Εγγραφή στο Ροή ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοινώσεις Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ενημερώθηκε: πριν από 2 ώρες 46 λεπτά

Ψήφισμα Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. για τον θάνατο του Σταύρου Βεργόπουλου

Δευ, 31/08/2020 - 11:18
p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } p.western { font-size: 12pt; so-language: el-GR } p.cjk { font-size: 12pt; so-language: el-GR } p.ctl { font-size: 12pt } Ψήφισμα

H Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Σταύρου Βεργόπουλου,

διακεκριμένου συναδέλφου και δασκάλου, με σημαντική συνεισφορά σε όλους τους τομείς. Η απώλειά του κάνει την Πολυτεχνική Σχολή φτωχότερη.
Η Κοσμητεία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Ο Κοσμήτωρ

Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης
Καθηγητής


Σύνδεσμοι αρχείων:
1) 2020.08.28 Ψήφισμα Κοσμητείας ΠΣ για Σταύρο Βεργόπουλο.docx

Μήνυμα προς τους απόφοιτους του 2020 από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής

Τετ, 29/07/2020 - 09:56
Αγαπητοί νέοι απόφοιτοι της Σχολής μας,

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας απευθύνω έναν σύντομο χαιρετισμό, γνωρίζοντας ότι είναι φτωχό υποκατάστατο μιας γιορτής που δίκαια περιμένατε και εσείς και οι δικοί σας άνθρωποι, αυτοί που αισθάνονται ότι η δική σας επιτυχία είναι δικαίωση και των δικών τους ονείρων και στόχων.
Η ικανοποίηση που νοιώθετε για την αποφοίτησή σας είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Έχετε πετύχει έναν σημαντικό και δύσκολο στόχο-αντικειμενικά δυσκολότερο από το πακέτο Bachelor + Master πολλών ξένων πανεπιστημίων, που φαντάζουν, ίσως, ως υπόδειγμα. Μάλιστα, ο τίτλος που σας απονέμεται αναγνωρίζεται διεθνώς ως ισότιμος με μεταπτυχιακό.
Κάνω εδώ μια μικρή παρέκβαση: Η Σχολή από την οποία μόλις αποφοιτήσατε, η Σχολή μας, είναι καλή. Φυσικά και υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως η μείωση του διδακτικού προσωπικού και η έλλειψη επαρκών πόρων και χώρων.  Όμως, τα προβλήματα δεν πρέπει να επισκιάζουν την πολύπλευρη προσφορά και τις δραστηριότητες, τόσο του διδακτικού προσωπικού της, όσο και των φοιτητών της. Οι τίτλοι σπουδών που τα Τμήματα της Σχολής παρέχουν, έχουν, εν τέλει, αξία.
Έχετε αποκτήσει, λοιπόν, ένα σημαντικό εφόδιο για την επαγγελματική σας πορεία. Βέβαια το εφόδιο αυτό δεν σας εξασφαλίζει μια άνετη επαγγελματική σταδιοδρομία, κανένα πτυχίο δεν την εξασφαλίζει πλέον. Σας δίνει όμως μια καλή βάση.
Ένα άλλο, λιγότερο απτό, αλλά οπωσδήποτε σημαντικό πλεονέκτημα, που ανεπαισθήτως αποκτήσατε αυτά τα χρόνια, είναι η διαμόρφωση ενός πρακτικού και αποτελεσματικού τρόπου σκέψης, που βασίζεται στη φυσική και στα μαθηματικά, αλλά δεν περιορίζεται από αυτά. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα σας φανεί χρήσιμος, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσετε. Επίσης έχετε εξοικειωθεί, σε ικανοποιητικό βαθμό, με νέες τεχνολογίες, απαραίτητες στον σύγχρονο επαγγελματικό στίβο. Έχετε και ένα ακόμη βασικό εφόδιο, το οποίο μερικοί αδίκως υποτιμούν: το εξαιρετικό εργαλείο σκέψης και έκφρασης, που λέγεται ελληνική γλώσσα και έχει στηρίξει τη διεθνή επιστημονική ορολογία. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, τους «αγγλικούς» όρους mathematics, physics, mechanics, architect, statics, hydraulics, geotechnics,  diagram, logistics, electric, phenomenon. Υπάρχουν λοιπόν λόγοι ικανοποίησης και αισιοδοξίας.
Υπάρχουν όμως και κάποιες συνθήκες, που περιορίζουν την δικαιολογημένη χαρά. Αυτές έχουν να κάνουν με το γενικότερο πλαίσιο. Η περίοδος φαίνεται δύσκολη. Τα διεθνή προβλήματα, όπως η πανδημία, που μεταξύ άλλων επέβαλε τη ματαίωση των τελετών ορκωμοσίας, είναι σημαντικά. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ακόμη η χώρα μας, δεν είναι η καλύτερη. Κάποιες λανθασμένες πολιτικές επιλογές, όπως η ίδρυση νέων τμημάτων  μηχανικών, αλλά και η αναγνώριση των τίτλων που παρέχουν ιδιωτικά κολέγια, τα οποία δεν έχουν υποστεί αξιολόγηση, ως ισότιμων με αυτούς που αποκτάτε εσείς μετά από δύσκολες σπουδές, θα οξύνουν αναπόφευκτα το πρόβλημα εύρεσης εργασίας. Λυπάμαι πραγματικά, που όσοι από σας μείνουν να παλέψουν εδώ, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετωπίσαμε εμείς, στο ξεκίνημα της δικής μας σταδιοδρομίας. Λυπάμαι που πολλοί θα φύγουν στο εξωτερικό, όχι για να πάρουν πρόσθετα εφόδια και να επιστρέψουν, αυτό θα ήταν πολύ καλό, αλλά γιατί δεν βλέπουν άλλη λύση. Σε όσους μείνουν θέλω να πω: αγωνιστείτε να ανοίξετε τον δικό σας δρόμο,  χωρίς να ξεχνάτε το γενικότερο, το συλλογικό καλό. Ο μηχανικός, άλλωστε, έχει και κοινωνική ευθύνη. Σε όσους φύγουν, θέλω να τονίσω: είστε μάλλον καλύτεροι από τους ξένους που ίσως σας κοιτάξουν υπεροπτικά. Έχετε πολλά προσωπικά εφόδια, μην τα υποτιμήσετε. Ακόμη έχετε ένα ισχυρό συλλογικό πολιτιστικό υπόβαθρο, μην υποτιμήσετε ούτε αυτό. Κι’ ακόμη, μη ξεχάσετε τον τόπο σας, η χώρα μας θα χαθεί χωρίς εσάς.
Σας προτρέπω όλους, όπου κι αν συνεχίσετε τον δρόμο σας, να κάνετε όνειρα και να προσπαθήστε να τα πραγματοποιήσετε. Μη δειλιάστε στις αναπόφευκτες αναποδιές και αποτυχίες. Και όταν αποκτήσετε, όπως εύχομαι, κάποια θέση ευθύνης, μην ξεχάσετε τη δικαιοσύνη.
Να σας έχει ο Θεός γερούς, καλή επιτυχία στον αγώνα που είναι μπροστά σας.

Κ.Λ. Κατσιφαράκης
Κοσμήτορας της
Πολυτεχνικής Σχολής
του Α.Π.Θ.

Συνεργασία της Πολυτεχνικής Σχολής με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και το Δίκτυο Πίνδος

Δευ, 27/07/2020 - 22:40
Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το Δίκτυο Δήμων περιοχής Πίνδου. Το σύμφωνο προβλέπει στρατηγική συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες, μέσα από κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά, αναπτυξιακά ή άλλα προγράμματα, με συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και συνεδρίων, καθώς και με εκπόνηση πανεπιστημιακών εργασιών. Στόχοι του είναι η πολύπλευρη και βιώσιμη ανάπτυξη της παραμελημένης, αλλά πλούσιας σε ποικίλους πόρους περιοχής του Δικτύου και η ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεισφοράς της Πολυτεχνικής Σχολής σε παρόμοιες προσπάθειες. Το σύμφωνο συνυπέγραψαν οι Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Α. Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας και πρόεδρος του Δικτύου, και Κ.Λ. Κατσιφαράκης, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της Σχολής.

Συνεργασία της Πολυτεχνικής Σχολής με το 308 ΠΕΒ

Κυρ, 12/07/2020 - 14:51
Την αναζωπύρωση της προσπάθειας συνεργασίας της Πολυτεχνικής Σχολής με το 308 ΠΕΒ σηματοδοτεί η επίσκεψη του Διοικητή του, συνταγματάρχη Π. Κωστούλα και κλιμακίου  στελεχών του στην Πολυτεχνική Σχολή, στις 10 Ιουνίου. Μετά μια σύντομη συνάντηση στην Κοσμητεία, οι αξιωματικοί ξεναγήθηκαν σε εργαστήρια και εγκαταστάσεις της Σχολής και συζήτησαν με τους διευθυντές και στελέχη τους. Ακολούθησε γενική συζήτηση, στην οποία εξετάσθηκαν ιδέες συνεργασίας.

Πρόσκληση συμμετοχής στο διακρατικό διαγωνισμό του έργου TRANS-EDU-NET 13 - 23 Ιουλίου 2020

Κυρ, 12/07/2020 - 12:19
Το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών συμμετέχει στο διαπεριφερειακό ερευνητικό έργο Transnational Educational Network for Young People – New Technologies and Entrepreneurial Thinking in the Tourism Industry (TRANS-EDU-NET), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Balkan – Mediterranean, και σας προσκαλεί στο διακρατικό διαγωνισμό του TRANS-EDU-NET. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν νέες/νέοι ηλικίας 16- 30 ετών από Ελλάδα και η εγγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μέσω του Eventbrite από το link: https://www.eventbrite.com/e/balkan-youth-startup-competition-registration-112077707440?fbclid=IwAR3LZb4eRziYhHZfhRScdPYIzhuZDnGinF3XSb5WJZUQhAtpOFvpyD-vmpI Το link της εκδήλωσης στο Facebook είναι: https://www.facebook.com/events/573223350229210/ Θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής και προωθητικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες/ουσες και χρηματικό έπαθλο από το συντονιστή του έργου National Tourism Cluster "Bulgarian Guide" στις ομάδες που θα διακριθούν::
 • 1.000 Ευρώ για την ομάδα που θα κατακτήσει την 1η θέση.

 • 600 Ευρώ για την ομάδα που θα κατακτήσει τη 2η θέση.

 • 400 Ευρώ για την ομάδα που θα κατακτήσει την 3η θέση.Εταίροι του έργου: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής National Tourism Cluster “Bulgarian Guide”, Bulgaria AULEDA - Local Economic Development of Vlora Region, Albania Municipality of Kicevo, Republic of Northern Macedonia

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr