Εγγραφή στο Ροή ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ενημερώθηκε: πριν από 4 ώρες 4 λεπτά

Στο Λονδίνο η έκθεση φωτογραφίας «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ»

πριν από 6 ώρες 19 λεπτά

Μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Στουτγκάρδη, η έκθεση φωτογραφίας με πολύ σπάνιο υλικό «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ» ταξιδεύει και πάλι εκτός συνόρων, αυτή τη φορά στο Λονδίνο.

H Κεντρική Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα ‘Eleni’ των Daughters Of Penelope του Λονδίνου και το Τμήμα ΑHEPA Hj1 των Αθηνών, το MOMUS-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία παρουσιάζουν την έκθεση στο κοινό του Λονδίνου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά το αρχειακό υλικό των δύο φωτογράφων, που αποτύπωσαν με τον φακό τους εντυπωσιακές, άγνωστες και άκρως γοητευτικές πτυχές της Πόλης της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.00 (ώρα Αγγλίας), στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, London, Bayswater, W2 4LQ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις  15 Δεκεμβρίου 2019.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 10 φωτογραφίες και ένα βίντεο με 104 φωτογραφίες, προερχόμενες από τη Φωτοθήκη της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, των Jean Pascal Sebah (1872-1947) και Polycarpe Joaillier (1848-1904), οι οποίοι δημιούργησαν το φωτογραφικό εργαστήριο Sebah & Joaillier και ασχολήθηκαν κυρίως με τη φωτογράφιση της Κωνσταντινούπολης και της Αιγύπτου. Οι δύο φωτογράφοι επιδίωκαν να παράγουν εντυπωσιακά φωτογραφικά λευκώματα, τα οποία προορίζονταν να πουληθούν σε επισκέπτες από τη Δύση που γοητεύονταν από το φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία του παρελθόντος. Ωστόσο, σε κάποιες από τις φωτογραφίες εμφανίζονται δείγματα της πρόθεσής τους να δημιουργήσουν όχι μόνο ντοκουμέντα, αλλά και έργα τέχνης.

Στο κείμενο των επιμελητών της έκθεσης, Θοδωρή Μάρκογλου, Αντώνη Σαραγιώτη, και Μαρίας Φαρμάκη, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται: «Οι εικόνες με τα χαρακτηριστικά της καρτ ποστάλ είναι συγχρόνως και απόπειρες διαχείρισης του φωτός και της σκιάς στη σύνθεση. Είναι ηθογραφικές και εθνογραφικές, αλλά ταυτόχρονα η παρουσία της ανθρώπινης μορφής ‘‘καδράρεται’’ σ' ένα μελαγχολικό, συμβολικό, ενίοτε σουρεαλιστικό, τοπίο, εικόνες δηλαδή τουριστικές, αλλά με βαθιά εικαστικό χαρακτήρα. Η διττή αυτή φύση καθιστά τις εικόνες αυτές ξεχωριστές ακόμη και σήμερα, όχι μόνο ως ντοκουμέντα της εποχής και ως δείγματα της τεχνολογίας της, αλλά και ως προσπάθειες της φωτογραφίας του 19ου αιώνα να ανυψωθεί στο επίπεδο των καλών τεχνών».

Σημειώνεται ότι το σπάνιο αυτό φωτογραφικό υλικό εκτέθηκε για  πρώτη φορά από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2017 στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας. Τον Οκτώβριο του 2017 μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και, στη συνέχεια, παρουσιάστηκε (Μάιος-Ιούνιος 2018) στο Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης. Τον Νοέμβριο του 2018 παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Στουτγκάρδη (Feuerbach),  τον Ιούνιο του 2019 στην Ακαδημία Αθηνών και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019 στο Ζιντζιρλί Τζαμί Σερρών, εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου

Η Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου αποτελεί δωρεά του ομογενή από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1963. Με τακτοποιημένο το ποικίλου περιεχομένου προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Τρικόγλου, με ψηφιοποιημένο τον κατάλογο και πολλά αντικείμενα της συλλογής, το μέγεθος της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, της «κιβωτού της μνήμης του ελληνισμού», όπως αποκαλούσε ο δωρητής τη συλλογή του, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ περιλαμβάνει 14.012 τόμους βιβλίων, που αντιστοιχούν σε 10.783 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους για την ελληνική ιστορία, κυρίως την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, για την αρχαιολογία, τη λαογραφία, τη  λογοτεχνία, τον περιηγητισμό, τον φιλελληνισμό και γενικότερα για τον ελληνισμό της Μεσογείου, με πολλές σπάνιες εκδόσεις και λευκώματα (από το 1495 έως τα μέσα του 20ού αιώνα).

Δελτίο Τύπου Αφίσα έκθεσηςΓραφείο Τύπου

Ανακοίνωση για την εκλογή του Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ Bosch

πριν από 7 ώρες 55 λεπτά

Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια προς το νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ (Leandro) Bosch του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που καλείται να ποιμάνει τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Χιλή, Παραγουάη, Περού, Βολιβία, Ισημερινό (Εκουαδόρ), Σουρινάμ, Γουϊάνα και Γαλλική Γουϊάνα.

Ο σαραντατριάχρονος κ. Ιωσήφ, Αργεντινής καταγωγής, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής μας Σχολής (2002), με μεταπτυχιακό τίτλο (2006) και διδακτορική διατριβή (2012) από το ίδιο Τμήμα. Μάλιστα πριν από ένα μήνα παρουσίασε και τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο Α.Π.Θ. Παράλληλα έκανε σπουδές στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης με λήψη μεταπτυχιακού τίτλου και διδακτορικής διατριβής. Ο κ. Ιωσήφ μαζί με τη λαμπρή του ιερατική διακονία είναι ένας εξέχων ερευνητής που κινείται με άνεση στο χώρο της Ορθόδοξης και Δυτικής Θεολογίας, της Πατερικής Γραμματείας αλλά και του διαχριστιανικού διαλόγου.

Το Α.Π.Θ. είναι περήφανο για την πορεία του πρώτου Αργεντινού στην καταγωγή Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες και Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Ιωσήφ και είναι πρόθυμο να στηρίξει όχι μόνο την προσπάθειά του στη Νότια Αμερική αλλά θα τον θεωρεί πάντα ένα ισχυρό εκπρόσωπό του στο άνοιγμά του προς την Ισπανόφωνη επιστημονική κοινότητα της Νοτίου Αμερικής.

Οι Πρυτανικές Αρχές

Γραφείο Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης Πρυτανικών Αρχών

Διεθνές Συνέδριο/Ημερίδα του έργου "Via Carpatia" από την Σχολή Ο.Π.Ε.

πριν από 7 ώρες 56 λεπτά

Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και ειδικότερο το διεπιστημονικό εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών μελετών σας προσκαλούν σε Διεθνές Συνέδριο/Ημερίδα του έργου/project "Via Carpatia"

Δείτε το πρόγραμμα και την πρόσκληση στην εκδήλωση

E-mail: kotsia@eps.auth.grΤηλέφωνο: 2310996530Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών ΕπιστημώνΔιεπιστημονικό εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών ΜελετώνΥπεύθυνος επικοινωνίας: Κότσια Γεωργία, Διοικητικό Προσωπικό (Κοσμητεία Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών)Συμπληρωματικά στοιχεία επικοινωνίας: 

Προϊσταμένη Γραμματείας Κοσμητείας
Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
MBA Executive, Kingston Univ. U.K.
MA'S in Science, I H U Greece

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος, 2019 - 18:00 έως 21:00 Χώρος: Κτίριο Επιτροπής Ερευνών (ΕΛΚΕ) Α.Π.Θ. (κόκκινο κτίριο)Συνημμένα αρχεία:  Πρόγραμμα εκδήλωσης Πρόσκληση εκδήλωσης

Δημόσια Κλήρωση για τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων για συνοπτικούς διαγωνισμούς παροχής υπηρεσιών

πριν από 8 ώρες 6 λεπτά

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την Τρίτη, 10-12-2019 και ώρα 10:15 π.μ., στο Τμήμα Διοίκησης, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια κλήρωση μεταξύ των προτεινόμενων μελών του αριθ. 11723/4-12-2019 εγγράφου του Τμήματος Προμηθειών της Διεύθυνσης Περιουσίας και Προμηθειών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ, για να οριστούν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων για συνοπτικούς διαγωνισμούς παροχής υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται από το Τμήμα Προμηθειών.

ΑΠΟ  ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Π.Θ.

 

 

 

 

 

 

Δημόσια Κλήρωση για τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων για συνοπτικούς διαγωνισμούς προμήθειας ειδών

πριν από 8 ώρες 20 λεπτά

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

Την Τρίτη, 10-12-2019 και ώρα 10:00 π.μ., στο Τμήμα Διοίκησης, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια κλήρωση μεταξύ των προτεινόμενων μελών του αριθ. 11722/4-12-2019 εγγράφου του Τμήματος Προμηθειών της Διεύθυνσης Περιουσίας και Προμηθειών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ, για να οριστούν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων για συνοπτικούς διαγωνισμούς προμήθειας ειδών, που πραγματοποιούνται από το Τμήμα Προμηθειών.

ΑΠΟ  ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Π.Θ.

 

 

 

 

 

Δύο βραβεία για τις δράσεις της κέρδισε η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ IEEE AUTh Student Branch

πριν από 10 ώρες 7 λεπτά

Δύο σημαντικές διακρίσεις για το έργο και τις δράσεις του, το Darrel Chong Student Activity Award και το IEEE Regional Exemplary Student Branch Award 2019, απέσπασε το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ (IEEE Aristotle University of Thessaloniki Student Branch).

Το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ ξεχώρισε, μαζί με άλλες 21 ομάδες, ανάμεσα σε 2.000 φοιτητικά παραρτήματα του ΙΕΕΕ σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας, στις 17 Νοεμβρίου 2019, το Darrel Chong Student Activity Award για το έτος 2018. Το βραβείο αυτό συνιστά την αναγνώριση αξιόλογων, ποιοτικών δράσεων που ωφελούν την κοινότητα των μηχανικών και υπηρετούν το όραμα του ΙΕΕΕ. Η συγκεκριμένη διάκριση απονεμήθηκε στο IEEE AUTh Student Branch για τη διοργάνωση της εκδήλωσης Career Day 2017. Το Career Day είναι μια ετήσια εκδήλωση που οργανώνει το φοιτητικό παράρτημα του ΙΕΕΕ στο ΑΠΘ. Απευθύνεται, κυρίως, σε φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και φιλοξενεί συμβουλευτικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο την επαφή των φοιτητών με την αγορά εργασίας.

Το βραβείο IEEE Regional Exemplary Student Branch Award 2019 απονεμήθηκε στο φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ τόσο για το αξιόλογο έργο του κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και ως αναγνώριση της συνολικής προσπάθειας των εθελοντών φοιτητών να συνδράμουν τη φοιτητική κοινότητα των μηχανικών. Η απονομή του βραβείου έγινε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Φοιτητών και Νεαρών Επαγγελματιών του ΙΕΕΕ, στις 9 Νοεμβρίου 2019, στην Ξάνθη. Η διάκριση αυτή απονέμεται στο φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών τεχνολογίας στον κόσμο ο οποίος στοχεύει στην προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και της αριστείας προς όφελος της ανθρωπότητας. Το IEEE και τα μέλη του έχουν ως στόχο να εμπνέουν την παγκόσμια κοινότητα μέσω υψηλά αναφερόμενων δημοσιεύσεων, συνεδρίων, προτύπων τεχνολογίας και επαγγελματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στο ΑΠΘ (Aristotle University of Thessaloniki IEEE Student Branch, https://www.facebook.com/IeeeAuthSB/) είναι ενεργό μέλος της φοιτητικής κοινότητας του ΑΠΘ τα τελευταία 20 χρόνια και τα μέλη του σήμερα είναι  περισσότερα από 200. Στόχος της ομάδας είναι να υποστηρίξει τη συμμετοχή των φοιτητών σε δράσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, μέσω σεμιναρίων, συνεδρίων, workshops, events, διαγωνισμών και εκπαιδευτικών εκδρομών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με την ομάδα iGEM Thessaloniki, η οποία διακρίθηκε με χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019

Τετ, 04/12/2019 - 14:35

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, υποδέχτηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, στην Πρυτανεία, τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaloniki, προκειμένου να τα συγχαρεί για το χρυσό μετάλλιο που τους απονεμήθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης, και το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Μαλούση

H ομάδα του ΑΠΘ διακρίθηκε μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων φοιτητών-φοιτητριών από κορυφαία Πανεπιστήμια (μεταξύ άλλων το ΜΙΤ, το Harvard, το Cambridge και το Oxford University) 40 χωρών. Η iGEM Thessaloniki συστάθηκε το 2017 και έχει λάβει μέρος στον ίδιο διαγωνισμό και τα προηγούμενα χρόνια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο το έτος 2017 και το ασημένιο μετάλλιο το 2018.

Τη φετινή της διάκριση η iGEM Thessaloniki απέσπασε για τη σχεδίαση και την ανάπτυξη του POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered into DNA Oligo Networks), που αποτελεί τον πρώτο DNA υπολογιστή που μπορεί να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικά βιομόρια ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών, όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της iGEM Thessaloniki μοιράστηκαν με τον Πρύτανη του ΑΠΘ την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο σχεδίασαν και ανέπτυξαν τον υπολογιστή POSEIDON, και συνομίλησαν μαζί του για τις ευρύτερες προοπτικές της έρευνας που πραγματοποίησαν.

«Είμαστε περήφανοι για την επιτυχία σας και την υψηλή διάκριση που λάβατε. Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα περήφανοι για την έρευνα που πραγματοποιήσατε, η οποία αποτελεί τη βάση για τη μοριακή μελέτη και άλλων τύπων νεοπλασίας. Μέσα από τη διεπιστημονικότητα και την άριστη συνεργασία κατορθώσατε ένα σημαντικό επίτευγμα με ευρύτερες κοινωνικές προοπτικές. Είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας επόμενο βήμα, έτσι ώστε η έρευνά σας να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου και συνεχάρη τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για τις υψηλές επιδόσεις τους.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό iGEM 2019 είναι: η Αλίκη Αθανασιάδου (Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ), Απόστολος Ιωαννίδης (Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ), Κυριακή Καραβά (Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ), Χαράλαμπος Μαλαθούνης (Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ), Ιωάννης Μαλιούρης (Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ), Πλάτων Μεγαγιάννης (Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ), Σοφία Μωυσιάδου (Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ) και Κριστίνε Χαναγκιάν (Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας). Για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας της ομάδας καθοριστική ήταν και η συμβολή του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Κοζολάκη.

Επιστημονικά υπεύθυνοι της ομάδας είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, και ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Μόσιαλος.  Επιστημονικοί σύμβουλοι και υποστηρικτές της iGEM είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης, και το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Μαλούση

Η iGEM Thessaloniki έχει ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για τη συμμετοχή της στον επόμενο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητά φοιτητές και φοιτήτριες για την ανανέωση της ομάδας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdvF5Q6ouYuoF1kIcsICoixE_yI3UWuI6RBRUaG_dt0R19aA/viewform έως και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://2019.igem.org/Team:Thessaloniki (POSEIDON)

www.igem.org  (Παγκόσμιος Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM)

 

i-GEM Thessaloniki:

Facebook: iGEM Thessaloniki
Instagram: igem.thessaloniki
Twitter: igemthess

E-mail: igemthessaloniki@gmail.com

 

Επισυνάπτονται οι φωτογραφίες:

Φωτογραφία 1: (Στο κέντρο) ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, (από αριστερά) ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Μαλούση, και τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaloniki: Χαράλαμπος Μαλαθούνης, Πλάτων Μεγαγιάννης, Σοφία Μωυσιάδου, Κυριακή Καραβά, Αλίκη Αθανασιάδου και Απόστολος Ιωαννίδης.

Φωτογραφία 2: (Στο κέντρο) ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, (από αριστερά) το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αντιγόνη Μαλούση, ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μιχαήλ Αϊβαλιώτης, και τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaloniki: Χαράλαμπος Μαλαθούνης, Απόστολος Ιωαννίδης και Αλίκη Αθανασιάδου.

Φωτογραφίες 3 & 4: Τα μέλη της ομάδας iGEM Thessaloniki στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019, στη Βοστώνη.

Δελτίο Τύπου Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2 Φωτογραφία 3Γραφείο Τύπου

Συνέδριο του Προγράμματος «POWER -Placement Opportunities with Entrepreneurial Reach» για Πρακτική Άσκηση

Τετ, 04/12/2019 - 10:05

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο ΚΑ2 knowledge Alliance με τίτλο: 

" POWER -Placement Opportunities with Entrepreneurial Reach"μαζίμετουςπαρακάτωεταίρους: 

European University Foundation 

Technoport

University of Alcala 

Tetuan Valley

University of Eastern Finland

New Factory

Innovation Zone

University of Latvia

Lodz University of Technology

To έργο αφορά στη δημιουργία ενός βιώσιμου, πανευρωπαϊκού συστήματος εύρεσης θέσεων  πρακτικής άσκησης σε νέους ερευνητές, το οποίο επικεντρώνεται πρωτίστως στην τοποθέτηση ατόμων, με υψηλά προσόντα, σε θέσεις πρακτικής άσκησης  σε νεοφυής εταιρίες.  Το έργο θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία 5 πανεπιστημίων και 4 θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν από κοινού σύγχρονα, στοχευμένα και φιλικά προς το χρήστη εργαλεία ΤΠΕ, καθώς και θα προσφέρουν πλήρεις οδηγίες και υλικό υποστήριξης (μέσω μικτών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαδικτυακών μαθημάτων και κατευθυντήριων γραμμών) στους σημερινούς και μελλοντικούς επιχειρηματίες. 

Το έργο «POWER -Placement Opportunities with Entrepreneurial Reach»  σκοπεύει να αναπτύξει εργαλεία  για την οικοδόμηση ενός εξαιρετικά ελκυστικού και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των τοποθετήσεων για πρακτική άσκηση, εξασφαλίζοντας έτσι ότι είναι χρήσιμα :

- Για τους σημερινούς φοιτητές και μελλοντικούς πτυχιούχους σε όλη την ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες καθώς και την απασχολησιμότητα τους σε μία αναπτυσσόμενη και ανταγωνιστική αγορά εργασίας. 

- Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις - Startups ώστε να εξασφαλιστεί η απασχόληση  (τοπική και διεθνής) σε  αυτές, από υψηλής ποιότητας  δυναμικό, που θα ενισχύσει την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

-Για τα πανεπιστήμια προκειμένου να εκσυγχρονίσουν και να ψηφιοποιήσουν τα εργαλεία διαχείρισης  των τοποθετήσεων για πρακτική άσκηση σε νεοφυείς εταιρίες, αυξάνοντας έτσι την προσβασιμότητα και την προβολή των ευκαιριών τοποθέτησης για τους σπουδαστές και νέους ερευνητές τους , όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο  αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος,  διοργανώνεται το πρώτο συνέδριο, στις 10 Δεκεμβρίου 2019  ημέρα  Τρίτη, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ (οδός  Γ’ Σεπτεμβρίου). 

Μπορείτε να δείτε σχετικές πληροφορίες, καθώς και το πρόγραμμα εδώ:  https://www.power-placements.eu/events-1/ege-powerful-placements-in-startups

 

URL: https://dasta.auth.gr/show_news.aspx?sid=2&id=26957E-mail: akouimtz@auth.grΤηλέφωνο: 2310 996644Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και ΣταδιοδρομίαςΑλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.Υπεύθυνος επικοινωνίας: Κουϊμτζή Αικατερίνη, Administrative Staff (Career Services Office)Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τρίτη, 10 Δεκέμβριος, 2019 (All day)Χώρος: Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α)

Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με αντιπροσωπεία από το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας

Τρί, 03/12/2019 - 16:22

 

Με εκπροσώπους ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ρωσίας, του Moscow Pedagogical State University (Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας), συναντήθηκε σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία, συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Στ. Κωβαίος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Θωμαή Αλεξίου, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Ελένη Μπαξεβανίδου.

Η αντιπροσωπεία του Moscow Pedagogical State University αποτελούνταν από τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης, Nataliya Zamerchenko, και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης, Andrei Kuznetsov.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης υπογραφής Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Η Συμφωνία προβλέπει την υποδοχή 30 προπτυχιακών φοιτητών, ανά εξάμηνο, από το Moscow Pedagogical State University για σπουδές στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ.  

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, τόνισε τη σημασία στήριξης αυτού του είδους της συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών. Δήλωσε, ακόμη, ότι η Συμφωνία Συνεργασίας που πρόκειται να υπογραφεί με το Moscow Pedagogical State University «ενισχύει την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου μας και αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της ακτινοβολίας του στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης, Nataliya Zamerchenko, δήλωσε ότι το Moscow Pedagogical State University προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η οποία θα προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ρωσίας.

Φωτογραφία Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Career Day

Τρί, 03/12/2019 - 16:18

Το φοιτητικό παράρτημα IEEE του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το IEEE Greece CAS/SSC Jt. Chapter, οργανώνει για άλλη μία χρονιά το πολυαναμενόμενο event Career Day την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, στο ΚΕΔΕΑ.

 

To Career Day απευθύνεται κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και θα φιλοξενεί συμβουλευτικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές εταιρείες.

 

Στόχος αυτής της ημερίδας είναι οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή:

 

- με την αγορά εργασίας και με φορείς στους οποίους θα μπορούσαν μελλοντικά να αναζητήσουν εργασία,

 

- με τα επιστημονικά αντικείμενα που απασχολούν τους σύγχρονους επαγγελματίες ηλεκτρολόγους μηχανικούς,

 

- με επιχειρηματικές ευκαιρίες και τρόπους δημιουργίας της δικής τους επιχείρησης.

 

- να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και διπλωματικής εργασίας, σε συνεργασία με τις παρούσες εταιρείες.

 

Κατά τη διάρκεια του Career Day θα υπάρχουν τραπεζάκια πληροφοριών για επιχειρήσεις, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να ενημερωθούν, να δώσουν τα βιογραφικά τους και να συζητήσουν κατ' ιδίαν με τους εκπροσώπους των εταιρειών.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις εταιρείες και οι εγγραφές για την υποβολή βιογραφικών θα ανακοινωθούν σύντομα!

 

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/541005163126580/.

 

#CareerDay2019

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη, 4 Δεκέμβριος, 2019 (All day)Χώρος: ΚΕΔΕΑ.

Με 7 καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα συμμετέχει το ΑΠΘ στη Γ΄ φάση του προγράμματος «Greek Diaspora Fellowship Program»

Τρί, 03/12/2019 - 15:06

Με στόχο την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων, αμοιβαία επωφελών συνεργασιών ανάμεσα σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Καναδά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Greek Diaspora Fellowship Program».

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του στους πρώτους δύο κύκλους του προγράμματος, το ΑΠΘ συμμετέχει στον τρίτο κύκλο με εφτά καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα, ανάμεσα στις 37 ερευνητικές προτάσεις που επιλέχτηκαν.

Το πρόγραμμα «Greek Diaspora Fellowship Program» παρέχει τη δυνατότητα στα ελληνικά Πανεπιστήμια να φιλοξενήσουν Έλληνες επιστήμονες-ακαδημαϊκούς που εργάζονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, καθώς και τη Νότια Αφρική, με στόχο τις ερευνητικές συνεργασίες, την από κοινού ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διδασκαλία και την καθοδήγηση φοιτητών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει το Institute of International Education των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι του ΑΠΘ, οι τίτλοι των επιλεγμένων προγραμμάτων και οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στους οποίους έχουν απονεμηθεί υποτροφίες είναι:

-Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Χρήστος Χατζηδούκας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Collaborative Research in Algae for Production of Biofuels and Bioproducts», θα φιλοξενήσει τον Δρ. Γεώργιο Φιλιππίδη από το University of South Florida (USF).

-Ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χρυσάφης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Next generation bioactive and antibacterial glass-ceramics for tissue healing and regeneration», θα φιλοξενήσει τη Δρ. Ξανθίππη Χατζησταύρου από το Michigan State University.

-Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Ευάγγελος Ευθυμίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «TAll BUilding Structural Design (TABU): Collaborative Research‚ Curriculum Co-development and Graduate Research Mentoring and Teaching», θα φιλοξενήσει τη Δρ. Σοφία Γαυρίδου από το University of California.

-Το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ μαζί με τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρη Καρδάση, και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Fostering Metabolic Biology research in three Greek Universities via research collaborations‚ graduate teaching and student mentoring», θα φιλοξενήσουν τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δροσάτο από το Lewis Katz School of Medicine at Temple University.

-Η Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Κοσμίδου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Fostering clinical neuroscience training and research at AUTh through fMRI experiments‚ curriculum development and mentoring: Phase II», θα φιλοξενήσει τη Δρ. Αλεξάνδρα Τουρούτογλου από το Harvard Medical School.

-Ο Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Χριστόφορος Κωτσάκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Collaborative Research on Improved Algorithms for Unmanned Aerial Systems (UASs) Data Analysis in Aerial Photogrammetry and Earth Surveying Applications», θα φιλοξενήσει τον Δρ. Δημήτριο Μπόλκα από το Pennsylvania State University Commonwealth Campus.

-Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Σωτήριος Νατσιάβας, στο πλαίσιο του προγράμματος «On the application of NES (nonlinear energy sinks) to railway bridges; Collaborative research on the application of NES to complex mechanical systems including moving mass and unilateral and bilateral constraints; Co-Develop a system for vibration control and damage limitation of bridges; Collaboration of research groups», θα φιλοξενήσει τον Καθηγητή Αλέξανδρο Βακάκη από το University of Illinois at Urbana-Champaign.

Δελτίο ΤύπουΓραφείο Τύπου

Η πρώτη αποστολή «πλανητικής άμυνας» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με συμμετοχή του ΑΠΘ

Τρί, 03/12/2019 - 13:30

Εγκρίθηκε η διαστημική αποστολή Hera  με συμμετοχή του ΑΠΘ,  στη συνάντηση των κρατών-μελών της ESA σε επίπεδο Υπουργών, που έλαβε χώρα στη Σεβίλλη το διήμερο 27-28/11/2019.

Εκεί εγκρίθηκε ο σχεδιασμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την επόμενη προγραμματική περίοδο (Space19+). Μία από τις διαστημικές αποστολές που πήραν το «πράσινο φώς» είναι και η διαπλανητική αποστολή Hera – η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας της ESA.

Στην επιστημονική Ομάδα Διερεύνησης (Investigation Team) της Hera συμμετέχει ο Αν. Καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής κ. Κλεομένης Τσιγάνης και η ερευνητική ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής.

Η αποστολή Hera αποτελεί το Ευρωπαϊκό σκέλος της διεθνούς αποστολής AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment – Πρόσκρουση σε Αστεροειδή και Αξιολόγηση της Εκτροπής), που υλοποιείται σε συνεργασία της ESA με τη NASA. Πρόκειται για το πρώτο στην ιστορία πείραμα εκτροπής της τροχιάς ενός (δυνητικά) επικίνδυνου ουράνιου σώματος από τον άνθρωπο!

Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο: https://www.esa.int/Safety_Security/Hera

Τμήμα ΦυσικήςΥπεύθυνος επικοινωνίας: Κλεομένης ΤσιγάνηςΤ: 2310998963

Εγκρίθηκε η διαστημική αποστολή Hera με συμμετοχή του ΑΠΘ Η πρώτη αποστολή «πλανητικής άμυνας» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Τρί, 03/12/2019 - 12:51

 

Στη συνάντηση των κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space AgencyESA) σε επίπεδο Υπουργών, που έλαβε χώρα στη Σεβίλλη το διήμερο 27-28/11/2019, εγκρίθηκε ο σχεδιασμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την επόμενη προγραμματική περίοδο (Space19+). Μία από τις διαστημικές αποστολές που πήραν το «πράσινο φως» είναι και η διαπλανητική αποστολή Hera – η πρώτη αποστολή «πλανητικής άμυνας» του ESA.

Στην επιστημονική Ομάδα Διερεύνησης (Investigation Team) της Hera συμμετέχουν ο Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης, και η ερευνητική ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, με τον κ. Τσιγάνη, προκειμένου να τον συγχαρεί για το σπουδαίο επίτευγμά του. «Η επιλογή της ομάδας του κ. Τσιγάνη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ESA να συμμετάσχει στη διαστημική αποστολή Hera αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη του υψηλού επιπέδου εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει το ΑΠΘ αλλά και του σπουδαιότατου ερευνητικού έργου που επιτελείται σε αυτό. Το Αριστοτέλειο πρωτοστατεί σε μια στρατηγικής σημασίας διαστημική αποστολή για την “πλανητική άμυνα” του ESA. Είμαστε περήφανοι που το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό και φιλόδοξο πρόγραμμα. Είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Η αποστολή Hera αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος της διεθνούς αποστολής AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment – Πρόσκρουση σε Αστεροειδή και Αξιολόγηση της Εκτροπής), που υλοποιείται σε συνεργασία του ESA με τη NASA. Πρόκειται για το πρώτο στην ιστορία πείραμα εκτροπής της τροχιάς ενός (δυνητικά) επικίνδυνου ουράνιου σώματος από τον άνθρωπο.

Σκοπός της AIDA είναι να διερευνήσει κατά πόσον η ανθρωπότητα διαθέτει την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική δυνατότητα να αποφύγει μια, πιθανώς, μοιραία πρόσκρουση αστεροειδή στη Γη, εάν είναι γνωστό ότι οι τροχιές του αστεροειδή και της Γης πρόκειται να διασταυρωθούν στο μέλλον. Θεωρητικές μελέτες έχουν δείξει ότι, για αντικείμενα με διαστάσεις 100-200 μέτρων, η βέλτιστη μέθοδος αποτροπής είναι και η απλούστερη: ένα αρκετά μεγάλο διαστημόπλοιο επιταχύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο και «πετιέται» πάνω στον «εισβολέα». Αν καταστεί εφικτό αυτό να επιτευχθεί αρκετά πριν από την προβλεπόμενη σύγκρουση, η τροχιά του αστεροειδή θα αποκλίνει όσο χρειάζεται ώστε να αποφύγει τη Γη.            

Όμως, αν το πείραμα δεν γίνει τουλάχιστον μια φορά στο «εργαστήριο» – δηλαδή, στο διάστημα – δεν μπορεί να υπάρξει βεβαιότητα ούτε για το ακριβές μέγεθος της εκτροπής, ούτε για το εάν θα είναι δυνατόν να ξεπεραστούν όλα τα πιθανά τεχνικά προβλήματα, αν χρειαστεί, «σε πραγματικό χρόνο». Μετά από πολυετείς μελέτες, η διεθνής επιστημονική κοινότητα κατέληξε σε έναν ευρέως αποδεκτό σχεδιασμό του πειράματος: τη διπλή αποστολή AIDA.

Το 1ο σκέλος της AIDA, με την ονομασία DART (Double Asteroid Redirection Test), θα εκτελεστεί από τη NASA. Το 2021 θα εκτοξευτεί το 500 κιλών σκάφος DART, που αποτελεί το «βλήμα» του πειράματος. Στόχος του ο διπλός αστεροειδής «Δίδυμος» που θα προσεγγίσει τη Γη σε μικρή, αλλά απολύτως ασφαλή απόσταση το 2022. Πρόκειται για έναν «μεγάλο» αστεροειδή (διαμέτρου 800 μέτρων) και έναν «μικρό» (150 μέτρων) που περιφέρεται γύρω από τον μεγάλο σε απόσταση μόλις 1.200 μέτρων, με περίοδο 12 ώρες. Τον Οκτώβριο του 2022 το DART θα πέσει στον «μικρό» με ταχύτητα 25.000 χλμ./ώρα. Η σφοδρή αυτή πρόσκρουση αναμένεται να εκτρέψει τον «μικρό» από την τροχιά του, μειώνοντας ελαφρά την ακτίνα και την περίοδό της, κάτι που θα μπορεί να ανιχνευτεί από τα μεγάλα, επίγεια τηλεσκόπια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιγάνη, «αν μέναμε εκεί, τότε θα χάναμε μια μοναδική ευκαιρία: να πάρουμε όση περισσότερη πληροφορία μπορούμε από ένα ανεπανάληπτο πείραμα, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως την απόκριση του στόχου και να διερευνήσουμε τα όρια των δυνατοτήτων της επιλεγμένης μεθόδου αποτροπής. Πόσο μεγάλα αντικείμενα μπορούμε να εκτρέψουμε; Μπορούμε να είμαστε το ίδιο αποδοτικοί απέναντι σε όλους τους τύπους (σύσταση) αστεροειδών;». Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο εάν ένα δεύτερο σκάφος επισκεφτεί εκ νέου τον «Δίδυμο» και καταγράψει την κατάστασή του μετά την πρόσκρουση του DART, συλλέγοντας δεδομένα τα οποία οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναλύσουν και να αντιπαραβάλουν με τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων τους.

Η πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου της ESA σφράγισε τη βούληση των κρατών-μελών να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διεθνή προσπάθεια σχεδιασμού ενός λειτουργικού συστήματος πλανητικής άμυνας στο μέλλον, εγκρίνοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του 2ου σκέλους της AIDA: την ευρωπαϊκή αποστολή Hera, η οποία θα εκτοξευτεί το 2023 και αναμένεται να συναντήσει τον «λαβωμένο» «Δίδυμο» το 2026.

                                                                            

Η καταγραφή της τροχιακής κατάστασης του «Διδύμου», η τομογραφία του μέσω ραντάρ και η λεπτομερής χαρτογράφηση του κρατήρα πρόσκρουσης του DART είναι οι κύριοι στόχοι της αποστολής. Το μητρικό σκάφος της Hera θα συνοδεύεται από δύο μικρο-δορυφόρους, σε σχηματισμό πτήσης γύρω από τον Δίδυμο.

 

Ο κ. Τσιγάνης συμμετείχε στον σχεδιασμό των αποστολών Hera/AIDA από το 2014, ως προεδρεύων της Ομάδας Εργασίας επί των Δυναμικών και Φυσικών Ιδιοτήτων του Διδύμου, και είναι μέλος της Ομάδας Διερεύνησης τόσο της DART όσο -πλέον- και της Hera. Στην ίδια ομάδα εργασίας συμμετείχε ο Αν. Καθηγητής και μέλος του Σπουδαστηρίου Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Βουγιατζής.

 

Η ερευνητική ομάδα του Σπουδαστηρίου Μηχανικής αναμένεται να διευρυνθεί με νεότερους ερευνητές, αναλαμβάνοντας αναβαθμισμένο ρόλο στην επιστημονική υποστήριξη της Hera/AIDA. Μέρος της απαιτούμενης χρηματοδότησης γι’ αυτόν τον σκοπό έχει ήδη εξασφαλιστεί, μέσω του ερευνητικού προγράμματος «NEO-MAPP» (Near Earth Object Modeling And Payloads for Protection), στο οποίο συμμετέχουν 13 ευρωπαϊκά εργαστήρια και διαστημικές εταιρείες, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες με την Hera, που χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Horizon 2020 της ΕΕ.  

 

Περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο:

https://www.esa.int/Safety_Security/Hera

 

 

 

Εικόνα 1: Το σκίτσο περιγράφει το 1ο σκέλος (DART) της AIDA (Πηγή: NASA/JHU/APL)

Εικόνα 2: Καλλιτεχνική απεικόνιση της αποστολής Hera στο Δίδυμο (Πηγή: ESA)

Εικόνα 3: «NEO-MAPP» (Near Earth Object Modeling And Payloads for Protection)

 

 

Φωτογραφία 1: Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, συζητά με τον  Διευθυντή του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένη Τσιγάνη, για την πρώτη αποστολή «πλανητικής άμυνας» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην οποία συμμετέχει το ΑΠΘ.

 

Φωτογραφία 2: Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένης Τσιγάνης, και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.

 

Δελτίο Τύπου Eικόνα 1 Εικόνα 2 Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2

ΠΟΙΚΙΛΜΑΤΑ 2019-2020 Επιτόπια έρευνα πεδίου στην εθνομουσικολογία: μεθοδολογία, προκλήσεις, απαντήσεις Γιώργος Αθανασόπουλος

Τρί, 03/12/2019 - 12:42

Τμήμα Μουσικών Σπουδών | Σχολή Καλών Τεχνών

18:00 | Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Φουαγιέ | Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημιούπολη Θέρμης

Επιτόπια έρευνα πεδίου στην εθνομουσικολογία: μεθοδολογία, προκλήσεις, απαντήσεις

Γιώργος Αθανασόπουλος Durham University & Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η επιτόπια έρευνα πεδίου θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στον τομέα της εθνομουσικολογίας. Κρίνεται απαραίτητη για τη συλλογή δεδομένων (ποσοτικών, ποιοτικών, εθνογραφικών κ.α.) υψηλής οικολογικής εγκυρότητας από το πεδίο, τα οποία μας επιτρέπουν να εμβαθύνουμε σε ερευνητικά ερωτήματα που μας απασχολούν, και τα οποία δεν μπορούν να αποκτηθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Η επεξεργασία και ανάλυση αυτών των δεδομένων μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε, ή και να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις σχετικά με το αντικείμενο της έρευνάς μας, να γνωρίσουμε νέες πτυχές αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ανθρώπους και την μουσική, όπως και να ανακαλύψουμε πολιτισμικές προσεγγίσεις οι οποίες μπορεί να καταρρίψουν οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο ως εκείνη τη στιγμή.

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τμήμα Μουσικών ΣπουδώνΗμερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη, 5 Δεκέμβριος, 2019 - 18:00 έως 20:00 Υπεύθυνος επικοινωνίας: Κατσανεβάκη Αθηνά, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)atekatsa@mus.auth.grURL: https://www.mus.auth.gr/cms/?q=node/4554 Αφίσα Δελτίο Τύπου

Το ΑΠΘ συνδιοργανωτής της δράσης για άτομα με ειδικές ανάγκες «Νιώσε Διαφορετικός»

Δευ, 02/12/2019 - 17:11

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εμφορούμενο από ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που σχετίζονται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στη βιωματική δράση με τίτλο «Νιώσε Διαφορετικός», που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, στο Περίπτερο 12 της ΔΕΘ (ώρες: 9 π.μ. – 5 μ.μ.).

Η δράση διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας στις 3 Δεκεμβρίου. Απευθύνεται τόσο σε μαθητές σχολείων που είναι οι αυριανοί διαμορφωτές του κοινωνικού γίγνεσθαι, όσο και σε πολίτες που επιθυμούν να βιώσουν αυτή την εμπειρία. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα βιώσουν για λίγα λεπτά, σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης, τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζει ένας πολίτης που κυκλοφορεί με καρότσι, που δεν βλέπει, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βιώνει τον κόσμο ένα άτομο με αυτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η δράση στοχεύει  να αναδείξει τους αποκλεισμούς και την περιθωριοποίηση που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία, ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα τους πολίτες.

 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, κατά την τελετή έναρξης σήμερα το πρωί, εξέφρασε τη χαρά του που το Αριστοτέλειο κλήθηκε να συμπράξει και να στηρίξει αυτήν τη δράση για έναν κόσμο περισσότερο αλληλέγγυο κι ανεκτικό στη διαφορετικότητα.

 

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με δική του πρωτοβουλία, δημιούργησε και συνεχώς αναπτύσσει δομές για την υποστήριξη φοιτητών και φοιτητριών οι σπουδές των οποίων εμποδίζονται. Η ‘‘Κοινωνική Μέριμνα Φοιτητών’’ αποτελεί μια υπηρεσία που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και είναι συνέχεια μιας προσπάθειας ετών, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με αναπηρίες να απολαμβάνουν διάφορες υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές που χρειάζονται. Η υπηρεσία αυτή δεν αποτελεί μια ακίνητη σφιχτή υπηρεσία που αρχίζει και τελειώνει με γραφειοκρατικά πρωτόκολλα. Πρόκειται για το κέντρο επικοινωνίας όλων των φοιτητών και φοιτητριών που η ακαδημαϊκή τους πορεία εμποδίζεται», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

 

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του ΑΠΘ στάθηκε στον εναγκαλισμό της διαφορετικότητας που «είναι η σφραγίδα της πραγματικής ισότητας,  η οποία θωρακίζεται μόνο μέσα από την ενίσχυση των δεσμών που προσφέρει η ανιδιοτελής αίσθηση της κοινωνικής ενότητας». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι είναι υποχρέωση όλων μας «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που υψώνονται δυνατοί σε μια ζωή πάλης, με όνειρα και στόχους τα οποία μπορούν να πετύχουν και πετυχαίνουν διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο των προσπαθειών, το Πανεπιστήμιο δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους φοιτητές, ως μια μεγάλη ομάδα, σαν μία μεγάλη οικογένεια που έχει κοινό όραμα και στόχο για μια καλύτερη κοινωνία για όλους. Να θυμάστε ‘‘Η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές, όχι στις ομοιότητες’’, όπως υποστήριξε και ο Covey. Ας μην φοβόμαστε, λοιπόν, ‘‘Βιώστε αυτήν τη διαφορετικότητα και νιώστε διαφορετικοί, μοναδικοί και ελεύθεροι’’».

 

Σημειώνεται ότι συνδιοργανωτές της δράσης, εκτός από το ΑΠΘ, είναι η ΔΕΘ – HELEXPO, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και ο Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση A/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»,  η Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα» και  η κοινωνική οργάνωση «Μαζί για την οικογένεια και το παιδί».

 

Φωτογραφία 1: Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής  Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, χαιρετίζει τη δράση «Νιώσε Διαφορετικός». Δίπλα του διακρίνεται   η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και επιστημονικά υπεύθυνη της κοινωνικής οργάνωσης «Μαζί για την οικογένεια και το παιδί», Συλβάνα Καρασαββίδου.

 

Φωτογραφία 2: Από αριστερά, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής  Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, o Τομεάρχης  Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Ασλανίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γάκης, και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

 

Δελτίο Τύπου Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2Γραφείο Τύπου

Πρώτος αιμοδότης στην εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου ο Πρύτανης του ΑΠΘ

Δευ, 02/12/2019 - 16:30

 

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στη δωρεά αίματος, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, έδωσε σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, το πρωί, πρώτος αίμα στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ομάδα φοιτητών των Τμημάτων Ιατρικής και Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, επικρότησε την κίνηση αυτή των φοιτητών, δηλώνοντας ότι «στηρίζουμε έμπρακτα κάθε δράση των φοιτητών μας που αποσκοπεί στο καλό όχι μόνο της πανεπιστημιακής μας κοινότητας αλλά και όλης της κοινωνίας. Η δωρεά αίματος δεν κοστίζει τίποτα, ελάχιστα λεπτά μόνο από τον προσωπικό μας χρόνο, και είναι ένα πραγματικό δώρο ζωής στους συνανθρώπους μας. Η εθελοντική αιμοδοσία συνιστά μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, που συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Το παράδειγμα του Πρύτανη του ΑΠΘ ακολούθησε μεγάλος αριθμός φοιτητριών και φοιτητών του Αριστοτελείου που έσπευσαν να δώσουν αίμα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία τους στον συνάνθρωπο.

Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Χριστοδούλου, στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητών, η επιλογή του χώρου αιμοδοσίας δεν έγινε τυχαία.

«Θέλουμε να εντάξουμε αυτή τη δράση μας σε ένα γενικότερο πλαίσιο συσπείρωσης των φοιτητών γύρω από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, με πρώτο βήμα τη δημιουργία δράσεων μέσα στο Πανεπιστήμιο. Η εθελοντική αιμοδοσία, η ύψιστη αυτή μορφή προσφοράς, όχι μόνο μυεί τους συμφοιτητές μας στην κουλτούρα της αιμοδοσίας, δεδομένου ότι το αίμα δεν είναι ικανό να παραχθεί εργαστηριακά έως τώρα και να διανέμεται στους πάσχοντες, αλλά, παράλληλα, ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα ακόμη έναυσμα για την κινητοποίηση των συμφοιτητών μας με στόχο ένα καλύτερο αύριο», αναφέρει η ανακοίνωση των φοιτητών που διοργάνωσαν την αιμοδοσία.

Δελτίο Τύπου ΦωτογραφίαΓραφείο Τύπου

Συνεδριακό υλικό και ημερολόγια 2020 από την ΕΑΔΠ του ΑΠΘ

Δευ, 02/12/2019 - 14:13

Αγαπητά μέλη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Εξυπηρετήστε τις ανάγκες του συνεδρίου ή της εκδήλωσής σας μέσα από τις συντονισμένες υπηρεσίες του Καταστήματος Αναμνηστικών και του Φωτοτυπικού Κέντρου του ΑΠΘ.

Καλύπτουμε την προμήθεια σε συνεδριακό υλικό με αντικείμενα εκτυπωμένα ή ατύπωτα, από τα πιο απλά (στυλό, μπλοκ, usb, τσάντες κ.ά.) έως και exclusive δώρα με τον λογότυπο του ΑΠΘ ή τον λογότυπο του συνεδρίου σας.

Αναλαμβάνουμε, ακόμη, την παραγωγή έντυπου υλικού, όπως προγράμματα, καρτελάκια, παρουσιάσεις και άλλα.

Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε:

-Κατερίνα Σιδηροπούλου, τηλ. 2310 996919

-Έφη Παυλίδου, τηλ. 2310 995309

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΠΘ 2020

Κυκλοφόρησαν τα ημερήσια και εβδομαδιαία ημερολόγια του Πανεπιστημίου μας για το 2020.

 

Οικολογικό, σε τρία χρώματα                                                         7,50€

 

Mε εύκαμπτο εξώφυλλο, σε δύο χρώματα                               8,50€

Tα ημερολόγια διατίθενται από το Κατάστημα Αναμνηστικών στο Ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ (τηλ. 2310 996919) και από το Φωτοτυπικό Κέντρο στο Ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ (τηλ 2310 995309).

 

Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ imerologia_2020.pdfΥπεύθυνος επικοινωνίας: Κατερίνα ΣιδηροπούλουΤ: 2310 9969192310 995309

Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Δευ, 02/12/2019 - 11:21

Το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών & Σταδιοδρομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα των Πρυτανικών Αρχών και σε συνεργασία με τα Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν, για ακόμα μια φορά, την πενταήμερη εκδήλωση με θέμα:

«Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

Η εκδήλωση απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις μαθήτριες και στους μαθητές της Γ’ Λυκείου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως στις μαθήτριες και τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, με σκοπό την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση τους, σε σχέση με τις προοπτικές σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και περαιτέρω απασχόλησης. 

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4, 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου 2020, στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., από τις 09:00 έως τις 14:00.

Στην εκδήλωση  Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι (μέλη Δ.Ε.Π.) απ’ όλα τα Τμήματα και τις μονοτμηματικές Σχολές του Α.Π.Θ. οι οποίοι θα παρουσιάσουν στους μαθητές το πρόγραμμα σπουδών του κάθε Τμήματος / Σχολής, τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των πτυχιούχων τους και τις συνθήκες απασχόλησής τους στην αγορά εργασίας.

Θα συμμετέχουν επίσης φοιτητές και απόφοιτοι των Τμημάτων του Α.Π.Θ., οι οποίοι θα καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία από την φοίτηση τους και την σταδιοδρομία τους έως σήμερα.

Παράλληλα θα παρευρίσκονται ομάδες φοιτητών του Α.Π.Θ. με δράσεις επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης,  προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για το έργο τους.

Κατά την έναρξη κάθε ημέρας  θα προβάλεται βίντεο  με θέμα την Συμβουλευτική σταδιοδρομίας.

Η εκδήλωση θα αναμεταδίδεται ζωντανά προκειμένου να έχουν δυνατότητα παρακολούθησης και μαθητές οι οποίοι δεν θα προσέλθουν στην εκδήλωση. Ο σύνδεσμος της ζωντανής αναμετάδοσης θα αναρτηθεί σύντομα.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης (θα ανακοινωθεί σύντομα)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Δευτέρα, 3 Φεβρουάριος, 2020 - 09:00 έως Παρασκευή, 7 Φεβρουάριος, 2020 - 14:00 Χώρος: Κεντρική Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.Υπεύθυνος επικοινωνίας: Ροκάκη Μαλβίνα, Διοικητικό Προσωπικό (Γραφείο Διασύνδεσης)gd@cso.auth.grURL: https://dasta.auth.gr/Τηλέφωνο: 2310997350

Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Δευ, 02/12/2019 - 11:21

Το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών & Σταδιοδρομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό την αιγίδα των Πρυτανικών Αρχών και σε συνεργασία με τα Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνουν, για ακόμα μια φορά, την πενταήμερη εκδήλωση με θέμα:

«Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

Η εκδήλωση απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις μαθήτριες και στους μαθητές της Γ’ Λυκείου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως στις μαθήτριες και τους μαθητές της Β΄ Λυκείου, με σκοπό την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση τους, σε σχέση με τις προοπτικές σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και περαιτέρω απασχόλησης. 

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4, 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου 2020, στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., από τις 09:00 έως τις 14:00.

Στην εκδήλωση  Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι (μέλη Δ.Ε.Π.) απ’ όλα τα Τμήματα και τις μονοτμηματικές Σχολές του Α.Π.Θ. οι οποίοι θα παρουσιάσουν στους μαθητές το πρόγραμμα σπουδών του κάθε Τμήματος / Σχολής, τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των πτυχιούχων τους και τις συνθήκες απασχόλησής τους στην αγορά εργασίας.

Θα συμμετέχουν επίσης φοιτητές και απόφοιτοι των Τμημάτων του Α.Π.Θ., οι οποίοι θα καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία από την φοίτηση τους και την σταδιοδρομία τους έως σήμερα.

Παράλληλα θα παρευρίσκονται ομάδες φοιτητών του Α.Π.Θ. με δράσεις επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης,  προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για το έργο τους.

Κατά την έναρξη κάθε ημέρας  θα πραγματοποιείται παρουσίαση με την μορφή video με θέμα “Συμβουλευτική σταδιοδρομίας”.

Η εκδήλωση θα αναμεταδίδεται ζωντανά προκειμένου να έχουν δυνατότητα παρακολούθησης και μαθητές οι οποίοι δεν θα προσέλθουν στην εκδήλωση. Ο σύνδεσμος της ζωντανής αναμετάδοσης θα αναρτηθεί σύντομα.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης (θα ανακοινωθεί σύντομα)

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Δευτέρα, 3 Φεβρουάριος, 2020 - 09:00 έως Παρασκευή, 7 Φεβρουάριος, 2020 - 14:00 Χώρος: Κεντρική Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.gd@cso.auth.grURL: https://dasta.auth.gr/Τηλέφωνο: 2310997350

(Ξανά)ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα

Δευ, 02/12/2019 - 10:40

(Ξανά)ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα

02/12/2019 — Διαχειριστής

Το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Σκαλκώτα, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο αυτού του τόσο σημαντικού συνθέτη του νεοελληνικού μοντερνισμού.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο διήμερο αφιέρωμα για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019, σε επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Κώστα Χάρδα.

Στο αφιέρωμα αυτό μουσικολόγοι και καλλιτέχνες θα δώσουν διαλέξεις που απευθύνονται σε όλους, ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια με επίκεντρο την ανάλυση και την ερμηνεία της μουσικής του Νίκου Σκαλκώτα. Η συναυλία του αφιερώματος περιλαμβάνει την παγκόσμια πρώτη ζωντανή εκτέλεση της σουίτας Παγανά από την Λορέντα Ράμου, καθώς και την ερμηνεία έργων για βιολί από τον Αντώνη Σουσάμογλου.

Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα γίνει παρουσίαση του CD της Λορέντας Ράμου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη διεθνή εταιρεία BIS, με έργα του Σκαλκώτα για πιάνο.

Μονάδα, υπομονάδα, τμήμα ή σχολή: Τμήμα Μουσικών ΣπουδώνΗμερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατο, 7 Δεκέμβριος, 2019 - 11:00 έως Κυριακή, 8 Δεκέμβριος, 2019 - 18:00 info@mus.auth.grURL: https://www.mus.auth.gr/cms/?q=node/4550 Αφίσα εκδήλωσης Δελτίο Τύπου Φωτογραφία Σκαλκώτα 1 Φωτογραφία Σκαλκώτα 2

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
    Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
    Θεσσαλονίκη
    54124
  • 2310 991430
  • info@plandevel.auth.gr