες.
 
Οι μάσκες αυτές θα διανεμηθούν στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της ατομικής υγείας εναντίον της εξάπλωσης του κοροναϊού, τα οποία είχε λάβει το ΑΠΘ άμεσα, και αποτελούν ευγενική προσφορά της εταιρίας WONDERPLANT A.E.

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Το ΑΠΘ με κοινωνική ευθύνη δίπλα στο προσωπικό που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή

Πέμ, 26/03/2020 - 15:03

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές για την πατρίδα μας, που η ατομική ευθύνη καθενός και καθεμιάς είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας και να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στην επιδημία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στέκεται δίπλα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας οφείλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και σε ετοιμότητα να συνδράμει την Πολιτεία σε έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε.
Το ΑΧΕΠΑ, Νοσοκομείο αναφοράς για τον SARS-CoV-2, είναι Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του ΑΠΘ και βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης. Το ανθρώπινο δυναμικό όλων των κλινικών του Νοσοκομείου, αλλά κυρίως των κλινικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως και του Β' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου, όπου, ως εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τον κορονοϊό, έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί χιλιάδες δείγματα, χρειάζεται τη συμπαράσταση, την ευγνωμοσύνη μας και την αναγνώριση του έργου που προσφέρει αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Με συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης και της κρισιμότητας των στιγμών, δηλώνοντας ότι η  στήριξή μας στην εθνική προσπάθεια και στον ΕΟΔΥ είναι διαρκής και θα συνεχίσει να εξειδικεύεται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όποτε διαπιστώνουμε πως μπορούμε να συνεισφέρουμε, ανακοινώνουμε ότι:
-Προσφέρουμε ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, το ποσό των 20.000 ευρώ για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τις ανάγκες του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
-Μετά τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας για την πρόθεση να αξιοποιηθεί η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και ανταλλακτικών εξοπλισμού, συνεισφέρουμε στην προσπάθεια αυτή με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Εργαστήρια του ΑΠΘ και ειδικότερα το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που διαθέτει τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο εκτυπωτή στο Αριστοτέλειο.
Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΑΠΘ, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που κρατούν όρθιο το σύστημα υγείας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μένοντας σπίτι, μένοντας υγιείς.
Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
    Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
    Θεσσαλονίκη
    54124
  • 2310 991430
  • info@plandevel.auth.gr