Εγγραφή στο Ροή ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοινώσεις Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ενημερώθηκε: πριν από 15 λεπτά 15 δευτερόλεπτα

Ψήφισμα Κοσμητείας ΠΣ για Μιχαήλ Μαλινδρέτο

Πέμ, 22/08/2019 - 18:45
Ψήφισμα H Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του δ. Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μιχαήλ Μαλινδρέτου, και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Μιχάλης Μαλινδρέτος ήταν διακεκριμένος συνάδελφος και δάσκαλος, με σημαντική συνεισφορά σε όλη την Πολυτεχνική Σχολή. Η απώλειά του θα είναι αισθητή. Ο Κοσμήτωρ Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης Καθηγητής

Aνοικτή Σχολή

Δευ, 29/07/2019 - 11:24
Από την Δευτέρα 29 Ιουλίου ως την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 η πρόσβαση στην Πολυτεχνική Σχολή θα είναι δυνατή από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

Ανακοίνωση ορισμού νέας καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης αιτήσεων για χορήγηση υποτροφιών με την υποστήριξη των ΕΛΠΕ-2019

Τετ, 10/07/2019 - 22:19
Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της «Προκήρυξης Υποτροφιών Υποψηφίων Διδακτόρων με την υποστήριξη των ΕΛΠΕ 2019», με αριθμό πρωτοκόλλου 135151/2019 και της «Προκήρυξης Υποτροφιών Μεταπτυχιακών Φοιτητών με την υποστήριξη των ΕΛΠΕ 2019», με αριθμό πρωτοκόλλου 135157/2019, μεταθέτει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών στις 22/07/2019. Σχετικός σύνδεσμος στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ερευνών: https://www.rc.auth.gr/Announcement/Details/Item/40805?ReturnToPage=1&PageSize=3

Διακρίσεις Μελών της ομάδας «Νέοι πρεσβευτές της Μεσογείου» του Δικτύου RMEI, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ

Τρί, 09/07/2019 - 21:56
Η ομάδα RMEI (Réseau Méditerranéen des Ecoles d'Ingénieurs et de Management) της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στη ΡΩΜΗ

H oμάδα «Νέοι πρεσβευτές της Μεσογείου» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Ρώμη.

Στις 26-30 Ιουνίου 2019 έλαβε χώρα το 7ο Michelangelo Workshop, με θέμα “Disaster risk reduction & gender inequality, connections with high – education in the Mediterranean” στη Ρώμη.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από μια τετραμελή ομάδα φοιτητών, η οποία αποτελείται από τον Νικόλαο Καλμουκίδη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής - Ομάδα CHEM-E-CAR), τον Χριστόφορο Κετζιτζίδη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής - Ομάδα COMVOS), την Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου (Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής - Ομάδα CHEM-Ε-CAR) και την Αναστασία Πρίτσα (Τμήμα Χημικών Μηχανικών - Ομάδα CHEM-Ε-CAR, FITP), υπό την επίβλεψη της  Αναστασίας Ζαμπανιώτου, καθηγήτριας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Michelangelo Workshop είναι μια ετήσια συνάντηση φοιτητών της Μεσογείου με σκοπό και στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών σε θέματα επιστήμης, μηχανικής, καινοτομίας, τέχνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας των φύλων και Πολιτισμού. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του RMEI, Réseau Méditerranéen des Ecoles d'Ingénieurs et de Management, του GAMe, Giovani Ambasciatori Mediterranei και του TARGET, Takinga Reflexive Approach to Gender Equality for universities Transformation, για την έμπνευση και τη διάδοση μίας ενιαίας Μεσογειακής ιδέας, που θα πηγάζει από τις κοινές ρίζες και θα έχει στόχο την κοινή ανάπτυξη των Μεσογειακών χωρών. Συγκεκριμένα, φέτος συμμετείχαν συνολικά 32 φοιτητές από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Λίβανο, την Τυνησία, την Παλαιστίνη και την Ελλάδα. Τα έξοδα και για τους τέσσερις Έλληνες φοιτητές καλύφθηκαν από πηγές ευρωπαϊκών προγραμμάτων η εξασφάλιση των οποίων έγινε  από την υπεύθυνη καθηγήτρια Αναστασία Ζαμπανιώτου.

Στα πλαίσια του Workshop παρουσιάστηκαν από τους φοιτητές  της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, με έμφαση στην ανθεκτικότητα και την ισότητα των φυλών «Resilience and gender equality in the case of wild fire in Attiki, synergy with TARGET». Στα πλαίσια της πολύμηνης εργασίας που εκπόνησαν οι φοιτητές πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Διοίκησης Κ. Μακεδονίας, Σπυρίδων Βαρσάμη, με τον παρουσιαστή δελτίου καιρού της κρατικής τηλεόρασης, Σάκη Αρναούτογλου και την καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Ζαμπανιώτου. Η τελική παρουσίαση περιελάμβανε τη μελέτη της πυρκαγιάς στο Μάτι από περιβαλλοντική, επιστημονική, κοινωνική προσέγγιση με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων. Παράλληλα, μέλη της ελληνικής αποστολής διακρίθηκαν σε όλους τους διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Workshop. Ειδικότερα, 1η θέση κατάφερε να κατακτήσει η Αναστασία Πρίτσα στο διαγωνισμό Photo contest & Video competition στις 28 Ιουνίου. Στους δύο διαγωνισμούς στις 29 Ιουνίου 1η θέση κατέκτησαν ο Νικόλαος Καλμουκίδης και η Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου με την κατασκευή μακέτας στην προσομοίωση σεισμού The resilient sticks, και ταυτόχρονα μια ακόμα 1η θέση για την ελληνική συμμετοχή για την Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου στο Game Simulation R-EAGLE-S με την ομάδα Education-Citizen Group.

Με την παρουσίαση του θέματος για την πυρκαγιά στο Μάτι επιτεύχθηκε η σύνδεση των φυσικών καταστροφών με την κοινωνική ανθεκτικότητα και τη θέση της από τη σκοπιά των φοιτητών.

Το Workshop πραγματοποιήθηκε στο Sapienza University – Faculty of Engineering της Ρώμης το οποίο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο μερικά μόλις μέτρα από το Κολοσσαίο που στο παρελθόν αποτελούσε μοναστήρι. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου αλλά και στην Εκκλησία Saint Peter in Chains που στεγάζεται δίπλα από το πανεπιστήμιο του Sapienza στην οποία οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το μοναδικής αξίας γλυπτό του Michelangelo, το Άγαλμα του Μωυσή.

Εν συνεχεία, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Ρώμη, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της, αλλά και να συναναστραφούν με τους υπόλοιπους πρεσβευτές της Μεσογείου από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Λίβανο, την Τυνησία και την Παλαιστίνη, ανταλλάσσοντας απόψεις και δημιουργώντας κοινές εμπειρίες.   

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενθουσιώδης συζήτηση για τη διοργάνωση του επόμενου Michelangelo Workshop στην Ελλάδα.


Η ομάδα της Πολυτεχνικής του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Νικόλαος Καλμουκίδης, Χριστόφορος Κετζιτζίδης, Ελευθερία-Αριάδνη Κυριάκου, Αναστασία Πρίτσα

Βράβευση της ομάδας καλαθοσφαίρισης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Τρί, 02/07/2019 - 17:36
Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών βράβευσαν τα μέλη της ομάδας καλαθοσφαίρσης του Τμήματος, για την κατάκτηση του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Η τελετή βράβευσης έγινε την Δευτέρα 1 Ιουλίου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων/Σεμιναρίων της Κοσμητείας. Τα τιμητικά διπλώματα απένειμε ο κ. Ιωάννης Τσουμής, παλιά δόξα του ελληνικού μπάσκετ, αντιπρόεδρος της ΕΚΑΣΘ και απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής.

Βράβευση της ομάδας ποδοσφαίρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Τρί, 25/06/2019 - 09:26
Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών βράβευσαν τα μέλη της ομάδας ποδοσφαίρου του Τμήματος, για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Η τελετή βράβευσης έγινε την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του Εργαστηρίου Υδραυλικής.

5ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου BIOREGIO

Τρί, 25/06/2019 - 08:58
H Βιο-Οικονομία αποτελεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο και μια νέα στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα. H μετάβαση από τη συμβατική βιο-οικονομία στην κυκλική βιο-οικονομία αποτελεί μια νέα διάσταση που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση αποβλήτων, σε αποτελεσματική αλυσίδα αξιών, σε αύξηση εσόδων λόγω ζήτησης “πράσινων” προϊόντων, σε εντονότερη αξιοποίηση ενέργειας από βιομάζα και στην μείωση εξάρτησης από παραδοσιακά λιπάσματα.
Oι δράσεις του έργου BIOREGIO (https://www.interregeurope.eu/bioregio/) συμβάλλουν σημαντικά στις τρέχουσες εξελίξεις. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020 και υλοποιείται τοπικά από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής (http://aix.meng.auth.gr/) του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (http://www.rdfcm.gr/) για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο τελικός στόχος του έργου είναι να κατευθύνει τις περιφερειακές πολιτικές έτσι ώστε να υποστηρίξουν τις ορθές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και να προωθήσουν τις σχετικές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των οργανωμένων δράσεων της κάθε περιφέρειας που συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα του έργου. Η 5η διαπεριφερειακή συνάντηση του έργου, που πραγματοποιήθηκε στη Νίτρα της Σλοβακίας (14-15/05/2019), έφερε κοντά εταίρους και φορείς από όλες τις χώρες του εταιρικού σχήματος συμβάλλοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις δράσεις της κάθε περιφέρειας – εταίρου στον τομέα της κυκλικής βιο-οικονομίας. Επιπλέον, οι εταίροι ενημερώθηκαν για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην περιφέρεια Νίτρα μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων καθώς και μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων των υπευθύνων λειτουργίας τους. Το 5ο ενημερωτικό δελτίο συνοψίζει τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά την 4η διαπεριφερειακή συνάντηση και τις δράσεις του συνόλου του έργου και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του έργου (https://www.interregeurope.eu/bioregio/library/#folder=510). Μπορείτε να εγγραφείτε για να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τα ενημερωτικά δελτία με τις τελευταίες εξελίξεις του έργου στο παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2CCyvUS

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής "Commission I: Reference Frames" της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας (IAG), ο καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Χριστόφορος Κωτσάκης.

Τρί, 18/06/2019 - 21:10
O καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ Χριστόφορος Κωτσάκης εξελέγη Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής "Commission I: Reference Frames" της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας (IAG). Η εκλογή του έγινε από το σύνολο των εθνικών αντιπροσώπων των χωρών-μελών της ΙΑGτο Μάιο του 2019, και θα επισημοποιηθεί κατά τη συνδιάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) τον Ιούλιο του 2019 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ο κ. Κωτσάκης θα συμμετέχει μαζί με τους νέους Προέδρους των τριών άλλων Επιστημονικών Επιτροπών της IAG (Gravity Field, Earth Rotation and Geodynamics, Positioning and Applications) στην εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας για την περίοδο 2019-2023, καθώς και στην επιστημονική υπο-επιτροπή “Sub-Commission B2: International Coordination of Space Techniques for Geodesy” της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (COSPAR, ISC).

Ψήφισμα της Κοσμητείας για τα φαινόμενα βίας και την επίθεση σε Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

Τρί, 11/06/2019 - 21:48
Ψήφισμα της Κοσμητείας για τα φαινόμενα βίας και την επίθεση σε Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.
(Συνεδρίαση, αριθμός 12/06.06.2019)

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων βίας στους χώρους του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και την αγανάκτησή της για την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Τοκμακίδης από «ομάδα φοιτητών», την Τρίτη 4 Ιουνίου, στο Κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Μέλη της ομάδας αυτής άρπαξαν το κινητό του συναδέλφου, τον γρονθοκόπησαν και τον απείλησαν με εκπαραθύρωση από τον 7ο όροφο, ενώ παράλληλα προπηλάκισαν τον κύριο Πρύτανη και την κυρία Αναπληρώτρια Πρύτανη.
Επιπροσθέτως, η Κοσμητεία εκφράζει την απογοήτευσή της για τον τρόπο με τον οποίο μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίασε το συγκεκριμένο γεγονός.
Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής συμπαρίσταται σε όλους τους συναδέλφους που έχουν υποστεί σωματική ή λεκτική βία, από «ομάδες φοιτητών» με αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Επιπλέον, δηλώνει ότι θα συμπαρασταθεί σε κάθε προσπάθεια των πανεπιστημιακών αρχών και της πολιτείας να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα βίας και ανομίας.
Η συνέχιση της ανοχής δεν αποτελεί λύση: Πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί για όσους διαφωνούν με τις απόψεις των παραβατικών ομάδων, διαπαιδαγωγεί νέους ανθρώπους στο να θεωρούν τη βία ως θεμιτό τρόπο διεκδίκησης αιτημάτων. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και ας απαιτήσουμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις δικές της.


Ο Κοσμήτωρ

Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης
Καθηγητής

Ημερομηνίες τελετών ορκωμοσίας Ιουλίου 2019

Δευ, 03/06/2019 - 21:09
Σας γνωρίζουμε ότι οι τελετές ορκωμοσίας των αποφοίτων των Τμημάτων της Σχολής του Ιουλίου 2019 θα πραγματοποιηθούν, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., ως εξής: Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 10:00-12:00 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών 12:00-14:00 Τμήμα Χημικών Μηχανικών Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 10:00-12:00 Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών 12:00-14:00 Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 10:00-12:00 Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 12:00-14:00 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 14:00-16:00 Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
    Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
    Θεσσαλονίκη
    54124
  • 2310 991430
  • info@plandevel.auth.gr