Εγγραφή στο Ροή ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοινώσεις Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ενημερώθηκε: πριν από 29 λεπτά 44 δευτερόλεπτα

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Τετ, 01/04/2020 - 17:12
Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την εκδημία του Μανώλη Γλέζου.
Είναι η θλίψη που αισθάνεται κάθε Έλληνας, αλλά και κάθε πολίτης του κόσμου, για τον πραγματικό πατριώτη που πάλεψε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Είναι η θλίψη για τον πνευματικό άνθρωπο με το τεράστιο και πολύπλευρο έργο.
Είναι όμως και η θλίψη κάθε επιστήμονα που γνώρισε την επιστημονική συνεισφορά του Μανώλη Γλέζου σε θέματα προστασίας και αξιοποίησης των υδατικών πόρων, των εδαφικών πόρων και του περιβάλλοντος γενικότερα, τα οποία θεραπεύει και η Πολυτεχνική Σχολή.
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής μας είχε αναγορεύσει τον Μανώλη Γλέζο σε επίτιμο διδάκτορά του το 2001. Από τότε είχε φιλοξενήσει πολλές ομιλίες, διαλέξεις και συζητήσεις του με φοιτητές μας. Αλλά και η Κοσμητεία της Σχολής, με ομόφωνη απόφασή της, του απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του τον περασμένο Ιούλιο.
Τιμώντας τη μνήμη του, η Κοσμητεία της Σχολής θα εξετάσει τη δυνατότητα να συνδιοργανώσει πολυθεματικό συνέδριο, μαζί με άλλες Σχολές του Α.Π.Θ.

Εκδημία Μανώλη Γλέζου

Τρί, 31/03/2020 - 17:30
Σήμερα, 30 Μαρτίου του 2020 έφυγε από κοντά μας ο Μανώλης ο Γλέζος. Δυσκολεύομαι πολύ να χωρέσω σε ένα σύντομο κείμενο την πολύπλευρη προσφορά του. Ίδια δυσκολία είχα και πριν από 19 χρόνια, όταν προσπαθούσα να ετοιμάσω την «αινέσιμη ομιλία» για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής μας. Μόνο που τότε ήμουν γεμάτος χαρά, ενώ τώρα γεμάτος λύπη.
Ίσως αξίζει να παραθέσω τους λόγους που ο Μανώλης αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας, όπως διατυπώθηκαν τότε:
α) Για την επιστημονική συνεισφορά του σε θέματα προστασίας και αξιοποίησης των υδατικών πόρων, των εδαφικών πόρων και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα
β) Για το ευρύ πνευματικό του έργο, που εκτείνεται σε πολλές γνωστικές περιοχές
γ) Για τους αγώνες του για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
δ) Για τη γενικότερη προσφορά του στον τόπο.
Αν θα ήθελα να προσθέσω εκ των υστέρων κάτι σε αυτά, είναι η αγάπη του για τους νέους ανθρώπους και η συνεχής προσπάθειά του να τους εμπνεύσει και να τους προσφέρει τις γνώσεις του. Αυτή τη διάθεση την έδειξε πολλές φορές και στους φοιτητές μας, δίνοντας διαλέξεις και συζητώντας μαζί τους.
Ο Μανώλης ο Γλέζος όντως δίδαξε ποικιλοτρόπως, με τη στάση ζωής και το παράδειγμά του:
Κατεβάζοντας τη σημαία των Ναζί από την Ακρόπολη, αλλά και επισκεπτόμενος τη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών.
Παραιτούμενος από το βουλευτικό αξίωμα για να υπηρετήσει, ως Πρόεδρος της Κοινότητας, την ιδιαίτερη πατρίδα του Απεράθου της Νάξου και την ιδέα της άμεσης δημοκρατίας, στην οποία πίστευε ολόψυχα.
Γράφοντας το μνημειώδες έργο του: «Εθνική Αντίσταση 1940-1945» με αντικειμενικό τρόπο και ενωτική διάθεση.
Παλεύοντας πολλά χρόνια για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, χωρίς να διεγείρει μίσος για τους Γερμανούς.
Δίδαξε όμως και τους τεχνικούς επιστήμονες, με τον τρόπο που σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρότυπο έργο τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων και προστασίας εδαφών, με την καθαρή στάση του σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και με τον υποδειγματικό συνδυασμό τεχνικής περιγραφής και λογοτεχνικής γραφής.
Η αινέσιμη ομιλία του 2001 τελείωνε με τον ακόλουθο τρόπο:
Ο Καζαντζάκης, στον πρόλογο του καπετάν Μιχάλη, χτίζοντας πάνω στο περίφημο χωρίο του Μακρυγιάννη, αναφέρεται «στην ακοίμητη σπίθα, που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας». Είναι αυτή, που στα όρια μύθου και ιστορίας σταμάτησε την προέλαση των κατοίκων της Ατλαντίδας, οι οποίοι ήθελαν να κατακτήσουν όλον τον κόσμο. Είναι αυτή, που στη γενιά των γονιών μας, έφραξε τον δρόμο στον ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό. Στο πρόσωπο του Μανώλη του Γλέζου τιμάμε μια λάμψη αυτής της σπίθας.
Νομίζω, όμως, ότι πιο άξιος έπαινος ήταν τα λόγια που μου είπε μια μεταπτυχιακής μας φοιτήτρια, η οποία συμμετείχε στην τελευταία διάλεξη-συζήτηση του Μανώλη με τους φοιτητές μας, τον Ιανουάριο του 2018: «Για μένα το να συναντήσω τον Μανώλη τον Γλέζο ήταν όνειρο ζωής». Κ. Λ. Κατσιφαράκης 30-3-2020
Φωτογραφίες:
 1. Μανώλης Γλέζος
 2. Εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή, Νοέμβριος 2006
 3. Εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή, Νοέμβριος 2006
 4. Αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα, Μάρτιος 2001
 5. Εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, Μάρτιος 2012
 6. Διάλεξη-συζήτηση με φοιτητές της Σχολής, Ιανουάριος 2018

ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν

Τρί, 11/02/2020 - 21:49
Ο Διεθνής Φοιτητικός Διαγωνισμός “Invent for the Planet” συνδιοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά από το Α.Π.Θ. με τίτλο «ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν», ταυτόχρονα με 40 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, στις 14-16 Φεβρουαρίου 2020, υπό την κεντρική διοργάνωση του Πανεπιστημίου Texas A&M των Η.Π.Α. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε τύχει μεγάλης απήχησης, με περίπου 170 αιτήσεις φοιτητών από περισσότερες των 15 Σχολών και Τμημάτων του Α.Π.Θ., στην πλειοψηφία τους από φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ η φοιτητική μας ομάδα HAILdom αποτέλεσε μία από τις πέντε ομάδες που προκρίθηκαν στον περσινό τελικό του διαγωνισμού!

Μέσα σε 48 ώρες οι φοιτητές θα δημιουργήσουν ομάδες και θα σχεδιάσουν ρεαλιστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα με την καθοδήγηση μεντόρων από την αγορά και καθηγητών του Α.Π.Θ. Οι ομάδες θα κατασκευάσουν πρωτότυπα της λύσης τους αξιοποιώντας τις εργαστηριακές υποδομές του Α.Π.Θ. και θα δουλέψουν στην παρουσίαση της επιχειρηματικής ιδέας, η οποία θα παρουσιαστεί σε πάνελ κριτών.

Η τελική παρουσίαση έχει ως στόχο την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών μέσα από τη λύση του προβλήματος. Οι 5 καλύτερες ομάδες που θα διακριθούν διεθνώς, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τον τελικό. Η παραπάνω διαδικασία, αποτελεί μια μοναδική βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία για τους συμμετέχοντες φοιτητές, καλλιεργεί το δημιουργικό τρόπο σκέψης, την επιχειρηματική κουλτούρα και συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αναγκαίων για την αγορά. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με καταξιωμένους μέντορες, να πειραματιστούν με νέες τεχνολογίες και να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο επιλύοντας ένα πραγματικό πρόβλημα.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/2179662638761030/

Πρόσκληση για συμμετοχή στο εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας στο πλαίσιο του δικτύου ATHENS

Δευ, 13/01/2020 - 20:22
Αγαπητοί φοιτητές Η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ είναι μέλος του Δικτύου ATHENS (Advanced Technology Higher Education Network/SOKRATES). Στο Δίκτυο αυτό ανήκουν 14 συνολικά Πανεπιστήμια της Ευρώπης (Ενδεικτικά ΑΠΘ, Technische Universitat Munchen, Politecnico di Milano, Delft University of Technology, ParisTech, K.U. Leuven, Warsaw University of Technology, Czech Technical University in Prague, Instituto Superior Tecnico di Lisboa, Vienna Technical University). Μέσω του Δικτύου αυτού, 2 φορές τον χρόνο (Μάρτιο και Νοέμβριο), οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (τεταρτοετείς και πεμπτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες) έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας μαθημάτων διάρκειας μιας εβδομάδας (πρόγραμμα Athens) (30 ώρες διδασκαλίας + 10 με 15  ώρες πολιτιστικών δραστηριοτήτων) σε ένα από τα πανεπιστήμια που ανήκουν στο παραπάνω δίκτυο. Όλες οι διαλέξεις είναι στα Αγγλικά και τα θεματικά αντικείμενα των διαλέξεων του προγράμματος διαφέρουν ανά Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχουν δίδακτρα αλλά οι συμμετέχοντες πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και σίτισης. Όσον αφορά το ΑΠΘ προσφέρει πρόγραμμα μόνο την περίοδο του Μαρτίου. Ο  θεματικός τίτλος του προγράμματος είναι:  «Impact of Metro construction on the long-term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki» και περιλαμβάνει, εκτός από διαλέξεις, πολιτιστικές δράσεις και επισκέψεις σε εργοτάξια/σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης. Φέτος το πρόγραμμα Athens θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 14/3/20 με 22/3/20 (ταυτόχρονα σε όλα τα πανεπιστήμια). Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι από 9/1/20 μέχρι και 28/1/20 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους ιστότοπους : https://www.eng.auth.gr/en/research/international-partnerships/athens-programme.html http://www.athensnetwork.eu/

Ψήφισμα Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. για την απώλεια του Νικολάου Τρέσσου

Δευ, 13/01/2020 - 20:15
Ψήφισμα H Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του τ. μόνιμου επιμελητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών 

Νικολάου Τρέσσου,

και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Νίκος Τρέσσος ήταν εξαιρετικός δάσκαλος και δίδαξε Οδοποιία σε πολλούς μηχανικούς.


Ο Κοσμήτωρ

Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης
Καθηγητής

Ψήφισμα Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. για το θάνατο του Σπυρίδωνα Παρά

Παρ, 03/01/2020 - 18:50
Ψήφισμα

H Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών

Σπυρίδωνα Παρά,

διακεκριμένου συναδέλφου και δασκάλου, με σημαντική συνεισφορά σε όλους τους τομείς. Η απώλειά του κάνει την Πολυτεχνική Σχολή φτωχότερη.
Η Κοσμητεία εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του και Καθηγήτρια της Σχολής μας Αικατερίνη Μουζά και σε όλους τους συγγενείς του.


Ο Κοσμήτωρ

Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης
Καθηγητής

Εκδημία του συναδέλφου Σπύρου Παρά

Τετ, 25/12/2019 - 20:25
Με μεγάλη λύπη σας ενημερώνω ότι το πρωί των Χριστουγέννων έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός συνάδελφος Σπύρος Παράς, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, στις 12 και τέταρτο το μεσημέρι, στον Ι. Ν. της Αναστάσεως του Κυρίου, στα Κοιμητήρια. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Κατερίνα Μουζά, συνάδελφό μας, τη μητέρα του, τον γιό του και τους άλλους συγγενείς του. Κ.Λ. Κατσιφαράκης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr