Εγγραφή στο Ροή ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοινώσεις Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.
Ενημερώθηκε: πριν από 5 ώρες 57 λεπτά

ReCoopAuth & CoopStarter: Πρόσκληση σε Webinars

Πέμ, 07/05/2020 - 09:56
Πριν από τη δύσκολη εποχή του κορονοϊού είχε ξεκινήσει μία κοινωνικά καινοτόμα περιβαλλοντική δράση, που είχε εγκρίνει η Πρυτανεία του ΑΠΘ στο πλαίσιο του ImproveMyCampus και αφορούσε καταρχήν στον φιλόδοξο στόχο «zero waste AUTh» (διαβάστε τους στόχους της δράσης εδώ). Έτσι, ξεκίνησε σιγά σιγά να οικοδομείται μία, ανοικτή σε όλους και όλες, κοινότητα ενδιαφερομένων, αλλά η πανδημία ανέκοψε την αρχική πορεία. Ωστόσο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν «συναντιόμαστε» ξανά στο ReCoopAuth, αυτή τη φορά διαδικτυακά.

Μπορεί να μην είναι κατάλληλη η στιγμή για να ξεκινήσουμε τις περιβαλλοντικές μας δράσεις,  ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην πορεία μας είναι η εκπαίδευση πάνω σε βασικά ζητήματα, όπως αυτά της συνεργατικής επιχειρηματικότητας, της κυκλικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και βέβαια της μείωσης, επανάχρησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ευτυχή συγκυρία αποτελεί η ευκαιρία συνεργασίας με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CoopStarter, το οποίο χρηματοδοτείται από το Erasmus+ και συντονίζεται από το Cooperative College του Manchester. Κύριος σκοπός του CoopStarter είναι η ενίσχυση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας των νέων της Ευρώπης, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων.

Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται και μια σειρά τριών (δωρεάν) ενημερωτικών / εκπαιδευτικών σεμιναρίων / webinars (δείτε το fb event) τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της δυνατότητας δημιουργίας ενός συνεταιριστικού σχήματος από νέους και νέες. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία και να εντάξουμε το ReCoopAuth σε αυτή την εκπαιδευτική δράση. Έτσι, τα μέλη της κοινότητας του ΑΠΘ που θα συμμετάσχουν (αφορά σε όλες τις κατηγορίες των μελών: φοιτητές, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, μετα-διδάκτορες, ερευνητές, επιστημονικούς συνεργάτες, ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, υπαλλήλους) μπορούν να καταρτιστούν κατάλληλα και να ξεκινήσουν από μια σωστή βάση την υλοποίηση του νέου, πρωτοποριακού και καινοτόμου εγχειρήματός μας στο ΑΠΘ.

Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης και των τριών σεμιναρίων θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, για όποιον/α το επιθυμεί,  εκ μέρους: του φορέα διοργάνωσης του προγράμματος Erasmus+ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Cooperative College και εκ μέρους της δράσης ReCoopAuth που υλοποιείται στο ΑΠΘ (με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επ. Καθηγητή Γιώργο Γριτζά και συντονιστή τον υπ. Διδάκτορα Βαγγέλη Βραγοτέρη).

Βρείτε εδώ τη διάρθρωση του περιεχομένου του σεμιναρίων.

 • Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να απευθύνεστε στο re.coop.auth@gmail.com
 • Γίνεται μέλη της δράσης ReCoopAuth: ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
 • Διαβάστε τους στόχους της δράσης ReCoopAuth: ΣΤΟΧΟΙ

Zoom Links των Webinars

Δευτέρα 11/5: 18.00-19.30: https://authgr.zoom.us/j/91151182784

Δευτέρα 18/5: 18.00-21.00: https://authgr.zoom.us/j/98872224777

Δευτέρα 25/5: 18.00-20.00: https://authgr.zoom.us/j/98661675867

Πασχαλινές ευχές από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής

Τετ, 15/04/2020 - 18:35
Καλή Ανάσταση
και Καλό Πάσχα!

Με αγάπη - χωρίς φόβοΣύνδεσμοι αρχείων:
1) Easter card_Faculty of Engineering_2020.pdf

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Τετ, 01/04/2020 - 17:12
Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την εκδημία του Μανώλη Γλέζου.
Είναι η θλίψη που αισθάνεται κάθε Έλληνας, αλλά και κάθε πολίτης του κόσμου, για τον πραγματικό πατριώτη που πάλεψε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Είναι η θλίψη για τον πνευματικό άνθρωπο με το τεράστιο και πολύπλευρο έργο.
Είναι όμως και η θλίψη κάθε επιστήμονα που γνώρισε την επιστημονική συνεισφορά του Μανώλη Γλέζου σε θέματα προστασίας και αξιοποίησης των υδατικών πόρων, των εδαφικών πόρων και του περιβάλλοντος γενικότερα, τα οποία θεραπεύει και η Πολυτεχνική Σχολή.
Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής μας είχε αναγορεύσει τον Μανώλη Γλέζο σε επίτιμο διδάκτορά του το 2001. Από τότε είχε φιλοξενήσει πολλές ομιλίες, διαλέξεις και συζητήσεις του με φοιτητές μας. Αλλά και η Κοσμητεία της Σχολής, με ομόφωνη απόφασή της, του απένειμε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του τον περασμένο Ιούλιο.
Τιμώντας τη μνήμη του, η Κοσμητεία της Σχολής θα εξετάσει τη δυνατότητα να συνδιοργανώσει πολυθεματικό συνέδριο, μαζί με άλλες Σχολές του Α.Π.Θ.

Εκδημία Μανώλη Γλέζου

Τρί, 31/03/2020 - 17:30
Σήμερα, 30 Μαρτίου του 2020 έφυγε από κοντά μας ο Μανώλης ο Γλέζος. Δυσκολεύομαι πολύ να χωρέσω σε ένα σύντομο κείμενο την πολύπλευρη προσφορά του. Ίδια δυσκολία είχα και πριν από 19 χρόνια, όταν προσπαθούσα να ετοιμάσω την «αινέσιμη ομιλία» για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής μας. Μόνο που τότε ήμουν γεμάτος χαρά, ενώ τώρα γεμάτος λύπη.
Ίσως αξίζει να παραθέσω τους λόγους που ο Μανώλης αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας, όπως διατυπώθηκαν τότε:
α) Για την επιστημονική συνεισφορά του σε θέματα προστασίας και αξιοποίησης των υδατικών πόρων, των εδαφικών πόρων και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα
β) Για το ευρύ πνευματικό του έργο, που εκτείνεται σε πολλές γνωστικές περιοχές
γ) Για τους αγώνες του για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
δ) Για τη γενικότερη προσφορά του στον τόπο.
Αν θα ήθελα να προσθέσω εκ των υστέρων κάτι σε αυτά, είναι η αγάπη του για τους νέους ανθρώπους και η συνεχής προσπάθειά του να τους εμπνεύσει και να τους προσφέρει τις γνώσεις του. Αυτή τη διάθεση την έδειξε πολλές φορές και στους φοιτητές μας, δίνοντας διαλέξεις και συζητώντας μαζί τους.
Ο Μανώλης ο Γλέζος όντως δίδαξε ποικιλοτρόπως, με τη στάση ζωής και το παράδειγμά του:
Κατεβάζοντας τη σημαία των Ναζί από την Ακρόπολη, αλλά και επισκεπτόμενος τη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών.
Παραιτούμενος από το βουλευτικό αξίωμα για να υπηρετήσει, ως Πρόεδρος της Κοινότητας, την ιδιαίτερη πατρίδα του Απεράθου της Νάξου και την ιδέα της άμεσης δημοκρατίας, στην οποία πίστευε ολόψυχα.
Γράφοντας το μνημειώδες έργο του: «Εθνική Αντίσταση 1940-1945» με αντικειμενικό τρόπο και ενωτική διάθεση.
Παλεύοντας πολλά χρόνια για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, χωρίς να διεγείρει μίσος για τους Γερμανούς.
Δίδαξε όμως και τους τεχνικούς επιστήμονες, με τον τρόπο που σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρότυπο έργο τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων και προστασίας εδαφών, με την καθαρή στάση του σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και με τον υποδειγματικό συνδυασμό τεχνικής περιγραφής και λογοτεχνικής γραφής.
Η αινέσιμη ομιλία του 2001 τελείωνε με τον ακόλουθο τρόπο:
Ο Καζαντζάκης, στον πρόλογο του καπετάν Μιχάλη, χτίζοντας πάνω στο περίφημο χωρίο του Μακρυγιάννη, αναφέρεται «στην ακοίμητη σπίθα, που καίει μέσα στα σωθικά της Ελλάδας». Είναι αυτή, που στα όρια μύθου και ιστορίας σταμάτησε την προέλαση των κατοίκων της Ατλαντίδας, οι οποίοι ήθελαν να κατακτήσουν όλον τον κόσμο. Είναι αυτή, που στη γενιά των γονιών μας, έφραξε τον δρόμο στον ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό. Στο πρόσωπο του Μανώλη του Γλέζου τιμάμε μια λάμψη αυτής της σπίθας.
Νομίζω, όμως, ότι πιο άξιος έπαινος ήταν τα λόγια που μου είπε μια μεταπτυχιακής μας φοιτήτρια, η οποία συμμετείχε στην τελευταία διάλεξη-συζήτηση του Μανώλη με τους φοιτητές μας, τον Ιανουάριο του 2018: «Για μένα το να συναντήσω τον Μανώλη τον Γλέζο ήταν όνειρο ζωής». Κ. Λ. Κατσιφαράκης 30-3-2020
Φωτογραφίες:
 1. Μανώλης Γλέζος
 2. Εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή, Νοέμβριος 2006
 3. Εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή, Νοέμβριος 2006
 4. Αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα, Μάρτιος 2001
 5. Εκδήλωση για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, Μάρτιος 2012
 6. Διάλεξη-συζήτηση με φοιτητές της Σχολής, Ιανουάριος 2018

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Γραμματεία ΤΜΧΑ ΑΠΘ
  Κτίριο Εδρών (1ος όροφος), Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, 
  Θεσσαλονίκη
  54124
 • 2310 991430
 • info@plandevel.auth.gr