Date of Event (Start - End): 
Friday, 20 May 2022

 

Η ομάδα του ερευνητικού προγράμματος TRAFIG - Transnational Figurations of Displacement που εκπονήθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης με επιστημονικό υπεύθυνο τον Π. Χατζηπροκοπίου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Κατοικώντας το μόνιμα προσωρινό: αναγνώσεις του παρατεταμένου εκτοπισμού στην Ελλάδα».
 
To πρόγραμμα TRAFIG είναι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (Horizon 2020) και συμμετέχουν σε αυτό συνολικά 12 ερευνητικοί φορείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ασία και την Αφρική, με συντονιστή το ερευνητικό κέντρο "Bonn International Center for Conversion" (BICC). Από το 2019 έως σήμερα, μελέτησε καταστάσεις παρατεταμένης επισφάλειας και εκτοπισμού ("protracted displacement"), στις οποίες υποβάλλονται προσφυγικοί/μεταναστευτικοί πληθυσμοί, παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβισμένοι σε χώρες πρώτης υποδοχής και χωρίς προοπτικές περαιτέρω κινητικότητας ή ένταξης. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασε το ζήτημα του παρατεταμένου εκτοπισμού γύρω από 5 βασικούς θεματικούς άξονες: (1) τα καθεστώτα διακυβέρνησης, (2) την καθημερινή ζωή των εκτοπισμένων πληθυσμών, (3) τις διασυνδέσεις και την κινητικότητά τους, (4) τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες και το ζήτημα της ένταξης, (5) τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις. Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε έρευνα πεδίου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Χίο και Λέσβο. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://trafig.eu/
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου, 16.00 - 21.00, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων Α.Π.Θ. (ΚΕ.Δ.Ε.Α.), Αμφιθέατρο ΙΙΙ (3η Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη).
 

Category of Event: 
Post Date: 
17/05/2022

CONTACT

  • Secretariat of School of Planning and Development A.U.Th
    Main Building (1st floor), Faculty o Engineering A. U.Th., 
    Thessaloniki
    54124
  • +30 2310 991430
  • info@plandevel.auth.gr