Εγγραφή στο Ροή ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώθηκε: πριν από 3 ώρες 4 λεπτά

«Ο Χρυσός των Μακεδόνων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», Διαδικτυακή ομιλία του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Πέμ, 25/02/2021 - 16:17

 
Ο χρυσός και η σημασία του από την Aρχαιότητα μέχρι σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικτυακής ομιλίας που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Μιχαήλ Βαβελίδη.
 
Η ομιλία, με τίτλο «Ο Χρυσός των Μακεδόνων από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, στις 19.00, μέσω zoom.
Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης γίνεται μια ιστορική αναφορά σχετικά με τα μεγάλα μεταλλευτικά κέντρα χρυσού της Αρχαιότητας, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς όπως  τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο, τον Αριστοτέλη, τον Θουκυδίδη. Αναφέρεται η ιδιαίτερη αξία του χρυσού ως του πρώτου μετάλλου που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και η σημασία του ως μέσου ισχύος αλλά και αιτία πολέμου. Στη συνέχεια παρουσιάζονται ερευνητικά στοιχεία για τον εντοπισμό και τη μελέτη του τρόπου και των μεθόδων εξόρυξης χρυσού στη Μακεδονία και τη Θράκη από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  Τέλος, γίνεται αναφορά για τη σπουδαιότητα που είχε ο χρυσός για τους ηγεμόνες και τους λαούς, όπως κατά την περίοδο του Φιλίππου Β΄, ο οποίος στηρίζει τη δύναμη του Βασιλείου του στη συστηματική εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού. 
Το δεύτερο μέρος της ομιλίας εστιάζει στην έρευνα, τη χρονολόγηση και την πηγή προέλευσης του χρυσού. Δίνεται απάντηση στο ερώτημα από πού προέρχεται ο χρυσός (από ελληνικά κοιτάσματα ή και από Αίγυπτο, Περσία κ.λπ.) στον μεγάλο αριθμό χρυσών αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως στα χρυσά και αργυρά αντικείμενα  που βρέθηκαν σε σημαντικές ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως τη  Βεργίνα, την Αιανή Κοζάνης, την Άκανθο-Στάγειρα (Βορειοανατολική  Χαλκιδική), τη Μεσημβρία -Ζώνη κ.α. κατά την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική Εποχή.
Όσες/οι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ομιλία μπορούν να συνδεθούν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/93557660265?pwd=c2dNV3BkRGJtTU0rRjRUMGZDMFBTQT09
Meeting ID: 935 5766 0265
Passcode: 854884
 
 

Δελτίο Τύπου ΒιογραφικόΓραφείο Τύπου

Ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού από την Επιτροπή Υγείας του ΑΠΘ

Πέμ, 25/02/2021 - 13:53

 
Ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού διοργανώνει η Επιτροπή Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υγειονομική Επιτροπή του Τμήματος Ιατρικής.
 
Η εκδήλωση, με τίτλο «Το ΑΠΘ στηρίζει τον εμβολιασμό. Λέει ναι στη ζωή» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 και ώρες 18.00 με 20.00.
 
Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Νάτσης, καθώς και μέλη ΔΕΠ της Σχολής Επιστημών Υγείας.
 
Σκοπός της εκδήλωσης αποτελεί η έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού.
 
Οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στον σύνδεσμο: www.conflix.net/vaccine

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο: «Εκκλησία και Εθνεγερσία»

Τετ, 24/02/2021 - 21:45

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και ώρες 18:00-21:15, διαδικτυακή Ημερίδα, με τίτλο: «Εκκλησία και Εθνεγερσία». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ και διοργανώνεται από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τους συντελεστές του Ερευνητικού Προγράμματος ΕΛΙΔΕΚ «ΔιαΠαντοΣ.21».

 

«Κληρικοί στα όπλα», «Εκκλησία και βία», «Εκκλησία και Επανάσταση. Η κριτική της αριστερής ιστοριογραφίας», «Ελληνική Επανάσταση και Μετασχηματισμοί στο Ορθόδοξο Μιλλέτ: Συνέχειες και Ασυνέχειες» και «Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Οθωμανική αυτοκρατορία και η στάση του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821» είναι ορισμένες μόνο από τις εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρου Γιάγκου και του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητή Νικολάου Μαγγιώρου.

 

Στόχος της Ημερίδας είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να φωτιστούν επαρκώς επιμέρους πτυχές της σχέσης της Εκκλησίας με την Εθνεγερσία. «Για την Επανάσταση του 1821 ήδη έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, ωστόσο υπολείπονται ακόμη περισσότερα, μέχρι να καλυφθούν ολοκληρωμένα και να αποτιμηθούν εμπεριστατωμένα όλες οι πτυχές των γεγονότων, που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκειά της» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Η Ημερίδα θα μεταδίδεται από τον σύνδεσμο: 

https://www.youtube.com/channel/UC3qxFObQKkri_P0TI_knmcQ  

 

Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα ΕκδήλωσηςΓραφείο Τύπου

Διαδικτυακό εργαστήριο σχετικά με τη Σεξουαλική Παρενόχληση

Τετ, 24/02/2021 - 15:49

Με αφορμή την αλυσίδα αποκαλύψεων και μοιρασμάτων εμπειριών έμφυλης βίας που ξεκίνησε η αφήγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Α.Π.Θ. και το Κέντρο Διοτίμα διοργανώνουν ένα διαδικτυακό εργαστήριο σχετικά με τη Σεξουαλική Παρενόχληση, το νομικό πλαίσιο και τις διαθέσιμες υποστηρικτικές υπηρεσίες για επιζώσες και επιζώντες.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει ένα ακόμα έναυσμα για συζήτηση στους χώρους του Πανεπιστημίου και να παρέχει βασικές γνώσεις γύρω από τα θέματα σεξισμού και παρενόχλησης, ιδίως σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του webinar οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τους όρους "έμφυλη βία" και "σεξουαλική παρενόχληση", το πώς αυτές εντοπίζονται σε βλαπτικές κοινωνικές και πολιτισμικές αντιλήψεις σχετικά με τους έμφυλους ρόλους, θα ενημερωθούν για τη σχετική νομοθεσία και για τους φορείς που μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν υποστήριξη τα άτομα που είχαν ή έχουν εμπειρίες έμφυλης βίας.
Εισηγήτριες:
• Βιργινία Ξυθάλη, Ψυχολόγος και Εκπαιδεύτρια σε θέματα φύλου και έμφυλης βίας
• Δήμητρα Λάτσιου, Δικηγόρος στο εφετείο
• Βίλυ Χατζηγιάννη, Τοπική Συντονίστρια Ομάδας Αστικού Ιστού Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία: .Δευτέρα 1 Μάρτη 11πμ - 2μμ
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (μέσω zoom) και απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές και φοιτήτριες του Α.Π.Θ..
Λόγω της φύσης του εργαστηρίου, οι συμμετοχές θα είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο http://kesypsy.web.auth.gr/el/node/103
Η δήλωση συμμετοχής ισχύει μόνο με την χρήση του ιδρυματικού μαιλ σας, όπου θα σας σταλεί ο σχετικός σύνδεσμός zoom.
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με την Άλτα Πανέρα, Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπεύτρια του ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. στο apanera@psy.auth.gr

Τιμή σε Ομότιμους Καθηγητές του απένειμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Τετ, 24/02/2021 - 15:26

 
Τους Καθηγητές και τις Καθηγήτριές του που έλαβαν τον τίτλο του Ομοτίμου και της Ομότιμης κατά το έτος 2020 τίμησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 
Η διαδικτυακή εκδήλωση απονομής τιμής στους Ομότιμους Καθηγητές και τις Ομότιμες Καθηγήτριες του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.
 
Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, στην προσφώνησή του, επισήμανε ότι με την εκδήλωση αυτή «σας ανταποδίδουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής για όλα τα χρόνια που αφιερώσατε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στο διάβα της πορείας σας επιτελέσατε ένα λειτούργημα, αυτό του πανεπιστημιακού δασκάλου».
 
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε, ακόμη, ότι πρόκειται για «την πιο “επετειακή”, θα λέγαμε, φουρνιά Ομοτίμων, καθώς σας αποχαιρετούμε εν έτει 2021, διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση. Πέρυσι στην αντίστοιχη εκδήλωση είχα πει ότι “οφείλουμε να επανακαθορίσουμε τον αξιακό μας κώδικα, αυτόν που μας ορίζει ως έθνος και ως Έλληνες πολίτες”. Με έναν τρόπο η ίδια η ζωή και οι ανατροπές που έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες μάς ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που μας έλαχαν. Σε αυτή την προσπάθεια όχι απλώς σας θέλουμε δίπλα μας, αλλά σας έχουμε ανάγκη. Με την εμπειρία σας να παραμείνετε ενεργοί ακαδημαϊκοί πολίτες και να στηρίζετε τις προσπάθειες τις δικές μας και όσων φοιτητών/φοιτητριών δεν είχαν την τύχη και την τιμή να χαρούν τη διδασκαλία σας. Όπως πριν, έτσι και τώρα ξέρουμε ότι θα συνεχίσετε να βρίσκεστε σε κάθε γωνιά της Πανεπιστημιούπολής μας και αυτό αποτελεί για εμάς ύψιστη τιμή».
 
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο ΑντιπρύτανηςΟικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξηςτου ΑΠΘ, Καθηγητής ΧαράλαμποςΦείδας, οΑντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, ΚαθηγητήςΔημήτριος Κωβαίος, και οΑντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.
 
Ακολούθησε η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου-ΒασιλείουΚατσάμπαλου, με θέμα «40 χρόνια ακαδημαϊκής πορείας». Ο κ. Κατσάμπαλος μίλησε για την πορεία και τις ακαδημαϊκές του εμπειρίες, αναφερόμενος στις ευχές και τις συμβουλές που έδινε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές: «Έλεγα στα αμφιθέατρα και τις φοιτήτριες και τους φοιτητές:Σας εύχομαι η επαγγελματική πορεία και τα χόμπι να πηγαίνουν επιτυχώς παράλληλα. Ζήστε κάθε στιγμή της ζωής σας δυνατά και με ευτυχία. Η μόνη από τις διαστάσεις που δεν γυρίζει πίσω είναι ο χρόνος!Εξασφαλίστε την κοινωνική και επαγγελματική ηθική σε όλες σας τις ενέργειες.Αυτές οι νουθεσίες ήταν οι κατευθυντήριες αρχές πάνω στις οποίες στηρίχτηκα για να υποστηρίξω (και οικονομικά) τα φωτισμένα μυαλά των φοιτητριών και των φοιτητών των Τμημάτων μας, όλων των Σχολών, που ήθελαν να δημιουργήσουν και πρωτότυπα έργα, πέρα από τις κλασικές τους σπουδές».
 
Ο κ. Κατσάμπαλος υπογράμμισε, επίσης, ότι «πάντα πίστευα στη διεπιστημονικότητα της αντιμετώπισης των μεγάλων έργων αλλά και του σχεδιασμού των προγραμμάτων σπουδών, ιδιαίτερα των μεταπτυχιακών. Τίποτα σημαντικό δεν ολοκληρώνεται χωρίς συνεργασία και διεπιστημονικότητα».
 
Οι Καθηγήτριες και οι Καθηγητές του ΑΠΘ που έλαβαν τον τίτλο του Ομοτίμου και της Ομότιμης κατά το έτος 2020 είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:
 

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΣΧΟΛΗ

ΤΜΗΜΑ

Βαβελίδης

Μιχαήλ

Σχολή Θετικών Επιστημών

Γεωλογίας

Βαβίλης

Δημήτριος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Βλάχος

Νικόλαος

Σχολή Θετικών Επιστημών

Φυσικής

Βλέμμας

Ιωάννης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Κτηνιατρικής

Γεωργόπουλος

Αλέξανδρος

Παιδαγωγική Σχολή

Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Γουλάκη - Βουτυρά

Αλεξάνδρα

Σχολή Καλών Τεχνών

Μουσικών Σπουδών

Δεληγιάννη-Δημητράκου

Χριστίνα

Νομική Σχολή

Νομικής

Δέλλιος

Γεώργιος

Νομική Σχολή

Νομικής

Δημητριάδης

Χαράλαμπος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Δούμα

Στέλλα

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Ευσταθίου

Κυριάκος

Πολυτεχνική Σχολή

Μηχανολόγων Μηχανικών

Ζηλίκης

Νικόλαος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Καραγιάννης

Αστέριος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Καρακίτσιος

Ανδρέας

Παιδαγωγική Σχολή

Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Καραμπατάκης

Βασίλειος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Καρύμπαλη–Τσίπτσιου

Γιαννούλα

Νομική Σχολή

Νομικής

Κατής  

Νικόλαος

Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Γεωπονίας

Κατσάμπαλος

Κωνσταντίνος – Βασίλειος

Πολυτεχνική Σχολή

Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών

Κολινιώτη-Κουμπιά

Ευγενία

Σχολή Επιστημών Υγείας

Οδοντιατρικής

Κοντοπούλου

Δέσποινα

Σχολή Θετικών Επιστημών

Γεωλογίας

Κουτσουράδης

Αχιλλέας

Νομική Σχολή

Νομικής

Κρεστενίτης

Ιωάννης

Πολυτεχνική Σχολή

Πολιτικών Μηχανικών

Μανωλόπουλος

Ιωάννης

Σχολή Θετικών Επιστημών

Πληροφορικής

Μουρέλος

Ιωάννης

Φιλοσοφική Σχολή

Ιστορίας και Αρχαιολογίας

 Μπένος 

Αλέξιος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

 Μπόσκος

Κωνσταντίνος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Κτηνιατρικής

Ντινόπουλος

Αθανάσιος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Κτηνιατρικής

Οικονόμου-Αγοραστού

Ιωάννα

Φιλοσοφική Σχολή

Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Παπαγγελής

Θεόδωρος

Φιλοσοφική Σχολή

Φιλολογίας

Παπαδάκης

Νικόλαος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Πετρίδου

Χαρίκλεια

Σχολή Θετικών Επιστημών

Φυσικής

Πουλιάδης

Αθανάσιος

Νομική Σχολή

Νομικής

Ρεράκης

Ηρακλής

Θεολογική Σχολή

Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ήδη Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
(ΦΕΚ μετονομασίας Τμήματος 5710/ τ. Β´/24-12-2020)

Σάϊεχ

Φάρες

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Σελβιαρίδης

Παναγιώτης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

Στάγκος

Πέτρος

Νομική Σχολή

Νομικής

Σταματάκης

Στυλιανός

Σχολή Θετικών Επιστημών

Μαθηματικών

Στεφανίδης

Παναγιώτης

Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Τρίτος

Μιχαήλ

Θεολογική Σχολή

Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ήδη Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
(ΦΕΚ μετονομασίας Τμήματος 5710/ τ. Β´/24-12-2020)

Τσουκαλά

Κυριακούλα

Πολυτεχνική Σχολή

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Φλώρου-Πανέρη

Παναγιώτα

Σχολή Επιστημών Υγείας

Κτηνιατρικής

Χατζημιλτιάδης

Σταύρος

Σχολή Επιστημών Υγείας

Ιατρικής

 
 
 
 

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Ανακοίνωση Πρυτανικών Αρχών

Τετ, 24/02/2021 - 15:21

 
Στις 7 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης. Στη συνέχεια, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν από το κτίριο, απειλώντας μάλιστα τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ζήτησαν επιτακτικά και την εκκένωση των χώρων στάθμευσης.
 
Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων φύλαξης και καθαριότητας, όπως επίσης και για την παρεμπόδιση προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων. Ήδη, από την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, άγνωστα άτομα κινήθηκαν απειλητικά κατά του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ επιτέθηκαν σε υπάλληλο της υπηρεσίας φύλαξης που προσπάθησε να τον προστατεύσει.
 
Ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας ενημερώθηκε εκ νέου, όταν πρόσθετες πληροφορίες από την υπηρεσία φύλαξης του πανεπιστημίου, τεκμηρίωναν την παραβίαση χώρων και την είσοδο άγνωστων ατόμων στον 7ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας, όσο και σε άλλους χώρους που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση. Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε για την εκ νέου παρεμπόδιση στην προσέλευση εργασίας, όλων των εργαζομένων και της διοίκησης στο κτίριο.
 
Με βάση τα παραπάνω, η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η προσαγωγή των καταληψιών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε, οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -κατά δήλωσή τους-, και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας.
 
Τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έχουν «επικηρύξει» καθηγητές που δε συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων.
 
Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση. Τα θύματα αυτών των συμπεριφορών αισθάνθηκαν ανήμπορα να αντιδράσουν. Δίσταζαν μπροστά στην απειλή της βίας. Ο φόβος έφερε την ανοχή κι ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου.
 
Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής.
 
 
Οι Πρυτανικές Αρχές
 
 

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Τετ, 24/02/2021 - 14:49

Δεν πέρασαν παρά λίγες μονάχα μέρες από τότε που η ΓΣ του Τμήματός μας εξέφραζε την κατηγορηματική της αντίθεση στη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας· που ζητούσε την ανάκληση του σχετικού νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι «μόνον προβλήματα θα δημιουργήσει στην ομαλή λειτουργία της ακαδημαϊκής ζωής». Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και τα κυβερνητικά σχέδια γίνουν νόμος του κράτους, η ίδια η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει με πολύ οδυνηρό τρόπο τους φόβους μας: οι άθλιες εικόνες αστυνομικής βίας μέσα στο ΑΠΘ, οι οποίες μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Το ντροπιάζουν, το διασύρουν και, πάνω απ’ όλα, το ακυρώνουν. Γιατί το Πανεπιστήμιο, εξ ορισμού, καλλιεργεί την πειθώ, τον δημοκρατικό διάλογο και τη συνεργασία· αποστρέφεται και αντιμάχεται την καταστολή, την αστυνόμευση και τον αυταρχισμό. Δυστυχώς, έπειτα από τα πρόσφατα γεγονότα είναι πια ορατός ο κίνδυνος για την ακαδημαϊκή ζωή να εισέλθει σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας και αστυνομοκρατίας. Η κυβέρνηση μπορεί ακόμα να αποτρέψει αυτόν τον κίνδυνο: έχει την επιλογή να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις του νόμου οι οποίες, άλλωστε, βρίσκουν αντίθετο το σύνολο σχεδόν του πανεπιστημιακού κόσμου.
 

ΝΕΟ ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

Τετ, 24/02/2021 - 10:27

1. Μετέχοντα Τμήματα και Ιδρύματα:
α) Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. (επισπεύδον)
β) Τμήμα Διοίκησης οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

2. Γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.:
Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η μελέτη και η έρευνα των διαφόρων θρησκευτικών και προσκυνηματικών δεδομένων του ελλαδικού κυρίως χώρου, αλλά και ευρύτερα του βαλκανικού και μικρασιατικού, καθώς και του χώρου των Αγίων Τόπων, τα οποία δεδομένα περιλαμβάνουν τις σχετικές μαρτυρίες των πηγών και των παραδόσεων, αλλά και τους τρόπους προβολής και ανάδειξης αυτών.

3. Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ.:
Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στα πεδία που αναφέρονται στο θεωρητικό υπόβαθρο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, αλλά και η παροχή και ανάπτυξη τουριστικών δεξιοτήτων για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον χώρο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού ή να εργασθούν επαγγελματικά με αυτόν σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

4. Δεκτοί: Πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές/τριες

5. Χρονική διάρκεια: Τρία (3) εξάμηνα, που ισοδυναμούν με 90 ECTS.
Παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εξαμήνων, και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του τρίτου εξαμήνου.

6. Τρόπος διδασκαλίας: Συνδυασμός φυσικής (εφόσον επιτρέπεται) και διαδικτυακής διδασκαλίας. Χρήση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του e-learning.

7. Δίδακτρα: 2.000 ευρώ. Καταβολή 200 ευρώ κατά την εγγραφή και των υπολοίπων 1.800 ευρώ σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις των 600 ευρώ πριν από την έναρξη του κάθε εξαμήνου.

Αιτήσεις από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2021, μόνο ηλεκτρονικά: https://msc-religioustourism.web.auth.gr/

Επικοινωνία: .: msc-religioustourism@past.auth.gr

prokiryxi_dpms.pdf t_afisa_tr_tour.jpg

Πρόσκληση για τη συμμετοχή σε διεθνές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης επί θεμάτων βιομηχανικής και διανοητικής ιδιοκτησίας

Τετ, 24/02/2021 - 09:36

Αποδέκτες της παρούσας ανακοίνωσης-πρόσκλησης είναι:

 • όσοι/ες ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στο ΑΠΘ (κάνοντας ένα απλό ΠΜΣ, ένα διατμηματικό ΠΜΣ ή ένα διιδρυματικό ΠΜΣ του ΑΠΘ) και πήραν το μεταπτυχιακό τους δίπλωμα εντός του ημερολογιακού έτους 2019 ή εντός του ημερολογιακού έτους 2020 ή αρχάς του ημερολογιακού έτους 2021, και
 • όσοι/ες μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα διδασκαλίας των μαθημάτων τους στο ΑΠΘ (κάνοντας ένα απλό ΠΜΣ, ένα διατμηματικό ΠΜΣ ή ένα διιδρυματικό ΠΜΣ του ΑΠΘ) και εκκρεμεί η εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί (χωρίς απαραίτητα να έχει υποστηριχθεί) μέχρι τις 31.8.2021 το αργότερο.

Το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει από τις 12.2.2021 στο πρόγραμμα Pan European Seal, το οποίο επιτρέπει στις ανωτέρω κατηγορίες φοιτητών/τριών να διενεργήσουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση ενός έτους στον EPO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, με έδρα το Μόναχο) ή στον EUIPO (Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Αλικάντε) από τον Σεπτέμβριο του 2021.
 
Καλούνται όσοι/ες εκ των αποδεκτών της πρόσκλησης αυτής πήραν το βασικό τους πτυχίο με βαθμό τουλάχιστον 7,5 / 10, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία προεπιλογής για τη διενέργεια πρακτικής άσκησης σε έναν από τους παραπάνω δυο Οργανισμούς, στέλνοντας τη συνημμένη αίτηση στο katsogia@gapps.auth.gr μέχρι τις 03 Μαρτίου 2021, 23:59 μ.μ.
 
Η Επιτροπή του Πανεπιστημίου που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, θα προβεί σε κατάρτιση δυο shortlists, μια για κάθε Οργανισμό, κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων που θα λάβει. Όσοι/ες συμπεριληφθούν στις shortlists που θα καταρτίσει η Επιτροπή, θα κληθούν να υποβάλουν στη συνέχεια αίτηση στον Οργανισμό για τον οποίο θα έχουν προεπιλεγεί από την Επιτροπή. Όσοι/ες συμπεριληφθούν στις shortlists, δεν σημαίνει ότι θα κάνουν οπωσδήποτε άσκηση. Η τελική επιλογή θα γίνει από τους ίδιους τους Οργανισμούς υποδοχής των υποψηφίων ασκουμένων.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Pan European Seal μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση jobs.epo.org/content/PanEuropeanSeal/?locale=en_GB για πρακτική άσκηση στον EPO, και https://euipo.europa.eu/knowledge/course/view.php?id=1851 για πρακτική άσκηση στον EUIPO.
 
Εκ μέρους της Επιτροπής
 
Ιωάννης Κατσογιάννης
Αν. Καθηγητής Τμήματος Χημείας
 

Αίτηση ΣυμμετοχήςE: katsogia@gapps.auth.gr

Ανοιχτή επιστολή προς τις Πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ

Τρί, 23/02/2021 - 15:23

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη, αξιότιμοι κύριοι Αντιπρυτάνεις, αξιότιμα Μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Επιθυμώ να εκφράσω την βαθιά μου απογοήτευση σχετικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Α.Π.Θ. χθες 22 Φεβρουαρίου 2021. Είναι γεγονός ότι η κατάληψη ενός δημόσιου κτηρίου είναι μια βίαιη και παράνομη πράξη και παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Γίνεται εμφανές, όμως, ότι η αντιστοίχως βίαιη πάταξη τέτοιων φαινομένων δημιουργεί την εντύπωση μιας αυταρχικής εξουσίας. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυταρχικό. Οφείλει να είναι ένας τόπος πολιτισμού και ανταλλαγής απόψεων. Η εμπλοκή της αστυνομίας, τα μέλη της οποίας προφανώς δεν έχουν λάβει αρμόζουσα εκπαίδευση ώστε να αποφεύγουν την βία, οδηγεί σε τέτοια αποτελέσματα που εμφανίζουν το Πανεπιστήμιο όχι ως ένα οίκο πολιτισμού αλλά ως μία δομή εξίσου βίαιη αν όχι περισσότερο από τις ομάδες εκείνες των φοιτητών που εξασκούν βία. Όμως, το Πανεπιστήμιο είναι και οφείλει να είναι μια όαση κριτικής σκέψης η οποία να στηρίζεται στον διάλογο. Φυσικά, εάν και όταν ο διάλογος αποτύχει είναι ανάγκη το Πανεπιστήμιο να αυτοπροστατευθεί. Η εμπλοκή όμως της αστυνομίας με τέτοιο τρόπο δημιουργεί εικόνες ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους που θυμίζει άλλες εποχές και φέρνει στο νου θλιβερές περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας. Παρότι κατανοώ τα διλήμματα που αντιμετωπίζετε διαφωνώ με την «καθαρότητα» των λύσεων αυτών. Είναι δυνατόν τα προβλήματα να επιλύονται με πολύ πιο ήπιους και πολιτισμένους τρόπους. Η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει ένα νόμο που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενος και βρίσκει αντίθετο ένα μεγάλο μέρος της Πανεπιστημιακής κοινότητας εν μέσω της πανδημίας η οποία στερεί το δικαίωμα έκφρασης αντίθετων απόψεων μέσω δημοκρατικών διαδικασιών όπως είναι οι διαβουλεύσεις, οι διαδηλώσεις, οι μαζικές συγκεντρώσεις και οι δημόσιες ομιλίες για την διατύπωση διαφορετικών απόψεων και εναντίωσης στις προτεινόμενες λύσεις. Εγώ προσωπικά θεωρώ κάθε είδους βία απαράδεκτη μέσα σε έναν Οίκο της Γνώσης, από όπου και αν προέρχεται. Υπάρχουν και άλλα είδη βίας τα οποία εξασκούνται μέσα στο Πανεπιστήμιο που όμως δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ούτε πατάσσονται με τέτοια ένταση αλλά ούτε καν με ήπιους τρόπους. Θα τολμούσα να πω ότι οι φοιτητές είναι πολύ λιγότερο οι αντίπαλοι του Πανεπιστημίου και της τάξης απ’ ότι τα φαινόμενα εσωτερικής βίας που προέρχονται από οργανωμένους κύκλους νεποτισμού και οικογενειοκρατίας. Δεν μπορεί επί παραδείγματι η Σύγκλητος να αποφασίζει την αφαίρεση πτυχίων από φοιτητές οι οποίοι διέπραξαν λογοκλοπή και λίγο αργότερα το Πανεπιστήμιο να προσλαμβάνει καθηγητή ο οποίος έχει διαπράξει το ίδιο ατόπημα ενώ η Σύγκλητος όχι μόνο δεν πληροφορείται περί αυτού αλλά δεν θεωρείται καν ότι συνιστά ζήτημα που την αφορά. Τί είδους αστυνομία θα μπορούσε να παρέμβει σε ένα τέτοιου είδους ατόπημα; Όταν εξασκείται βία σε καθηγητές χαμηλότερων βαθμίδων για την αρνητική ψήφο τους σε ομοτιμοποιήσεις καθηγητών σε φανερές ψηφοφορίες και οι συνάδελφοι αυτοί διατρέχουν κίνδυνο να μην μπορέσουν να εξελιχθούν σε ανώτερες βαθμίδες όχι επειδή δεν το αξίζουν αλλά επειδή περιπίπτουν σε δυσμένεια κύκλων οι οποίοι θεωρούν ότι το Πανεπιστήμιο τους ανήκει, τί είδους βία είναι αυτή και παρεμποδίζει λιγότερο την λειτουργία του Πανεπιστημίου απ’ όσο μια φοιτητική κατάληψη; Με τέτοιους τρόπους τα πτυχία των φοιτητών μας χάνουν την αξία τους καθώς η βία αυτή ασκείται με απόλυτη αδιαφάνεια. Εάν λοιπόν ως πνευματικά ιδρύματα οφείλουμε να αποκηρύξουμε την βία και να σταθούμε απέναντί της θα πρέπει αυτό να το κάνουμε συνολικά και με απόλυτη διαφάνεια και όχι μόνο απέναντι σε έναν εύκολο αντίπαλο εκεί που μπορούμε να αντιτάξουμε βία στη βία. Θεωρώ ότι η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι άκρως σημαντική αλλά χρειάζεται διάλογο, ανοιχτότητα, αλληλοκατανόηση και ενδεχομένως ακόμη και ήπιες συγκρούσεις. Ένα αστυνομοκρατούμενο Πανεπιστήμιο αλλοιώνει και υπονομεύει την ίδια την υπόστασή του, τόσο ουσιαστικά όσο και ψυχολογικά και αισθητικά.
23 Φεβρουαρίου 2021
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Ιάκωβος Ποταμιάνος

Σχολή Καλών Τεχνών

Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ - Ημερίδα με τίτλο: «Ορθόδοξη Εκκλησία και Εθνεγερσία»

Τρί, 23/02/2021 - 12:20

Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία  με το Ερευνητικό πρόγραμμα ΕΛΙΔΕΚ «ΔιαΠαΝτοΣ.21» [Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το «κράτος» της Επανάστασης του 1821],  συμμετέχουν  στις τιμητικές εκδηλώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, με την διοργάνωση θεματικής επιστημονικής  Ημερίδας, με θέμα: «Ορθόδοξη Εκκλησία και Εθνεγερσία», την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 18.00-21.15
 
Η Ημερίδα θα προσεγγίσει καίρια ιστορικά αλλά και θεωρητικά ζητήματα, που άπτονται της στάσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την διεξαγωγή του Αγώνα για την Εθνεγερσία.
Θα μεταδοθεί ζωντανά από το youtube: https://www.youtube.com/channel/UC3qxFObQKkri_P0TI_knmcQ
 
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εδώ.

Τηλέφωνο: 2310997033Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τμήμα ΘεολογίαςΥπεύθυνος επικοινωνίας: Αμοιρίδου Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (Τμήμα Θεολογίας)Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 25 Φεβρουάριος, 2021 - 18:00 έως 21:15 Χώρος: Διαδικτυακή ΜετάδοσηΣυνημμένα αρχεία:  Πρόγραμμα Ημερίδας Αφίσα Ημερίδας

Η καλλιτεχνική εργασία στην Ελλάδα: καθεστώς, πολιτικές, προοπτικές Διαδικτυακή διημερίδα

Σάβ, 20/02/2021 - 12:44

Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 (10:00-15:00)

Η καλλιτεχνική εργασία στην Ελλάδα: καθεστώς, πολιτικές, προοπτικές
Διαδικτυακή διημερίδα

Εγγραφή: artisticlaborgreece.eventbrite.com

Ζωντανή μετάδοση: https://fb.me/e/3n2PIKXnp

Οργανωτική Επιτροπή

Σίσσυ Θεοδοσίου, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Χριστίνα Καρακιουλάφη, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Χαρά Κόκκινου, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αλέξανδρος Μπαλτζής, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Γιάννης Τσιουλάκης, School of History, Anthropology, Philosophy and Politics, Queen’s University Belfast.

Θεματικοί άξονες

Η διημερίδα θα διεξαχθεί με τη μορφή συζητήσεων στρογγυλού τραπεζιού μεταξύ εκπροσώπων καλλιτεχνικών φορέων και ερευνητών, με βάση τους εξής θεματικούς άξονες: εργασιακό καθεστώς, συλλογικότητες & συλλογική δράση, πολιτική & πολιτικές, η έρευνα
Συμμετέχοντες

Έχουν προσκληθεί και λαμβάνουν μέρος συνολικά 33 συμμετέχοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπρόσωποι 19 φορέων καλλιτεχνών και 13 ερευνητές, με συμμετοχές από 6 Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας.

Περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα, στη διεύθυνση: https://tinyurl.com/7s5fzhga
=======================

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Παρασκευή, 26 Φεβρουάριος, 2021 - 10:00 έως Σάββατο, 27 Φεβρουάριος, 2021 - 15:00 Συνημμένα αρχεία:  cultural-work-logo.jpg

«Κίνδυνοι σε μια κοινωνία διακινδύνευσης: παλιές και νέες ευαλωτότητες στην εποχή της COVID-19»

Παρ, 19/02/2021 - 11:50

 
Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο: «Κίνδυνοι σε μια κοινωνία διακινδύνευσης: παλιές και νέες ευαλωτότητες στην εποχή της COVID-19», θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 και ώρες 10:30 με 16:00. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού (ΕΚΕΘΡΗΠΟ), του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου «Constantine the Philosopher», από τη Νίτρα Σλοβακίας.
 
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ερμηνευτική προσέγγιση της έννοιας της «ευαλωτότητας» στην εποχή της διακινδύνευσης. Οι εισηγητές του Συνεδρίου θα εξετάσουν διεπιστημονικά τις κοινωνικές, ηθικές, εκπαιδευτικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιδράσεις της πανδημίας Covid-19, με ιδιαίτερη έμφαση στις περισσότερο ευάλωτες κι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θα εστιάσουν στις προεκτάσεις που αυτές λαμβάνουν σε πεδία της κοινωνικής ζωής, όπως στον οικογενειακό βίο, την εκπαίδευση, την εργασία, την κοινωνική ευημερία, τον θρησκευτικό βίο κ.ά. Θα διερευνηθούν, επιπλέον, οι κοινωνικές και πολιτικές παράμετροι των επιπτώσεων της πανδημίας σε σχέση με τους πρόσφυγες και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
 
Στο Διεθνές Συνέδριο θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές που προέρχονται από χώρες όπως Ελλάδα, Σλοβακία, Ελβετία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Λιθουανία και από ποικίλα επιστημονικά πεδία, όπως κοινωνιολογία, θεολογία, οικονομικά, διεθνές δίκαιο, κ.ά.
 
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου και τους χαιρετισμούς των Κοσμητόρων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρου Γιάγκου και της Σχολής των Τεχνών του Πανεπιστημίου «Constantine the Philosopher», Καθηγήτριας Jarmila Maximová, ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος.
 
Το Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom, και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η προεγγραφή στον σύνδεσμο:
 
http://bit.ly/vulnerabilities2021conference
 
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά τη λήξη του Συνεδρίου.
Επίσημη γλώσσα εργασίας του Συνεδρίου: αγγλική.
 

Δελτίο Τύπου Πρόγραμμα ΕκδήλωσηςΓραφείο Τύπου

BIOMAC: Ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ΕΕ για παραγωγή νανοϋλικών και βιοπολυμερών από φυτική βιομάζα συντονίζει επιστημονική ομάδα από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ

Πέμ, 18/02/2021 - 13:44

Ένα από τα 3 μεγαλύτερα ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή, με τη συμμετοχή 33 εταίρων (ακαδημαϊκά ιδρύματα, ινστιτούτα και εταιρείες) από 12 ευρωπαϊκές χώρες, συντονίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γεγονός που αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ερευνητικής δραστηριότητας που συντελείται στο ΑΠΘ.
 
Το έργο έχει το διακριτό ακρωνύμιο BIOMAC (European Sustainable Bio-based nanoMAterials Community) κι αποτελεί ένα ανοιχτό οικοσύστημα για την επιτάχυνση της κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη, δεδομένου ότι στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα και την ΕΕ αποτελεί η μετάβαση στην κυκλική βιο-οικονομία.  Το BIOMAC έχει συνολικό προϋπολογισμό 16.596.702,50 ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν άμεσα περίπου 120-150 θέσεις εργασίας από τους εταίρους του έργου και 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, θα δημιουργηθούν συνολικά περίπου 1.650 νέες θέσεις εργασίας.
 
Υπεύθυνος του έργου για το ΑΠΘ είναι ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Πολυμερών και Χρωμάτων του Τμήματος Χημείας Δημήτριος Μπικιάρης (https://bikiarislab.wixsite.com/bikiarislab) με συνεργάτη τον Καθηγητή Κώστα Τριανταφυλλίδη, επίσης από το Τμήμα Χημείας.   
 
«Είμαστε περήφανοι που για μία ακόμη φορά το Πανεπιστήμιό μας τίθεται επικεφαλής μεγάλων ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό του ΑΠΘ βρίσκεται πάντοτε στην αιχμή της έρευνας, παράγοντας εξαιρετικό έργο που αναγνωρίζεται διεθνώς προς όφελος της κοινωνίας. Η καινοτομία και η εξωστρέφεια είναι έννοιες ταυτόσημες με το Αριστοτέλειο», επισημαίνει o Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στην επιστημονική ομάδα του έργου.
 
Πώς θα συμβάλει στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας
 
Στόχος του BIOMAC είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος ανοιχτής καινοτομίας, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και δοκιμής νέων νανο-δομημένων βιοπροερχόμενων σύνθετων πολυμερικών υλικών. Έτσι, το BIOMAC απαντά στη σταδιακή εξάντληση των ορυκτών πόρων, όπως είναι το πετρέλαιο, και την κλιματική αλλαγή, καθώς δεν παράγει επιπρόσθετες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.  Με τη χρήση βιοπροερχόμενων ανεξάντλητων πόρων όπως η φυτική βιομάζα, θα αναπτυχθούν νέα υλικά, όπως νανοκυτταρίνη και νανολιγνίνη η οποία θα παραχθεί για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, και βιο-άνθρακας νανοπορώδους δομής. Παράλληλα, από την κατεργασία και κλασμάτωση της βιομάζας θα παραληφθούν ενδιάμεσα προϊόντα  για την παραγωγή κατάλληλων δομικών στοιχείων για τη σύνθεση βιοπολυμερών, όπως ηλεκτρικοί πολυεστέρες και το πολυ(γαλακτικό οξύ) (PLA). Ο συνδυασμός των νανοσωματιδίων με τα βιοπολυμερή θα δώσει εμπορικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με βελτιωμένες ιδιότητες (π.χ. θερμική σταθερότητα, μηχανικές ή αντιβακτηριακές ιδιότητες κ.λπ.).
 
Η επιτυχής λειτουργία του BIOMAC ως κόμβου ανοιχτής καινοτομίας θα  επικυρωθεί σε 2 στάδια.  Στο πρώτο στάδιο θα αναπτυχθούν 5 δοκιμαστικές εφαρμογές, ενώ στο δεύτερο στάδιο θα δημοσιευτεί ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη βιομηχανία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για αξιοποίηση των υλικών και υπηρεσιών του έργου.
 
Οι 5 δοκιμαστικές εφαρμογές που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής:
 
Αυτοκινητοβιομηχανία
Κατασκευή μονωτικών και εξαρτημάτων εσωτερικού χώρου των αυτοκινήτων με χρήση βιορητινών και πολυουρεθανών, ελεύθερων τοξικών ισοκυανικών ομάδων, με υψηλή αντοχή στην τριβή και τη θερμοκρασία. Τα υλικά αυτά θα είναι πλήρως βιοδιασπάσιμα και ανακυκλώσιμα και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανακύκλωσης των πλαστικών απορριμμάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, ιδιαίτερα των τοξικών μονωτικών μερών.
 
Αγροκαλλιέργεια
Θα χρησιμοποιηθούν βιοδιασπάσιμα πολυμερή για την κατασκευή προϊόντων όπως αγροτικά φιλμ και εξαρτήματα φυτωρίων και θερμοκηπίων. Τα υλικά αυτά δεν χρειάζεται να απομακρυνθούν μετά το πέρας της χρήσης τους, αφού είναι πλήρως βιοαποικοδομήσιμα και τα συστατικά της βιοδιάσπασης θα συμβάλουν  στον εμπλουτισμό του εδάφους.
 
Συσκευασία τροφίμων
Παραγωγή βιοαποικοδομήσιμων φιλμ και δοχείων τροφίμων (κεσεδάκια) με ενισχυμένες μηχανικές ιδιότητες αλλά κυρίως με χαμηλότερη διαπερατότητα σε νερό και οξυγόνο, καθώς και με βελτιωμένες αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Τα προϊόντα αυτά αναμένεται να συμβάλουν στη βελτιωμένη συντήρηση/διατήρηση των τροφίμων και στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής αυτών.   
 
Κατασκευές
Τα βιονανοσύνθετα υλικά θα δοκιμαστούν στον κατασκευαστικό κλάδο με παραγωγή κατάλληλων προϊόντων από πολυεστέρες και θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (TPU), με την τεχνολογία 3D εκτύπωσης. Τα τελικά προϊόντα αναμένεται να έχουν υψηλή αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και τη φωτιά, καθώς, επίσης, και αντιρρυπαντικές και αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες.
 
Εκτυπώσιμα ηλεκτρονικά (Printed Electronics)
Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη αγώγιμων ελαστικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (υφάσματα με ενσωματωμένους θερμικούς-ηλεκτρικούς αγωγούς) με χρήση θερμοπλαστικών πολυουρεθανών και πολυεστέρων και αγώγιμων νανοπροσθέτων.
 
Μετά την επιτυχή ανάπτυξη των υλικών στις πέντε τεχνολογικές εφαρμογές, το BIOMAC θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ανοιχτό οικοσύστημα παρέχοντας πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα επιτεύγματά του σε βιομηχανίες, εταιρείες και ερευνητικούς φορείς μέσω ενός ενιαίου σημείου εισόδου (Single Entry Point).
 
Η  εναρκτήρια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τετραετούς ερευνητικού έργου, το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Horizon2020, έγινε τον Ιανουάριο του 2021. Από την Ελλάδα  συμμετέχουν ακόμη 4 εταιρείες:  CreativeNano (https://www.creativenano.gr), Nanotypos (http://www.nanotypos.com), Exelisis (https://www.exelisis.gr) και RDC (https://www.rdc.gr/). 
 

Δελτίο Τύπου Γραφείο Τύπου

National Forum του Προγράμματος Erasmus+ “Επαγγελματική κατάρτιση για ειδικούς εξαγωγών”

Τετ, 17/02/2021 - 14:55

Πρόσκληση
Εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούμε στο National Forum του Προγράμματος Erasmus+ “Επαγγελματική κατάρτιση για ειδικούς εξαγωγών” το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 11:00.
Στο πλαίσιο του National Forum θα παρουσιαστεί το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και η Ευρωπαϊκή δικτύωση Ιδρυμάτων που θα το παρέχουν.
Το National Forum θα πραγματοποιηθεί στο ΑΠΘ με τηλεδιάσκεψη.
Προκειμένου να συμμετέχετε σας παραθέτουμε τον ακόλουθο σύνδεσμο zoom:
https://authgr.zoom.us/j/97445397238?pwd=bmNwd0x4UFp6ZUtWd1FqNWNmMDY5dz09
Meeting ID: 974 4539 7238
Passcode: 117010
Ανυπομονούμε για τη συμμετοχή σας!

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου
Γρηγόριος Ζαρωτιάδης

Κοσμήτορας
Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

4ο Θεματικό Workshop του έργου Erasmus +, με τίτλο «Επαγγελματική κατάρτιση για ειδικούς εξαγωγών»

Τετ, 17/02/2021 - 11:35

Πρόσκληση

Εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στο 4ο Θεματικό Workshop του έργου Erasmus +, με τίτλο «Επαγγελματική κατάρτιση για ειδικούς εξαγωγών» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 στις 16:00 (Athens time, GMT+2).
Το 4ο Θεματικό Workshop διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τηλεδιάσκεψη.
Σας παραθέτουμε τον ακόλουθο σύνδεσμο zoom
https://authgr.zoom.us/j/98162612834?pwd=Z0lDUEdxQVdDWnI2RHVNYVA5WEliZz09
Meeting ID: 981 6261 2834
Passcode: 563437
Ανυπομονούμε για τη συμμετοχή σας!
Με εκτίμηση,
Γρηγόριος Ζαρωτιάδης,
Project Manager

invitation_4th_thematic_workshop-2.pdf

Διατμηματικά μαθήματα γαλλικής γλώσσας (επίπεδο Α2) από το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών

Τετ, 17/02/2021 - 11:05

Το Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών στο πλαίσιο των δωρεάν μαθημάτων του θα προσφέρει για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, σε φοιτητές/ήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διατμηματικά μαθήματα γαλλικής γλώσσας (επίπεδο Α2) (κωδικός: ΓΑΛ-A2Β) κατά το χρονικό διάστημα από 22 Φεβρουαρίου έως 11 Ιουνίου 2021.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων στη γαλλική γλώσσα (επίπεδο Α2) στο τέλος του εξαμήνου.

Πληροφορίες για το μάθημα:
• Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/ήτριες όλων των Τμημάτων του Α.Π.Θ., που δεν πρόκειται να ορκιστούν κατά τη διάρκεια του Προγράμματος.
• Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η γνώση της γαλλικής γλώσσας σε αρχικό επίπεδο Α2.
• Το μάθημα θα διδάσκεται εβδομαδιαίως (3 ακαδημαϊκές διδακτικές ώρες) κάθε Τετάρτη, 11:00-13:30 από τη διδάσκουσα κ. Τρ. Καδόγλου, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το πρώτο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021.
Οι φοιτητές/ήτριες που ενδιαφέρονται, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική online αίτηση, στην οποία θα επισυνάψουν αρχείο (.pdf ή .zip μορφή) στο οποίο θα περιλαμβάνεται το απαραίτητο αποδεικτικό γνώσης της γαλλικής γλώσσας (επίπεδο Α1) και πρόσφατο αντίγραφο της αναλυτικής βαθμολογίας.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 8:00 π.μ.

Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών gallika_a2_kadogloy_anakoinosi_ee_2021.pdfΥπεύθυνος επικοινωνίας: Ελένη ΚουτούσηE: info@lance.auth.grW: http://www.lance.auth.grΤ: 2310995165

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr